Palun selgitage, sest ma ei saa aru. Miks on nii kindel, et hollandlased oma 27st ladustatud PZH 2000 midagi Eestile müüa ei kavatse või Saksamaa on selle poe täiesti kinni pannud? Sakslastel peaks peale Horvaatia ja Leedu müüke jääma nii suurusjärgus 150 ühikut haubitsaid järgi, mida nad selle 8-12 pataljoni komplektiga peale kavatsevad hakata, ega nad ometi ei kavatse taastada 8-12 soomusbrigaadi? Ok, 2-3 patajoni = 1 rügement ma saan veel aru, kuid ikkagi oleks kolmekohaline hulk kahureid ripakil. Hunnik raha seisab ja roostetab. Soomlased tahaksid saksa järelejäänud torudest umbes pooled kuni 2/3, olenevalt sellest, kui palju otsustatakse osta ja kas hollandlastelt ostetakse ka. Soomlastele jubedalt meeldib vahetada relvasüsteeme suhtes 1/1 ja tänases olukorras nad pigem ostaksid liikureid rohkem kui vähem, kui jutt läheks 122 mm iseliikuvate uuendamisele, millest pole hetkel midagi avalikult kuulda olnud. Ka Leopard 2A6 ostust oli kuulda peale seda, kui diil oli tehtud. Haubitsate ja muude relvasüsteemide puhul on kindlasti oluline ka see, kui suure osa ehitusest ja remondist saab teha Soomes. Remondi puhul eeldatakse 100%, sest ei ole loogiline, et saksa onud käivad neid Soomes remontimas. Leedust on Saksa oluliselt vähem maad ja sõja korral Venemaaga tuleb esimese laine sakslaste hulgas ka haubitsate remondirühm
Kuidas leedukad uute relvasüsteemidega hakkama saavad, saab näha, kuid siin on tõesti mingi loogikaviga sees, kui soomukid on ratastel ja neid kattev suurtükivägi roomikutel = aeglasem. Ei tundu nagu väga läbimõeldud olevat. Soomlased mulle selle pärast meeldivad, et enamik hankeid on päris hästi läbi mõeldud ja sobivad süsteemi, ei tule äkki ettegi, et nad oleksid endale midagi sellist ostnud, millest mõistus üle ei käi, kasutada või parandada ei oska.
Kasutatud riistasid ostes on mõned ühikud varuosadeks igati loogiline, ilmselt sai ka 12-16st, mida on varem spekuleeritud 21 tänu sellele, et keegi taipas, et mõned masinad ülekattega on väga kasulik ja just nii paljudeks oli raha ja sakslastel goodwilli. Teiseks, mind huvitab see, kas leedukad kavatsevad oma teise brigaadi katteks säilitada 105 mm 1 pataljonina või kavatsevad nad uued relvad pooleks jagada, 8 toru tervele brigaadile, isegi kui need on suhteliselt kaasaegsed iseliikuvad koos kõikide kellade ja viledega, tundub vähevõitu. Ma pakuks esimest, nagu Eestis, 1. brigaad 155 mm kattega, 2. 122 mm peal ja KL maakaitsepataljonid ainult oma MPdega, mida ei ole olemas.
Mis on kuulda, on see, et soomlased on väga rahul 155 mm isesihituvate TT-mürskudega, mida kavatsetakse juurde osta ja otsitakse analoogi ka 122 mm jaoks. Haubitsate lahingkomplekt on suurusjärgus 40 mürsku, 122 mm peal on 35 kildu ja 5 TT mürsku. Normaalseks peetakse seda, et igal 122 mm ja 155 haubitsal on samas suhtes kildu ja tankitõrjet ning see eeldab päris korralikku hunnikut SA varusid. Soomlased toodavad ise nii 122 kui 155 mm laskemoona. Väga võimalik, et veoauto kaupa välismaalt kalli raha eest tarkmoona ostmise asemel ostavad hoopis tehnoloogia ja tööpingid ära ning panevad ise tootmise tiksuma.