Põgeniketulv Euroopasse 2015-2017

Korea, Vietnam, Lähis-Ida, Afganistan. Kõik konfliktid. Kui seal on olnud eestlasi, siis seda enam.
Vasta
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas pagan »

Sekeldaja kirjutas: Poliitiline korrektsus peavooluna on väga moralistlik.
/-/
Inimesed mõistetakse liiga kiiresti hukka, ja seda äärmiselt ebameeldival moel: mul on alati õigus, sest ma olen poliitiliselt korrektne.
/-/
Targutav, ebatolerantne, moralistlik vähemus takistab mõistuspäraseid arutelusid ja surub need internetist välja.
/-/
© Postimees
Kas meie 'riigiusk' on poliitiline korrektsus? Kas seda imporditakse USA-st, EL-ist? Kas see on meil ellujäämiseks vajalik?
Kuidas annab häälekas vähemus poliitilisele korrektsusele sisu?
Kas on tark delegeerida eksistensiaalsete küsimuste üle otsustamine kaugel eemal teises keskkonnas olijale?

Poliitiline korrektsus ja laiemalt poliitiline retoorika on omamoodi kõverpeeglite kuningriik.
Sest meedias foonina valitsema pääsev poliitiline retoorika muutub tihtipeale isetäituvaks ennustuseks.
Näiteks tuli ministriks Urve Palo ja ütles, et: "Estonian Air võib minna pankrotti."
Järgmisel hetkel jäi välja ostmata 65000€ eest pileteid ja EA olukord halvenes veelgi.
Siis pandi Palo 'lapsesuud' väga pahaks, tegelikult aga pandi pahaks ausust ja sooviti 'kõverpeeglit'.
Tihtipeale häälekad lahtise tekstiga kritiseerijad ajakirjanikud ja opositsioonipoliitikud võimule saades jäävad sõnaahtramaks ja jutuga ümaramaks. Meenuvad Paet, Lang, Raud jne.
Mõnikord püüavad ka meediategelased poliitilise retoorika fooni kujundada oma arusaamadest lähtudes.
Kuna poliitiline retoorika muutub isetäituvaks ennustuseks, siis on tarvilik ka riigioptimismi trummi tagumine. (ka riigikaitses)
Ja see kõik on arusaadav, aga siis on seal vahel ka päriselu, erandid, asjaolud.... ja otsustajad ise ei tohi oma propagandat lõpuni uskuma jääda. Kaob ellujäämiseks tarvilik kriitikameel.

Poliitiline korrektsus võib paljudel juhtudel toimida ühiskonna jaoks hästi, aga mingite alusasjaolude muutumisel võib olukorda hoopis hullemaks muuta. Näiteks sama või hoopis erinev usuline kultuuritaust. Samas on see poliitiline korrektsus ja multikulturalism selline täishoo sisse saanud tohutu inertsiga rong, et seda suunda on raske korrigeerida ja tulemuseks võib olla mitmete ohvritega katastroof.

Ehh copyright märgi kopeerisid ka ära. :) Aga oli küll hea artikkel, kellele meeldis võtab endale moraalseks kohustuseks nüüd ühe Postimehe osta. Aumehelikult.

TÄIENDAN: Poliitikud saavad ise ka aru retoorika ja tegelikkuse erinevusest. Lihtsalt seda retoorikat on raske doseerida ja sellel on oht võimenduda kiirelt proportsioonidest välja. Siis ongi oluline korrektsus. Ja eelisatakse pigem turvalisemal poolel kõndida, et mitte saada oponentide ja liitlaste poolt auklikuks lastud. Ma usun, et meie eliit on pagulasküsimuses tegelikult targem kui retoorikast järeldada võiks. Lihtsalt Euroopa solidaarsus ja muu selline.
Viimati muutis pagan, 05 Dets, 2015 12:02, muudetud 1 kord kokku.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Kurjam
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kurjam »

Poliitkorrektsus on kunstlik ja surnult sündinud asi. Võtame või selle homoviha. Iga liigi, alates vetikast lõpetades inimesega geenidesse on programmeeritud tung liigi säilimisele ja paljunemisele. Sellest tingitult on protsess seatud nii, et paarituda saavad vaid kõige tervemad ja tugevamad. Inimestel (ka üks loomaliik) on asjad samamoodi. Kuna pedede eelistatud meetodil lapsi ei saa siis istub meil sügaval alateadvuses vastumeelsus nende vastu. Seda ei ole võimalik välja juurida mingi poliitkorrektsuse või muu debiilse kampaaniaga. Looduse vastu ei saa.
Vabandan OTpärast.
Kasutajanimi
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kasutajanimi »

Kurjam kirjutas:Poliitkorrektsus on kunstlik ja surnult sündinud asi. Võtame või selle homoviha. Iga liigi, alates vetikast lõpetades inimesega geenidesse on programmeeritud tung liigi säilimisele ja paljunemisele. Sellest tingitult on protsess seatud nii, et paarituda saavad vaid kõige tervemad ja tugevamad. Inimestel (ka üks loomaliik) on asjad samamoodi. Kuna pedede eelistatud meetodil lapsi ei saa siis istub meil sügaval alateadvuses vastumeelsus nende vastu. Seda ei ole võimalik välja juurida mingi poliitkorrektsuse või muu debiilse kampaaniaga. Looduse vastu ei saa.
Vabandan OTpärast.
Minul küll seda vastumeelsust pole, ma lihtsalt ei hooli neist üht ega teistpidi. Mõtlesin natuke selle üle, miks mina pooldan kooseluseadust. Sest see on välispoliitiliselt kasulik, ja ära kasutatav moslemitele nina alla hõõrumiseks. Sest poliitkorrektsus võib töötada mõlemas suunas... Muidugi naljakas, et vähemalt nende vasakpoolsete arust keda ma olen internetis kohanud on kuidagi okei kui moslemid vihkavad seksuaalvähemusi või siis pole neil mune moslemitega see teema üles võtta.

Rootsis üks parempoolsete grupp isegi korraldas homoparaadi läbi moslemite linnaosa varem sel aastal. kedagi eriti kohale ei läinud. Üks põhjus oli tõenäoliselt kuna see korraldati provokatiivsetel eesmärkidel, teine põhjus võis olla see, et nende julgeolek ei pruukinud olla garanteeritud.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Soomes viibib 3 ohtlikku terroristi, keda välja saata ei saa
Soomes varjab end kolm ohtlikku terroristi, kirjutas ajaleht Iltalehti laupäeval asjaga kursis olevale allikale tuginedes.

Soomes elavad isikud arvatakse kuuluvat tegutsevate terrorirühmituste juhtkonda. Nad on saanud varjupaigataotlusele eitava vastuse, kuid on selle vaidlustanud. Soomest lahkuma ei ole neid suudetud sundida, ehkki ametivõimud seda sooviksid, rääkis allikas.

Ajalehe andmetel liitusid Soomes elavad terroristid algselt rühmitusega Ansar Al-Islam, millest on nüüdseks välja kasvanud grupeering Rawti Shax.
http://maailm.postimees.ee/3425011/ajal ... terroristi
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Sekeldaja kirjutas:Hea meelega, asjalik lugemine ja IMHO Aavik ka.

Immigrandid pole halvad inimesed või tingimata agressiivsed, aga nad lihtsalt ei kohane, ei sobitu läänelike sotsiaalsete struktuuride ja inimõigustega, rääkis Linzi (Austria) Johannes Kepleri Ülikooli sotsiaalpsühholoogia professor Wolfgang Wagner intervjuus Marti Aavikule.
Aitäh, Sekeldaja!
Need ja teiste kolleegide uuringud kokku näitavad kindlalt, et kultuur on probleem, kui küsimuse all on ühiskonda integreerumine. Integratsioon on kultuuriti vägagi erinevate tulemustega. Kui meile Austriasse tulid 1956. aastal massiliselt pagulased Ungarist ja 1968. aastal pagulased Tšehhoslovakkiast, siis need inimesed olid meile kultuuriliselt väga lähedased. Olime ju varem koos ühes impeeriumis, ehkki see polnud poliitiliselt alati nii tore. Siiski jagasime põhilisi arusaamu, mis lähtuvad Euroopa kontinendi kristlikust-judaistlikust minevikust. Tulemus oli, et need inimesed integreerusid Lääne-Euroopa riikide ühiskondadega väga ruttu.
Moslemitega on täiesti teine lugu. Kultuur sõltub religioonist ja selle põhilisest väärtussüsteemist hoopis rohkem, kui meile meeldiks mõelda.
Kultuuri olulisuse debatt on tegelikult debatt marxistidega. Viimaste jaoks on majandus kõige alus ja kõik muu, sh. kultuur või väärtussüsteemid, niiöelda pealisehitis. Täpselt samasse ritta läheb ka Edgar Savisaare hiljutine Clausewitzi parafraseering, et kui sõda on poliitika jätkamine teiste vahenditega, siis poliitika on majanduse jätkamine teiste vahenditega. See 19. sajandi keskpaigast pärinev kitsas vaatenurk on arusaamatutel põhjustel siiamaani populaarne ja mulle isiklikult tundub, et tegu on millegi religioonilaadsega. Nii mugav on ju uskuda teooriat, mis kõik ära seletab.
Muutus ei saa olema väga kiire. Sa ei saa muuta kultuuri, mis põhineb usulistel veendumustel, mis lähtuvad 1400 aastat tagasi kirjutatud raamatust. Sama kehtib ka kristluse kohta. Selleks peaks need raamatud ümber kirjutama, mida me ei saa teha.
Sellega ma ei ole nõus. See on lihtsustus. Kumbki tekst võimaldab väga erinevaid tõlgendusi. Võetagu näiteks kasvõi anikonismi probleemi Wikipedia artikkel.
Meie uuringud kaua Euroopas olnud moslemi-immigrantide kohta näitavad, et nad ei tunne ennast isiklikult diskrimineerituna, küll aga arvavad end olevat grupina diskrimineeritud.
Nagu oleme siin juba kogenud, võib see "diskrimineerituse" tunne üleüldse olla üks päris ebaratsionaalne tunne.

---
Manurhin kirjutas:Kusagilt uudistest käis hiljuti läbi, et Soome politsei kipub oma ülesannetega hakkama saamisel juba jänni jääma ja varsti on sõjaväge appi vaja. Siinkohal jääbki minule (ja üldse enamusele Eesti elanikele) arusaamatuks, miks tahab valitsus immigratsiooni soosimisega meiegi tänavatele sellise pooleldi sõjaolukorra tekitada? Praegu saaks Eesti veel seda õnnetust vältida, kui kindla sõnaga öelda: EI! Meie ei võta vastu ühtegi põgenikku.
See "mitte ühtegi" on ilmselge liialdus. Meil on plaanis võtta üle 500. Soome on sel aastal tulnud üle 30 000.

Ja ma olen muide praeguseks üsna kindel, et valitsus jokutab nendega nagu oskab. Mitte mingitel ideoloogilistel põhjustel - ideoloogia poolest võiks nad pigem rohkem võtta - vaid seetõttu, et asi on väga mitmel tasandil neile väga ebamugav. Kui ma neisse üldse milleski usun, siis on see oma p... hoidmise oskus. Osa sellest ebamugavusest toodavad muidugi ka Manurhini, Rügaja jt. avaldused :) Väga võimalik, et ka see 573 isikut ei tule reaalsuses kunagi täis. Vähemalt ses mõttes, et nad ühekorraga siin asuksid.
Rügaja kirjutas:Kriku, sinu väide EKREst kui vanast Rahvaliidust on täielik jama.
Fakt 1: tegu on sama juriidilise isikuga. Fakt 2: suurem osa liikmetest on Rahvaliidust. Muu mind ei huvita.
Rügaja kirjutas:Ja kui Sa siin suva teemas EKRE suunalist vastupropagandat viljeled
Ei viljele mina mingit propagandat. Mulle esitati küsimus ja ma vastasin. Kui te ei soovi endale ebameeldivat vastust, siis ärge küsige. Rohkem, loodan, ei pea selle teemavälise jura peale aega kulutama.
Viimati muutis Kriku, 05 Dets, 2015 13:08, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Viimati muutis Kriku, 05 Dets, 2015 11:38, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
wk2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wk2 »

Vägivald Jumala nimel: Allahi sõdalaste džihaad Õhtumaade vastu
http://kjt.ee/2015/12/vagivald-jumala-n ... ade-vastu/
Bertel Gripenberg: See lõhe on sügavam surmast, on sünge, pime ja lai - ta lahutab inimest sellest, kes punaseks kiskjaks sai.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

wk2 kirjutas:Vägivald Jumala nimel: Allahi sõdalaste džihaad Õhtumaade vastu
http://kjt.ee/2015/12/vagivald-jumala-n ... ade-vastu/
Ristisõda ei alustatud islamimaade vastu, vaid ikkagi konkreetse geograafilise piirkonna pärast (ja see oli Palestiina, mitte Meka või Bagdad). Rääkimata sellest, kui palju maailm peaaegu 1000 aasta jooksul muutunud on. Nii vulgaarse lihtsustusega algavat artiklit on raske tõsiselt võtta. Sazonov on väga asjalik mees ja kindlasti mitte nii rumal, kui selle tsitaadi põhjal arvata võiks. Siin on vist populariseerimisega liiale mindud.

---

Priit Simsoni reportaaž Süüria sisepõgeniku juurest.
Üks päev süürlase kodus
Priit Simson, Süüria-Tallinn
Eesti Päevaleht

Mahmoud kolis ISIS-e aladelt kurdi territooriumile, sest väsis perekonnaliikmete elude pärast kartmast.

Mind võõrustab Süürias al-Malikiyah’s Mahmoud, kelle pere tõuseb hommikul veidi enne kella seitset. Põrandale kaetakse „hommikusöögilaud”. Laud on jutumärkides, sest mingit lauda ju ei ole, on põrand. Kuum ja kange tee jagatakse klaasides välja ning isa ulatab oma viiele lapsele heledat õhukest leiba. Seda süüakse soolase ja kõva juustu või eri moosidega. On ka üks tundmatum magus segu, mis on valmistatud seesamiseemnetest.

Minu võõrustaja kodus on elekter, internetiühendus, küte ja soe vesi. Ainult õhtul on tänav pimedavõitu. Mahmoudi lapsed lähevad kooli. Seda luksust ei kohta Süürias igal pool. Al-Malikiyah ehk kurdipäraselt Derika Hemko on Süürias paik, kus sõda pole laste kooliskäimist seganud. Sõda pole siin olnudki. Valitsusväed taandusid, ISIS-e äärmuslased peatati tükk maad eemal. Nüüdki on islamiäärmuslaste üksused umbes 130 kilomeetri kaugusel.
Ülevõetud süsteem

Kui käisin 2013. aastal lääne pool Tal Abyadis, polnud sealsed lapsed pool aastat koolis käinud. Tollal võis 12-aastase kingi parandava poisi suust kuulda eestlase kõrvale harjumatut lauset: „Ma igatsen matemaatikatundi.”

Mahmoud on araablane, kes elab kurdide valitsetaval alal. Tema laste haridustee on jäänud suuresti samasuguseks, nagu oli Bashar al-Assadi režiimi all. Kurdid, nagu ta ütleb, on vana süsteemi üsna tervikuna üle võtnud. Suuremad muudatused puudutavad kurdi laste haridust. Varem olid kurdikeelse hariduse saamise võimalused üsna ahtakesed, kuid nüüd üritatakse neid laiendada. Paraku nõuab uutele rööbastele seadmine aega.

Kuid sunniidi araablasest Mahmoudi pere on näinud ka sootuks teistsugust elu. Ta on elanud ISIS-e aladel. „Seal toimivad ennekõike need teenused, mille eest Daesh (ISIS) raha saab,” selgitab ta. „Nafta, elekter, vesi.” Kuidas on seis koolidega? „Väga vilets. Nad kutsusid õpetajaid, aga need ei tahtnud minna.” Koolides näidatakse lastele videoid „uskmatute” tapmistest.

Ta elas piirkonnas, mida pommitasid vaheldumisi nii Süüria valitsusväed kui ka USA lennukid. Korra juhtus pomm lõhkema kõigest poolesaja meetri kaugusel. „Ma väsisin elamast hirmus, et äkki leian koju jõudes eest plahvatuses tükkideks rebitud perekonna.” Peale selle käis igapäevane terror „õige islami” juurutamise ettekäändel. Mahmoud kannab ainult vuntse, aga ISIS-e aladel eeldatakse, et habe on vähemalt sentimeetrine, kui on pikem, on veel parem. Sellele juhitakse ka tähelepanu.
Ta elas piirkonnas, mida pommitasid vaheldumisi nii Süüria valitsusväed kui ka USA lennukid.

Mahmoudi arvates lükkavad need inimesed teisi islamist eemale. Ta on muslim ja tunneb, et tema religiooni kiputakse kaaperdama. Ta naine käib kaetud peaga, kuid ISIS-e aladel elades pidi ka nägu ihunuhtluse ähvardusel kaetud olema. Seevastu kurdi aladel on ka katmata peaga naised tavaline nähtus. Avalikud hukkamised tekitasid temas tülgastust. Seetõttu lahkus Mahmoud oma sünnipiirkonnast, aga jäi siiski Süüriasse elama.

Ent Mahmoud tajub ka siin, kurdi aladel, kuidas raske aeg nõuab emotsionaalset lõivu. „Laste pealt on näha, kuidas üldiselt pingeline aeg neid muudab. Nad saavad aru, et mure on õhus. Vahepeal hakkasid nad kuidagi kiuslikult käituma, mida nende puhul polnud varem märganud,” selgitab Mahmoud. „Üritan siis nendega loodusesse, jõe äärde minna, et nad saaksid joosta ja lõõgastuda.”

Olen läbi lugenud paar ISIS-est rääkivat raamatut ja otsustan neist ammutatud infot kontrollida. Kas vastab tõele, et ISIS-e aladel ei saa naised hambaarsti juurde minna, sest hambaarst on mees? „Enamik niisuguseid asju, mida kuulete, kipuvad olema tõsi,” ütleb võõrustaja. „Eks nad siis ilmselt tõmbavad parem valutava hamba kuidagiviisi välja.”
Välismaale ei taha

Seetõttu pole ime, kui kurdide Rojavasse voolab inimesi teistelt aladelt. Tundub, et korruptsiooni on vähem kui varem ja elu korraldamisega saadakse paremini hakkama kui vana režiimi ajal, usub Mahmoud. „Mind nad austavad kui araablast.” Öeldu ei paista olevat üksnes viisakus valitsejate vastu. Ametiasutustes koheldakse teda kenasti, käepigistuste ja teetasside saatel, ja jutt läheb kiiresti araabia keelele üle.

Al-Malikiyah’s elab kurdide kõrval teisigi kogukondi, teiste hulgas tegutsevad nii armeenlaste kui ka assüürlaste koolid. Kuid Süüria dinaari langemine annab paratamatult elatustasemes tunda.

„Ühed prantslased, kellega koos töötasin, küsisid, mida ma siin teen, kas ma ei kavatse Euroopasse tulla,” sõnab Mahmoud. „Praegu pole ma seda soovinud, välismaale minek on väga raske ja paljud minejad ei mõista seda. Kui see muutub vältimatuks, lähen pigem Türgisse. Aga praegu soovin siiski, et mu pere kasvaks Süürias.” Kuigi maa on lõhenenud piki kogukonna- ja usupiire, arvab ta, et tema riik pole minevik. „Paljud inimesed soovivad Süüriat koos hoida ja tunnevad ühtsust.”
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas sadist »

Kentsakas tekst:

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=73128371

Julgeolekuteenistus ei ole suutnud sundida isikuid Soomest lahkuma, tunnistas allikas . Teadaolevalt ei ole nad Soomes viibides lõpetanud terroriorganisatsiooni juhtimist.

:wall:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Õigusriik - nad on väljasaatmise kohtus vaidlustanud ja ilmselt pole siiamaani ka kohtukõlbulikke tõendeid kuriteo kohta. Eks siis tilgutatakse infot pressile ja katsutakse probleemi pildil hoida. Sama teeb ju ka meie Kapo oma aastaraamatuga.

---

"EUObserveri" lugu 8 EU riigi tippkohtumisest Brüsselis 400 000 põgeniku Türgist ära toomise teemal. The coalition of the willing siis.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas sadist »

Kriku kirjutas:ilmselt pole siiamaani ka kohtukõlbulikke tõendeid kuriteo kohta
Mõnedes riikides visatakse juba vähimagi terrorismikahtluse korral isikud 1,5 aastaks türmi..sissejuhatuseks. Aga need ei ole muidugi õigusriigid :lol:
Ja kui meil oleks taolised seadused, siis võrdselt islamistidega istuksid kinni ka rahvuslased, kes purjuspäi facebooki kahtlaseid sõnumeid postitavad ning sõbralt laenatud püstoliga poseerivad.

Ega midagi ei jää üle..peab terroristihärrasid veel viisakamalt paluma ja rahalist hüvitist pakkuma- ehk siis pühivad Soome tolmu jalgadelt.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Iisraeli teejuht Eestile: nii põlistub rassism
Nastja Pertšjonok, Ethical Links juhatuse liige
Eesti Päevaleht

Rahvuse ja usu ületähtsustamine viib kergesti tupikusse.

Kui kaheksa aastat tagasi esimest korda Iisraeli sattusin, käisin palju ringi, suhtlesin inimestega ja küsimustele, mida tahan reisi ajal näha, vastasin, et võiks minna Eilatisse, Haifasse ja Hebronisse.

„Ära mine Hebronisse,” sain ma vastuseks peaaegu kõigi käest. „Miks?” püüdsin aru saada. Mul oli vana kaart, millel ei olnud isegi kirjas, kus jookseb Iisraeli- Palestiina piir, ja ainuke põhjus, miks ma Hebronisse minna tahtsin, oli see, et mulle meeldis linna nimi. „Noh, see ei ole hea linn...” oligi vastus. See vastus tekitas minus segadust.

Läks kolm-neli päeva, enne kui hääletades sattusin autojuhile, kes ütles, miks: sest seal ei ela juudid, seal elavad araablased ja araablased on hoopis teistsugused. Edasi tuli täiskomplekt arusaamu, kuidas araablased on halvemad, rumalamad, vähem tsiviliseeritud ja vägivaldsed. Kehitasin mõttes õlgu, mõtlesin, et mis seal ikka, eelarvamustega inimesi on igal pool. Mul läks mitu aastat ja palju vestlusi, enne kui sain aru, et see ei olnud üksik eelarvamustega inimene, vaid süsteemne rassism: muster, mille järgi toimitakse, suhtumine ja käitumine, mis valitakse, mille poolt hääletatakse ja mille kasutamine heaks kiidetakse, kas häälekalt või vaikides.

Kohutav eeskuju Eestile

Kuigi Iisraeli-Palestiina konflikt on meist näiliselt kaugel, näen tänases Eestis tekkimas sarnaseid tendentse. Rassismiga külgnev Eesti riigi ja rahvuse säilitamise hüsteeria meenutab mulle liigagi sageli rahulikuma aja Iisraeli juudiriigi mantrat.

Kogu Iisraeli kontseptsioon algas rahvusriigist. See oli soov omada kodu, kus saaks ennast turvaliselt tunda. Olla peremees omas kodus. Ainult et läks nii, et hoolivast peremehest sai türann. Ja turvalise elu asemel on pidev sõjaseisukord.

Iisraelis olen kõige selgemalt näinud riiklikku rassismi: kui ühesuguse kuriteo eest saavad araablane ja juut erineva karistuse, kui politsei, nähes kahte tülitsevat inimest, asub automaatselt juudi, mitte araablase poolele.

Eelmise aasta suvel kirjeldas Jeruusalemma naine Nijmeh Ali oma trammisõitu. „Tramm Jeruusalemmas. Istun rahulikult. Siis on väljast kuulda inimeste karjumist ja tramm peatub. Sajad, kui mitte tuhanded kolgivad trammi akendele. „Surm araablastele,” skandeerivad nad. Ma kardan. Ma panen ette päikeseprillid ja palvetan, et nad mu rahvusest aru ei saaks. Tagaistmel hakkab üks naine hüsteeriliselt nutma, ma jooksen tema poole. See on noor ema, pearätiga, viieaastane laps süles. Teine naine lükkab teda trammi uste poole, et ta trammist välja läheks.”

Sääraseid juhtumeid on viimastel aastatel olnud palju kordi. Mõnikord on inimesed pääsenud, mõnikord ära tapetud. Iisraeli-Palestiina vahel pendeldades oli minu jaoks nendel aastatel üks piinavamaid mõtteid see, kuidas ometi rahvas, kes on üle elanud Teise maailmasõja, võib sellises meelsuses elada. Iisraelis ei diskrimineerita mitte ainult araablasi ja muslimeid, vaid ka näiteks mustanahalisi Aafrikast pärit juute ja kristlasi. Kuni selleni välja, et Etioopia taustaga juudi naistele süstiti nende teadmata rasestumisvastaseid vahendeid, et nad ei ohustaks Iisraeli kui „demokraatliku juudiriigi” püsimajäämist. Kuidas on selleni välja jõutud?

Võõraviha ja rassismi taga on hirmu ja teadmatust, aga ka rahvuse või usu ületähtsustamist. Kui ühte grupi hakatakse tugevalt identifitseerima mingi ühe elemendi kaudu, hakkab ka see grupp suure tõenäosusega ennast sellesama elemendi kaudu tajuma. Ja kui sellisteks elementideks on nt nahavärv, rahvus või religioon, st identiteedimarkerid, mis on kaasasündinud (sest ka religioosset kuuluvust võib mõnel juhul defineerida kaasasündinuna), oleme me minu meelest ühiskonnana tupikus. Sest siit algab rassism.

Milles süüdi?

Praegu vaatan ma Eestis toimuvat ja mõtlen, kas ka meist on saamas rassistlik riik. Kunagi eestikeelses koolis käies olin ma laps, kellega ei mängitud, sest olin venelane. Okupantide ja rahvuskultuuri hävitajate esindaja. Ma ei saanud hästi aru, milles ma süüdi olin, sest mu peres peeti väga oluliseks, et ma Eestis elades räägiksin eesti keelt, ja sellepärast mind eesti kooli pandigi, et väärtustaksin ja armastaksin mõlemat keelt ja kultuuri. See õpetas mind mitte kategoriseerima inimesi rahvuse järgi.
Kunagi eestikeelses koolis käies olin ma laps, kellega ei mängitud, sest olin venelane.

Kuid enne Iisraeli sattumist ei olnud mul rahvusriigi kontseptsiooniga veel suuri probleeme. Iisraelis kogetu näitas mulle, kuhu võib välja jõuda, kui riigis tekib kinnisidee, et äärmiselt tähtis kriteerium on rahvus ja usk, olgu see õiglane või mitte, aidaku see rahu säilitada või mitte, toogu see kaasa ühiskonna lõhestumise või mitte.

Septembris mindi Tallinnas pearätiga naise ja tema sõbrannaga norima, sõbrannat löödi näkku. Bussipeatuses olnud inimesed tegid sellel hetkel valiku vaikida, pilgud mujale suunata, pea ära keerata ja mitte sekkuda. Andes sellega toimuvale vaikiva nõusoleku. Kui ilmub artikkel selle kohta, kuidas mustanahalise tudengi poole kive loobiti, on reaktsioon Facebookis: ta ei saanud ju haavata, mis seal ikka. Sama asi Vao keskuse süütamiskatsega – keegi ju ei saanud viga.

Rassism algab vaikselt

Selline reaktsioon kehtestab rassismi. Iisraelis olen näinud, et rassism algab vaikselt. Kui veel kümmekond aastat tagasi seda vähemalt ametlikult tauniti, on varjamata rassism nüüd aina aktsepteeritavamaks muutunud. Näen, kuidas piisab piskust, et suhtumine vägivaldseks muutuks. Näen ka, kuidas noored iisraellased kaotavad lootuse, et riik muutuks, ja lähevad ära – Euroopasse, USA-sse, Kanadasse. Näen sedagi, kuidas Iisrael on üks sõjaliselt võimsamaid riike maailmas, väga kulukate ja efektiivsete turvalisust tagavate süsteemidega – aga kogu see fantastiline jõud ei loe, sest teatud frustratsiooni- ja lootusetuse taseme saavutamisel kaob hirm, sest inimestel tekib tunne, et neil ei ole midagi kaotada.
Näen, kuidas piisab piskust, et suhtumine vägivaldseks muutuks.

Tõsi, Iisraeli-Palestiina konflikti ei saa taandada ainult rassismile ja nn juudiriigi ideele, aga need on selles konfliktis olulised elemendid. Ma ei taha, et me selles suunas liiguksime. Tasuks kaaluda, kas meie eesmärk on olla riik, kus väärtuseks on nn õige rahvus või religioon, riskides segregatsiooni ja konfliktidega, või tahame elada riigis, kus väärtusteks on võrdsus, õiglus ja sõbralikkus, püüeldes seega sidusama ja turvalisema ühiskonna poole.
Põgus pilk MTÜ Ethical Links koduleheküljele annab aimu, et ühing edendab multikulturalismi ja loomaõigusi ning õpetab araabia keelt. Minu jaoks isiklikult on artiklis väljendatud arusaam, et meil siin on
rassismiga külgnev Eesti riigi ja rahvuse säilitamise hüsteeria
, sama äärmuslik, kui arvamus, et kui me ei taha, et sõjavägi peaks Eestis korda hoidma hakkama, ei tohi ühtegi põgenikku vastu võtta. Mulle tundub, et kumbki äärmus kogub järjest toetajaid juurde ja seda võimendavad muuhulgas ka kummagi äärmuse oskamatud kampaaniavõtted. Seda nimetasingi mõned leheküljed tagasi ühiskonna polariseerumiseks. Võib-olla peaks ütlema ka "polariseerimine".
Viimati muutis Kriku, 05 Dets, 2015 15:12, muudetud 2 korda kokku.
Westland
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Westland »

Kurjam kirjutas:Poliitkorrektsus on kunstlik ja surnult sündinud asi. Võtame või selle homoviha. Iga liigi, alates vetikast lõpetades inimesega geenidesse on programmeeritud tung liigi säilimisele ja paljunemisele. Sellest tingitult on protsess seatud nii, et paarituda saavad vaid kõige tervemad ja tugevamad. Inimestel (ka üks loomaliik) on asjad samamoodi. Kuna pedede eelistatud meetodil lapsi ei saa siis istub meil sügaval alateadvuses vastumeelsus nende vastu. Seda ei ole võimalik välja juurida mingi poliitkorrektsuse või muu debiilse kampaaniaga. Looduse vastu ei saa.
Vabandan OTpärast.
Väga õige tähelepanek.Hetke pagulaspoliitikat jälgides tundub,et mingi osa homo sapiensi esindajatest ei peagi ennast osakeseks loodusest ja üritavad vägisi tõestada,et teisest rassist,geograafilisest asualast ning kultuuriruumist pärit inimeste koht on Euroopas.Ärgu siis ka üritatagu meile läbi hiljuti teles kedratud videoklippide selgitada võõrliikide ohtlikkusest ökosüsteemile kui elujõulisem ning agressiivsem liik tõrjub kohalikud asukad välja.
Elagu mink,unimudil ja signaalvähk!Erinevus rikastab...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Suurbritannia tahab EU-st tulnud migrantide (sh. poolakad jt.) sotsiaalgarantiisid 4 aastat viivitada. Saksamaa pole rahul. 17-18.12 toimub EU tippkohtumine, kus loodetakse välja töötada Suurbritannia jaoks eritingimused, et need siis uue aasta veebruaris kokku leppida. Cameron on lubanud immigratsiooni vähendada ja teeb selle nimel igal rindel, mis suudab.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline