Uued relvasüsteemid EKV-le

Vasta
Taaniel Tina
Liige
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Taaniel Tina »

Kui tahame soomustada ära praegust tegevväge – läheb vaja juurde maksimaalselt üht pataljoni – 60 soomukit.
Ja ongi kõik, rohkem meil soomukeid juurde ei olegi vaja?
Kas need soomukid kestavad igavesti?
Kas varu ei ole vaja?
Kas kriisi korras hakkame kalli raha eest kähku juurde ostma?
Kas nad aja jooksul ära ei lagune?
Kas sõja puhul on need võitmatud ja puruks ühtegi ei lasta?
.........

Ma suudan veel palju küsimusi genereerida. Kas nendele ka mõistliku vastuse saab?

Ja väita, et välja tulles oleks soomuk juba vananenud ja pole tast mõtet? Väidetavalt on iga arvuti, mis ostetud, juba ostes vananenud. Kas lgp ksf viskas juba kõik oma arvutid prügikasti ja kasutab paberit ja pliiatsit?
siilike
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas siilike »

See foorum tundub juba igavaks ajatapmise kohaks kujunema.

Hea on eesmärgitult plõksida.

Ehk püüaks esialgu kokku leppida mis eesmärki täpsemalt vaja täita - kas on vaja lihtsalt vedada mööda roopas metsavaheteid võitlejaid ja varustust jmt ning kaitsta neid killu ja nö levinud käsirelvade vastu või on vaja vastutulevale kopterite ja droonide poolt saadetud tankikolonnile vastu pidada?

Kui keegi soovib tööstusharu tekitada, siis on peale hea / lihtsa idee vaja ka mahtu. Selleks oleks kohane ilmselt esimene variant - ehk siis jätaks välja igasugused tornid, pardakahurid, laskeseadmed jmt. Siis vaataks, kas keegi on juba seda teinud ja oleks nõus litsentsi andma. Kui ei, siis mõtleks ise meie oludesse sobiva lahenduse välja.

Ise väljamõtlemisega on see asi, et kui kavatsed üksi ringi rüsada ja surma saada, on see sinu asi. Kui sinu lolluste pärast saavad teised surma, siis on jama majas. Seetõttu ongi vaja rohkem kui ühe kasutajaga sõiduriistu natuke detailsemalt läbi mõelda ja katsetada. See kõik võtab aga kenasti raha ja aega. Kohe väga kenasti, eriti kui seda pole ka enne teinud. Kui me tahame "ülehomme" ennast presendi alt millegi soliidsema alla peita, siis ei ole meil sellist aega.
Taaniel Tina
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Taaniel Tina »

Kui me tahame "ülehomme" ennast presendi alt millegi soliidsema alla peita, siis ei ole meil sellist aega.
Mitukümmend aastat meil juba kaitsevägi on olemas olnud???
Vot ei mäleta.
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

Xender kirjutas:Lõpetame ehk ära selle lolli jutu, et „sõtta sõidad presendi kaitse all“. Mina reservväelasena sõidan sinna selle varjus ka selle rahvasoomuki projektiga.

Kui tahame soomustada ära praegust tegevväge – läheb vaja juurde maksimaalselt üht pataljoni – 60 soomukit.

Kui hakkame ( veel lisaks ) soomustama ära Kaitseliitu siis millises ulatuses ? Terve kaitseliidu ? Umbes 13000 liiget + eriorganisatsioonid, sellisel juhul räägime me 1 000 soomukist.
Milleks sellist juttu ajada? Teema naeruvääristamiseks?

Kaitseliidu juures võiks soomusega olla kaetud VG, meditsiin ja võibolla midagi veel.
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige

Postitus Postitas Kulibin »

Ma vist nüüd saan ifarkti. Tule taevas appi ! Teil kodus kõigil on pesumasin ja kõik teavad, et seda vidinat ei saa paremaks leiutada. Saab vaid lisada neid AAA pluss kleepse ja vastavalt siis peseb sitemini. :mrgreen:
Pistke omale guslasse see haige möla, et soomuskarp moraalselt vananeb. Niikaua kui pole leiutatud mitriilterast ja jõuvälju, käib Hardox ja Domex küll. Idanaaber pole isegi sellisteni jõudnud. Ja sanktsioonid purevad valusalt. Armata my ass... :mrgreen:
Ja mis puudutab mil grade elektroonikat, siis IMHO on tegemist lihtsalt lollikindlas kestas thumb useritele suunatud tootega. (kasutajaliides peab vastama operaatori IQ tasemega min. 90)
Vabandust, kui keegi nüüd tundis ennast puudutanuna. Aga seesama kasutajagrupi IQ on relvaarendajate põhiline peavalupunkt.
Meil on nutikad sõdurid ja erinevalt idanaabrist, ei vaja me mingeid burjaate ja neile kohandatud tehnikat. Meie mehed on kõik bakalaureused äritehnoloogias.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ma olen seda pikalt vaaginud ja nüüd siis otsustasin, et valan avalikus ruumis omale veidi tuhka pähe.
Nimelt olen siin foorumis aasinud vahest puht jonni pärast herr Trummi. Eks maailm ole pidevas muutumises ja meie koos sellega.
Ma vabandan ja see on siiras. Loodan mõistvat suhtumist, sest ilmselt suudame veel vajadose korral liigutada koostöös mägesid.
Viimati muutis Kulibin, 31 Mär, 2016 17:18, muudetud 1 kord kokku.
* Panic is called on unresolvable fatal errors.
* It syncs, prints "panic: mesg" and then loops.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

See argument küll ei päde, et meil oleks justkui vaja 5000 soomukit. Puht logistiliselt oleks tegu absurdsusega. On meil siis 5000 veoautot? Pigem on küsimus just spetsiifilist teenust täitvates sõidukites (meditsiini soomuk, logistika soomuk, jv soomuk jne).
Isegi KL ei lähe kogu oma liikmeskonnaga rindele. Peamine rõhk on kiirreageerijatel, keda ei ole ilmselt üle paari-kolme tuhande.
Xender
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Xender »

Tõin paar lehte tagasi välja oma nägemuse EKV kergema soomuse vajadusest -

Pataljon kaitseväele ( siis oleks kogu aktiivstruktuur soomustatud ) - ideaalis võiks olla PASI mudel ( oleks terve EKV ühe ratassoomuki peal )

200 Kaitseliidule - pooled oleks erimasinad ( meditsiin, juhtimine, laskemoon jne ) ja pooled oleks IFVd. Viimased just selle pärast, et annavad ka põllul sõdimisel midagi juurde. Kui maleva peal on mõned APCd ei anna see ausalt öeldes eriti midagi - enamus sõidavad autokastis ja apc-d millegiks muuks väga ei kasuta kui meeste vedamiseks- kuid ifv-ga annab põllul toetada ja koptereid hirmutada.

Seega kokku 250 masinat

Siis tuleb osade poolt jutt :

"Sõtta sõidame ikka presendi varjus" - no nagu välja tõin - reserviste ( mina nende hulgas ) tuleb vähemalt 50 000 meest. Võib olla 4000 soomukit on üle pakutud ... kuid selleks, et reservarmee oleks soomustatud räägime me siin ikkagi tuhandetest masinatest. Meil pole 5000 veoautot, kuid idees tahateakse meil transpordi jaoks teha rekvideerimine tsiviisektorist ( bussid ).

Ühesõnaga las siis keegi targem käib välja numbri - palju meil siis soomukeid vaja on ?
Mercurius
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mercurius »

Minu nähemus, kuidas oleks võimalik soetada need 250+ rahvasoomukit.

Tuleks välja rääkida/osta/kaubelda mõni liitlastelt mahaminev soomuskarp. (näiteks VAB vms.).
Teha avalik hange nende korda tegemiseks. (võidab siis kohalik või mittekohalik).

Ikka odavam, kui kõik nullist arendada ja toota.

Alustada tuleks pleki alla panemist tendikate tähtsamatest funktsioonidest (meditsiin, juhtimine, laskemoon jne).

See kõik oleks ju tore, kuid mille arvelt?
aj1972
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aj1972 »

Minu uitmõtteid...
Norra on ääri veeri lubanud oma ratasmasinatest loobuda neil 75 Pasi mõne aasta pärast võivad kasutusest välja minna siis vaja need ära osta.
Misu või muid analooge ostes peab tingimustes olema,et need toodetaks mingis osas Eestis.
USA vahetab Humvee suures osas välja lähimatel aastatel saavad uued analoogsed masinad, meil Hanso hetkel USAs seal peab lisaks pataljoni meile kauplemisele küsima Ameerika varusid neil toimub armee kokkutõmbamine nii,et meile sobivaid lahendusi saaks sealt sõbrahinnaga kindlasti.
Kui see Türgi miljonine Tulpar nii hea miks me neid CV üldse ostsime sama raha eest oleks Türgist saanud kolm pataljoni komplekti lahingmasinaid.

Uudistes räägitakse viimastel päevadel,et lisaks USA pataljonile soovitakse ka Euroopa liitlastel samasuurt panustamist. Ma arvan,et Saksamaa ja Prantsusmaa käest oleks palju mõistlikum raha küsida meie enda Scoutpataljon 2 maksaks mitmeid kordi vähem kui Lääne liitlaste pataljoni siin hoidmine. Võidaksid kõik meil oleks teine elukutseline pataljon ning sakslased ei pea oma mehi siia saatma vajame ainult nende raha ja tehnikat. Miinusteks rahastamise püsivus ja meie elavjõu ressurss.

Täna kuulsin uudistes kuidas Horvaatia oli Ukrainal lasknud oma MIGe remontida tulemuseks see,et Horvaatia raha kulunud ja kannab lennukid maha, nüüd pidid vaatama F 16 poole. Ukrainast saab heal juhul oskustöölisi kes aitaks meie tootmist üles ehitada.
Reaalset sõjalist ohtu ei ole võimalik leevendada veel uuemate ja paremate patriootiliste sõnumitega ega kõnedega rahvusvahelistel kohtumistel.
madiss
Liige

Postitus Postitas madiss »

Rahvasoomuk on meil olemas, selleks on Sisu XA 180/188. Edasi on kaks võimalikku varianti, kas vanad Sisu XA seeria masinad Norrast, Rootsist või TPz Fuchs Saksamaalt.
Xender
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Xender »

Jõuadki minu suurele küsimusele – vahet ei ole, palju see rahvasoomuk maksab – isegi kui maksab 300 000 ja me tõesti muretseme neid 250. Tuleb isegi ülioptimistliku Trummi hinnakirja järgi välja käia 75 miljonit eurot ( muidugi kui me ehitame suurema osa neist erimasinateks, tuleb number midagi muud ka selle wunder hinnakirja järgi ). Ükskõik milline see number ka ei tuleks, tuleb see millegi muu arvelt.

EKV soomukipark pole ehk ideaalne, kuid oluliselt paremas seisus kui meie suurtükivägi – millel puudub pmt võimekus vastase suurtükkiväge maha suruda. Selle võimekuse puudumine läheb meile sõjas palju rohkem elusid maksma kui puuduvad paarsada rahvasoomukit.

Puuduvad MLRS masinad – need annaks juba vast, et kõige rohkem maismaa masinatest taktikaliselt juurde ( isegi rohkem kui tankid ). Kui meil oleks paar pataljoni MLRS masinaid, siis enne kui need hävitatud pole, ei hakka vastane mingeid suuremaid kogunemisi st ka läbiründerünnakuid tegema.

Keskmaa ÕT – selleks, et VF ründelennuvägi ei saaks segamatult tegutseda.

Edasi tulevad tankid ja rannakaitse.

Kuid need võimekused on meil olemas, võiks tegeleda soomustransportööridega. Kus ma näeks ikka sellist seisu :

EKV oleks täiesti soomustatud – ideaalis võiks ühe puuduva pataljoni osta norrakate pasisid … oleks terve ekv sama masina peal. KLil on soomustatud erimasinad ning IFVd. Kuna KL peamine probleem on ikkagi vähene võime anda natuke raskemat tuld. Minu poolest võiks nende asemel olla ka Poola mahakantavad T72 tankid – sellise tuletoetusmasina vormis.

Mis puutub sellesse pidevasse Soome jutt … siis soomusmasinaid tuleb neil kokku umbes 1000 ( APC ja IFV ) selle sees on ka kõik toetusmasinad … MT-LBV näiteks kasutatakse rohkem miinipilduja - suurtükiveokina kui sõdurite transportimiseks.

Võib vaadata ka niipidi, kui võtta ära muu tehnika

Ratastel APC – neil 409 meil 139. Soomel 3X rohkem.
IFV neil 196 meil 44. Soomel 4.5X rohkem.

Kui võtta arvesse, et soome rahvaarv on 5 korda suurem … jõuame me järeldusele, et Soome on sõdur sõidab isegi paljamalt lahingusse kui meie oma.

Kuid mis osas Soome meile ära teeb kõvasti on kaugtuli ja see peaks olema ka Ukraina sõjategevust vaadates meie prioriteet.
nokkloom
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nokkloom »

Miks need roomikul APC-d siis nii kehvad on, et neid üldse ei loeta arvudesse?
Wiki andmeil siis kokku 798, kui MRAP lisaks lugeda, siis 892.

5.7X või 6.4X korda rohkem.

Ei taha väga tähenärija olla, kuid sellegipoolest.
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige

Nojah, kõige eelneva järelmina soovitaks siiski rahalises mõttes hankida paar pisikest nuket, tuleb odavam ja heidutav faktor on samuti võimsam. Pole tarvis osta keevitusroboteid või palgata nende asemel ukraina keevitajaid. Annate lihtsalt mulle mõned milkud ja ma orgunnin meid tuumariigiks. Milles küsimus ? Äpud oleme või ? Mingi põhja korea saab hakkama ja meie mitte ? :wink:
vipu
Liige

Postitus Postitas vipu »

Kulibin kirjutas:Nojah, kõige eelneva järelmina soovitaks siiski rahalises mõttes hankida paar pisikest nuket, tuleb odavam ja heidutav faktor on samuti võimsam. Pole tarvis osta keevitusroboteid või palgata nende asemel ukraina keevitajaid. Annate lihtsalt mulle mõned milkud ja ma orgunnin meid tuumariigiks. Milles küsimus ? Äpud oleme või ? Mingi põhja korea saab hakkama ja meie mitte ? :wink:
Sul ei ole vaja tuumarelva vaid korralikku raketti ja see sosnovõi borile sihtida. Leningrad muutub kummituslinnaks.
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige

Seda varianti ma soovitasin siin mõni aeg tagasi. :wink: Aga arvati, et liiga ekstreemne...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist