Kapten Trumm kirjutas:
Võtaks nüüd rahulikumalt, Kerry kommenteeris äsja, et BREXIT toob kaasa NATO tugevnemise, sest NATO roll suureneb. Berliinist ja Pariisist, ütleme otse, mingit sõjalist abi meil polnud loota ka varem. Küll aga Londonist ja Washingtonist. Nagu varasem praktika näitas (Gruusia ja Ukraina) tuli sealt Merkozy poolelt rohkem paha haisu kui tegusid.
NATO väärtuse ja sisu loojad on ikka USA ja GB, ülejäänud Brüsseli ümber kogunenud seltskond on rohkem kaasasõitjad ja sooja õhu tootjad, praktika (mulle meeldib see Lenini ütlus) kinnitab seda juba üsna pikka aega (alates 2002 alanud koloniaalsõdadest).
Akf suunab meie arutelu tegelikult mõistlikus suunas. Toimunu üle muljetamine ei ole kuigi viljakas tegevus, meie peaksime pigem lähtuma sellest, kuidas kaitsta Eesti huve edaspidi. Ja siin hakkavad tegelikult joonistuma päris huvitavad jõujooned tulevikuks.
Lähtekoht, mille üle siinsete ekrelastega ei viitsi ma piike murda, on see, et Eestil on kindlasti kasulik liitu jääda. Samuti on EL Euroopa jaoks vajalik kas või juba selleks, et tänapäeva majanduslike suurjõudude USA (ja NAFTA), Hiina ja India kõrval oma liikmesriikidest mitte üle lasta sõita.
Siiski ei ole ma lühemas perspektiivis Kerry ja akf Trummiga päris nõus selles osas, mis hakkab toimuma lahkumisläbirääkimiste ajal. Sel ajal on UK väga haavatav ja ta tegevusvabadus ning ka Moskvale vastuhakkamise võime pärsitud Brüsseli, Pariisi ja Berliini tegevuse läbi, kes UK-le viletsaid lahkumistingimusi saavad dikteerida. Kui see periood on läbitud ja UK tõesti majanduslikult lähemale nihkunud NAFTA-le ja Indiale näiteks, siis on tõesti võimalik, et ta jõud NATO liitlasena tugevneb.
Aga siit hakkab tulenema ka see, et meil - nii Eestil, kui ka Balti naabritel ja poolakatel, võimalik, et ka teistel idaeurooplastel - seisab ees brittide kaitsmine vanade liikmete kättemaksu eest, mida Brüsseli jt kõnepruuk praegu nagu ennustab. Vastutasuks ootaks brittide suuremat panust meie julgeolekuprobleemide mõistmisel. Ma olen pea-aegu kindel, et see oli üks teema, mida Duda Ilvesega Ärmal arutas. Kusjuures üsna kõnekas on, et lahkus kommentaarideta ajakirjandusele (eravisiidi puhul ja ta üldist ebapopulaarsust liberaalses pressis arvestades muidugi võimalik ka niisama) - aga ilmselt on mingites asjades ka erimeelsusi. Samuti on Ida-Euroopal nüüd võimalik taltsutada ülbevõitu Junckerit (Peterburi majandusfoorum), kelle juhitud komisjoni ajal sai EL ikka olulise tagasilöögi. Nii, et teemat on. Isegi Taavi-poju esitatud ettevalmistatud jutupunktid viitavad sellele. (Pealkiri on pigem EPL-i vasakliberaalide poolt tekstist välja tiritud.)
http://epl.delfi.ee/news/eesti/taavi-ro ... d=74913941
Muidugi siin on jälle see oht, et UK pärast võib mingi suurem ELi sisene kisma lahti minna ja see pole omakorda hea.