Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Einoh, pensionini tiksutamast ei poolda ka mina. Või mingeid vene aja genossesid.
Mina seal olles ei täheldanud soomlastel taolist haiglast kihku kõike (sh toimivaid asju) reformida, küsimuse peale, et "aitab ju karjäärile kaasa" vaadati päris imestunud näoga.
Üks mulle suht arusaamatu liigutus kaitsevaldkonnas on siiani see kaitseringkondade tegemine 2000ndate alguses, ärakaotamine ja seejärel ikkagi analoogsete, ressursside jõulist suunamist vajavate maakaitsepiirkondade loomine (kuna selgus, et seda rolli peab ju keegi täitma).

Olen miskipärast veendunud, et taolist tantsu poleks soomlased teinud.
See on üks teemakohane näide, miks see "silm särab, reformimõtted peas" suund ka alati õige pole.

Või noh, see lollakas palgaarmee-jant, mille Ligi korraldas ja millele talle ministeeriumist aplodeeriti.

Mulle jääb lihtsalt mulje, et paljude ebakompetentsete või tulemusi mitteandvate "reformide" taga ongi tegelikult nende 30-aastaste "särasilmsete osakonnajuhatajate" kihk ise pildile pääseda koos suutmatusega mõelda 4 sammu edasi. See, kas reform tulemusi annab, on juba teisejärguline.

Ma lihtsalt olin 15 a tagasi ehk ka taoline, nüüd vanemaks saades olen taibanud, et paljud asjad loksutabki elu ise paika ja pole vaja liigselt rabeleda ega kiirustada, ei anna suuremat tulemust. Vaidlesin ka siis ägedalt "pensionini tiksuvate" Soome vahetusametnikele vastu, nüüd hiljem olen aru saanud, et mina eksisin ja neil oli ikkagi õigus. Üks asi, mis ma oma ametniku-aja jooksul leiutasin-välja mõtlesin, on tänaseni kasutusel ja olles ise irooniliselt selle ohvriks langenud, siis mõtlen küll, et kurat, oleks pidanud vait olema, sest kodanikule on see räigelt ebameeldiv. :oops:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Mis „feminakampaaniat“ puudutab, siis see ei ole minu arvates pseudoteema. Või arvad sa Borja, et olukorras, kus meil kutsealuste aastakäigud kokku kuivavad, noorte tervis on nagu ta on, ajateenistusse sattunutest langeb juba iga viies teenistusest välja, siis on meil see luksus, et polegi vaja vaadata, kust leiaks juurde motiveeritud vabatahtlikke? Või kas meil olukorras, kus ühtegi tegevväelaste kasvuplaani pole endiselt suudetud 100% ühelgi aastal täita ja konkurents tööjõuturul aina tiheneb, siis pole vaja mõelda ka tegevteenistusse värbamisvälja laiendamise peale?
No tegelikult on küll. Hetkel on meil ikka palju põletavamaid küsimusi. Muidugi, naisi tuleb võtta ja naised on tublid, ainult selline nishiteemadega pildile tulek näitab tegelikult vähest kompetentsi antud valdkonnas. Eelkõige tuleb tänasel ministril murda pead, et kui homme algab sõda, kas me oleme selleks valmis?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Tsiteerin siin ühte enda varasemat postitust:
nimetu kirjutas:Ma arvan, et siis sa pettud veidi, sest sellel plaanil on natuke laiem toetajaskond kui Hanso ja SDE.
Norrast saab varsti esimene Euroopa ja NATO riik, kus sõjaväeteenistus on kohustuslik ka naistele.

Kaitseväe juhataja Riho Terras ütles üle-eelmisel nädalal, et ta sooviks sama näha kümne aasta jooksul ka Eestis.
http://uudised.err.ee/v/eesti/7421afed- ... 8fb61961f7
Selle avalduse tegi Terras peaaegu aasta enne Hanso ametisse astumist.
Ma olen üsna veendunud, et see on põhimõtteline suund Kaitseväe enda sees.
vk1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vk1 »

lihtsalt kommiks sellele brittide MLRS tulekule/mittetulekule - britid on viimastel aastatel kaitseelarvet julmalt kokku tõmmanud, isegi praegune 2%+ pidi olema koos pensionite jms. , nii et võimalik variant on ka lihtsalt see, et mõni suurtükiväelane pani lauale paberi ühe MLRS patarei ´´komadeeringukuludega´´, mille peale mõni ülem vandus vaikselt...
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Kapten Trumm kirjutas: Mina seal olles ei täheldanud soomlastel taolist haiglast kihku kõike (sh toimivaid asju) reformida, küsimuse peale, et "aitab ju karjäärile kaasa" vaadati päris imestunud näoga.
Siinkohal tead sa valesti. Soomlased on teinud igasuguseid "proovime" stiilis reforme küll ja veel, mida sõjavägi ei jõua ära kiruda. Markantseim näide oleks vast kaadriallohvitseride klassi kaotamine selle sajandi alguses, mis ennast kuidagi ei õigustanud. Tänaseks ollakse sellega alguspunktis tagasi. Lisaks igasugused struktuuride muutmised, väeosade ümberpaigutamised, sulgemised ja taas avamised. Selles osas on meil tunduvalt mõõdukamad oldud.
A4 kirjutas:
- Varssavis kaubeldi liitlastelt välja (alternatiive arvestades) täiesti asine üksuste pakett;
See on üks koht, kus militaarne kogemus oleks abiks olnud. Varuge pop-corni ja nautige show'd, kuidas KV sellega toime tuleb. Märkmeid võib teha selle kohta, mida tuleb ette valmistada, kui on plaan üks suur ja tehniline väeosa sõrmenipsuga juurde tekitada.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Täiusliku ülevaate parandamiseks
Üks mulle suht arusaamatu liigutus kaitsevaldkonnas on siiani see kaitseringkondade tegemine 2000ndate alguses, ärakaotamine ja seejärel ikkagi analoogsete, ressursside jõulist suunamist vajavate maakaitsepiirkondade loomine (kuna selgus, et seda rolli peab ju keegi täitma).
Tänastes piirides KRKde loomise taga, oli aastatel 2007-08 "noormees" nimega Ants Laaneots.
2012 muudeti nende KRKde rolli ja sisu, sest rahalised kalkulatsioonid ja prognoosid osutusid valedeks.
2016 ei ole KRKde rolli oluliselt muudetud.
Mis asi on "samm", ei oska öelda, kuid mul on tunne, 4 aastat tagasi nähti tulevikku paremini ette, kui 8 aastat tagasi. Kaminis ja KVs.

Kaitseministri ja ajateenistuse (või lihtsalt teenistuse) seoste puhul tekib mul küsimusi:
1) kes tänastest või eilsetest või üleeilsetest ministritest on oma valdkonna elukutse eesindajad?
2) kes tänastest kaitseministritest läänes, on enne ametikohta teeninud sõjaväes?

Ja nendel, kes ministrite puhul nõuavad ajateenistuse kogemust, tahan ma ikka ja jälle meenutada neid isikuid, kes ei ole läbinud ajateenistust (järelikult ei hooma alustõdesid? :) ) ... Laaneots, Tiganik, Sirel ... siinkirjutaja ... keegi kunagi viskas seda Kapten Trummile ette :shock: ja ma polegi vastust näinud
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ja nendel, kes ministrite puhul nõuavad ajateenistuse kogemust, tahan ma ikka ja jälle meenutada neid isikuid, kes ei ole läbinud ajateenistust (järelikult ei hooma alustõdesid? :) ) ... Laaneots, Tiganik, Sirel ... siinkirjutaja ... keegi kunagi viskas seda Kapten Trummile ette :shock: ja ma polegi vastust näinud
Isikud, kes on läbinud "täis" sõjakooli, on neid "alustõdesid" ju saanud piisavalt (nii Laaneots, Tiganik, Sirel ja Herem ei tohiks nüüd puudutatuna tunda). Näitate ette taolise ministri - mul küsimusi rohkem pole. Ka pole mul küsimusi selle ministri kohta, kes pole ajateenistuses käinud, kuid on nt KL raames käinud viimane 10a kahe ajateenistuse jagu kursustel, suurõppustel jne - ka siis küsimusi siitpoolt ei tule. Paraku aga pole mu silmad taolist seni näinud (ega vist näe ka, sest meil on endiselt ametialasest kompetentsist tähtsamad muud kriteeriumid).

Just taolisest teema hablamise nõrkusest algavadki igasugu nishiteemad nagu NATO fanatism, palgaarmee ja feminoprotsess. Mina nt võtaks ministriks saades ette kiirreageerimise (sh ka selle reservistide moti küsimuse) ja kaudtulevõime. Kuna minu (väga napi praktika ehk 10 a) jooksul on selgeks saanud, et just sealt king pigistab. Sellised lihtsad nishtiteemad-uskuge, aga "käijate" hulgas siin foorumis koguks ma hääli rohkem kui naiste ajateenistuse teemal.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Siinkohal tead sa valesti. Soomlased on teinud igasuguseid "proovime" stiilis reforme küll ja veel, mida sõjavägi ei jõua ära kiruda. Markantseim näide oleks vast kaadriallohvitseride klassi kaotamine selle sajandi alguses, mis ennast kuidagi ei õigustanud. Tänaseks ollakse sellega alguspunktis tagasi. Lisaks igasugused struktuuride muutmised, väeosade ümberpaigutamised, sulgemised ja taas avamised. Selles osas on meil tunduvalt mõõdukamad oldud.
Võib-olla tõesti ma ei habla KV-list tausta piisavalt (tunnistan näed isegi). Kuna mul on kokkupuude seal maal olnud sisejulgeoleku ja natuke isegi sama igihalja tsiviilkaitsega, siis taolisi rumalusi nagu meil on tehtud või teha üritatud, sealt üldiselt nende "pensionini tiksuvate osakonnajuhatajate laudadadelt" kaugemale ei lastudki. Siis kujuneski see "bürokraatlik ballast" sobivaks piduriks, mis blokeeris ära igasugu "30.a särasilmsete uuendusmeelsete uuendusmõtted". Arvate, et Soomes polnud neid "särasilmseid ühiskonna tajujaid", kes soovisid kaotada nt piirivalve reservi tootmise? Või vabastada kinnisvaraärimehed "külma sõja taagast" varjendiprogrammi näol? Muidugi oli, kuid jällegi - sealne üldiselt konservatiivne arusaam tähendas, et taolised mõttevälgatused tegudeks ei saanudki. Meil on see tsiviilkaitse ära uputamine ja tänane taaselustamine lihtsalt jäämäe veepealne osa, on hulgaliselt igasugu "välgatusi", millest on Eestit päästnud nt valitsuse vahetus ja vastava ministri sattumine RK opositsiooni ritta (ka mina tean paari sellist asja, mida laiem publik ei tea).

Eesti seis oli natuke erinev - meil oleks tõesti 1990ndatel need "hallipäised" olnud nõuka harjumustega tegelased.
Mulle vähemalt siin mõne tegelase jutt, kuidas Soome pensioniealised bürokraadid muhvigi ei tee - hästi lihtsalt ei müü, kogemus räägib pigem vastupidisest.
Kasutaja avatar
Kuperjanov
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kuperjanov »

Trumm mõisavalitseja! Trumm minister! Trumm kuningas!
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Kas keegi on ka jälginud tänast Rootsi meediat,kui kohapeal ollakse.Hommikul tuli Norrast,raadiost P4 uudis,et Donald Trump olla Rootsi peaministrile helistanud.
Vean kihla,et jutuks läks ka Baltikum,sest rootslased on siia küllalt palju pappi sisse pannud.Meil ju ainult Rootsi pangandus ju ruulibki Eestis.
Midagi see uus administratsioon kompab,spekuleerin aga võib olla küsiti ka Rootsi valmisolekut tõelise kriisi puhuks,kui vaja lasta läbi enda territooriumi suuremas koguses NATO üksusi ja kasutada nende õhuruumi,nii transport,kui ka hävitus ja pommituslennukitel.
Kui nüüd hakkab rahade äravool konkreetselt Eestist nendest ettevõtetest,mis seotud Rootsiga,siis on see märgiks sellest,et rootslased hakkasid mõkutama ja USA ei näe võimalust muud moodi oma vägesid siin toetada.
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Svejk »

kaugeltuuriv kirjutas:....et rootslased hakkasid mõkutama ja USA ei näe võimalust muud moodi oma vägesid siin toetada.
Rootsud ju alles mitte väga ammu mokaotsast lubasid, et kui meie õuele lööma tullakse, siis nad päris kõrvalt ei vaata...
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Svejk kirjutas:
kaugeltuuriv kirjutas:....et rootslased hakkasid mõkutama ja USA ei näe võimalust muud moodi oma vägesid siin toetada.
Rootsud ju alles mitte väga ammu mokaotsast lubasid, et kui meie õuele lööma tullakse, siis nad päris kõrvalt ei vaata...
Ma arvan,et mokaotsast lubamine Trumpi eriti ei rahulda,eriti seda uut kaitseministrit,kes proffina teab mida küsida.Selleks on ka Rootsil vaja vastavaid liigutusi teha juba enne kriisi,näiteks omada konkreetseid plaane raudtee ja maantevõrgu jaoks.Kui asi puudutaks logistikat,siis Norra poolt oleks transiidisadamad(kui näiteks Taani väinad lukus),kas Kristiansand,Stavanger või Bergen.Kõikidest nendest linnadest on ka raudteeühendus via Oslo Rootsiga olemas.
Pudelikaelaks on Norra maanteed,soodsam on siin Kristiansandi sadam,sest sealt on kuni Osloni väga hea 2 realine maantee sisuliselt kuni Osloni olemas(nõks peale seda ka).Rootsi maanteed on kusjuures paremad minu hinnangul,kui Norra omad.
Ma ei kahtlegi,et Norrast lisakontigendi ja logistika läbimisega pole probleeme,punn on Rootsi.
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

Kuperjanov kirjutas:Trumm mõisavalitseja! Trumm minister! Trumm kuningas!
Trummil on olemas isiklik arvamus paljude asjade kohta. Minu arvates on see hea, vähemalt näitab ajutegevuse olemasolu.
Argumenteerimata vastused seda aga ei näita.

Õige ta on.
Sestap läkski endale rahvuskangelase nime omistanud pealuumärgiga forumant teemasolkimise eest nädalaks jalga puhkama.
Vabandan foorumi ees, et reageerimine niipalju aega võttis.
(by Borja)
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Martin Herem kirjutas: kes tänastest kaitseministritest läänes, on enne ametikohta teeninud sõjaväes?
Huvist asja vastu lasin silma üle USA kaitseministrite pika rea ja tuleb tõdeda, et valdav enamus Teise Maailmasõja järgsetest kaitseministritest on mitte ainult et sõjaväes teeninud, vaid lausa lahingutegevuses osalenud. Näiteks eelviimase kaitseministri kohta võib lugeda...
A recipient of two Purple Hearts while an infantry squad leader in the Vietnam War...
Enne teda, Panetta...
In 1964, he joined the United States Army as a Second Lieutenant, where he served as an officer in Army Military Intelligence. There he received the Army Commendation Medal, and was discharged in 1966 as a First Lieutenant.
Enne seda Gates..
January 4, 1967, he was commissioned as a second lieutenant in the United States Air Force after attending Officer Training School under CIA sponsorship. From 1967 to 1969, he was assigned to the Strategic Air Command as an intelligence officer, which included a year at Whiteman Air Force Base in Missouri, where he delivered intelligence briefings to Intercontinental Ballistic Missile crews. After fulfilling his military obligation, he rejoined the CIA as an intelligence analyst.
Ja nii võib jätkata pikalt. Ka kaks kõige pikaealisemat sel ametipostil, McNamara ja Rumsfeld omavad oma CVs sõjaväelasekarjääri...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

Soomes on viimastel aastakymnetel pandud kinni hulgaliselt väiksemaid väeosasid seoses aastakäikude vähenemisega ja vajadusega koondada yksused suurematesse garnisonidesse infrastruktuuri kulude vähendamiseks.

Allohvitseride koolituse ja auastmete reform algas Soomes 1970ndatel, seoses koolireformiga, kui varasemat 6-klassilist koolikohustust (kansakoulu) pikendati 9 klassile. KJ leiti, et vanamoodi 6-aastase kooliharidusega allohvitserid ei suutnud enam keerulisemate teemadega hakkama saada, samas ei eeldanud need ametikohad sojateaduste magistri ehk Kadettikoulu lopetanud ohvitseri. Allohvitsere hakati koolitama toimi- ja opistoupseeriteks ja peale koolitust andma auastmeid leitnant, vanemleitnant ja kapten. Allohvitserid ei olnud väga onnelikud selle reformi yle, sest ega nende töös ei muutunud peale paguni ja nimetuse eriti midagi. Enamik opistoupseereid, keda oma silmaga olen näinud, teenivad just vanemleitnanti auastmes ja on ajateenijate koolitajad ja tagala voi mone tehnilise teema spetsialistid. Peale aastatuhande vahetust saadi ikkagi aru, et pooletoobiseid ohvitsere toota ei ole motet ja hakati uuesti allohvitseride auastmeid välja andma, mäletatavasti 2007. taastati allohvitseride ametipostid.

Soome KJ ametikohtade jagunemine 2015, kokku 12000 inimest:
Ohvitserid 2 830 = kadettikoulu ehk riviohvitserid;
Erikoisupseeri 770 = ylikooliharidusega ohvitseride kohtadel teenivad, näiteks armee arstid, insenerid jne;
Opistoupseereita 1890 = kuni 2007 lisakoolituse läbinud allohvitserid, kelle on ohvitseri auaste;
Aliupseereita 2 240 = peale 2007. teenistusse astunud allohvitserid;
Sopimussotilaita 240 = 6-12 kuu yleajateenijad;
Tsivilistid 4 000.

Siis tekkis ka kysimus, kuidas yleajateenijaid ja kaadriseerusid ajateenijate vastavatest auastmetest eristada? Kaadri märgiks oli pagunil olev mook Soome vapilovi peaga. Kaadrireameest ei ole oma silmaga näinud, ilmselt tegemist haruldusega, voimalik näiteks lyhiajaliselt enne NAKi algust vms. Lyhikeseks ajaks yleajateenijaks tulija, tavaliselt 6-12 kuud peale oma ajateenistust järgmise aastakäigu abikoolitajaks, teenib seersantina ja lahkumisel ylendatakse vanemseeruks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist