Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
2korda2
Liige
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas 2korda2 »

Nagu siingi postitustest näha - e-asjadest sisuliselt aru ei saada ja tehakse kohe järeldusi stiilis "saab vabalt faile vahetada ja pole jälgitav ja bla-bla-bla".
Hääletamine peab olema salajane - so. tagantjärgi ei tohi olla võimalik tuvastada kelle poolt hääletas konkreetne isik. See ei ole e-valimiste põhimõte vaid valimiste põhimõte üleüldiselt. Millegipärast pole keegi tõstatanud küsimust "aga ma ei saa kontrollida kas minu paberil antud hääl kandidaadile X ikka läks arvesse ja just kandidaadi X kasuks see loeti".

USB-pulga intsident oli tõesti. Lapsik viga protsessi puudulikus kirjelduses - iga sammu juures peab olema kontrollahel - "kui ei õnnestunud, mis on alternatiiv?". USB-pulga intsident lahendati tegelikult kokkuvõttes viisakalt - kopeeritavate andmete kontrollsummasid võrreldi nii enne kui pärast kopeerimist. Kõik võeti linti ja oli jälgitav. Paberhääletamise puhul me miskipärast ei nõua, et kogu protsess valimiskastide avamisest protokolli allkirjastamiseni oleks täies ulatuses videos, igas jaoskonnas?
Minu jaoks on see ammu läbi vaieldud, kontrollitud ja uuesti vaieldud+kontrollitud etapp. E-valimisi on mõõtmatult keerulisem rünnata (nii, et välja ei tule), kui pabervalimisi. Punkt.
---
Nüüd midagi päevakajalist ka. Kui keegi veel kõhkleb, kummale poole vasak-parem skaalal see erakond kaldub, siis ehk alljärgnev aitab selgusele jõuda:
“Üks näide: suurfirmade kuulumine riigile, mis tähendaks kasumi suunamist riigikassasse, ja sellega oleks võimalik arendada antud firma tegevust ja tagada parem elujärg töölistele. Kuna kontroll firma raha üle on riigil, mitte ühel või mõningatel eraisikutel, siis saab raha täielikult kasutada ka riiklikul tasandil elujärje parandamiseks,”
Erakonda ja sõnavõtjat ei nimeta, võite ise nuputada.
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

2korda2 kirjutas:Nagu siingi postitustest näha - e-asjadest sisuliselt aru ei saada ja tehakse kohe järeldusi stiilis "saab vabalt faile vahetada ja pole jälgitav ja bla-bla-bla".
Hääletamine peab olema salajane - so. tagantjärgi ei tohi olla võimalik tuvastada kelle poolt hääletas konkreetne isik. See ei ole e-valimiste põhimõte vaid valimiste põhimõte üleüldiselt. Millegipärast pole keegi tõstatanud küsimust "aga ma ei saa kontrollida kas minu paberil antud hääl kandidaadile X ikka läks arvesse ja just kandidaadi X kasuks see loeti".

USB-pulga intsident oli tõesti. Lapsik viga protsessi puudulikus kirjelduses - iga sammu juures peab olema kontrollahel - "kui ei õnnestunud, mis on alternatiiv?". USB-pulga intsident lahendati tegelikult kokkuvõttes viisakalt - kopeeritavate andmete kontrollsummasid võrreldi nii enne kui pärast kopeerimist. Kõik võeti linti ja oli jälgitav. Paberhääletamise puhul me miskipärast ei nõua, et kogu protsess valimiskastide avamisest protokolli allkirjastamiseni oleks täies ulatuses videos, igas jaoskonnas?
Minu jaoks on see ammu läbi vaieldud, kontrollitud ja uuesti vaieldud+kontrollitud etapp. E-valimisi on mõõtmatult keerulisem rünnata (nii, et välja ei tule), kui pabervalimisi. Punkt.
---
Nüüd midagi päevakajalist ka. Kui keegi veel kõhkleb, kummale poole vasak-parem skaalal see erakond kaldub, siis ehk alljärgnev aitab selgusele jõuda:
“Üks näide: suurfirmade kuulumine riigile, mis tähendaks kasumi suunamist riigikassasse, ja sellega oleks võimalik arendada antud firma tegevust ja tagada parem elujärg töölistele. Kuna kontroll firma raha üle on riigil, mitte ühel või mõningatel eraisikutel, siis saab raha täielikult kasutada ka riiklikul tasandil elujärje parandamiseks,”
Erakonda ja sõnavõtjat ei nimeta, võite ise nuputada.
Selle "päevakajalise" kohta teeme nii et teemat üles ei tõsta. Igal erakonnal on oma mustad lambad, mõni on templirüütel, mõni vabamüürlane, mõni oli NSVL kokkukukkumiseni kõrgel kohal kommunist. Seda enam et toodud tsitaat kirjeldab ju eksisteerivat olukotrda - suurfirmad (ntx EE) kuuluvad riigile kes võtab tulu välja otseselt kasumina, kui ka varjatult aktsiisidena. Ning pole vahet mis partei võimul on, nüüd saime vaid teada et EKRE miski wunderkind on nõus sama joont jätkama.

e-valimistest veel niipalju et kui meil on 79 valimisjaoskonda kus on võimalik paberhääled üle lugeda nii mitu korda kui vaja igal kirjaoskajal, siis mitu korda saab kordusdeks üle lugeda antud e-hääli? Kas lp oponent on suuteline neid üle lugema, nii kohe valimiste järgselt, kui ka 24h hiljem?

Ja lõpetuseks, minge kõik metsa. Ise käisin eile, pool korvi sain kuuseriisikaid ja mõne puraviku (üllatuseks ussitanuid oli vähe), teine pool (kollariisikad) vajab kupatamist. Seda ~1 tunnise jalutuskäiguga. See viimane märkus käiks vist küll viimsepäeva varude osasse, aga mõneks täiendavaks päevaks olen nüüd varustatud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Eriti tobe oli see like'ide lugemine. Poiss muidugi ei tea, millest ta räägib, aga see pole karistatav, vaid 18-aastaselt üpris loomulik.

---
minge kõik metsa
Mina saan sama saagi koduõuel tiiru tehes :)
ants431
Liige
Kontakt:

Valimistest vana kombe järgi sedelitega.

Postitus Postitas ants431 »

Vanade inimeste mälestuste tohtis enne 1940 valimistel kastide avamist ja häälte lugemist jälgida iga soovija. Kindlasti olid kohal kõigi asjast huvitatud isikute sõbrad jälgimas, et sohki ei tehtaks. Parast okupatsiooni tuli komme, et häälte lugemise juures tohivad viibida ainult komisjoni liikmed sest pealtvaatajad segasid "õigete" tulemuste saamist! Huvitav, kas praegu on häälte lugemise juures huvilisi ja parteide esindajaid jälgimas või usaldatakse täelikult komisjoni ja parteilased ise ootavad hääletamise tulemusi kusagil restoranis?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Dr.Sci kirjutas:e-valimistest veel niipalju et kui meil on 79 valimisjaoskonda kus on võimalik paberhääled üle lugeda nii mitu korda kui vaja igal kirjaoskajal, siis mitu korda saab kordusdeks üle lugeda antud e-hääli? Kas lp oponent on suuteline neid üle lugema, nii kohe valimiste järgselt, kui ka 24h hiljem?
Mina olen suuteline antud e-hääli üle lugema. Viisaka andmemudeli ja vahendite korral (mul puudub alus vastupidise väitmiseks) kiirusega umbes 10 korda minutis. So. ma olen suuteline 10 korda minutis väljastama täieliku nimekirja kõikidest e-häältest kõikide kandidaatide kaupa. Seda võib teha kuniks valimistulemused on kinnitatud (misjärel materjal hävitatakse, analoogselt pabersedelitele). Ahjaa - minu loenduse tulemus annab alati täpselt sama tulemuse, erinevalt paberhääletuse loendamise tulemustest, kus kodaniku tehtud krõnksudest "valija tegeliku soovi" väljalugemist võivad erinevad (kirjaoskajad) inimesed erinevalt tõlgendada. Analoogseid puudusi antakse paberhääletamise juures andeks, e-valimiste korral oleks samaväärse veaga kohe kriips peal. Hüpoteetiline näide:
"Jaoskonnas registreeriti 1234 hääletajat. Kokku loendati 1205 häält. 12 sedelit olid rikutud". Esiteks nende 12 osas juba viitasin tõlgendamisruumile. Aga kuhu kadusid 1234-1205-12=17 sedelit? Kas valijad panid taskusse või kõrvaldas käeosav komisjoni liige "vale numbriga" sedelid? Sisuliselt mingit võimalust midagi tõestada pole.

---
PS. mul on ka muru sees seened kasvama hakanud. Sousti pole veel teha üritanud.
41Degree
Liige
Kontakt:

Re: Valimistest vana kombe järgi sedelitega.

Postitus Postitas 41Degree »

ants431 kirjutas:Huvitav, kas praegu on häälte lugemise juures huvilisi ja parteide esindajaid jälgimas või usaldatakse täelikult komisjoni ja parteilased ise ootavad hääletamise tulemusi kusagil restoranis?
See valimiskasti kõrval passimine ei ole vist enam piisavalt põnev, sest vist paljud enam ei viitsi seda teha. Ei ole eelnevatel kordadel ilmselt piisavalt palju töövõite tulnud :)

Vaatlemise korraldusest üldisemalt leiab aga infot nt sellelt VVK lehelt. Muide, seal kirjas olev kipub igasugustel vandenõulastel kahe silma vahele jääma: on täielik igameheõigus minna ning valimisi vaadelda, sh olla valimisurni avamise ning häältelugemise juures. Kusjuures kui eelnevalt pidi selle jaoks tõendi taotlema, mis tähendas tegelikult õiguste ja kohustuste teadmise lühikontrolli, siis praegusel ajal piisab põhimõtteliselt suvalisse jaoskonda sissemarssimisest ning teavitamisest, et "ma nüüd vaatlen".
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Kriku kirjutas:Poiss muidugi ei tea, millest ta räägib, aga see pole karistatav, vaid 18-aastaselt üpris loomulik.
Tänane lugu omapärastest kandidaatidest: http://epl.delfi.ee/news/eesti/lasterik ... d=79508622

Illustreerib see muidugi mitte midagi muud kui pingi lühidust. Kõigil erakondadel on raskusi nimekirjade täis saamisega ja niinimetatud alternatiivsetel jõududel seda enam. EKRE-l on küll suur osa Rahvaliidu liikmeskonda taga, aga tol polnud ka Tallinnas eriti positsioone.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Rahvaliidu liikmeskond oli stat. keskmisest vanem. Et nüüd saavad 16-aastased ka valida, peab välja käima ka noori kandidaate. Noortel on küll valimistest suht. kama, aga mõne hääle ikka saab, abiks ikka.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

EVR Cargo vagunid siis kohal:

http://majandus24.postimees.ee/4244823/ ... ge=7102861

Tunduvad maru sobivad küll, et kõiksugu "rohelist" kraami täis laadida ...
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Gideonic kirjutas:EVR Cargo vagunid siis kohal:

http://majandus24.postimees.ee/4244823/ ... ge=7102861

Tunduvad maru sobivad küll, et kõiksugu "rohelist" kraami täis laadida ...
Sellest võib tulla kesikutele suur probleem järgmiste Riigikogu valimiste ajaks,kui asi hakkab rahanduslikult kärsama,pakun.
http://poliitika.postimees.ee/4245263/g ... 1495278916
Uued numbrid parteidele ka väljas.Suuri üllatusi nagu ei olnud,vahest see,et IRL on natuke oma protsenti kasvatanud.Tõsi mitte veel tagasi päriselt eelmiste Riigikogu tasemele.Huvitav on aga see,et sotsid suutsid ajalehe väitel tõsta popuaarsust noorte ja maapiirkondade arvelt.Minupoolne arvamus on,et vahest see osa vene noori ja Tallinnast eemal olevaid vene keelseid kodanikke(välja arvatud Lasnamäe ja Kirde-Eesti ordotoksed vene imperialistid) on hakanud eelistama kesikute asemel sotse,nähes,kuidas kesikud ennast joondavad Kremli kiiluveesse.Kindlasti see osa vene keelsetest(vene keelsete all mõtlen ma nii valgevene,ukraina,kaukaasia,jne.päritoluga isikuid,keda vene kaasaegne imperialism on valusalt lõõnud) ei soovi ,et asjad siin samuti korduks ja otsib nüüd kesikute asemel asendust.Vaadake ka sotside tulpasid,seal on rahvuslikul skaalal mõlema grupi(eestlaset ja mitte eestlaste) osakaal küllalt võrdne.Tundub ka,et IRL lagunemine ja ülejooksmine on lõppenud.Selle all mõtlesin ma häälte üleminekut Reformi,EKRE ja Sotside poole,sest enam suuri tõuse nagu ei ole märgata ja IRL tugevat langust nulli suunas.
Vaadates seda Tallinna rõngast,hetkel tundub mulle kesikud ei saa enam ilma mingi partnerita valitseda.Kuna valimisliite siin graafikutes ei ole,siis saab asi olema huvitav.
Poti soldat
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Poti soldat »

Kriku kirjutas:Illustreerib see muidugi mitte midagi muud kui pingi lühidust. Kõigil erakondadel on raskusi nimekirjade täis saamisega ja niinimetatud alternatiivsetel jõududel seda enam. EKRE-l on küll suur osa Rahvaliidu liikmeskonda taga, aga tol polnud ka Tallinnas eriti positsioone.
EKRE äärmiselt tagasihoidlik esinemine eelmistel kohalikel valimistel näitas selgelt et Rahvaliidu kunagisest tugevast organisatsioonist on neil alles jäänud ainult suur ports surnud hingi äriregistri liikmete nimekirjas.
Kasutajanimi
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kasutajanimi »

Siis polnud nende toetus ka nii suur kui praegu ja meil pigem valitakse parteid kui inimest nagunii.
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

http://epl.delfi.ee/news/eesti/ekre-tar ... d=79540700
EKRE pink on vist ikka päris lühike, et nimekirjas tüüpe, kellel väga kirju minevik (loe kriminaalne). Pole ime, kui nad selliste tüüpidega meediale hambu jäävad. Kahjuks ei suuda tegelane ka enda varasemat tegevust normaalselt põhjenda, vaid laskub kiirelt vandenõuteooritesse, tõmmates endale sellega vett peale. Lisaks käib sotsmeedias ekrelaste ja lillelaste totaalne pasaloopimine. Roheliste ekstreemloomakaitjast Zuzu-st olevat ekrelased ühe alandava võltsvideo kokku monteerinud ja seda siis levitama asunud. Video taga olla väidetavalt, üllatus üllatus, taksojuhi elajaliku tapmise eest vangi mõistetud poiste isa ehk tõeline "pereväärtuste" eest seisja, kellest võib laste kasvatamisel lausa eeskuju võtta. Kokkuvõtvalt pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad.
Muideks Tartust on varemgi värvikaid tegelasi kandideerinud. Mäletan selgelt eelmisest korrast üht alkohoolikust süüdimõistetud naisepeksjat, kelle teledebatt koosnes, lisaks Eston Kohveri mõnitamisele, ainult tühjast suhteliselt madalalaubalisest mölast. Ja kõige selle juures on Tartu kuulsusrikas ülikoolilinn, mis rõhub oma vaimsusele võrreldes Tallinna rahakultusega :D :D :D
Unforeseen consequences
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Huvitav,miks need süüdimõistetud pätid(igasugu erakonnast) sinna Kurjategijate Parteisse pole läinud,keegi Viljandimaalt mahhinaator ja väljapressia lausa ametlikult kandideerib seal sellise moodustise nime all :D
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist