Kirjuan nutipluti telefonis ja vabandan ette kirjavigade pärast.
Jätke juba need süüdimatud KÜ juhatused oma desopudelitega trepikojas rahule. Minu jutt KÜ vajadusest covid kohta põhjendatud juhtudel infi saada sai alguse hoopis teistsugusest olukorrakirjeldusest. Kerige tagasi ja lugege.
Puust ette ja punaseks:
Meil on sõlmitud 10 kuuks ehitustööde lepingud mis sätestavad nii tellija kui ehitaja õigused ja kohustused.
Näiteks pean mina tellija esindajana tagama, et ehitaja pääseks 8-9 kuu vältel majade sees igale poole kuhu vaja oma töid teostama. S.h. korteritesse. Erinevad tööd mida teostavad erinevad alltöö ettevõtted, erinevatel aegadel ja erineva kestusega ja nad peavad saama teha oma tööd takistusteta.
Üldjuhul kestavad erineva valdkonna tööd ca nädala pikkuste graafikute ja tsüklite kaupa. Tavaliselt trepikodade kaupa, aga on ka terve rida erandeid, kus siiberdatakse terves majas samaaegselt.
Ehitaja esitab 10 päeva ette konkreetsete tööde graafiku konkreetsetes korterites. Mina pean tagama, et graafikujärgselt pääseks nädal aega nendesse korteritesse sisse. Nädal aega venttööde mehed, nädal aega torumehed, nädal aega aknavahetajad-paledetegijad-krohvijad-maalrid, nädal aega lagede ja seinte ehitajad, mingi aeg elektrikud jne. Mingi aeg lähevad osad firmad teisele ringile.... vent. õhuhulkade mõõdistused, torude isoleerimised, keskkütte tasakaalustamine, fresh klappide filtrid, kaetud tööde dokumenteerimine, omanikujärelvalve kontrollid, tööde akteerimine jne jne.
Iga nädal on töökoosolek, kus osalevad tellija esindaja(d), peatöövõtja poolt kolm esindajat (projektijuht, objektijuht, objektijuhi abi ja protokollija), alltöövõtu firmade esindajad (4-5 inimest), Teh.Konsultant ja omanikujärelvalve inspektor. Vahel kui vaja kaasatakse ka konkreetsed töömehed. Kui vaja kaasatakse projekteerija. Kokku vähemalt 10-11 inimest. Vahel rohkem. Ja see "komisjon" käib iga nädal mööda kortereid, vaatab üle tehtud tööd, fikseerib võimalikud probleemid, arutab läbi ja langetab vajalikud otsused, kuulab ära elanike mõtted ja kaebused jne jne.
Lammutustööde ja eritööde (asbest) brigaadid on 2-3 meest. Venttööde brigaad on 3-4 meest. Torutööde brigaadid on 3-4 meest + isolatsiooni paigaldaja. Elektrik käib üldjuhul üksinda. Akende vahetajatel on brigaadid 3-4 meest. Aknapalede taastajad on + 2 mehelised brigaadid. Krohvijad- maalrid on 3-4 naist. WC ja vannitoa lagede-seinte taastajad on 2-3 mehelised brigaadid. Kokku vähemalt 20-26 inimest.
Korraga käivad erinevad brigaadid oma nädalase graafiku järgi ca 15 korteris, ehk 10-20 korteri kaupa üritatakse erinevad töölõigud järjestikustel päevadel ära teha. Ette tuleb pidevalt erinevaid takistusi, kus korteriomanik ei saa mõnel kuupäeval kohal olla. Sestap siiberdatakse pidevalt ka erinevate trepikodade ja korterite vahel.... soojakutes on kõik omavahel vahepeal ninapidi koos....
Lepingutes on tähtajad ja kirjas, et juhul kui töövõtja ei saa oma töid teostada kuna tellija ei taga jurdepääsu töömaale, siis rakenduvad trahvid, teatud kahekohaline % tööde üldmaksumusest, mis on ütleme 2+ milj. Ja ka vastupidi, kui töövõtja ei tee kokulepitud töid kokkulepitud ajaks, rakenduvad samasugused trahvid neile.
Samal ajal on mul konkreetse pikkusega lepingud kohustusliku Teh.Konsultandi ja omanikujärelvalve inspektoriga. Iga kuu teatud summad (mitte väiksed) lähevad nende teenuste eest sinna (täpselt paika pandud ja vahendid eraldatud). Lepingute pikkus tuleneb ehitustööde lepingus kinnitatud tähtaegadest. Iga päev mis ehitus venib üle lepingu tähtaja, läheb meile maksma teatud lisasummad (vaja pikendada lepingud Teh.Kons. ja Oman.Järelv)... ühesõnaga, kõik kes teavad kuidas selliseid asju aetakse ja teostatakse, need saavad nüanssidest aru ja teavad millest ma räägin.
COVID tekitas sujuvalt mulle täiendavad peavalud ja kohustused olla jooksvalt kursis ja võimalusel selgitada välja korterid, millistes võib olla või on kas lähikontaktseid eneseisolaatoris olijaid või Covid positiivseid, et vältida nende korteritesse sisenemis kahe nädala (karantiini) vältel, et ehitaja ja alltöövõtjad saaksid oma graafikuid planeerida ning jooksvalt ümber teha ja, et tööde käigus ei hakataks covid viirust mööda majasid laiali tassima.
Palusin elanikel mind teavitada, kui korteris on lähikontaktseid või koroona positiivseid, et vältida ülal loetletud rahvamasside nende korterisse sisenemist. Osad teatasid ja teatavadki. Osad mitte. Osad on umbkeelsed muulased. Osad on pagulased, kes ei saa aru ei eesti ega vene ega inglise keelest jne. Osadel on lihtsalt savi.
Ei ole võimalik nt. välja lammutada ega uuesti üles ehitada püstaku kanalisatsiooni, vee ja küttetorustikke nii, et üks "covid korrus" jääb vahelt ära. Kui juba viis korrust on torudest tühjaks roogitud ja siis selgub, et ühel korrusel on covid korter, siis tuleb töid jätkata ja lõpule viia sellest olenemata, käia korterist korterisse mitu päeva jne jms...
Seda siis LÜHIDALT taustast.
Nüüd näiteks siis üks viimane (neid on juba mitmeid, aga üritan lugejat säästa) konkreetne juhtum. Ühel päeval tuleb objektijuht minu juurde ja teatab, et nende brigaad käis kaks päeva ühes korteris töid tegemas enne, kui said teada, et seal on covid positiivne inimene. Et miks ma neid ei hoiatanud. Aga mina pole kuulnudki, et seal covid+ isik on. Lisaks käisid samad mehed kahe päeva jooksul veel ca 20-es korteris....
Järgmiseks hakkasid tulema vihased kõned majaelanikelt, et miks ühistu ehitajat ei teavitanud ja lasi neil "süüdimatult seda viirust mööda maja laiali kanda?". Selgitasin kõikidele, et minul ei ole andmeid covid positiivsete ega lähikontaktsete kohta.
Edasi hakkasid tulema keeldumised oma korterisse ehitajaid, komisjoni, omanikujärelvalvet ja mind lasta, sest meie "tassime süüdimatult viirust laiali" ja "mul on 88 aastane ema korteris! Mis te tahate teda ära tappa või?" ja "kes vastutab kui te mulle nakkuse toote?" jne jne. Mis moodi ma nüüd tagan lepingujärgselt sissepääsu?
Tänaval vahivad peatöövõtja mehed mulle sellise näoga otsa, et mina olen süüdi, et nemad covid+ korteris käisid ...
Projekti juht vaatab sellise näoga otsa, et mina olen süüdi kui tal nüüd poole objekti jagu mehi peaks covid jääma või eneseisolatsiooni kaheks nädalaks minema...
Nüüd ma küsin, et kas oleks olnud võimalik igasuguseid jamasid ennetada ja mõistlikult asju korraldada ilma covid infota? Ja kas seda oleks võimalik mul jooksvalt edaspidi vältida kuni mai kuuni ilma infota covid+ ja lähikontaktsete kohta elamutes?
Ei ole!
Ja polekski vaja seda infi otse mulle anda. Andke KOV-ile ja andke neile õigus seda infi põhjendatud juhtudel ka minusugustega jagada. KOV- il on ka võimalus vahetult kontrollida kas minu soov mingit infi saada on põhjendatud... või kui see on selline riiklik saladus, siis äkki keegi (TA? KOV?) paigutaks need haiged teatud perioodiks kusagile mujale ja mind ei huvitakski see inf enam.
*
Vahepeal juurde kirjutatud postide valguses.....
Austet Mart2 on vist ainus, kes biiti jagab