Sõja eest välismaale.

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Pekkeri
Liige
Kontakt:

Re: Mida Ukrainast õppida?

Postitus Postitas Pekkeri »

Kriku kirjutas:Vabandust, Gotland on tõepoolest Rootsi.

Aga ikkagi, kuidas see teemasse puutub?

Teemaks oli pere ja laste evakueerimine. Tõin välja, et läbi suursaarte on üks võimalik tee (kas oma paadiga või mõne suurema laevaga).
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Pekkeri kirjutas:Ma tahaks nii üleolevale repliigile vastata hoopis tooremalt, aga ma ei paku sulle seda naudingut.

Venelaste strateegia osas võib siin iga üks spekuleerida, aga päeva lõpus ei ole meil kellegil aimu (kaasa arvatud sinul), kuidas see sõda siin kandis välja näeks . Eriti peale seda, kui russid Ukrainast oma järeldused teevad ja oma plaane ümber mängivad.
Ma mõistan, et näiteks dessant Saaremaale/Hiiumaale ja seal S400 patareide püsti panemine võimaldaks russidel luua päris korraliku A2/AD mulli, aga selle teostamine oleks kahtlemata keeruline ülesanne. Ja kõige suuremaks muutujaks oleks siinkohal kindlasti just see, et kas NATO reaalsest tegutseks või oleks "sügavalt mures".
Igal juhul on minu isiklik subjektiivne veendumus see, et Lääne-Eestis ja eriti just saartel oleks sõja alguspäevadel tsiviilide jaoks turvalisem, kui mujal Eestis.
Lisaks logistikale on oluline ka see, et kohaliku elanike seal saartel viies kolonn peaaegu et puudub.

Ma ei loobi repliike.
Ma konstateerisin fakte ja võid võtta seda kui KAK-i otsust: lootusetu.
Aluse selleks andsid ise ja kinnitasid seda veelkord...
1) sõjaajaloo, sõjakunsti ja strateegia mittetundmine
2) valmidus kodumaalt lahkumiseks

Muuseas, olen üsna pikka aega olnud NATO vägedes teenistuses ja millegipärast olen veendunud, et NATO väed kontrollivad ka hetkel Eesti saartel olukorda...

Analoogseid postitusi uutelt tulijatelt oleme näinud siin viimase pooleteist kuu jooksul arvukalt, enam ei üllata. Tunnevad igasugu tähekombinatsioone ja teavad paljusid detaile, kuid kõige elementaarsemate asjadega panevad pambusesse.

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Pekkeri
Liige
Kontakt:

oleeg kirjutas:
Pekkeri kirjutas:Ma tahaks nii üleolevale repliigile vastata hoopis tooremalt, aga ma ei paku sulle seda naudingut.

Venelaste strateegia osas võib siin iga üks spekuleerida, aga päeva lõpus ei ole meil kellegil aimu (kaasa arvatud sinul), kuidas see sõda siin kandis välja näeks . Eriti peale seda, kui russid Ukrainast oma järeldused teevad ja oma plaane ümber mängivad.
Ma mõistan, et näiteks dessant Saaremaale/Hiiumaale ja seal S400 patareide püsti panemine võimaldaks russidel luua päris korraliku A2/AD mulli, aga selle teostamine oleks kahtlemata keeruline ülesanne. Ja kõige suuremaks muutujaks oleks siinkohal kindlasti just see, et kas NATO reaalsest tegutseks või oleks "sügavalt mures".
Igal juhul on minu isiklik subjektiivne veendumus see, et Lääne-Eestis ja eriti just saartel oleks sõja alguspäevadel tsiviilide jaoks turvalisem, kui mujal Eestis.
Lisaks logistikale on oluline ka see, et kohaliku elanike seal saartel viies kolonn peaaegu et puudub.

Ma ei loobi repliike.
Ma konstateerisin fakte ja võid võtta seda kui KAK-i otsust: lootusetu.
Aluse selleks andsid ise ja kinnitasid seda veelkord...
1) sõjaajaloo, sõjakunsti ja strateegia mittetundmine
2) valmidus kodumaalt lahkumiseks

Muuseas, olen üsna pikka aega olnud NATO vägedes teenistuses ja millegipärast olen veendunud, et NATO väed kontrollivad ka hetkel Eesti saartel olukorda...

Analoogseid postitusi uutelt tulijatelt oleme näinud siin viimase pooleteist kuu jooksul arvukalt, enam ei üllata. Tunnevad igasugu tähekombinatsioone ja teavad paljusid detaile, kuid kõige elementaarsemate asjadega panevad pambusesse.

terv
o

1) Mitte ükski sõjaajaloolane, strateeg või muu analüütik ei oska ennustada seda, kuidas tegelik olukord kujuneb.
Ilusti oli näha see Kiievi ümber - mis oli esialgne (arvatav) plaan ja kuidas asi tegelikult lõppes. Millised analüütikud nägid ette asjade sellist käiku?
Või kui vaadata USA evakueerimist Afganistaanist - mis võis olla seal strateegia ja kuidas asi tegelikult välja kukkus.
Ja mis siis päeva lõpuks oli see elementaarne asi, millega "pambusesse panin"?

2) Valmidus pere evakueerimiseks turvalisse kohta, et nad ei peaks nägema ega kogema selliseid julmusi, nagu me nägime muuhulgas Butchas (või Sebernicas, või Sarajevos või Groznõis) - prioriteet number üks.

3.1) NATO kindlasti kontrollib olukorda saartel praegu, kui valitseb rahu. Kas nad jätkavad seda kontrollimist ka siis, kui s#tt ventikasse lendab - vot see on juba täiesti teine teema. Sõltub kindlasti kõige rohkem sellest, et milline USA president parasjagu Valges majas istub.
3.2) Kui sa oled veendunud, et Nato kontrollib (ka sõja ajal?) saarte olukorda, siis seda enam peaks saared olema üks turvalisemaid kohti, kus tsiviilina olla.
Selge on see, et täiesti turvalist kohta siin väikses riigs sõja aja olema ei saa.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Pekkeri kirjutas:3.2) Kui sa oled veendunud, et Nato kontrollib (ka sõja ajal?) saarte olukorda, siis seda enam peaks saared olema üks turvalisemaid kohti, kus tsiviilina olla.
Selge on see, et täiesti turvalist kohta siin väikses riigs sõja aja olema ei saa.

Kuna see kõik läheb nagunii kustutamisele, siis vastan Sulle nii.

- Miks Sa loodad, et Sinu paati ei rekvireerita sõjavajadusteks enne kui...?
-Miks Sa arvad, et mandri ja saarte vahel lastakse mingisuguselgi veesõidukil kontrollimatult liikuda?
-Miks Sa arvad, et Sul võimaldatakse pärast kolme punast vilet kuhugile sõita? Või sa pole mees?
-Miks sa arvad, et kellelgi paadist õnnestub saartele astuda? Saarte kaitsjad ju ei tea, kes sealt tuleb...?
-Miks Sa arvad, et Gotlandile paigutatud rootslased tuld ei ava?

5 ülimalt elementaarset pisiasja, mida mõttegeeniused ei saa teada ...

terv
o
Frederic Manning
Pekkeri
Liige
Kontakt:

oleeg kirjutas:
Pekkeri kirjutas:3.2) Kui sa oled veendunud, et Nato kontrollib (ka sõja ajal?) saarte olukorda, siis seda enam peaks saared olema üks turvalisemaid kohti, kus tsiviilina olla.

Kuna see kõik läheb nagunii kustutamisele, siis vastan Sulle nii.

- Miks Sa loodad, et Sinu paati ei rekvireerita sõjavajadusteks enne kui...?
-Miks Sa arvad, et mandri ja saarte vahel lastakse mingisuguselgi veesõidukil kontrollimatult liikuda?
-Miks Sa arvad, et Sul võimaldatakse pärast kolme punast vilet kuhugile sõita? Või sa pole mees?
-Miks sa arvad, et kellelgi paadist õnnestub saartele astuda? Saarte kaitsjad ju ei tea, kes sealt tuleb...?
-Miks Sa arvad, et Gotlandile paigutatud rootslased tuld ei ava?

5 ülimalt elementaarset pisiasja, mida mõttegeeniused ei saa teada ...

terv
o

1) Tegutsema tuleb hakata siis, kui juba esimesed tõsised märgid on õhus ja mitte ootama jääda. Olen isiklikult Ukrainlastele surmani tänu võlgu, sest tänu nende ohvrile nägime, et kui midagi tavapärasest rohkemat juba "õppuseks" piiri äärde liikuma hakkab, siis on asi juba halb ja enam oodata ei saa;
2) Kuni russid ei ole veel kohale jõudnud, siis ei näe eriti põhjust, miks Eesti Kaitsevägi ise peaks takistama tsiviilide liikumist Suures Väinas. Kui russid juba kohal, siis suuresti mäng läbi. Millal nad jõuavad sinna, nt Virtsu? Kas sina tead seda täna?;
3) Kui mul ei lubata, siis sõidab (koos mu perega) mu õde. Tal kõik samad kogemused ja oskusesd merel toimetamiseks, mis mullgi (ja paremad, kui 90% meessoost hobi paatnikel);
4) Valged lipud ja muud tsiviil elanike tähistamiseks kasutatav atribuutika? Enda tuvastamine läbi telefoni/mere raadio?
5) Avavad tule tsiviilkaatrite pihta, millel jällegi on vastav atribuutika (nt suur valge lipp)? Välistada ei saa midagi, aga see tundub küll üks suhteliselt ebareaalne tsenaarium. Pealegi enne rannani jõudmist tuleb piirivalve/merevägi niikuii tuvastama

"5 ülimalt elementaarset pisiasja, mida mõttegeeniused ei saa teada ... "

Jälle selline kommentaar, mis midagi teemaarendusse ei panusta. Nõrk solvang.

Mõttegeeniused..ei ma pole mingi geenius. Täiesti tavaline tsiviil, kes vaatab hirmuga, kuidas asjad maailmas väga halvas suunas liiguvad ja püüab jõetus abituses juba ette mõelda, kuidas saaks oma pere sellisest hullusest maksimaalsel määral säästa.
Kirs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kirs »

Vabalt võivad ju just saared olla esimesed rünnatavad alad dessandiga.
Pekkeri
Liige
Kontakt:

Kirs kirjutas:Vabalt võivad ju just saared olla esimesed rünnatavad alad dessandiga.

Võivad olla küll.

Aga ilmselt toimub kõik samaaegselt, et oleks võimalikult palju segadust ja raske fookust hoida kaitsjatel/meil.

Aga mulle tundub, et dessandi tagasilöömine (või vähemalt selle pidurdamine) saartel võib päeva lõpus olla teostatavam ülesanne, kui tankikolonnide tõrjumine idas jõhkra MLRS ja suurtüki tule all. Meredessant vajab ju teatud looduslikke olusi (pikalt madal ja kivine meri vist väga ei soodusta, kuigi Hiiumaal Ristnas vist küll päris head tingimused erandina) ja õhudessandil ei ole rasket soomust kaasas.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Pekkeri kirjutas:
1) Tegutsema tuleb hakata siis, kui juba esimesed tõsised märgid on õhus

Mõttegeeniused..ei ma pole mingi geenius. Täiesti tavaline tsiviil, kes vaatab hirmuga, kuidas asjad maailmas väga halvas suunas liiguvad ja püüab jõetus abituses juba ette mõelda, kuidas saaks oma pere sellisest hullusest maksimaalsel määral säästa.

Viimane vastus minu poolt, edasi vaata ise...

Neid 5 asja saavad teada üksnes otsustajad ja elluviijad.

Minu eesmärk pole kedagi solvata - aitan neid, kes on valmis iseenda heaks midagi tegema = riiki kaitsma.

Tõsised märgid on täna õhus, homme ka. Tuumalõhkepeadega allveelaevad on laiali kõigil suurematel lompidel - tegutse! Lipp sulle tagurpidi kätte ja head teed!

terv
o
Frederic Manning
Pekkeri
Liige
Kontakt:

Mida Ukrainast õppida?

oleeg kirjutas:
Pekkeri kirjutas:

Viimane vastus minu poolt, edasi vaata ise...

Neid 5 asja saavad teada üksnes otsustajad ja elluviijad.

Minu eesmärk pole kedagi solvata - aitan neid, kes on valmis iseenda heaks midagi tegema = riiki kaitsma.

Tõsised märgid on täna õhus, homme ka. Tuumalõhkepeadega allveelaevad on laiali kõigil suurematel lompidel - tegutse! Lipp sulle tagurpidi kätte ja head teed!

terv
o

Väidetavalt pidi Eesti piiri taga praegu olema vähem russide vägesi kui ühelgi hetkel viimase 30 aasta jooksul. Täna/homme ja veel teadmata aja hävitab ja tapab see kari Donbassis.
Tuumalõhkepeadega allveelaevad on patrullinud maailma ookeanides iga päevaselt juba poolt sajandit. See, et nt Prantsusmaal on esimest korda 3 tk korraga patrullis on ilmselt puhas etendus. Nad ei suuda Putinit korralikult hukkagi mõista ja siis teesklevad samal ajal valmidust tuuma relva kasutuseks..nojaa. Kogu lääne tuumaheidutus on mõnes mõttes butafooria. Kui nad ei suuda isegi korralike sanktsioone panna, sest muidu tuleb 3% majandustlangust, siis miks me üldse mingist tuumarelvast räägime.

Edasised võimalikud tsenaariumid:
+vb Soome tõesti liitub Natoga ja tõmbam mõneks ajaks fookuse Baltikumi pealt ära;
+vb tõesti tekitab Nato Baltikumis tõsisema kohaloleku ja ennetavad seeläbi suurema jama juba eos.

+/- vb Venemaa peab Ukrainasse jääma veel pikalt - vallutus on üks asi, hoidmine teine.

- vb Le Pen võidab;
- vb Lääs allub rahu nimel Ukrainas Venema 17 dets nõudmistele;
- vb Trump võidab 2024.

Midagi head silmapiiril ei paista, aga kõik pole veel ka kadunud. Muutujaid väga palju selles mängus ja lõpptulemus veel ebaselge ning seega veel pere ära viia ei plaani.

"Minu eesmärk pole kedagi solvata - aitan neid, kes on valmis iseenda heaks midagi tegema = riiki kaitsma."

Ei küsinud su abi, ei küsi praegu ega ka tulevikus. Avaldasin lihtsat oma nägemust avalikus foorumis.
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Midagi head silmapiiril ei paista, aga kõik pole veel ka kadunud...

Ei siin pole enam oodata midagi - hauskar paati ja aerutama.. .
_dumbuser_
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas _dumbuser_ »

Pekkeri kirjutas:

Mingi pea kaks kuud on juba jama ja. Millal siis minek on ? Või kribad juba Gotlandil seda jura ?
Kasutaja avatar
Pints
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Pints »

OT aga milleks norida, pigem on hea kui kodanik erinevaid võimalusi on kaalunud ja teadjamatelt(mina nende hulka ei kuulu ja see pole minu pädevus) tagasisidet küsib. Ikka parem, kui paljud, kes alles hädas avastavad, et pole piisavalt varusid või puudub igasugune ettevalmistus - olgu selleks patareid, alternatiivsed sidevahendid, valgusallikad, jahu või ohutu/ohutum paik lähedastele. Igasugu päästeameti poolt tellitud uuringud kinnitavad, et meie elanikkonna valmisolek hädaolukorras hakkama saamiseks on ohtlikult madal. Mitmetunnine veeavarii Õismäel oli juba piisav, et inimesed karvupidi kokku läheks. Alles päev/kaks tagasi kirjutati, et ka Ukrainas polnud inimesed valmis ega valmistunud - sellest võiksime ju õppida küll.
analooge mitteomav sõrulane
_dumbuser_
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas _dumbuser_ »

Pints kirjutas:OT aga milleks norida, pigem on hea kui kodanik erinevaid võimalusi on kaalunud ja teadjamatelt(mina nende hulka ei kuulu ja see pole minu pädevus) tagasisidet küsib. Ikka parem, kui paljud, kes alles hädas avastavad, et pole piisavalt varusid või puudub igasugune ettevalmistus - olgu selleks patareid, alternatiivsed sidevahendid, valgusallikad, jahu või ohutu/ohutum paik lähedastele. Igasugu päästeameti poolt tellitud uuringud kinnitavad, et meie elanikkonna valmisolek hädaolukorras hakkama saamiseks on ohtlikult madal. Mitmetunnine veeavarii Õismäel oli juba piisav, et inimesed karvupidi kokku läheks. Alles päev/kaks tagasi kirjutati, et ka Ukrainas polnud inimesed valmis ega valmistunud - sellest võiksime ju õppida küll.

Väga mitu korda seletati mis selle saarekese peale mineku plaaniga valesti on. Ikka ajab mingi joga. Seega ta ei tahagi teada mis selle plaaniga valesti on vaid otsib tegelasi kes kaasa kiidavad. Üsna mõttetu ja isegi ohtlik tegevus kuna tulemusena jäädki omaenda arvamusele kindlaks. Idapool on üks samasugune kelle jaoks "minu tõde on kõige õigem" ja kellel on kahjuks mõõtmatult rohkem võimalusi.
Ghostship
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ghostship »

_dumbuser_ kirjutas:
Pints kirjutas:OT aga milleks norida, pigem on hea kui kodanik erinevaid võimalusi on kaalunud ja teadjamatelt(mina nende hulka ei kuulu ja see pole minu pädevus) tagasisidet küsib. Ikka parem, kui paljud, kes alles hädas avastavad, et pole piisavalt varusid või puudub igasugune ettevalmistus - olgu selleks patareid, alternatiivsed sidevahendid, valgusallikad, jahu või ohutu/ohutum paik lähedastele. Igasugu päästeameti poolt tellitud uuringud kinnitavad, et meie elanikkonna valmisolek hädaolukorras hakkama saamiseks on ohtlikult madal. Mitmetunnine veeavarii Õismäel oli juba piisav, et inimesed karvupidi kokku läheks. Alles päev/kaks tagasi kirjutati, et ka Ukrainas polnud inimesed valmis ega valmistunud - sellest võiksime ju õppida küll.

Väga mitu korda seletati mis selle saarekese peale mineku plaaniga valesti on. Ikka ajab mingi joga. Seega ta ei tahagi teada mis selle plaaniga valesti on vaid otsib tegelasi kes kaasa kiidavad. Üsna mõttetu ja isegi ohtlik tegevus kuna tulemusena jäädki omaenda arvamusele kindlaks. Idapool on üks samasugune kelle jaoks "minu tõde on kõige õigem" ja kellel on kahjuks mõõtmatult rohkem võimalusi.

Natuke üle ei pinguta sellise absolutiseerimisega? Akf Pekkeri mõtted on täiesti teemakohased ajal kui me kõik näeme, et idanaabri võtted ei erine mitte millegi poolest aastast 1944. See jutt kuidas sõjaolukorras 202X hakkab keegi mingeid väikeseid aluseid rekvireerima või merel taga ajama on lihtsalt hüsteeriliselt naljakas. Jääb iga veesõiduki omaniku südametunnistusele, kas viib tutvusringkonna naised-lapsed Gotlandile (loodetavasti meie NATO tagala juba lähiajal) või suure raha eest mingid kohalikud ärihaid. Hästi lihtsustatult on küsimus selles, kas usaldate 5000 last Tallinki laevale punase risti ja ''DETI'' sildiga või on riskid paremini hajutatud kui need lapsed 100 kaatriomaniku abil tagalasse viiakse. Kui teemaks tuleb nahahoidjate pagemine, siis 30 jalasest Sunseekerist palju kõvem tegija on 12 jalane RIB.
manjabes
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas manjabes »

Ghostship kirjutas:Natuke üle ei pinguta sellise absolutiseerimisega? Akf Pekkeri mõtted on täiesti teemakohased ajal kui me kõik näeme, et idanaabri võtted ei erine mitte millegi poolest aastast 1944. See jutt kuidas sõjaolukorras 202X hakkab keegi mingeid väikeseid aluseid rekvireerima või merel taga ajama on lihtsalt hüsteeriliselt naljakas. Jääb iga veesõiduki omaniku südametunnistusele, kas viib tutvusringkonna naised-lapsed Gotlandile (loodetavasti meie NATO tagala juba lähiajal) või suure raha eest mingid kohalikud ärihaid. Hästi lihtsustatult on küsimus selles, kas usaldate 5000 last Tallinki laevale punase risti ja ''DETI'' sildiga või on riskid paremini hajutatud kui need lapsed 100 kaatriomaniku abil tagalasse viiakse. Kui teemaks tuleb nahahoidjate pagemine, siis 30 jalasest Sunseekerist palju kõvem tegija on 12 jalane RIB.

Nii, ja passib üks või mitu русскии военныи хуй'd Gotlandi ja Saaremaa vahel ning kujutab endale ette, et on tiirus? Hea lihtne ka, tsiviilid ju vastu ei sõdi, plõksi nagu pardijahil. Pärast kehitavad õlgu ja ütlevad et "ah mingid natsid lasime põhja". Tõesti nii mõeldamatu stsenaarium?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist