MTÜ Slava Ukraini

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
Peeter
Liige
Kontakt:

Re: MTÜ Slava Ukraini

Postitus Postitas Peeter »

Kriku kirjutas: 21 Apr, 2023 8:13
Nagu me akf Pärtliga korduvalt oleme kirjutanud - kriminaalasja jaoks on vaja Eestis toimunud kuritegu. Selleks saaks olla näiteks kelmus, kui Slava Ukraini juhtkond oleks sihilikult kogunud annetusi selleks, et raha hiljem kuidagi kõrvale panna. Seni, kuni niisuguse kavatsuse kohta ühtegi tõendit ei ole, ei saa olla ka kuritegu.

Kui me räägime hooletusest, siis võib Slava Ukrainil tekkida või olla tekkinud tsiviilnõue hooletult käitunud juhatuse liikme vastu - aga see on sootuks teine asi.
*.....sihilikult kogunud annetusi selleks, et raha hiljem kuidagi kõrvale panna. Seni, kuni niisuguse kavatsuse kohta ühtegi tõendit ei ole, ei saa olla ka kuritegu.

Vat see seisukoht ei saa küll pädev olla! Et siis kogun raha hea asja nimel, ostan selleks asju ja muid värke, vean ringi ja annan neid üle, nüüd jääb milku üle, ja siis keerutan selle minema ning ütlen, et oota-oota-nüüd: aga ma ei ole sentigi .....sihilikult kogunud annetusi selleks, et raha hiljem kuidagi kõrvale panna, mina olen ikka asju korjanud ainult ja ainult heas usus hea asja tegemiseks ja olen seda oma tegudega ka avalikult ja korduvalt näidanud (st maakeeli: olen lihtsalt kaamerate all asju üle andnud), lihtsalt olud kujunesid vahepeal selliseks (et raha tundus üle jäävat ja kiusatus tekkis, aga korjates polnud mul mitte mingisugustki kiusatust!).
Dünamo jääb dünamoks, üks kõik millist rehepapijuttu sa kokku ei keeruta.

*...tsiviilnõue hooletult käitunud juhatuse liikme vastu. No selle vastu on Eesti riigis küllalt variante. Üksvariant on öelda et ei mäleta, samamoodi võib öelda ka et meeltesegaduses (kirjutasin alla) . Viimase trikiga pääseti ära aastaaruande isegi teadlikult eriti suures ulatuses valeandmetega allkirjastades. Kohtu jaoks oli täiesti piisav, et vastutav inimene võib meeltesegaduses suvalistesse kohtadesse allkirju kirjutada. Siin on meil ju summa suisa tühitähi ja sedagi veel kõigest heatahte-MTÜndus-sektoris.
(Ma loodan,et siin ikka mõistetakse, et tegemist on selles lõigus kurva satiiriga).
Viimati muutis Peeter, 21 Apr, 2023 10:51, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Peeter kirjutas: 21 Apr, 2023 10:43Vat see seisukoht ei saa küll pädev olla! Et siis kogun raha hea asja nimel, ostan selleks asju ja muid värke, vean ringi ja annan neid üle, nüüd jääb milku üle, ja siis keerutan selle minema
Siis on teine koosseis, omastamine. Mina kirjutasin näitena kelmusest. Omastamise puhul peab olema tõendatud, et milku tahtlikult minema keerutati ja iseenda kasuks pöörati.

Omastamise puhul tekiks igal juhul probleem, kus riigis kuritegu toime pandi, nagu eelpool viidatud.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Kriku kirjutas: 21 Apr, 2023 10:49
Peeter kirjutas: 21 Apr, 2023 10:43Vat see seisukoht ei saa küll pädev olla! Et siis kogun raha hea asja nimel, ostan selleks asju ja muid värke, vean ringi ja annan neid üle, nüüd jääb milku üle, ja siis keerutan selle minema
Siis on teine koosseis, omastamine. Mina kirjutasin näitena kelmusest. Omastamise puhul peab olema tõendatud, et milku tahtlikult minema keerutati ja iseenda kasuks pöörati.

Omastamise puhul tekiks igal juhul probleem, kus riigis kuritegu toime pandi, nagu eelpool viidatud.
Omastamisel on omad tunnused, sina räägid olukorrast, kus üle jääv raha või vara topiti suht labaselt kuskile taskusse ja see on vabalt ja lihtsalt seostud sinu või sugulase vmt kaudu sinu pükste tagataskuga. Mina räägin siin praegu aga "minemaskeemitamisest", nagu meie lugu tundub olevat. Kuhugile teise riiki mingite olematute kuigi justkui täiestinormaalsete ja/või isegi tegelikult toimunu, aga "täiestilambisuvahinnaga" lepingute või teenuste eest läbi varifirmade ja variomanike kaudu (milles justkui on vahetu isklik liin läbi lõigatud) oma tuttavatele iseenda juhitavast ettevõttest raha väljakantimine. Et sellises olukorras väita, et kuna uurimise käigus tuvastati, et raha või muud materiaalsed väärtused ületasid riigipiiri või (isegi piire mitmuses), ja kuna uurimise käigusraha ei tuvastatud raha või muude materiaalsete väärtuste vastuvõtmise hetkel tahtlust selle sama raha või vara hilisemaks "tuuripanekuks" (nb! mitte omastamine!), siis ei saagi olla tegemist kuriteoga on tegelikult vägagi meelevaldne väide.
OhYeah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OhYeah »

Sõbrad, kõige lihtsam seletus kipub tavaliselt olema too õige.

Läheneme natuke teise nurga alt. Kui MTÜ ülesanne oleks tagada stabiilne vool annetusi Ukraina jaoks, siis oleks see audit juba ära tehtud. Suur osa dokumendimajandusest oleks meedias avaldatud. Poleks selliseid närvilisi ja võltsi üleolekut täis sõnavõtte MTÜ juhi poolt. Meie meedia oleks üle ujutatud piltidest ja videoklippidest, mis näitavad, kui palju on reaalselt MTÜ-le annetatud raha eest suudetud ära teha.

Kõike seda ei ole, järelikult on suure tõenäosusega raha tuuri pandud. Kas kõik või ainult osa, seda näitab loodetavasti audit.
AndresK kirjutas: 19 Apr, 2023 19:50 Ma ennustaks veidike.
Juhatuse liige saab aru, et poliitilist katust ei pakuta, formaalselt satub aknaaluseks. Kohal käima ei hakka, E200 vabaneb taagast.
Juhatuse liige kaob Ukraina avarustesse, revisjon tunnistab aasta lõpuks, et kadunud on 5meuri ja teha pole midagi.
Eesti rahvas ohkab raskelt ja otsib endale kolmanda ja neljanda töö, et tõusvaid makse tasuda.
Kõhutunne ütleb minul, et täpselt nii lähebki.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Peeter kirjutas: 21 Apr, 2023 11:15Omastamisel on omad tunnused, sina räägid olukorrast, kus üle jääv raha või vara topiti suht labaselt kuskile taskusse ja see on vabalt ja lihtsalt seostud sinu või sugulase vmt kaudu sinu pükste tagataskuga. Mina räägin siin praegu aga "minemaskeemitamisest"
Jäta nüüd, omastamiseks võidakse väga keerulisi skeeme kasutada.
Peeter kirjutas: 21 Apr, 2023 11:15Et sellises olukorras väita, et kuna uurimise käigus tuvastati, et raha või muud materiaalsed väärtused ületasid riigipiiri või (isegi piire mitmuses), ja kuna uurimise käigusraha ei tuvastatud raha või muude materiaalsete väärtuste vastuvõtmise hetkel tahtlust selle sama raha või vara hilisemaks "tuuripanekuks" (nb! mitte omastamine!), siis ei saagi olla tegemist kuriteoga on tegelikult vägagi meelevaldne väide.
Palun siis lahkesti välja tuua, millise antud juhul kõne alla tuleva kuriteokoosseisu puhul ei ole tahtluse tõendamine vajalik.
heiki52
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas heiki52 »

Paar mõttekildu.
See, et koheselt iga neljas € vasakule ehk IC kasumiks läks (ja teadmata hulk veel kuludena), pole vist kaheselt mõistetav asjade kulg ning on annetajatele mõru pill igal juhul. Kas see on aga ootuspärane olukord JML jaoks, seda peaks näitama tema reaktsioon mitte ainult intervjuude raames, vaid reaalsetes tegudes. Ehk kas Slava Ukraini on oma (eks)partneri vastu kuriteoavalduse esitanud Ukrainas nagu Eesti prokuratuur soovitas või mitte. Kui on, pole veel lootus kadunud. Kui mitte (hetke väljaütlemised, et minge ise uurima, kui julgete, annavad teatud aimduse), siis võib arvata, et jah, kõik just nii oligi plaanitud.
Aga kindlasti tahaks selle nüüd lõpuni läbi uurida, sest ega teisiti me Eestis seda paremaks teha ei saa. Minul paarisaja euro annetajana vist puudub piisavalt suur summa mille alusel asjadele ametlik käik anda. Samas suurema hulga annetajate ühise avalduse najal, kus summa juba paisub vägagi suureks, oleks juba võimalik teatud uurimisi pettuse paragrahvi alusel algatada vast küll. Seda ka siin Eestis, sest kahjukannatajad on ju siinsed inimesed.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Uudistest käis läbi et Tallink on laevadel põgenike majutamisega teeninud päris korraliku kasumi, ca 30% ja 13 miljonit.

Filosoofilises plaanis, kas vahe on kvalitatiivne ja/või kvantitatiivne ?

Mitte et see oleks kuidagi õigustav asjaolu teistele.
OhYeah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OhYeah »

Madis Reivik kirjutas: 21 Apr, 2023 12:34 Uudistest käis läbi et Tallink on laevadel põgenike majutamisega teeninud päris korraliku kasumi, ca 30% ja 13 miljonit.

Filosoofilises plaanis, kas vahe on kvalitatiivne ja/või kvantitatiivne ?

Mitte et see oleks kuidagi õigustav asjaolu teistele.
Kuidas need asjad omavahel seotud on? Riik vajas kiiresti teenust ja turul olev ettevõte pakkus seda.

vs

Ukraina abistamise sildi all korjati kokku miljoneid Eesti annetajatelt ja hetkel puudub igasugune kindlus, kuhu see raha läks ja mida selle rahaga tehti.

:scratch:
navigator
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas navigator »

Madis Reivik kirjutas: 21 Apr, 2023 12:34 Uudistest käis läbi et Tallink on laevadel põgenike majutamisega teeninud päris korraliku kasumi, ca 30% ja 13 miljonit.
Äkki paned lingi ka mis sinu väidet kinnitab ? :shock:
Tallinki 2022 aasta puhaskasum oli 13,9 miljonit. Et siis sinu väitel teenis Tallink pagulaste majutamiselt 13M ja kogu ülejäänud äridest 0,9M ?

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id ... src=listed
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Raadiouudistes laterdati.

Postimehes:

https://majandus.postimees.ee/7757245/k ... id-eurosid

https://minuaeg.com/ukraina-pogenike-ma ... nit-eurot/

Nagu ikka, numbrid on nagu jumal juhatab.. Rent/toitlustus, kõik segi nagu puder ja kapsad.

Ega ma ei väidagi et Tallink tegi midagi ebaeetilist, lihtsalt see "narratiiv" kuidas põgenike abistamise pealt teenimine on patt, peaks kehtima võrdselt kõigile või kuidas ?
navigator
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas navigator »

Madis Reivik kirjutas: 21 Apr, 2023 18:43 Ega ma ei väidagi et Tallink tegi midagi ebaeetilist, lihtsalt see "narratiiv" kuidas põgenike abistamise pealt teenimine on patt, peaks kehtima võrdselt kõigile või kuidas ?
Võrdselt kellele kõigile ? Sa majutaks 2000 pagulast 8 kuuks tasuta ? Ma ikkagi ei leidnud nendelt linkidelt, palju siis Tallink teenis kasumit sõjapõgenike majutuselt ?
Kuna teema pealkiri on MTÜ Slava Ukraini, siis nende enda ametlik koduleht ütleb : Meie eesmärk on Ukraina armee toetamine ja humanitaarabi andmine rindepiirkonna tsiviilelanikkonnale.
Renegate87
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Renegate87 »

Kapten Trumm kirjutas: 20 Apr, 2023 9:48
navigator kirjutas: 20 Apr, 2023 7:59 Eilse pealtnägijaga seoses tekkis küsimus.
Pealtnägija palvele näidata SU lepingut IC-ga vastas JML, et ei saa, kuna audit on pooleli.
Siit minu küsimus nendele, kes on auditiga tegelenud. Kuidas oleks auditi tulemust mõjutanud see, kui SU oleks pealtnägijale oma lepingut näidanud ?
Ilmselt mulli puhumine JML poolt. Selline lepingu näitamine ei mõjuta auditit kuidagi. Audiitoreid on tänapäeval üldse raske mõjutada, neile makstakse korralikult, on antud igasugu vaikimisvanded jne.
Oleks see ainult tõsi.
Mis tähendab korralik maksmine? Tundub, et keegi usub liiga palju televiisorit ning on liiga vähe harinud ennast selle valdkonnaga ja eriti puudujääkidega või (huvide)konfliktidega.
Osades ettevõtetes palgatakse korraliku taustaga ja palka makstakse 2500+ ning teised ettevõtted annavad selle allhankijale, kes omakorda palkab kuskil Filipiinidel või riigis X "raamatupidaja" auditit tegema parimal juhul 500 euri eest kuus. Sama loogikaga liikusid paljud töökohad Soomest Eestisse (ehk välisinvesteeringud suurenesid). Osav allhankija jääb tõenäoliselt kasumisse isegi kui nõutud teenust ei osutata "soovitud" tasemel sest kurat on detailides (ehk peidetud lepingusse) ja seaduslike proffide abiks neil eelarvet jätkub. Teenuse ostja, "mida suurem on ettevõte seda suurem on sääst", on sellest teadlik ja suurendab oma kasumit niikaua kui probleeme pole. Kui probleemid ilmuvad on lihtsam kellegi teise kraesse süüd ajada sest "jagatud rõõm on ikka suurim rõõm".
On olemas audiitorite ühingud, "industry standards", eetilised nõuded jne. kuid praktikas sõltub kõik lõpuks ikkagi sellest kes kellele maksab.
Kliendil on alati omad soovid, seadus lisab oma värvi, firma sisesed nõuded töötajatele midagi muud ning tulemus sõltub alati ülemustest ja seeläbi palgatõus, ametikõrgendus jne.
Mitmed audiitorid on ametlikult ja ka tegelikult iseseisvad (FIE jne.) ehk ülevalt on võibolla keeruline nende mõjutamine. Sama lugu on veduriga.
Vedurijuhti võib olla keeruline väljast mõjutada aga vedur saab liikuda ainult selles suunas kuhu on rööpad laotud (ehk palgamaksja soovid). :wink:
Audit peab olema aktsepteeritav juhatusele/nõukogule sest selle nemad panevad oma nime sellele alla.
Näit Tallinna börsiettevõtte Merko audit: https://group.merko.ee/wp-content/uploa ... report.pdf
Sellist osa seal pole mida PWC ei oleks tõenäoliselt valmis üle vaatama kui auditi tellijale midagi ei meeldi kuid Merko puhul ma olen kindel, et audit on korrektne. Börsiettevõtete puhul on jälgimine terasem kui MTÜdega kasvõi ajakirjanduse poolt ehk jama tuleb rutem välja ning mõju on kohene läbi börsihinna kõikumise. Pole vaja palvetada ja suve lõpuni oodata vastustega.
(Omavahel - Börsi ettevõttete puhul ma keelt ei teritaks ilma tõenditeta. Näitena kuidas suuremate summadega korrektselt, seaduslikult ja läbipaistvalt tuleb tuleb tegeleda, sobivad nemad suurepäraselt.)
Kapten Trumm kirjutas: 20 Apr, 2023 14:36 Ma ei ole nõus teema püstitusega "ettevõte tellib oma raha eest sobiva auditi (mis kõik kalevi alla paneb)". See eeldab juba ette, et asi mätsitakse kinni. Auditi tellib praegu SU nõukogu (juhtkonda järelkontrolliv, omanikke esindav organ), kelle eesmärk on saada teada, kas juhatuse tehingud on seaduslikud ja mõistlikud.
Tundub nagu keegi on teinud valed järeldused.
1.Korralik inimene ei riku seadust ega toeta (potentsiaalset) seaduse rikkumist sellega seotud asjaolusid peites. Vahet pole kas tegemist on advokaadi või audiitoriga. "Kaabakaid" siin pole. Küll aga teatud proffid saavad aru, et valest vinklist teatud sündmusi ja tegevusi võidakse tõlgendada kui kuritegelikku tegevust. Õigest vinklist lähenedes võib asi olla Juriidiliselt On Kõik Korrektne ja kui klient tellib teenuse kus proff aitab hädasolijat, siis mis selles valesti on? Hea inimene ikka aitab.
Terminid nagu "mätsimine" on igaühe enda fantaasia vili ja viitab pahatahtlikule tegevusele mida head inimesed ei tee.
2. SU nõukogu on selle jamaga sama palju seotud kui SU juht Lehtme. Süüdistada ainult Lehtmet on piiratud lähenemine.
Nõukogu töö on juhatuse tegevusel silma peal hoida ning sellega hakkama ei saadud ehk nemad on sama täpselt sama süüdi.
Kui kadunud summad on tõesti nii suured ja mitte ümardamise või valuuta vahetuse käigus ära kadunud väike % siis tulnuks neid küsimusi juba varem küsida nõukogu poolt ja vajadusel puhul avalikustada annetajatele.
Seda ei tehtud ehk kas nõukogu a) ei saa aru Eesti seadustest (ei oska lugeda riigiteatajat) MTÜdele b)mingi muu põhjus mida igaüks võib ise välja mõelda.
SU nõukogu lihtsalt pole olnud oma ülesannete tasemel kui võrrelda teiste suuremate ettevõtmistega Eestis, kelle erinevad numbrid ületavad miljon eurot. Show jätkumine tõestab, et midagi nõukogu töös pole muutunud kui kõigele reageeritakse peale ebamugavate faktide väljatulekut.
Eetiliselt ja moraalselt korrektsest tegevusest võib siin ainult unistada. Ainuke osa on seaduslik mille kohta "mitte kellelgi ei ole küsimusi".
cuda kirjutas: 20 Apr, 2023 15:43
Renegate87 kirjutas: 20 Apr, 2023 0:55 Huvitav kuidas seda revideerimist tehakse. Ega mitte sama moodi nagu Suur 4 (Big four: EY, Deloitte, PWC, KPMG)?
Number 1 reegel on selles äris klientide rahulolu sest kui klient tulemusega rahule ei jää siis läheb konkurendi juurde sest iga organisatsioon maksab oma auditi eest ise.
Ma ei tea, kui palju sa auditeerimisega ja audititega kokku oled puutunud. Ilmselt mitte üleliia.
Iga audiitori suurim väärtus on maine ja usaldus. St kui sinu fima tempel on auditil, mis ütleb, et kõik on korras, siis eeldatakse, et see nii on. Ja kui tuleb välja, et tegelikult ei olnud, siis on pahasti. Siis ei ole su tempel enam midagi väärt.
Loomulikult lastakse kas s*tta läbi, sest kõik on ikkagi inimesed lõppude lõpuks, aga sinu väide, et audit kirjutatakse labaselt kokku nii nagu klient soovib, sest muidu ta läheb konkurendi juurde, on puhas nonsess. Eriti nende 4 suurfirma kontekstis.
Ei tea kui palju cuda on ise kokku puutunud audititega, et teisi maha teha. Natuke ennatlik ehk mina sama moodi lahmima ei hakka.
Maine ja nimi on tähtsad kui tegutsed väiksel ja piiratud turul ehk Mõisaküla audiitor teeb auditit Mõisakülas asuvatele ettevõtetele ning Pärnu audiitorid proovivad turgu üle võtta. Suur 4 on midagi muud. Kes ei usu, võib ise uurida nendega seotud probleeme ja skandaale.
Alustage kasvõi sellest Deutsche Welle dokumentaalist mis ma siia varem postitasin ning vaadake millest seal räägitakse.
Head võtmesõnad mida otsida on "Arthur Andersen", "Enron", "Wirecard", "Sarbanes–Oxley Act" ehk 4 suurt on kohati sama nagu SU, kõik on probleemitu kuni midagi ebamugavat ilmub välja ja siis selgub, et tegemist on ainult jäämäe pealse osaga (1/10 on nähtav, 9/10 on peidus).
Suur 4 on ikkagi eraettevõtted kes oma tegevuses lähtuvad sellest, et tegevus peab olema kasumlik. See kas rohkem raha võib küsida konsulteerimise eest, et halba auditi vältida või hea auditi eest peale "õiget" konsultatsiooni on väike ja mitte-väga-oluline tehniline detail.
Kui keegi arvab, et tegemist on ettevõtetega nagu SU kus "altruistlikud vabatahtlikud aitavad Ukrainat" siis ma soovitan neil ennast kaineks magada.

Aitab, olen komminud liiga palju sellel nädalal. Teen pikema pausi ja soovin edu kriitikutele.
Bсе, Slava Ukr.... Dengi :D
Kõigil on plaan enne kui esimene löök tuleb
kramulkin
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas kramulkin »

Kui kodanik deklameerib, et tema puhul on tegemist strateegilise kommunikaatoriga ja tema oli on ja jääb rasvase maksumaksja lobi peale, siis on see ok. Isegi põlevate silmadega teda kaitsev kommide kustutaja on ok, aga pärast pole vaja imestada, kuidas see meie riigikene nii ebaefektiivne on.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Enne järgmist postitust mine ja tutvu foorumi reeglitega: https://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?t=903
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Mõnus äraarvamine ja kohati ka lahmimine käib 8)
Hirmus kuum teema.

Mängime siis ka veidi "uurivat ajakirjandust". Väga palju asist INFO-t on netis saadaval, otsimise ja läbilugemise vaev.

Alustame olulisemate avalike ametlike andmete äratoomisega.
Enne loeme palun ka äriregistri kohta lisaselgitusi (mälu värskendamiseks) siit: https://www.militaar.net/phpBB2/viewtop ... 17#p774017
Ma ei hakka uuesti siia vahele sellest kirjutama.

Äriregistri andmed (klikkimise vaev):

MTÜ Slava Ukraini
Põhikiri kinnitatud 02.03.2022
Asutatud 05.03.2022
Tegevuse algus/registreerimine äriregistris 07.03.2022
Majandusaasta algus ja lõpp 01.01 - 31.12, esimese majandusaasta algus 07.03.2022 ja lõpp 31.12.2022

Asutajad (ja algsed juhatuse liikmed):
Asutaja (sissemakseta) Elo Laura Aaspõllu 05.03.2022 - 06.02.2023
Asutaja (sissemakseta) Janeli Puusaag 05.03.2022 - 06.02.2023
Asutaja (sissemakseta) Johanna-Maria Lehtme 05.03.2022 - tänaseni

Juhatuse liikmed hetkel:
Johanna-Maria Lehtme 05.03.2022 - tänaseni
Marika Priske 10.04.2023 - tänaseni

Äriregistri kaardile on tehtud NELI kannet:
1. kanne 07.03.2022 : Nimi on MTÜ Slava Ukraini
1. kanne 07.03.2022 : Aadress on .....
1. kanne 07.03.2022 : Põhikiri on kinnitatud 02.03.2022 (kehtetu alates kandest nr 4)
2. kanne 01.02.2023 : Elektronposti aadress on ......
3. kanne 06.02.2023 : Janeli Puusaag ja Elo Laura Aaspõllu ei ole juhatuse liikmed (Kandeavaldus 03.02.2023)
4. kanne 10.04.2023 : Põhikiri (uus!) on jõustunud 10.04.2023 (Kandeavaldus 05.04.2023)
4. kanne 10.04.2023 : Juhatuse liige on Marika Priske

Kandemäärused:
M 50197981 Esmakanne 07.03.2022
M 50197981/M1 Puuduste kõrvaldamise määrus 26.09.2022 / Jõustunud (26.09.2022) / Lisatähtaeg 11.10.2022
M 50197981/2 Eitav kandemäärus: puudused kõrvaldamata 27.10.2022 / Jõustunud (16.11.2022)
M 50197981/3 Muutmiskanne 01.02.2023
M 50197981/4 Muutmiskanne 06.02.2023
M 50197981/5 Muutmiskanne 10.04.2023

Kes tahab kandeavalduste sisu näha maksab 2EUR per kandeavaldus ja vaatab ise (mina ei soovi):
https://ariregister.rik.ee/est/company/ ... =documents

Nõukogu liikmed juunis 2022 [allikas allpool]:
Jaan Puusaag; Terje Trochynskyi ; Ilmar Raag; Pirkko Valge; Margus Hanson
Nõukogu liikmed praeguse seisuga:
Ilmar Raag ; Kristo Tohver ; Mait Mäesalu ; Margus Hanson ; Merike Külm ; Terje Trochynskyi
Neist vanad liikmed Ilmar Raag ja Margus Hanson

Muud allikad ja registrid:
Alates 1. oktoobrist 2022 kuulub MTÜ Slava Ukraini tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja. [ https://www.numeri.ee/blogi/maksuvabast ... netustele/ ]
Alates 01.02.2023 on MTÜ käibemaksukohuslane EE102581236 [ https://maasikas.emta.ee/saqu/public/kmkrnr ]

Tulumaksusoodustusega ühingud:
Nimekirjas olevatel ühingutel tekivad ka lisakohustused võrreldes ühingutega, kes nimekirja pole kantud.

Kord aastas on vaja Maksu- ja Tolliametile esitada õigeaegselt eelneva aasta kohta:

1. veebruariks deklaratsiooni vorm INF 4 „Kingitused ja annetused“;
1. juuliks deklaratsiooni vorm INF 9 „Kingituste, annetuste ja muude tulude kasutamise deklaratsioon".
https://www.emta.ee/ariklient/registree ... a-uhingule
Käibemaksuseadus:
§ 19. Maksukohustuslasena registreerimise kohustus

(1) Kui isiku tehtavate käesoleva seaduse § 1 lõike 1 punktides 1 ja 3 nimetatud tehingute, välja arvatud põhivara võõrandamine ning ühendusesisene kaugmüük teisest liikmesriigist Eestisse, maksustatav käive ületab kalendriaasta algusest arvates 40 000 eurot, tekib tal nimetatud suuruses käibe tekkimise päevast kohustus end maksukohustuslasena registreerida (edaspidi registreerimiskohustus). Registreerimiskohustust ei teki, kui isiku kogu maksustatava käibe moodustab nullprotsendise käibemaksumääraga maksustatav käive, välja arvatud kauba ühendusesisene käive ja käesoleva seaduse § 10 lõike 4 punktis 9 nimetatud teenuse käive, kui teenust osutatakse teise liikmesriigi maksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele.
https://www.riigiteataja.ee/akt/125102012017?leiaKehtiv
MTÜ Slava Ukraini ESIMENE põhikiri (kehtis 02.03.2022-10.04.2023)
JUHTIMINE

7. Slava Ukraini kõrgeimaks otsustusorganiks on liikmete üldkoosolek vastavalt seadusele, kus võivad osaleda kõik ühingu liikmed. Üldkoosoleku pädevuses on muuhulgas põhikirja muutmine, juhatuse liikmete valimine ja tagasikutsumine, majandusaasta aruande kinnitamine.
8. Üldkoosoleku kokkukutsumisel ja otsuste vastuvõtmisel lähtutakse seadusest. Üldkoosolek on otsustusvõimeline sõltumata osalejate arvust.
9. Slava Ukraini igapäevast tegevust juhib juhatus, kuhu kuulub üks kuni viis liiget. Kui juhatusse määratakse rohkem kui üks liige, nimetatakse ka nende vastutusvaldkonnad ning juhataja. Juhatus määratakse üldkoosoleku poolt ametisse kaheks aastaks.
MTÜ Slava Ukraini TEINE ja kehtiv põhikiri (kehtib alates 10.04.2023)
JUHTIMINE
6. Ühingu kõrgeimaks otsustusorganiks on liikmete üldkoosolek.
7. Üldkoosoleku kokkukutsumisel ja otsuste vastuvõtmisel lähtutakse seadusest. Üldkoosolek on otsustusvõimeline kui osaleb vähemalt 51% liikmetest.
8. Nõukogu (volinike koosolek) pädevuses on juhatuse liikmete valimine ja tasustamine, juhatuse üle järelevalve teostamine, ning eelarve, tegevuskava ja aastaaruande heakskiitmine.
9. Nõukokku valib üldkoosolek kolm kuni seitse inimest kuni kolmeks aastaks.
10. Nõukogu liikme võib tagasi kutsuda, kui tema tegevus on vastuolus vabaühenduste eetikakoodeksi või heade kommetega ja kahjustab ühingu mainet.
11. Ühingu igapäevast tegevust juhib juhatus, kuhu kuulub üks kuni viis liiget. Kui juhatusse määratakse rohkem kui üks liige, nimetatakse ka nende vastutusvaldkonnad ning juhataja. Juhatus määratakse nõukogu poolt ametisse kaheks aastaks. Nõukogu võib otsustada, et juhatuse liikmed või
mõned neist võivad esindada mittetulundusühingut ainult ühiselt.
.../...
Käesolev mittetulundusühingu Slava Ukraini põhikirja redaktsioon on kinnitatud Tallinnas, 20. märtsil 2023. aastal toimunud üldkoosolekul.
Niisiis... no ma ei tea kust otsast alustada, et arusaadav oleks...

Alustame tõdemusega, et MTÜ NÕUKOGU olemasolu, volitused ja pädevus kui selline, said ametlikult registreeritud uue põhikirjaga alles 10.04.2023.
Sinnamaani kehtis algne põhikiri kus NÕUKOGU olemasolu juhtorganite (juhtimine) kirjelduses ei ole. Seda tehtigi nüüd siis seepärast, et anda sellele nõukogule juriidiline sisu.

"Nõukogu" olemasolu kohta on andmeid ka varasemast ajast. 27.märtsil 2022 oli MTÜ kodulehel teave:
Jaan Puusaag, MTÜ Slava Ukraini nõukogu liige, Krimelte OÜ omanik.
https://web.archive.org/web/20220727044 ... d-20-000e/
Seega see "nõukogu moodustati" suht alguses (võimalik et kohe koos MTÜ moodustamisega), aga sellest polnud põhikirjas haisugi, mistõttu see ka ei saanud juriidiliselt "nõukoguna" osaleda MTÜ juhtimises ega vastutanud "nõukoguna" mittemillegi eest, vaid oligi lihtsalt n.ö. seltskond inimesi, kes igasugust hea nõu andsid.
MTÜs §25 Volinike koosolek (MTÜ Volinike koosolek on sama mis MTÜ Nõukogu)
https://www.riigiteataja.ee/akt/130122015067?leiaKehtiv

22.06.2022 oli MTÜ kodulehel järgmine info:
Tegevmeeskond

Johanna-Maria Lehtme; Asutaja, tegevjuht
Janeli Puusaag; Asutaja, finantsjuht
Elo Laura Aaspõllu; Asutaja, hankejuht
Liina Noot; Administratiivjuht
Maria Reinup; Sponsorid, partnersuhted, hankejuht
Laura Oks; Hankejuht
Maria Kljukina; Logistikajuht
Marlen Tammsaar-Ojamets; Laojuht, vabatahtlike koordinaator.

Nõukogu:
Jaan Puusaag; Terje Trochynskyi ; Ilmar Raag; Pirkko Valge; Margus Hanson
https://web.archive.org/web/20220622004 ... -inimesed/
29.10.2022 (ja ka detsembris) oli MTÜ kodulehel järgmine info:
Meeskond

Johanna-Maria Lehtme, Tegevjuht
Viktoria Indrisova, Kaastegevjuht
Kristjan Mesipuu, Finantsjuht
Heleri Parkala, Raamatupidamine
Marlen Tammsaar-Ojamets, Projektijuht / logistika Eestis
Olexander Chernov, Projektijuht / logistika Ukrainas
Maria Panasyuk, Projektijuht Ukrainas

Nõukogu:
Ilmar Raag; Terje Trochynskyi; Pirkko Valge; Margus Hanson
https://web.archive.org/web/20221029234 ... -inimesed/
Meeskonna 7 liiget siis ongi ilmselt need "seitse töötajat", kes MTÜ nõukogu (nt. I.Raag) sõnul "millalgi vahepeal" töötasu said.

20 jaanuaril 2023 tõmmati Uute Uudiste poolt "saag käima" n.ö. MTÜ palgaralli teemal. See ei tulnud ilmselt lihtsalt heast peast pähe, et hakata järsku mööda krediidiinfo jms lehti tuhnima ning "põhjapanevaid avastusi" tegema. kusagilt läks mingi info liikvele, et a`la "seal midagi kahtalast rahadega vist on". Edasi juba, kohe selle jätkuna, läks avalikkuses mölluks selle Ukrainasse kantud raha teemal.

Ma vaatan neid andmeid ja panen kokku IMHO tõenäolise anamneesi...

Kolm tegusat naist võtsid märtsis 2023 kätte ja otsustatsid teha MTÜ, et korjata annetusi ja aidata UKR-isid sõjas VF vastu.
02.03.2022 kirjutati mingi netist leitud lihtsa MTÜ põhikirja aluse peale oma põhikiri kokku ja sirgeldati valmis ka 05.02.2022 MTÜ asutajate koosoleku protokoll. Avalduse, põhikirja, protokolli jm vajaliku materjaliga äriregistrile saadi ka hakkama ja 07.03.2022 registreeriti see MTÜ ära. Vähemalt üks nendest, Janeli Puusaag, oli juba 2017 loonud ja reganud oma enda OÜ nimega "OÜ Isa Soovitusel" ja teadis kuidas neid asju peab ajama.

Esimeste suuremate annetajate hulka kuulus tuntud ärimees Jaan Puusaag, kes valiti/pandi/kutsuti ka sellesse MTÜ nn "nõukokku". Konsulteeriti ka tutvusringkonnas olevate Ukraina kogukonna liikmetega nt. Terje Trochynskyi, (Svjata Vatra OÜ), kes samuti nõukokku valiti/kutsuti. Sellel nõukogul ei tahaks pikemalt tegelikult peatuda, läheb kole pikaks.

Ühesõnaga, lükati MTÜ käima ja kaasati kõikvõimalikke kasulikke inimesi.
Mõeldi, et mis see ikka ära ei ole. Muudkui korja annetusi, hangi abivahendeid ja organiseeri need Ukrainasse. Mingi "MTÜ-tamine" on seal kõige lihtsam asi ju eksole.

Augustis 2022 sõlmib Lehtme MTÜ nimel lepingu UKR ettevõttega IC Construction, millest hakatakse kõva häälega rääkima alles 2023 märtsis. [allikaviide allpool]. Ja augustis tahavad ka järsku juhatusest ära minna kaks teist MTÜ asutajaliiget.

Ilmar Raag 24.01.2023
„MTÜ Slava Ukraini nõukogu liikmena pean aga reageerima,“ ütles ta. „Teatmik.ee informatsioonis on vähemalt kaks olulist viga. Esiteks ei vasta seal juhatuse liikmete nimed tegelikkusele, sest 2022. aasta augustis toimusid muudatused.“ Esimene neist muudatustest puudutab juhtkonna koosseisu ja teine palgafondi ja inimeste arvu.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120133086 ... st-on-vale
Aga augustis 2022 ei ole äriregistris mingeid muudatusi juhatuse koosseisus sisse viidud.
Septembris 26.09.2022 on M 50197981/M1 "Puuduste kõrvaldamise määrus" millega anti vigade kõrvaldamiseks lisatähtaeg kuni 11.10.2022.
Ilmselt räägibki Raag sellest "muudatusest". Tõenäoliselt (99,9%) oli siis tegemist muutmiskande taotlusega, et vabastada Janeli Puusaag ja Elo Laura Aaspõllu MTÜ juhatuse ametikohast. See "vabastamine" või siis dokument vabastamise kohta (peab olema üldkoosoleku otsus... võib olla ka "nõukogu" otsus, aga see "nõukogu" peab siis põhikirjaliselt tegutsema, mitte niisama). Mingid puudused seal olid ja 27.10.2022 andis registripidaja välja määruse M 50197981/2 "Eitav kandemäärus: puudused kõrvaldamata", mis jõustus 16.11.2022 ja mingeid muudatusi äriregistris sisse ei viidud. vastav muudatus ja kanne tehti alles 06.02.2023 ("Janeli Puusaag ja Elo Laura Aaspõllu ei ole juhatuse liikmed") 03.02.2023 kandeavalduse alusel (siis saadi lõpuks esitatud korrektsed dokumendid). Janeli Puusaag oli MTÜ finantsjuht ja Elo Laura Aaspõllu hankejuht.

Hiljemalt juuniks 2022 oli MTÜ-l olemas tegevjuht, finantsjuht, administratiivjuht, logistikajuht, kolm hankejuhti ja laojuht ning vabatahtlike koordinaator. Igati tegus MTÜ kirjade järgi.

Oktoobriks 2022 olid teatud muudatused toimunud. MTÜ-l oli olemas endiselt tegevjuht, finantsjuht, juurde olid tekkinud kaastegevjuht, RAAMATUPIDAJA ja kolm projektijuhti (üks siin, kaks Ukrainas), kadunud olid administratiivjuht, logistikajuht, kolm hankejuhti ja laojuht ning vabatahtlike koordinaator.

1. oktoobrist 2022 pääses MTÜ tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja.

Oletuslikult septembris-oktoobris (oktoobris juba kindlalt) saavad MTÜ meeskonna liikmeks kaks Ukraina poolel tegutsejat. Tegelikult kahtlustan ja pean tõenäoliseks, et juba augustis, aga kontrollida seda ei saa. Olexander Chernov [Aleksander Tšernov] (Projektijuht / logistika Ukrainas) ja Maria Panasyuk [Maria Panasjuk] (Projektijuht Ukrainas). Viimane on ilmselt kas Roman panasjuki abikaasa või lähisugulane.

ERR Pealtnägija:
Põhjus, miks sellest kõigest juttu on, on see, et Slava Ukraini juht Lehtme allkirjastas mullu augustis lepingu Lvivis registreeritud firmaga IC Construction. Aasta varem asutatud ja justkui ehitusele viitava nimega ettevõtte juhiks on dokumentides märgitud Marta Ljuta, kes on Hennadi Vaskivi vennanaine ja töötab küünetehnikuna tema abikaasa ilusalongis. Lisaks on IC Constructioni tegevdirektorina märgitud All for Victory tollane logistikajuht Oleksandr Tšernov, kelle allkiri on ka koostöölepingul Slava Ukrainiga.
ERR
Lehe andmeil on All For Victory juht MTÜ Slava Ukraini tegvjuhi Johanna-Maria Lehtme "lähedane sõber" Hennadiy Vaskiv, väga laia tegevusampluaaga IC Constructioni tegevjuht on aga Roman Panasjuk, kes töötas Lvivi linnavalitsuses koos Vaskiviga.
2022 aastake sai läbi ja tuli hakata ka kohustusliku aruandluse peale mõtlema.
1. veebruariks tuli esitada maksuametile deklaratsiooni vorm INF 4 „Kingitused ja annetused“; 30.juuniks 2022 äriregistrile majandusaasta aruanne ja 1. juuliks maksuametile deklaratsiooni vorm INF 9 „Kingituste, annetuste ja muude tulude kasutamise deklaratsioon".

20.01.2023 tõmbab Uued Uudised ja EKRE üles MTÜ töötasuteema. See mida nad äriregistrist ja krediidiinfost "leiavad" ei ole tegelikult asja point, aga nad ei saa sellest aru. Nagu ka paljud teised. Ka osad head kaasfoorumlased. Kohvipaksu pealt vaatan ja arvan, et ilmselt läks teatud ringkondades liikuma mingi kõlakas MTÜ rahaasjade teemal, kõik tormasid asja uurima ja "leidsid" krediidiinfost "jahmatavad andmed" mida tegelikult tõlgendati kas täiesti valesti, või vähemalt suures osas valesti (ülal panin lingi juba lugemissoovitusega sellel teemal ja ei hakka kordama).

01.02.2023 ilmub äriregistrisse 2. kanne : "Elektronposti aadress on ..." mis on ilmselt seotud nii maksuametile INF4 esitamisega samaks tähtajaks, kui ka käibemaksukohuslasena regamise pärast, sest MTÜ-l peavad olema esitatud ametlikud kontaktandmed, kust riik vajadusel MTÜ asjapulga(d) kätte saab (kuhu vajadusel kirju ja dokumente ametlikult saata saab). Samala ajal nagu juba kirjutatud (avastatakse MTÜ-s ootamatult?), et ollakse ka muutunud (millalgi) käibemaksukohuslaseks (KM kohuslase registreering 01.02.2023).

03.02.2023 tehakse MTÜ poolt uus kandeavaldus kahe juhatuse liikme vabastamise kohta.

06.02.2023 nagu juba mainitud saavad juhatusest priiks kolmest kaks asutajaliiget ja esimest juhatuse liiget. Endiselt jääb vanadest tegijatest juhatuse liikme kohale ainsana Johanna-Maria Lehtme.

Üldiselt on siin näha muster, et kõigepealt augustis 2022 ja siis jaanuaris-veebruaris 2023 "hakkasidki erinevad asjad toimuma".

03.03.2023 koguneb Slava Ukraini "nõukogu" MTÜ rahaasju arutama.

10.03.2023 koguneb MTÜ "nõukogu" uuesti ja arutab asju "terve päeva".

ERR 12.03.2023:
ERR-ile teadaolevalt palus Slava Ukraini nõuandev kogu reedel, et ühingu tegevjuht Lehtme ja finantsjuht Kristjan Mesipuu esitaks senitehtust sisulise ülevaate. Ülevaadet taheti nii mittetulundusühingu enda kulutustest kui koostööprojektidest Ukrainas tegutsevate vabaühenduste ja ettevõtetega.

Esimest korda kogunes Slava Ukraini nõukogu rahaasju arutama juba 3. märtsil.

Reede, 10. märtsi hommikul kell kaheksa kogunes viieliikmeline nõukogu uuesti. Väikeste pausidega istuti koos suur osa päevast. Esialgu kuulati Lehtme ja Mesipuu selgitusi, hiljem tutvuti saadud dokumentidega.

Olukorra muudab mõneti keerulisemaks see, et ametlikult mittetulundusühingul nõukogu ei ole....

...Slava Ukraini üldkoosolek koguneb 20. märtsil ja siis on kavas kinnitada revisjoni tegija. Tohver loodab, et revisjoni tulemused on käes aprilli lõpuks....

Slava Ukraini nõukogu liige Kristo Tohver ütles ERR-ile, et kahtlus puudutab projekte, mida tehakse Ukrainas kohapeal, mitte Eestis.

"Me oleme saanud infot viimasel paaril nädalal, et Ukraina poolt on tekkinud kahtlused kahe omavahel seotud organisatsiooniga koostöös. Just nende rahakasutuse tõhususes. /.../ Pigem on need projektid, mida kohapeal tehakse, mitte see, mida Eestis tehakse," selgitas Slava Ukraini nõukogu liige Kristo Tohver ERR-ile.
https://www.err.ee/1608912431/mtu-slava ... -revisjoni
10.04.2023 saab juhatuse liikmeks Marika Priske ning äriregistris regatakse ära uus MTÜ põhikiri, millega tuuakse juriidiliselt korrektselt MTÜ juhtorganitesse sisse nõukogu.

*

No vot ma ei tea ja ei oska arvata, kas kolme naise alustatud projekt hakkas nende jaoks ühel hetkel MTÜ juhtimise, finantsjuhtimise ja kohustuslike finantsaruannete teemadel "liiga keeruliseks" muutuma ja "nad ei saanud hakkama"/"ei osanud" või arvasidki sinisilmselt, et see projekt (ühe MTÜ tegevus) polegi muud kui kühvelda aga annetusi kokku, orgunni vajalik kraam ja teenused, ning toimeta need abivajajateni... ja ongi kogu MTÜ tegemine. Sellisel juhul tekib küsimus selle nn "nõukogu" tegevuse kohta, et misasju nad seal siis üldse nõustasid ja mille kohta nõu andsid.

Teine võimalus on, et sinisilmselt usuti ja usaldati, ning UKR poolelt paar vana kala ja juba kogenud venda tõmbasidki rohelistel MTÜ-tajatel naha üle kõrvade. Sellisel juhul tekib uuesti selle "nõukogu" tegevuse kohta küsimus. Lisaks tekib küsimus, et miks kaks asutajaliiget lahkusid juhatusest just siis, kui meeskonda võeti eeldatavasti kaks UKR poole asjaajajat ja Lehtme sõlmis MTÜ nimel IC Constructioniga mingi lepingu. Aga siin on ka võimalik selline variant, et MTÜ rääkis läbi, võttis hinnapakkumise ja sõlmis IC Constructioniga lepingu, ütleme mingi raha eest mingi koguse nende nt. "guerilla kiirabide" (peaks olema "gerilja") ehitamiseks ja kandiski selleks raha üle. Ja IC Construction kandis osa saadud rahast oma ärikasumisse. Jama on siis, kui see IC Construction neid kiirabisid kokku lepitud koguse valmis ei ehita viidates nt rahapuudusele. Muul juhul ongi see raha mille võrra odavamalt nad suudavad neid ehitada kui kokku lepiti, ärikasum. Küsimus võib siin tekkida teemal, kas midagi osteti sisse üle mõistuse kallilt (vaja on hinnapakkumisi ja hinnavõrdlusi, et mingit pilti saada).

Kolmas võimalus on MTÜ teadlik petuskeemiga kaasaminek. See eeldab, et MTÜ oli lepingut sõlmides ja raha üle kandes teadlik, et nad seda kraami/toodet/teenust ei saa, mida kokkulepitud mahus peaksid selle raha eest saama. Jällegi - kus olid sellisel juhul "nõukogu" silmad?

Ja neljas võimalus on, et selle üle kantud raha eest saadaksegi see kogus kraami/toodet/teenust mis kokku lepiti ja polegi kellegi asi, kui palju see IC Construction selle lepingu pealt ärikasumit teenis. Ei saa eeldada, et kui MTÜ kes tegeleb annetuste eest n.ö. "tasuta" abi organiseerimisega, peab leidma ja kasutama partnerina/teenuse osutajana üksnes firmasid (või teisi MTÜ-sid), kes kõike teevad samuti null kasumi või null töötasu eest. MTÜ ostabki ilmselt osad teenused ja kaubad lihtsalt sisse ja need kes MTÜ-le neid kaupu ja teenuseid müüvad, teenivad ka ärikasumit.

Sestap pole mõtet IMHO niisama oletada ja konstrueerida, kui tegelikke tulemusi ja asjade täpset sisu ei tea (kas selle raha eest siis ikkagi saadakse mida osteti ja/või kas asju osteti normaalse hinnaga või ülikallilt).

Üks asi on selge. See MTÜ-tamine tuleb välja ei olegi niisama lihtne asi midagi. Ei saada äriregistrile nõuetekohaste dokumentide esitamisega hakkama, võimalik ka, et ei saada MTÜ juhtimisega hakkama (üldkoosolekud, nende nõuetekohane läbiviimine, koosolekute otsused, nende vormistamine jms). Ja ka riikliku bürokraatiaga ning tegevus- ja finantsaruandlusega ei ole neil asjad korras... või vähemalt on nad raskustes, see on ka selge. Kuigi "meeskonnas" on pidevalt olnud ka igasuguseid "finantsjuhte ja raamatupidajaid", kes peaks ju biiti jagama ja asju oskama ajada. Või mille eest neile seal töötasu makstakse? Las esitavad kõik oma kohustuslikud aruanded maksuametile ja äriregistrile koos auditiga ära. Siis on näha mis on või mida pole.

Siia lõppu sobib üks vanasõna: See lind kes hommikul liiga vara säutsub on õhtuks kassi pe**es.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: dm7, jliivak ja 2 külalist