See on sama jutt nagu see, et võtaks kutsika või kassipoja (võrdlus on kohatu, ma tean). Lapsed kasvavad suureks ja suurenevad ka kulutused - telefonid, arvutid, mopeedid jne.Ja ei ole see lastesaamine nüüd ka nii kallis, nagu teinekord kurdetakse või ettekäändeks tuuakse. Jah, mähkmed ja pidevalt uuendamist vajavad titeriided maksavad midagi tõepoolest, aga lastetoetused katavad selle enamvähem ära. Titevankrid ja turvatoolid oleme kõik ostnud vähekasutatuna, aga seetõttu mitu korda poehinnast odavamalt. Pealegi – need siiski ühekordsed investeeringud.
Mulle on paar akfi “puid alla pannud” nende põhjenduste eest, aga me siiski tahame oma lastele parimat. Mina olen 34 aastane ja alg- ning põhikoolis käisin vaestel 90ndatel : tossud ja dressid tulid turult ning ülejäänud riided kaltsukatest. Samas oli siis erinevalt enamuses NSVl’i ajast piirid lahti, ning jõukam osa kandis NIKE originaaltosse jms.
Minul isiklikult on mitmeid väga heal järjel sõpru kellel on see ebavõrdsus meeles ja 1 või 2 last põhjusel, et saaks selle võrra paremat elukvaliteeti väiksemale hulgale lastele tagada, eriti suurlinnades. Olen vägagi Fucsiga nõus: eluase (eriti tekib probleem alates kolmandast), majanduslik kindlus on argumendid. Jah, kindlasti on muid probleeme, aga elame ülimalt kapitalistlikus tarbimisühiskonnas ja julgen väita, et osa lapsi (just kolmandaid-neljandaid) jääb sündimata majanduslikel põhjustel. Meie läänelikus ühiskonnas on ebavõrdus suur ja inimesed võrdlevad end majanduslikel skaaladel, elaks kõik ühtemoodi kehvasti siis küllap sünniks ka rohkem lapsi. Töö tõttu näen ka neid Trummi poolt “magistritibideks” tituleeritud kolleege: kähku äärmisel juhul üks laps ja ruttu tööle tagasi, muidu ronib keegi karjääriredelil minu pulgale. Naiste haridust tõesti piirata ei saa, see on lihtsalt paratamatus ja tuleb muudel rinnetel rohkem pingutada, et muutust saavutada. Demograafia asemel maksuküüruga tegeleda ei ole minu arvates õige mõte. Sündivusele võiks ka muidugi üldse käega lüüa, aga räägime siis ka ausalt , et tuleb hakata türklasi sisse vedama nagu sakslased ning lõpetame selle lapsevanemate vaenuliku pensionisüsteemi, riigikaitsemudeli jms.