Kapten Trumm kirjutas: ↑10 Mai, 2023 13:32
Hetkel on SLU ja E200 käitunud viisil, mis neid kahtlusi ainult suurendab. Pööblivihaga või mitte. Suurusjärgus sadakond majandustehingut läbi vaadata ei kesta "sügiseni", vastuseid (ükskõik milliseid nad oleks) on vaja üsna kiiresti. Kokkuvõttes kannatavad rindemehed. Kahtlus annetamise vastu on anonüümne ja üks must võib määrida kõik.
Ja riigi ülesanne on KA "abststraktse ühiskonna õiglustunde" rahuldamine. Kui tähele paned, siis näiteks lõpetab prokuratuur osasid asju "avaliku menetlushuvi puudumise" põhjendusel. Sestap on üsna õõnes jutt uurimisega kuudepikkuse venitamise teemal (avalik huvi on oikuisuur), kui samas teise käega pääsevad osad tegelased "avaliku menetlushuvi" puudumise tõttu.
Tsitaat - avaliku menetlushuvi puudumine - tuleneb konkreetse kuriteoliigi karistusest. Ja mitte segi ajada sellega, kui palju ja mis mahus on konkreetset juhtumit lahatud ajakirjanduses. Akf-le veelkord selgituseks (ja nagu Kriku ja Madis Reivik on korduvalt selgitanud) - kohtuvõim teeb otsuseid iseseisvalt, mitte ajaleht lahtilööduna karistusseadustiku kõrval otsuseid tegemas.
Ja mis puudutab siin isiklikuks minemist - sõnumitoojat ei hukatud juba vanas Roomas. Ärme seda teeme ka demokraatlikus Eestis. Teisisõnu - kui me selgitame seda, kuidas käib mingi menetlusprotsess, siis ei tasu selle peale närvi minna ja akf-e süüdistada. Ka mina olen siin püüdnud tuua selgust just menetlusliku poole vaates, andmata hinnanguid teole või tegijale. Paraku on jah nii, et meie neljas võim ja seejärel kõige kõrgem võim (ehk siis ajakirjandus ja rahavs) on juba ammuilma tegelase süüdi mõistnud, ennem kui päris tõde kohtus selgub. Ja selleks, et kõiki ja kõike selgeks teha, siis need protsessid (a´ la audit või menetlus) peavadki võtma pigem rohkem aega, kui et vähem. Sest kas me tahaks endale mingit troika moodi kohtusüsteemi - täna tuli asi ilmsiks, homme uurime ja ülehomme laseme maha? Mina väga ei tahaks. Seega - pikka meelt ja külma närvi, austet kaasfoorumlased.
Edit. Ennist jäi veel lisamata nüanss - neid asju mitte ei lõpetata, vaid nende puhul kasutatakse oportuniteeti.