See juuksekarva peenestamine on kontekstis ainetu.
Küsimus on selles, mis on liiklusjärelevalve prioriteet. Olen veidi sõitnud Soomes, Rootsis ja Norras, seal paistab suurematel teedel (sh kiirteedel) politsei mure olevat liikluse sujuvus. Alla +20 kiiruse mõõtmine ei tundu oluline, põhimass uhabki kiiremini, kui piirkiirus 120, siis 120ga sõidetakse esimesel rajal, teisel rajal võib isegi 140 olla. Küll aga olen paar korda näinud, kuidas sõeluva Balti numbritega auto taha tekivad ühel hetkel sini-punased vilkurid ja minnakse teeäärsesse parklasse trahvi välja kirjutama. OK, Norra on siin vähe erandlik, seal on päris kiirteid vähevõitu ja selfie putkad igal sammul. Ilmselt ka liiga aeglaselt venijad saavad tähelepanu - politsei jälgib olukorda kaameratest ja kui keegi silma jääb, saadetakse lähim patrull klaarima. Kokkuvõte - tundub, et politsei muretseb rohkem liikluse sujuvuse eest (mis on ohutuse tagatis) ja väiksemad kiiruseületamised, mis jäävad põhimassi kiiruse piiresse, nende tähelepanu ei pälvi.
Ühesõnaga, see +10, millega põhimass sõidab, ei kujuta endast liiklusohtu. Liiklusohtu kujutab see, kui teele tekib mingi kuu pealt kukkunu, kes venib 60ga ega taipa teisi mööda lasta (ometi LS-s on vastav kohustus olemas, tõlgetatakse nii, et alates teisest autost sinu taga pead "mitte takistama". Seda liiklejate massi ei pea "rahustama" mingi "kaameratevahelise keskmise kiiruse mõõtmisega", mida PPA ja TA mõttehiiglased teha soovivad.
Mäletan enda esimest autosõitu Soomes. Tol päeval tuli esimene lumi seal maha. Sõita tuli sadamast Tamperesse. See oli üks hullumeelsemaid reise, mida teinud olen. Enamikel polnud ilmselt ka talverehve veel all. Mina olin igaks juhuks pannud. Sõitsin peamiselt esimesel rajal, kuna selle 130-140ga, millega teises rajas "anti", ma sõita ei julgenud. Esimesel sai 110-120ga sõidetud. Kui ma suviti olen käinud (käisime nt lastega Parola tankimuuseumis), siis olid kiirused veel vaks suuremad.
Mulle jääb segaseks probleem, mida selle kiiruskaameratevahelise keskmise kiiruse arvestamisega lahendada üritatakse. Eesti riigiasutustele tüüpselt - kõigepealt leiutame lahenduse ja kui avalikkus hakkab küsimusi esitama, siis tehakse mitmed (ja ebaveenvaid) katseid välja mõelda probleem, mida lahendada tarvis on.
Seega, tuleme algusesse tagasi - mis probleemi üritatakse lahendada kiiruse kunstliku piiramisega? Sellega vaid suurendatakse sellised kolonne, sest juhid ei julge mööda sõita (siis tuleb lubatut veits ületada, trassipolitsei vaatab sellele läbis sõrmede), vaid see kolonn venib veel pikemaks.
Kui kirjeldatakse, et Tallinn-Pärnu vahel on 60-70-ga liigub paarikümne autoga kolonn (3 kolonni!), siis on kas teiste juhtide sõiduoskuses midagi viltu (ei oska mõõduda) või on kirjuta midagi kiiruse numbritega liialdanud oma jutu "kaunistuseks".
Kahju, mul pole autos teekaamerat. Pole vajalikuks pidanud (pean oluliseks tegeleda õnnetuste vältimisega, mitte kohtus protsessimisega). Aga ma ei tea, mis probleem oli. Võibolla arvati (Pärnu mnt-l on kaamerad mitmes kohas, just Pärnu-Märjamaa vahel) et keskmine kiiruse mõõtmine juba käib?
AGA mida ma tahan öelda, et sellisest kolonnist möödumine on juba ohtlik manööver, sest ohutu varuga selle tegemiseks, kasvab kiirus kole suureks.
Selline jokutajate mitteadresseerimine tekitab hulga riskantseid möödasõite - liiklus isegi pühapäeva õhtul on üllatavalt tihe. Kogu see mass võiks õkva 100-ga sõita ja siis poleks vajadust ka möödasõitude järgi.
Edit:
kiirteel haagissuvilaga
Jutt on autoelamust, majalaadne buss, mitte haagissuvila (see on veel eri teema).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.