Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Enda menüüst puuduvad ka tooted, mille koostises on "kanaliha mass". Vaadake nt Rakvere pereviineri koostisse.
Ei leia praegu artiklit üles, aga seal kirjeldas, kuidas tehakse tööstuslikult nn" suitsusinki". Pmst rullitakse ja segatakse lihamass ühtlaseks roosaks olluseks, kuhu siis lisatakse maitseained, suitsu ja ka sojajahi, mis seob vett. Kogu see mass pannakse vormi ja siis see kamar kas sulatakakse mingist ainest sinna kuidagi külge. https://www.selver.ee/maakodu-suitsusin ... moorits-kg
Sõnaga: hea puhas ja kvaliteetne lihatoit maksab.
Ise piirdun Rotaxi kaubaga
Ei leia praegu artiklit üles, aga seal kirjeldas, kuidas tehakse tööstuslikult nn" suitsusinki". Pmst rullitakse ja segatakse lihamass ühtlaseks roosaks olluseks, kuhu siis lisatakse maitseained, suitsu ja ka sojajahi, mis seob vett. Kogu see mass pannakse vormi ja siis see kamar kas sulatakakse mingist ainest sinna kuidagi külge. https://www.selver.ee/maakodu-suitsusin ... moorits-kg
Sõnaga: hea puhas ja kvaliteetne lihatoit maksab.
Ise piirdun Rotaxi kaubaga
Ei tarbi mune igapäevaselt aga viskasin Soome hindadele ka pilgu peale. S-market ehk keskmise hinnaklassiga pood. Lidl ja Prisma on odavamad. K-market kallim.Kapten Trumm kirjutas: ↑21 Sept, 2023 13:32
Loomakaitsjate tegevuse taga aga paistab selline peidetud pilt - et kui Eestis keelatakse lõpuks puurikanade pidamine, siis tähendab see munadele suurt hinnatõusu. Vaadake poes, see "vabapidamine" ja "õrrekanad" tähendab 30% hinnalisa.
Mingi 80 % valikust olid vabapidamise munad, 15 % mahemunad või muu kosher ja 5 % ehk üks karp puurikanade munad. Kilohinnaga oli parem arvutada . Puurikanade munakarp oli 2.75 hinnaga ja 15 tk sees ehk ca 3 EUR/kg, vabapidamise munad nii 4 EUR/kg ja mahemunad 6-7 EUR/kg. Kõik olid Soome toodang.
See kui vabalt kanad on ei ole sugugi ainus hinnakujundaja. Mahemunade kirves hind tuleb söödast. Sööt on üldse oluline näitaja. Vili oli vahepeal hirmus kallis ja igaüks kombineerib ning optimeerib. Kana võib ka elutoas diivanil pidada aga kui talle seal mingit sojasrotti ette hanguda ei tule sealt selliseid mune nagu vanaemal puhta odra ja vihmausside peal olid.
Sealihaga on umbes samamoodi - kui kalajahu ja muu taolisega sööta ning siis pannile lüüa kõlbab saadus näljaajal süüa küll kuid sealiha see ei ole.
Teine hinnakujundaja on veel energia hind ja enne poolakate süüdistamist tuleks analüüsida kw/h hindasid Eestis, Soomes ja Poolas.
Re: Missugune oli Rebane11 teenistus
Ma ei saa ikka aru, kust kohast või kelle hakkliha otsa siinsed foorumlased krooniliselt komistavad, et pidevalt kanalihamassile satuvad. Käisin täna poes. Ostsin täna täitsa tavalist M&M delikatesshakkliha all müüdavat asja. No siga 50%, veis 50% - kanalihamassi pole. Jaa - loomulikult on ise aetud hakkliha maitsev juba ainuüksi selle pärast, mis selle ajamisse oled panustanud. Aga siin ei ole ju mingit pistmist Rebase poolt mõista antuga, et kuna pole olemas korralikku "poehakkliha" siis ajan hakkliha ise, sest poes on hakklihas kanalihamass?
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Re: Missugune oli Rebane11 teenistus
Kui kõige odavamat ostad, siis solki saadki.AndresTy kirjutas: ↑22 Sept, 2023 16:23Ma ei saa ikka aru, kust kohast või kelle hakkliha otsa siinsed foorumlased krooniliselt komistavad, et pidevalt kanalihamassile satuvad. Käisin täna poes. Ostsin täna täitsa tavalist M&M delikatesshakkliha all müüdavat asja. No siga 50%, veis 50% - kanalihamassi pole. Jaa - loomulikult on ise aetud hakkliha maitsev juba ainuüksi selle pärast, mis selle ajamisse oled panustanud. Aga siin ei ole ju mingit pistmist Rebase poolt mõista antuga, et kuna pole olemas korralikku "poehakkliha" siis ajan hakkliha ise, sest poes on hakklihas kanalihamass?
Rebane kirjutas, et kanalihamass oli Rannarootsi "veiseliha omas mahlas" konservis, mitte "poe hakklihas".
Kanaliha allergia on täiesti olemas.
https://www.kliinik.ee/allergoloogia/id ... tion=73414
Mina nt ei saa süüa tooteid, kuhu on lisatud aroomisoola.
Ja kunagi ammu, kui sain suuremal kehapinnal 2 ja 3 astme põletuse, mis immuunsüsteemi pekki keeras, ei saanud ma süüa umbes 3 aastat piimatooteid. Õnneks läks see jama lõpuks üle.
Igal suuremal tootjal on TÄNA enamik erinevatest hakklihasegudest vähemalt rahuldava kvaliteediga.
See pole aga alati nii olnud.
Tänaseks vist ja loodetavasti jäädavalt lettidelt kadunud on nt:
Maks & Moorits "Peremehe kodune hakklihasegu"
Koostis: Veiseliha 40%, Sealiha 20%, joogivesi, seapekk, taimne valk (sh nisu), keedusool, säilitusaine E-262
Rakvere LK Perenaise kodune hakklihasegu
Koostis: veiseliha (45%), sealiha (20%), vesi, seapekk, sojavalk, keedusool (max 1%), antioksüdant: askorbiinhape, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, lõhna- ja maitseained (saadud sellerist, sinepist).
Rimi Eesti Food AS kodune hakklihasegu
Koostis: sealiha (34%), veiseliha (24%), vesi, veiserasv, kiudaine, seavalgud, stabilisaatorid: E262, E331, E325, antioksüdant: E301.
jne
Hakkliha kvaliteedi määravad ära kaks põhilist nüanssi:
1) millisest lihast see on tehtud ja sidekoe sisaldus ("liha" definitsioon on tänapäeval üpriski lai)
2) lihasisaldus kogutootes protsentides
Kui kvaliteetsemad hakklihad koosnevad ~100% lihast, siis odavama otsa tooted mitte.
Nt. Rakvere LK "Perehakkliha"
Koostis: sealiha (60%), vesi, sojavalk, sool, vürtsid (sh sinep), vürtside ekstraktid, sibul, antioksüdant: E300, suhkrud, hemoglobiin.
Sea- veisehakkliha mass Rimi Smart
Koostis: liha (sealiha 31%, veiseliha 22%), vesi, veiserasv, NISUkiud (gluteenivaba), sealihavalk, sool, glükoosisiirup, stabilisaatorid: E262, E331; antioksüdandid: E300, E301; lõhna- ja maitseained, pärmiekstrakt, sealiha hemoglobiin.
Grossi Lihameistrid (OÜ Lihakarn) Pere kodune hakklihasegu
Koostis: veiseliha 25%, sealiha 58%, sojavalk, kartulitärklis, joogivesi.
jne
Kogu meie kaubandusvõrgu toodetevalik
https://www.productinfo24.com/ee/catalo ... d/hakkliha
Poe hakkliha lihtsalt härra ei söö, vaid teeb ise hakkliha.Koostisosad:
veiseliha (40%), veisesüda (24%), joogivesi, kanalihamass (14%), sool, tardaine E407, vürtsid, säilitusaine E250
https://rannarootsi.ee/tooted/konservid ... mas-mahlas
Kanaliha allergia on täiesti olemas.
https://www.kliinikum.ee/patsiendiinfo- ... aallergia/Munas ja kanalihas on ühesuguseid valke ja kanaliha võib mõnel munaallergiaga inimesel vaevusi tekitada.
https://www.kliinik.ee/allergoloogia/id ... tion=73414
Mina nt ei saa süüa tooteid, kuhu on lisatud aroomisoola.
Ja kunagi ammu, kui sain suuremal kehapinnal 2 ja 3 astme põletuse, mis immuunsüsteemi pekki keeras, ei saanud ma süüa umbes 3 aastat piimatooteid. Õnneks läks see jama lõpuks üle.
Igal suuremal tootjal on TÄNA enamik erinevatest hakklihasegudest vähemalt rahuldava kvaliteediga.
See pole aga alati nii olnud.
Tänaseks vist ja loodetavasti jäädavalt lettidelt kadunud on nt:
Maks & Moorits "Peremehe kodune hakklihasegu"
Koostis: Veiseliha 40%, Sealiha 20%, joogivesi, seapekk, taimne valk (sh nisu), keedusool, säilitusaine E-262
Rakvere LK Perenaise kodune hakklihasegu
Koostis: veiseliha (45%), sealiha (20%), vesi, seapekk, sojavalk, keedusool (max 1%), antioksüdant: askorbiinhape, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, lõhna- ja maitseained (saadud sellerist, sinepist).
Rimi Eesti Food AS kodune hakklihasegu
Koostis: sealiha (34%), veiseliha (24%), vesi, veiserasv, kiudaine, seavalgud, stabilisaatorid: E262, E331, E325, antioksüdant: E301.
jne
Hakkliha kvaliteedi määravad ära kaks põhilist nüanssi:
1) millisest lihast see on tehtud ja sidekoe sisaldus ("liha" definitsioon on tänapäeval üpriski lai)
2) lihasisaldus kogutootes protsentides
Kui kvaliteetsemad hakklihad koosnevad ~100% lihast, siis odavama otsa tooted mitte.
Nt. Rakvere LK "Perehakkliha"
Koostis: sealiha (60%), vesi, sojavalk, sool, vürtsid (sh sinep), vürtside ekstraktid, sibul, antioksüdant: E300, suhkrud, hemoglobiin.
Sea- veisehakkliha mass Rimi Smart
Koostis: liha (sealiha 31%, veiseliha 22%), vesi, veiserasv, NISUkiud (gluteenivaba), sealihavalk, sool, glükoosisiirup, stabilisaatorid: E262, E331; antioksüdandid: E300, E301; lõhna- ja maitseained, pärmiekstrakt, sealiha hemoglobiin.
Grossi Lihameistrid (OÜ Lihakarn) Pere kodune hakklihasegu
Koostis: veiseliha 25%, sealiha 58%, sojavalk, kartulitärklis, joogivesi.
jne
Kogu meie kaubandusvõrgu toodetevalik
https://www.productinfo24.com/ee/catalo ... d/hakkliha
Üldiselt jah, nii on.Kui kõige odavamat ostad, siis solki saadki.
Ise ostan oma lihakraami turupealt või spets lihapoest(rotax nt).
Paar korda on kiiruga nn masstoodangut poest ostetud ja ikka kuidagi pann vett täis, lõhn ja maitse teistmoodi.
Kunagi amu ammu küsisin selveri lihaletist lahtise hakkliha kohta, et kas on sojat hulka segatud allergia ettekäändel. Punniti ja punastati, aga öeldi jahh, on. Ikka selleks, et saaks vett müüa.
Paar korda on kiiruga nn masstoodangut poest ostetud ja ikka kuidagi pann vett täis, lõhn ja maitse teistmoodi.
Kunagi amu ammu küsisin selveri lihaletist lahtise hakkliha kohta, et kas on sojat hulka segatud allergia ettekäändel. Punniti ja punastati, aga öeldi jahh, on. Ikka selleks, et saaks vett müüa.
Kapten Trumm kirjutas: ↑21 Sept, 2023 13:59 Mina ostan miskeid vabapidamisega kanade mune (Otepää), mis on 3.45 karbitäis. M mõõdus.
Talleggi peremunade karp oli vist midagi 2,50 või sedasi. Kallimad on, aga mitte kordades.
Ostan kallimaid seepärast, et mul läheb päevas 4-5 tk ja need on palju maisvamad kui munavabriku kraam.
Meenutavad vanaema kanade mune natuke, kes meil aias siblisid (ja ka üksteist nokkisid seal).
Iga reede on Laulasmaa kooli ees OTT laat kl 17-19
Vaba ja õnnelike kanade munad 10 tk. 3 euri
Samast kohast saab ka vuti mune.
Kristo 53980192
-
- Liige
- Kontakt:
Küsi müüja käest üle a minuarust sorteeritakse õnnetute kanade munad eraldi ja neid ei müüda, või äärmiseljuhul müüakse õnnetule ostjale.maksipoiss kirjutas: ↑24 Sept, 2023 7:36Kui nüüd mõni kana juhtub mingil põhjusel natuke õnnetu olema , rikub see ju terve karbitäie mune![]()
Kristo 53980192
-
- Liige
- Kontakt:
Poe hakkliha lihtsalt härra ei söö, vaid teeb ise hakkliha.Fucs kirjutas: ↑22 Sept, 2023 17:27 Rebane kirjutas, et kanalihamass oli Rannarootsi "veiseliha omas mahlas" konservis, mitte "poe hakklihas".
Koostisosad:
veiseliha (40%), veisesüda (24%), joogivesi, kanalihamass (14%), sool, tardaine E407, vürtsid, säilitusaine E250
https://rannarootsi.ee/tooted/konservid ... mas-mahlas
Mul otsest allergiat vist pole, aga 1990 kotletid lõid ikka põhja lahti. Ja kuna mulle vanemas eas tuli jälle kokkamistuhin peale, siis eelistan teada, mis ja millest. Ise ajan ikka hakkliha enda valitud ja ülenuusutatud tükkidest, käsitsi. Isesilitatud ja kasvatatud NODSUD pole enam võimalik saada.
Rannarootsit siiani usaldasin ja ei vaadanudki -teadsin et veiseliha. Küllap aastatega tundemeel on teravamaks läinud, otsisin luubi ja näe-polegi puhas veiseliha.
Viimati muutis Rebane11, 24 Sept, 2023 22:03, muudetud 1 kord kokku.
Veider on muidugi tänapäeva liha osta - ikka tuleb sealt sirts vett varba peale, kui pakendit avad. Liha enne töötlemist peab 24 tundi jahedas seisma (rippuma). Seal ei tohiks olla mingit liigset vett.
Suitsutoodetes seda enam. No pane see kopikas siis hinnale lisaks, aga ära nöögi.
Vorste ja muid sellist ostan ka ikka selliseid, kus kanamassi pole. Kana ostan vahel küll, suitsukintsu ja muud aga see on eraldi teema.
Suitsutoodetes seda enam. No pane see kopikas siis hinnale lisaks, aga ära nöögi.
Vorste ja muid sellist ostan ka ikka selliseid, kus kanamassi pole. Kana ostan vahel küll, suitsukintsu ja muud aga see on eraldi teema.
Kesse hull siis pakendis liha ostab
Raudpolt et on midagi sisse sokutatud. Mul oli aastaid tagasi juhus kus ostsin kiiruga lõunasöögiks vaakumpakendis singitüki, unustasin selle auto armatuurile ja lõuna ajal oli juba nii kiire et sööma ei jõudnudki. Õhtuks oli seal umbes pool pakendit vedelikku ja mingi arusaamatu tomp. Juuli või augustikuu ja päike lõõskas lagipähe.
Rannarootsi toodetesse olen ma juba pikemat aega skeptiliselt suhtunud. See veiseliha oli mumeelest varemalt Turisti eine ja sinna on juba nõukaajast saadik rupskeid segatud. Sealiha konserv on Rannarootsil siiski mingite mööndustega söödav.
Ma igasugust lihakraami ise valmistada suurt ei viitsi ja sellepärast oskan rääkida ainult singist ning konservidest
Akf ahto42 nimetatud Rotaxi tehtud plekkpurgis sealiha on täitsa väärt kraam. Ma teadsin seda küll Vasula konservi nime all ja eelmisel aastal ostsin täiesti juhuslikult Ahja poest. Ei lootnud sealt suurt midagi sest niisuguseid tegijaid on hulgim et "talukaup" või "vanaisa retsept" aga lõikad purgi lahti ja ... kole hakkab. Aga vastupidi läks ja oleks kuskil lähemal müügil tooks juurde.
Rotaxi asjad ongi vist ainult Lõuna-Eestis saadaval, põhja pool oli Matsimoka konserv niisugune et kannatas kohe euroalusega võtta. Justnimelt "oli" sest muteada rohkem ei tehta.

Rannarootsi toodetesse olen ma juba pikemat aega skeptiliselt suhtunud. See veiseliha oli mumeelest varemalt Turisti eine ja sinna on juba nõukaajast saadik rupskeid segatud. Sealiha konserv on Rannarootsil siiski mingite mööndustega söödav.
Ma igasugust lihakraami ise valmistada suurt ei viitsi ja sellepärast oskan rääkida ainult singist ning konservidest

Rotaxi asjad ongi vist ainult Lõuna-Eestis saadaval, põhja pool oli Matsimoka konserv niisugune et kannatas kohe euroalusega võtta. Justnimelt "oli" sest muteada rohkem ei tehta.
Maitse asi. Rannarootsi sigandust pole ma aastaid ostnud - mage ja rasvane. Pasteet hea. Aga et veiseliha ära solkisid, seda sain alles nüüd teada. Eks mingi varu ja teisest otsast tarbin, varasemate kohta ei ole nurisenud.
Toidukraam on kallis. Aga olgu siis hea. Ostsin suvel kilo nitriti soola, mõte tahab laagedumist aga midagi sealt sünnib.
Toidukraam on kallis. Aga olgu siis hea. Ostsin suvel kilo nitriti soola, mõte tahab laagedumist aga midagi sealt sünnib.
No 1990. aasta kotletid löövad vast kõigil põhja lahti.

Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline