Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
ahto42
Liige
Postitusi: 731
Liitunud: 06 Mär, 2022 13:46
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ahto42 »

Enda menüüst puuduvad ka tooted, mille koostises on "kanaliha mass". Vaadake nt Rakvere pereviineri koostisse.

Ei leia praegu artiklit üles, aga seal kirjeldas, kuidas tehakse tööstuslikult nn" suitsusinki". Pmst rullitakse ja segatakse lihamass ühtlaseks roosaks olluseks, kuhu siis lisatakse maitseained, suitsu ja ka sojajahi, mis seob vett. Kogu see mass pannakse vormi ja siis see kamar kas sulatakakse mingist ainest sinna kuidagi külge. https://www.selver.ee/maakodu-suitsusin ... moorits-kg


Sõnaga: hea puhas ja kvaliteetne lihatoit maksab.
Ise piirdun Rotaxi kaubaga
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Kapten Trumm kirjutas: 21 Sept, 2023 13:32
Loomakaitsjate tegevuse taga aga paistab selline peidetud pilt - et kui Eestis keelatakse lõpuks puurikanade pidamine, siis tähendab see munadele suurt hinnatõusu. Vaadake poes, see "vabapidamine" ja "õrrekanad" tähendab 30% hinnalisa.
Ei tarbi mune igapäevaselt aga viskasin Soome hindadele ka pilgu peale. S-market ehk keskmise hinnaklassiga pood. Lidl ja Prisma on odavamad. K-market kallim.
Mingi 80 % valikust olid vabapidamise munad, 15 % mahemunad või muu kosher ja 5 % ehk üks karp puurikanade munad. Kilohinnaga oli parem arvutada . Puurikanade munakarp oli 2.75 hinnaga ja 15 tk sees ehk ca 3 EUR/kg, vabapidamise munad nii 4 EUR/kg ja mahemunad 6-7 EUR/kg. Kõik olid Soome toodang.

See kui vabalt kanad on ei ole sugugi ainus hinnakujundaja. Mahemunade kirves hind tuleb söödast. Sööt on üldse oluline näitaja. Vili oli vahepeal hirmus kallis ja igaüks kombineerib ning optimeerib. Kana võib ka elutoas diivanil pidada aga kui talle seal mingit sojasrotti ette hanguda ei tule sealt selliseid mune nagu vanaemal puhta odra ja vihmausside peal olid.
Sealihaga on umbes samamoodi - kui kalajahu ja muu taolisega sööta ning siis pannile lüüa kõlbab saadus näljaajal süüa küll kuid sealiha see ei ole.

Teine hinnakujundaja on veel energia hind ja enne poolakate süüdistamist tuleks analüüsida kw/h hindasid Eestis, Soomes ja Poolas.
AndresTy
Liige
Postitusi: 1396
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Missugune oli Rebane11 teenistus

Postitus Postitas AndresTy »

Rebane11 kirjutas: 21 Sept, 2023 0:48 Aga mul on kanamassist allergia. Poe hakkliha ka ei söö, on panustatud iseajamisele.
Ma ei saa ikka aru, kust kohast või kelle hakkliha otsa siinsed foorumlased krooniliselt komistavad, et pidevalt kanalihamassile satuvad. Käisin täna poes. Ostsin täna täitsa tavalist M&M delikatesshakkliha all müüdavat asja. No siga 50%, veis 50% - kanalihamassi pole. Jaa - loomulikult on ise aetud hakkliha maitsev juba ainuüksi selle pärast, mis selle ajamisse oled panustanud. Aga siin ei ole ju mingit pistmist Rebase poolt mõista antuga, et kuna pole olemas korralikku "poehakkliha" siis ajan hakkliha ise, sest poes on hakklihas kanalihamass?
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Missugune oli Rebane11 teenistus

Postitus Postitas AMvA »

AndresTy kirjutas: 22 Sept, 2023 16:23
Rebane11 kirjutas: 21 Sept, 2023 0:48 Aga mul on kanamassist allergia. Poe hakkliha ka ei söö, on panustatud iseajamisele.
Ma ei saa ikka aru, kust kohast või kelle hakkliha otsa siinsed foorumlased krooniliselt komistavad, et pidevalt kanalihamassile satuvad. Käisin täna poes. Ostsin täna täitsa tavalist M&M delikatesshakkliha all müüdavat asja. No siga 50%, veis 50% - kanalihamassi pole. Jaa - loomulikult on ise aetud hakkliha maitsev juba ainuüksi selle pärast, mis selle ajamisse oled panustanud. Aga siin ei ole ju mingit pistmist Rebase poolt mõista antuga, et kuna pole olemas korralikku "poehakkliha" siis ajan hakkliha ise, sest poes on hakklihas kanalihamass?
Kui kõige odavamat ostad, siis solki saadki.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Rebane kirjutas, et kanalihamass oli Rannarootsi "veiseliha omas mahlas" konservis, mitte "poe hakklihas".
Koostisosad:
veiseliha (40%), veisesüda (24%), joogivesi, kanalihamass (14%), sool, tardaine E407, vürtsid, säilitusaine E250
https://rannarootsi.ee/tooted/konservid ... mas-mahlas
Poe hakkliha lihtsalt härra ei söö, vaid teeb ise hakkliha.

Kanaliha allergia on täiesti olemas.
Munas ja kanalihas on ühesuguseid valke ja kanaliha võib mõnel munaallergiaga inimesel vaevusi tekitada.
https://www.kliinikum.ee/patsiendiinfo- ... aallergia/
https://www.kliinik.ee/allergoloogia/id ... tion=73414

Mina nt ei saa süüa tooteid, kuhu on lisatud aroomisoola.

Ja kunagi ammu, kui sain suuremal kehapinnal 2 ja 3 astme põletuse, mis immuunsüsteemi pekki keeras, ei saanud ma süüa umbes 3 aastat piimatooteid. Õnneks läks see jama lõpuks üle.

Igal suuremal tootjal on TÄNA enamik erinevatest hakklihasegudest vähemalt rahuldava kvaliteediga.
See pole aga alati nii olnud.

Tänaseks vist ja loodetavasti jäädavalt lettidelt kadunud on nt:

Maks & Moorits "Peremehe kodune hakklihasegu"
Koostis: Veiseliha 40%, Sealiha 20%, joogivesi, seapekk, taimne valk (sh nisu), keedusool, säilitusaine E-262

Rakvere LK Perenaise kodune hakklihasegu
Koostis: veiseliha (45%), sealiha (20%), vesi, seapekk, sojavalk, keedusool (max 1%), antioksüdant: askorbiinhape, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, lõhna- ja maitseained (saadud sellerist, sinepist).

Rimi Eesti Food AS kodune hakklihasegu
Koostis: sealiha (34%), veiseliha (24%), vesi, veiserasv, kiudaine, seavalgud, stabilisaatorid: E262, E331, E325, antioksüdant: E301.

jne


Hakkliha kvaliteedi määravad ära kaks põhilist nüanssi:
1) millisest lihast see on tehtud ja sidekoe sisaldus ("liha" definitsioon on tänapäeval üpriski lai)
2) lihasisaldus kogutootes protsentides

Kui kvaliteetsemad hakklihad koosnevad ~100% lihast, siis odavama otsa tooted mitte.

Nt. Rakvere LK "Perehakkliha"
Koostis: sealiha (60%), vesi, sojavalk, sool, vürtsid (sh sinep), vürtside ekstraktid, sibul, antioksüdant: E300, suhkrud, hemoglobiin.

Sea- veisehakkliha mass Rimi Smart
Koostis: liha (sealiha 31%, veiseliha 22%), vesi, veiserasv, NISUkiud (gluteenivaba), sealihavalk, sool, glükoosisiirup, stabilisaatorid: E262, E331; antioksüdandid: E300, E301; lõhna- ja maitseained, pärmiekstrakt, sealiha hemoglobiin.

Grossi Lihameistrid (OÜ Lihakarn) Pere kodune hakklihasegu
Koostis: veiseliha 25%, sealiha 58%, sojavalk, kartulitärklis, joogivesi.

jne

Kogu meie kaubandusvõrgu toodetevalik
https://www.productinfo24.com/ee/catalo ... d/hakkliha
Kui kõige odavamat ostad, siis solki saadki.
Üldiselt jah, nii on.
ahto42
Liige
Postitusi: 731
Liitunud: 06 Mär, 2022 13:46
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ahto42 »

Ise ostan oma lihakraami turupealt või spets lihapoest(rotax nt).
Paar korda on kiiruga nn masstoodangut poest ostetud ja ikka kuidagi pann vett täis, lõhn ja maitse teistmoodi.

Kunagi amu ammu küsisin selveri lihaletist lahtise hakkliha kohta, et kas on sojat hulka segatud allergia ettekäändel. Punniti ja punastati, aga öeldi jahh, on. Ikka selleks, et saaks vett müüa.
klemm
Liige
Postitusi: 188
Liitunud: 01 Veebr, 2013 9:41
Asukoht: Padise
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas klemm »

Kapten Trumm kirjutas: 21 Sept, 2023 13:59 Mina ostan miskeid vabapidamisega kanade mune (Otepää), mis on 3.45 karbitäis. M mõõdus.
Talleggi peremunade karp oli vist midagi 2,50 või sedasi. Kallimad on, aga mitte kordades.
Ostan kallimaid seepärast, et mul läheb päevas 4-5 tk ja need on palju maisvamad kui munavabriku kraam.
Meenutavad vanaema kanade mune natuke, kes meil aias siblisid (ja ka üksteist nokkisid seal).

Iga reede on Laulasmaa kooli ees OTT laat kl 17-19
Vaba ja õnnelike kanade munad 10 tk. 3 euri
Samast kohast saab ka vuti mune.
Kristo 53980192
maksipoiss
Liige
Postitusi: 2322
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas maksipoiss »

klemm kirjutas: 23 Sept, 2023 19:45 Vaba ja õnnelike kanade munad 10 tk. 3 euri
Kui nüüd mõni kana juhtub mingil põhjusel natuke õnnetu olema , rikub see ju terve karbitäie mune :write:
klemm
Liige
Postitusi: 188
Liitunud: 01 Veebr, 2013 9:41
Asukoht: Padise
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas klemm »

maksipoiss kirjutas: 24 Sept, 2023 7:36
klemm kirjutas: 23 Sept, 2023 19:45 Vaba ja õnnelike kanade munad 10 tk. 3 euri
Kui nüüd mõni kana juhtub mingil põhjusel natuke õnnetu olema , rikub see ju terve karbitäie mune :write:
Küsi müüja käest üle a minuarust sorteeritakse õnnetute kanade munad eraldi ja neid ei müüda, või äärmiseljuhul müüakse õnnetule ostjale.
Kristo 53980192
maksipoiss
Liige
Postitusi: 2322
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas maksipoiss »

klemm kirjutas: 24 Sept, 2023 13:30 Küsi müüja käest üle a minuarust sorteeritakse õnnetute kanade munad eraldi ja neid ei müüda, või äärmiseljuhul müüakse õnnetule ostjale.
Efektiivsem oleks eelnevalt õnnetud kanad välja sorteerida, aga järelkontroll on kahtlemata vajalik.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Fucs kirjutas: 22 Sept, 2023 17:27 Rebane kirjutas, et kanalihamass oli Rannarootsi "veiseliha omas mahlas" konservis, mitte "poe hakklihas".
Koostisosad:
veiseliha (40%), veisesüda (24%), joogivesi, kanalihamass (14%), sool, tardaine E407, vürtsid, säilitusaine E250
https://rannarootsi.ee/tooted/konservid ... mas-mahlas
Poe hakkliha lihtsalt härra ei söö, vaid teeb ise hakkliha.

Mul otsest allergiat vist pole, aga 1990 kotletid lõid ikka põhja lahti. Ja kuna mulle vanemas eas tuli jälle kokkamistuhin peale, siis eelistan teada, mis ja millest. Ise ajan ikka hakkliha enda valitud ja ülenuusutatud tükkidest, käsitsi. Isesilitatud ja kasvatatud NODSUD pole enam võimalik saada.
Rannarootsit siiani usaldasin ja ei vaadanudki -teadsin et veiseliha. Küllap aastatega tundemeel on teravamaks läinud, otsisin luubi ja näe-polegi puhas veiseliha.
Viimati muutis Rebane11, 24 Sept, 2023 22:03, muudetud 1 kord kokku.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Veider on muidugi tänapäeva liha osta - ikka tuleb sealt sirts vett varba peale, kui pakendit avad. Liha enne töötlemist peab 24 tundi jahedas seisma (rippuma). Seal ei tohiks olla mingit liigset vett.
Suitsutoodetes seda enam. No pane see kopikas siis hinnale lisaks, aga ära nöögi.
Vorste ja muid sellist ostan ka ikka selliseid, kus kanamassi pole. Kana ostan vahel küll, suitsukintsu ja muud aga see on eraldi teema.
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Kesse hull siis pakendis liha ostab :shock: Raudpolt et on midagi sisse sokutatud. Mul oli aastaid tagasi juhus kus ostsin kiiruga lõunasöögiks vaakumpakendis singitüki, unustasin selle auto armatuurile ja lõuna ajal oli juba nii kiire et sööma ei jõudnudki. Õhtuks oli seal umbes pool pakendit vedelikku ja mingi arusaamatu tomp. Juuli või augustikuu ja päike lõõskas lagipähe.

Rannarootsi toodetesse olen ma juba pikemat aega skeptiliselt suhtunud. See veiseliha oli mumeelest varemalt Turisti eine ja sinna on juba nõukaajast saadik rupskeid segatud. Sealiha konserv on Rannarootsil siiski mingite mööndustega söödav.
Ma igasugust lihakraami ise valmistada suurt ei viitsi ja sellepärast oskan rääkida ainult singist ning konservidest :) Akf ahto42 nimetatud Rotaxi tehtud plekkpurgis sealiha on täitsa väärt kraam. Ma teadsin seda küll Vasula konservi nime all ja eelmisel aastal ostsin täiesti juhuslikult Ahja poest. Ei lootnud sealt suurt midagi sest niisuguseid tegijaid on hulgim et "talukaup" või "vanaisa retsept" aga lõikad purgi lahti ja ... kole hakkab. Aga vastupidi läks ja oleks kuskil lähemal müügil tooks juurde.
Rotaxi asjad ongi vist ainult Lõuna-Eestis saadaval, põhja pool oli Matsimoka konserv niisugune et kannatas kohe euroalusega võtta. Justnimelt "oli" sest muteada rohkem ei tehta.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Maitse asi. Rannarootsi sigandust pole ma aastaid ostnud - mage ja rasvane. Pasteet hea. Aga et veiseliha ära solkisid, seda sain alles nüüd teada. Eks mingi varu ja teisest otsast tarbin, varasemate kohta ei ole nurisenud.
Toidukraam on kallis. Aga olgu siis hea. Ostsin suvel kilo nitriti soola, mõte tahab laagedumist aga midagi sealt sünnib.
Walter2
Liige
Postitusi: 4845
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Perigiali
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Walter2 »

Rebane11 kirjutas: 24 Sept, 2023 21:24 Mul otsest allergiat vist pole, aga 1990 kotletid lõid ikka põhja lahti.
No 1990. aasta kotletid löövad vast kõigil põhja lahti. :) Need võiks Reikopi saatesse saata - sel meeldib taoliseid eksperimente teha.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist