Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
HeiniR
Liige
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas HeiniR »

2korda2: ...aga 2024 aastast kehtima hakkavad määrad on endiselt kõrgemad kui 2022 kehtisid...
Kaotati lisaks ära tulumaksu soodustus, mis 3 lapse pealt on ca 1200€ neto aastas ehk kuulõikes 100€. Arvestame selle ka maha täna kehtivast summast.

Kokkuvõttes tundub, et kogu nende summaarsete vaidluste vahel läheb kaduma suur pilt ehk mis on meie kui eestlaste laiem eesmärk.
Minu jaoks on seni olnud oluline riigi säilimine, sh rahva säilimine.
Ma olen tolerantne selles osas, et Eestis elab muu rahvuse/kultuuri jne taustaga inimesi, see on tänapäeval teatud piirini paratamatus ja pigem rikastab. Küll aga ei kujuta ma ette, et me rahvast hakkamegi sissetoodud inimestega taastootma. Selliselt võime säilitada toimiva riigi, aga mitte Eesti riigi, sest kuitahes püüab üks India või Nigeeria poiss õppida eesti keelt ja kultuuri, on teatud mõttes tema võimalused siiski piiratud. Ühtlasi ei kanna mujalt tulnud isikud meie kultuuri laiemalt edasi enam nii nagu meie oleme seda kadnud või kanname, sest nende kasvatus on olnud ja on ka edaspidi mõjutatud nende endi kultuurist/vanematest jne.
Mistahes poliitik ja rohepesulane võib mõelda, et see maailm on siin kõigile üks ja kokkuvõttes on Maa nagunii ülerahvastatud, mistõttu ei ole ka pisikesi eestlasi rohkem vaja, kuid tegelikkuses on eestlasi vähe ja pikas plaanis jääb vähemaks kui me sellest probleemi ei tee.
Aus oleks neile inimestele, kes on võtnud suurema vastutuse ja saanud rohkem lapsi, ka öelda, et riiki teie töö ja hool ei huvita.
2korda2 näitel tundub arvamus olevat selline, et laste saamine ja kasvatamine on sama kui lihtne matemaatiline tehe, kus 1 (laps) + 1 (laps) = 2 ehk lihtsalt topelt. Tegelikult on see tehe märksa keerulisem, iga järgnev laps ei asenda varasemale lapsele 100% pühendumist, vaid sellele lisandub samaaegselt veel 100% pühendumust ehk tegelikult rasket tööd. Ma ei hakka otsima, aga peaks leiduma ka teadusartikleid selle kohta kui palju iga lisanduv laps ema või isa tervisele mõjub.
Enamusele mitmelapselistele peredele tekitab mitme lapse saamine paratamatult seisakuid karjääriredelil, vähendab fintantsilisi võimalusi eneseteostuseks, mida me täna eriti kõik väärtustame. Aga need inimesed loobuvad millegi nimel eelmainitust, samal ajal kui paljud lihtsalt ei viitsi.
Minu sõprus-/tuvuskonnas on täna palju 3+ lapsega peresid, enamus igal tasandil väga tublid inimesed, pigem hästi toimetulevad pered, aga kõigile läheb praeguse koalitsiooni tegevus valusalt hinge, sest asi ei ole tegelikult rahas, vaid nende inimeste väärtustamises ühiskonnas, mis sai tugeva hoobi ja saab lähiajal täiendavalt. Igaks juhuks ütlen, et enamus mainitud perede mehi on reservväelased ja sageli aktiivsed kaitseliitlased.
On tulnud teravamaid jutuajamisi antud toetuste teemal ka kuni 2-lapseliste peredega (jällegi sõbrad/tuttavad). Neid teatud hetkel loomulikult häiris toetuste nii suur erinevus, aga kui lõpuks küsid, et mis teid ennast siis takistab, siis on vaikus. Sai ka välja öeldud, et tegelikult ju on teil sama võimalus, aga te ei viitsi, te ei taha rohkem, sest soovite mugavamalt olla. Ka demograafid (nt prof. A.Puur) räägivad loobumiskulust, milleks enamus neid kulukamaid meetmeid mõeldud on. Ja mida enam me liigume globaalsema ning liberaalsema elustiili suunas, seda väiksemaks muutub nii soovitud laste arv kui ka tegelike laste arv. Nii nagu täna riigikaitses maksame mitmekordselt kinni asju, mis meil varasemalt jäid ostmata, juhtub ka demograafia puhul - me hakkamegi üha enam panustama, sest muud valikut meil tegelikult ei ole. Me ei saa kedagi sundida sünnitama, küll aga saame kasutada soodustavaid meetmeid, aga need soodustavad meetmed ongi kallid.
Lõpetuseks - kuigi ma ei ole vabaturu reeglite vastu, siis suures osas kodulaenudest/liisingutest tulevate pankade hiigelkasumite osas oleksin ise valitsusjuhina võtnud rahvaga solidaarsema seisukoha ja jätnud sellest rahast osa Eestisse (võin eksida, aga Läti ja Leedu näitel), millest oleks saanud katta nii suurperede toetuse kui toetada ka väiksema lastearvuga peresid, õpetajaid. Käesoleva demograafia kriisi puhul on oluline aru saada, et üheks juurpõhjuseks on kõrge euribor, mis ühest küljest sööb rämedalt perede sissetulekuid, kuid täiendavalt on tekitanud kinnisvaraturu punnseisu, kus pered ei saa võimaliku perelisa korral omale suuremat kodu soetada, sest kõrgema intressiga on saadav laen oluliselt väiksem kui uue kodu soetamiseks vaja läheb. Siinkohal meenutan, et Eesti ja teiste Balti riikide lanuvõtjad on nagunii kehvemas positsioonis kui ülejäänud Euroopa, eriti Skandinaavia laenuvõtjad.
LupusII
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LupusII »

Kui palju siin on kirjutajaid kellel on peres kolm või rohkem alaealist last?
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Täpsemalt öeldes tahad sa teada, et kui palju on siin asjast huvitatud lobbiste, kes muudaksid Eesti immigrantidele suurte lastetoetustega appetiitsemaks? :wink:
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

Kumb siis on? Kas seaduse mõju ulatub kaugele ettepoole eelnõu esitamist või hakkab muudatus mõjuma alles vähemalt aasta peale seaduse väljakuulutamist? Mõlemad korraga kehtida ei saa.
Kui täna antakse teada , et vot selline toetus hakkab järgmine aasta kehtima siis mõju võimegi tinglikult hakata lugema tänasest. Kui täna kuulutatakse seadus välja, aga kolme kuu pärast öeldakse, et vott aasta lõpus lõppeb ära, siis mõjuks võibki lugeda seda kolme kuud.
2018-2019 on 2 aastat. Mitte 5. Oluline mõju oli 2 aastat.
See on sinu arvamus. Sina võrdled absoluutnumbrit , protsentuaalselt sündidest tuleb ilmale kolmandaid lapsi endiselt rohkem. Teiseks selle viie aasta puhul ei võta sa arvesse, kui palju oleks ilma meetmeta sündinud . Väidad , et sama palju ?
Küll on täiesti vale väide, nagu sünniks täna endiselt rohkem 3. lapsi kui enne meetme sisse seadmist. Siin ei ole mitte midagi vaielda. Lisaks on üpris tõenäoline, et meetme peale kulutatud raha eest oleks muul moel saanud parema tulemuse (pikas perspektiivis üha suureneva vahega).
Taas, see on sinu arvamus, nagu ka see , et see maksuküür tuleb 500 miljoni eest aastas ära kaotada. Minule maksuküür ka ei sümpatiseeri, aga 500 miljoni eest aastas saaks näiteks automaksu ära jätta ja/või demograafiaga muul moel tegeleda: teadusuuringud, lasteaedade kättesaadavus jne.
Kui palju siin on kirjutajaid kellel on peres kolm või rohkem alaealist last?
Minu peres on kolm alaealist lasti.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
HeiniR
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas HeiniR »

Minu peres on kolm alaealist lasti.
+1
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Liigne üksikisiku tulumaksustamine on karuteene neile, kes on muretsenud nii lapsed kui karjääri. Vaadake nt meie eelmist presidenti. Neli last takistuseks igatahes pole olnud. Kõik ei ole eevaessed või ernahuskid, kes kekutavad facebookis, kui lill on vallalise elu.

Arvestades valge ilma pensionisüsteemi vältimatut pankrotti, siis tuleks ikka motiveerida teenimist ja säästmist, mitte kulutamist. Täna kisub riik sinnakanti, et laseme pensioniraha valla ja kui see laastutuli on ära põlenud, siis on hulk vaeseid (ups, hääli) kel pole ikka midagi, mida hakkame püüdma vaeste hääli nende tublimate (vara)maksustamisega, kes on püüdnud/säästnud endale midagi vanaduseks.
on tänases Eestis poliitiliselt täiesti lootusetu unistus.
See pole veel kõige hullem must be asi. Oleks veel tarvis teha nii, et valida saavad ainult need, kes makse maksavad. Kaoks ära igasugused mitteproduktiivsed rahakülvid stiilis "erakorraline" pensionitõus. Selline ühiskond pole jätkusuutlik, kus enamuse moodustavad eelarvest raha saajad, valimistel on aga hääled mõemal. Meil saabub varsti olukord, kus pensionäre on rohkem kui töötegijaid. Ülalpeetavaid on täna juba rohkem, aga nende hulgas on ka lapsed.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas: 13 Dets, 2023 14:06 ... Kõik ei ole eevaessed või ernahuskid, kes kekutavad facebookis, kui lill on vallalise elu.
...
Eeva Esse on abielus Sõõrumaa pojaga. Nimeks nüüd siis Eeva Esse-Sõõrumaa. Mõtleb laste saamise üle, aga ei ole veel otsustanud (vähemalt avalikel andmetel).
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui ma nüüd olengi lõpuni aus, siis ainuke mõte, mis peas tiksub, ongi see, et kas ma ei olegi sellest huvitatud? Ja kui ma ei olegi huvitatud, siis kas see on probleem?“ arutleb tuntud teleajakirjanik Eeva Esse-Sõõrumaa (33) Neeme Raua saates „Siin“ perelisa saamise üle.
https://www.ohtuleht.ee/elu/1097382/eev ... -huvitatud

Ja tema mees ei ole Sõõrumaa poeg, lihtsalt samanimeline. Mina sellest paljutsiteeritud ütlusest küll mingit tahtmist ei suuda välja lugeda. Seepärast nimetasin ära, et jäi see lausung mulle (ebameeldivat laadi) silma. Sellist propagandat ei peaks mööda internetti siiski tegema.

Asi pole ju tegelikult kinni ei "maailmas toimuvas" ega isegi mitte niipalju eluga toime tulekus, peamine probleem on mentaalne, mugavusvallalisus/-lastetus on selle õige nimetus.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Siin vaieldakse pikalt selle üle, kuidas oleks kõige efektiivsem raisata raha lasteoetusteks.
Aga lastetusmaksuga on täpselt sama lugu, see peab tabama ainult otsuseid langetavat sihtgruppi, mitte süütuid kõrvalseisjaid. Ja selliseks sihtgrupiks saavad olla ainult naised, kellel on vastav arstitõend, et neil pole laste saamiseks mingeid looduslikke vastunäidustusi.

Kes on valmis minema ja seda naistele rääkima?
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

10 teemast hälbivat või muidu lobaks läinud postitust kärbitud.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

HeiniR kirjutas: 12 Dets, 2023 17:01 2korda2 näitel tundub arvamus olevat selline, et laste saamine ja kasvatamine on sama kui lihtne matemaatiline tehe, kus 1 (laps) + 1 (laps) = 2 ehk lihtsalt topelt. Tegelikult on see tehe märksa keerulisem, iga järgnev laps ei asenda varasemale lapsele 100% pühendumist, vaid sellele lisandub samaaegselt veel 100% pühendumust ehk tegelikult rasket tööd. Ma ei hakka otsima, aga peaks leiduma ka teadusartikleid selle kohta kui palju iga lisanduv laps ema või isa tervisele mõjub.
Ma muudkui räägin, kuidas raha juurde loopimine ei ole lahendus ja siis tuled sa paned just minule süüks sellise "matemaatilise" lähenemise?! Kui on raskusi kirja pandust aru saamisega, küsi. Ära palun oleta. Selliseid emotsionaalseid purtsatusi on siin juba piisavalt.
Smith kirjutas: 12 Dets, 2023 20:35 Kui täna antakse teada , et vot selline toetus hakkab järgmine aasta kehtima siis mõju võimegi tinglikult hakata lugema tänasest. Kui täna kuulutatakse seadus välja, aga kolme kuu pärast öeldakse, et vott aasta lõpus lõppeb ära, siis mõjuks võibki lugeda seda kolme kuud.
Kui täna kuulutatakse seadus välja ja sa seepeale rõõmuga last tegema hakkad, siis homme ei saa sa seda last kuidagi. Või kui saad, siis tuleks ehk naabrimehega juttu teha.
2016 lõpus võeti vastu seadus, mis kehtestas lasterikaste perede ennolematult suure toetuse. See seadus ei saanud mitte kuidagi mõjutada 2016 sündimust (absoluutne enamus sel aastal sündinud lastest eostati juba 2015 aastal). Loodetavasti said lõpuks aru, miks 2016 sündimust ei saa kuidagi meetme mõjuaega arvestada.
Smith kirjutas: 12 Dets, 2023 20:35 See on sinu arvamus. Sina võrdled absoluutnumbrit , protsentuaalselt sündidest tuleb ilmale kolmandaid lapsi endiselt rohkem. Teiseks selle viie aasta puhul ei võta sa arvesse, kui palju oleks ilma meetmeta sündinud . Väidad , et sama palju ?
See ei ole minu arvamus. See 2018-19 tuleb statistikast selgelt välja. Kõik muu siin on sul õlgmehikeste ehitamine. Sinu esialgne valeväide käis justnimelt absoluutnumbrite kohta. Kui sa nüüd hakkad sinna mingeid "aga suhteliselt" või "aga mõju ju on" juurde mõtlema, siis enne võiksid tunnistada - sinu väide oli vale.

Mis puudutab toetuse vähendamist, siis see ei tulnud mitte 3 vaid 6 kuud hiljem. Seejuures oluliselt suuremat toetust makstakse terve 2023 aasta jooksul - 12 kuud. 2024 makstakse aga toetust ikkagi rohkem kui 2022 (nii absoluutarvudes kui suhtena keskmisse palka).
Smith kirjutas: 12 Dets, 2023 20:35 Minu peres on kolm alaealist lasti.
Smith küsib enda kaukasse raha juurde.
Samal ajal mina:
1. Kolmandate laste nii suur toetus on ebaõiglane ja tuleb kaotada. Minul on kolm last. - Mina ei küsi raha enda ega endasuguste kaukasse.
2. Pigem tuleks toetada noori (alla 25) esmasünnitajaid. Minu naine oli esmasünnitusel 26-aastane - Mina ei küsi raha enda ega endasuguste kaukasse.
3. Ma leian ka, et vanemapalga ülemmäära vähendamine on õigustatud - suurema tulu teenijal on lihtsamalt võimalik tekitada endale reserv, millest imiku kõrvalt vajadusel võtta. Seda raha saaks kasutada efektiivsemalt mujal. Nii minu kui naise sissetulekud on oluliselt üle keskmise - Mina ei küsi raha enda ega endasuguste kaukasse.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Kui analüüsisime oma kliinikute koormust, nägime, kuidas paiguti üle poole kõikidest tänastest patsientidest vajab intensiivravi. 20 aasta eest vajas seda vaid kolmandik. See muutus on mõõdetav ajas. II astme intensiivi patsient nõuab kuni neli korda rohkem tervishoiutöötaja aega, III astme patsient juba kuus-seitse korda rohkem. Intensiivraviosakondades tuleb iga patsiendi kohta teha üks toiming keskmiselt iga kaheksa minuti tagant, 24 tundi järjest. Kokkuvõttes on tänane patsient vanem ja püsib haiglas kauem. Tal on rohkem kaasuvaid haigusi ja ta nõuab märksa rohkem tähelepanu, kui oli vaja veel kümne aasta eest. Seejuures tehakse talle rohkem uuringuid ja protseduure. Kuid koormuse kasv sellega ei piirdu.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120256665 ... itli-varna
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

Smith küsib enda kaukasse raha juurde.
Samal ajal mina:
1. Kolmandate laste nii suur toetus on ebaõiglane ja tuleb kaotada. Minul on kolm last. - Mina ei küsi raha enda ega endasuguste kaukasse.
Jäägu sulle võit, aga mulle õigus. Rohkem ma sinusuguse ülbikuga ei vaidle. Kui argumendid otsa said, siis hakkad süüdistama minu isikut ahnuses. :wall:
Mina toetun oma väidetes statistikaametile ja Allan Puurile ja muudele teadlastele. Eks vaatame järgmistel valimistel, mis sinusuguste toetatud poliitikast arvatakse. Ja imesta korra veel, miks suure inflatsiooni ja palgakasvu tingimustes on meetme mõju vähenenud, aga ometi sünnib suhtarvuna kolmandaid lapsi rohkem kui enne meetme kehtestamist (tõmba oma vahva punane joon ka esimese ja teise sünni kohale). Demograafiale on oluliselt suurem mõju kolmanda lapse toetusel kui maksuküüru kaotamisel, mida sina isikliku kasu saamise nimel toetad
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Kriku kirjutas: 21 Dets, 2023 10:14
...
Kokkuvõttes on tänane patsient vanem ja püsib haiglas kauem. Tal on rohkem kaasuvaid haigusi ja ta nõuab märksa rohkem tähelepanu, kui oli vaja veel kümne aasta eest. Seejuures tehakse talle rohkem uuringuid ja protseduure. Kuid koormuse kasv sellega ei piirdu.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120256665 ... itli-varna
Sama probleem on muide ka sünnitamistega. Kuivõrd sünnid nihkuvad järjest hilisemasse ikka, siis järjest rohkem sünnitajaid on ea tõttu riskigrupis ja vajavad täiendavaid uuringuid.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Peking tühistas juba 2015. aastal ühe lapse poliitika. Kompartei eeldas siis, et riigis hakkab sündima rohkem lapsi, selle asemel demograafiline kriis süvenes. Demograafid eeldavad, et 2023. aastal langes Hiina sündide arv alla üheksa miljoni. ÜRO hinnangul möödus India eelmisel aastal Hiinast ja tõusis suurima rahvaarvuga riigiks maailmas. ÜRO prognoosib, et Indias sündis 2023. aastal ligi 23 miljonit last.
Kommunistliku partei peasekretär Xi Jinping kutsus oktoobris Hiina naiste föderatsiooni üles riske ennetama ja lahendama. Washingtoni ja Lee ülikooli Hiina ekspert Clyde Yicheng Wang ütles, et Xi ei rääkinud naiste ees seisvatest riskidest, vaid peab naisi suureks ohuks riigi sotsiaalsele stabiilsusele. Kompartei propageerib Hiinas nüüd pereväärtusi, propaganda aga ei tööta. Isegi maapiirkondades elavad inimesed ei soovi enam rohkem lapsi saada.
https://www.err.ee/1609210510/kompartei ... es-kriisis
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline