Riigikaitse eelarve

Vasta
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Kilo Tango »

toomas tyrk kirjutas: 21 Jaan, 2024 19:58 ...
Endiselt on mulle arusaamatu, miks EKRE omale nii järjekindlalt ja korduvalt jalga laseb. EKV kui riigi ühe olulisema asutise ründamine ei ole kindlasti mingi õnne teema rahvuslikult meelestatud valijatele. Ühiskonnas pettunutele - jah, muidugi. Üks koht veel mida närida. Aga tegelikult?
Selle pärast, et tegelikult neile meeldib see Venemaa "geid käigu p***e" (peaks kaubamärgi taotluse sisse andma sellele) suhtumine ning autokraatlik riigivalitsemine.

No ei saa olla võimalik, et aastatepikkune süsteemne töö eesti riigi aluspõhimõtete (võimusammaste sõltumatus) ja riigiametite õõnestamiseks on juhuslik. Vaata nende tegevuskava, kui valitsusse said:
1. Luua alternatiivsed relvajõud ja allutada need parteipoliitiliselt
2. Tõmmata vaip alt ERR-il ja võtta see enda kontrolli alla
3. Rünnata ajakirjanduse sõltumatust
4. Rünnata kohtute sõltumatust

Õnneks nad lihtsalt ei küüni. Erinevalt Orbani pundist.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Sisuliselt tõmbas härra kindral ennast käima kõigest ühest lausest. Ülejäänud artikkel on jäänud kommenteerimata. Konjak sai otsa või sai liiga palju.
... eks saaks ka odavamalt.

Proovin selgitada härra allohvitserile (vist).
Teatud grupp poliitikuid räägib juba kuude kaupa, kuidas me oleme KÕIK või liiga palju ära andnud Ukrainale ja kuidas me nüüd oleme nõrgemad kui varem. Lisaks antud eelarve aga kuluvatki suuresti sellele.
Selle tulemusel küsitakse minu käest reservväelaste, kaitseliitlaste ja lihtsalt kodanike poolt pidevalt - kas nii ongi? Samuti täheldan ma eelkõige kaitseliitlaste hulgas teatud meeeolu muutusi - sest me oleme end nõrgaks "toetanud". Ühest küljest ma ei viitsi ega jõua igale poole selgitama. Teisest küljest pean ma selliseid väiteid kaitsetahet pärssivaks.
Erakondadel, poliitikutel ja endistel tegevväelastel on alati võimalus tulla ja küsida. Olen käinud ja selgitanud ka. Mingil põhjusel ei võeta seda arvesse ühe erakonna liikmete poolt ja nad jätkavad valedel faktidel põhinevate väidete esitamist.

Küsimus pole ainult ühes Delfi artiklis. Kuid tervikuna seegi oli halvustav.

1. Eesti KV on nõrgem kui 2022 aasta alguses - see on vale. Miks sellist väidet üldse esitada?
2. Eelarvest pool kulub Ukraina abi asendamisele - seegi on vale. Milaneid me ju ei asenda. Need polnud üldse enam SA üksuste varutuses. Pealegi oleks need mõne aasta pärast kasutud olnud. Sama 90mm ja selle moonaga. 23mm ÕT moon oli planeeritud välja vahetada. Vana moona me lihtsalt utiliseerisime UKRis veidi enne selle aegumist. FH70 ja D30 pidime asendama 12+12 K9ga. Osad 10t veokid aga läksid meie arvelt. Märtsis 2022 otsustati 12x K9 juurde osta. See pole ka seotud Ukrainaga. Täiendav hulk Spike SR/LR ja Instalaza pole mitte kuidagi seotud Ukrainaga. Ka Piorunid ja Mini Harpyd ei ole seotud Ukraina toetamisega. Öeldes, et me taastame ära antud võimekusi, viitab sellele, et oleme nõrgemaks jäänud. Aga ei ole ju. Me ju saame tugevamaks. Ja reservväelane kuulab. Kaitseliitlane küsib, miks läksid 90mm minema ja miks nad D30 ei saa. Aga neid ei planeeritudki enam ülal pidada, vaid nende ülalpidamise raha oli planeeritud mujale.
3. Tellitud varustus saabub aastate pärast - erinevates kanaites on mainitud ka aastaarve (N:2028). Aga palju vahendeid on saabunud juba 2023 (Spike, Piorun, laskemoon). Väga palju vahendeid saabub 2024. Ja kui KMÕT välja arvata, siis 2022 aasta lisaks antud 1,x miljardist enamus saabubki 2025ks.

HIMARS, Blue Spear, 4x4 ja 6x6 on aga varem rahastuse mõttes otsustatud "2%" eelarvest.

Muu jutt olukortra teadlikusest täpsemalt ja miinidest on suhteliselt otsitud sisutäide.
Tõesti üllatav, et sellised teemad teile "sisutäitena" tunduvad.
JV miinide teemat on päris palju meedias olnud. Ikka ja jälle tuleb mul vastata poliitikute ja reservväelaste küsimustele - " ... kas me ei peaks". Teema initseerijatel endal suurt teadmist sellest ei ole, kuid teema ise on ju intrigeeriv. Miinid on tõhusad, odavad, päästavad meid ... Mina ja KVPS peame sellele pidevalt vastama. Meie peame nende argumentidele vastama, kuid nemad "panevad meedias ainult tuima".
Olukorrateadlikkus on aga omaette teema. Nimelt arvavad paljud poliitikutest asjaarmastajad, et haubits või rakett ongi võime. STV radar, akustiline sensor, UAS kuuluksid ju kaudtulevõimekuse juurde? Kindlasti muutub kaudtuli efektiivsemaks nendega. Samuti erinevad sensorid õhutõrjeks. Maismaakaamerad. IMINT SATi baasil. Kas isonts teab palju neile kulub? Kas nende mainimine on augutäide? Ja miks peaks poliitik ütlema, et ainult olukorrateadlikkus nagu Herem ütleb, ei aita?

Ma vist tean kes peitub isontsi nime taga, kuid ma tõesti ei oska arvata, millest tuleb tema kriitika.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Ma võtan ehk liiga oma seisukoha pealt, aga ma nägin kui Põlluaasa artikkel välja tuli. Ma lugesin selle läbi ja minule tundus see suvaline poliitiku artikkel. Ma tõesti ei mõista, kuidas härra kindral leidis selle olevat reageerimist väärt.
Pakun et enamus foorumi kaaslasi isegi ei olnud näinud seda enne, kui te poleks selle ise tähelepanu tõmmanud.
Minule tundub, et see on liiga ostitud võimalus ennast käima tõmmata.
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rabapistrik »

Põlluaas on EKRE juhatuse liige ja Riigikogu liige. Mõnede jaoks annab tema sõnale kaalu juurde asjaolu, et ta on reservohvitser, kuigi tema tasemel see tõesti talle mingit tähenduslikku tausta olemasoleva teema sõjalise sisu kommenteerimiseks ei anna. Mõte selles, et on mingi hulk inimesi, kes tema tegelikult otsest valetamist usuvad ja kes on selles teemas veelgi võhiklikumad ning ei ole võimelised või valmis seda valena nägema. Seega ei ole õige seda mingiks KVJ 'ülereageerimiseks' pidada.

Lisaks KVJ ja peastaabi kottimisele seab Põlluaas oma EKRE kamraadidega kahtluse alla riigikaitsevahendite otstarbeka kasutamise ja seega, nagu teised siin maininud on, usalduse KV juhtivate institutsioonide vastu. See on otsene õõnestustegevus, sest väidetavatele puudustele alternatiivseid ettepanekuid, mis oleksid ka reaalselt paremad, ei ole ju tehtud.

See, kui (ka siin foorumis) mingi osa tegevväelasi või teisi inimesi isikliku solvumise, KV personalipoliitika, riigikaitseliste valikute või muul põhjusel tahavad KVJ'le puid alla panna, siis seda saab vabalt teha ja ongi tehtud. Aga siis peab olema ka parem plaan ette näidata või vähemalt midagi, mida tasub arutadagi. Althõlma, aga mitte odavalt pakutud keskmaa ÕT ilma elutsüklikulude katmiseta ei ole selline näide.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Tavaline eesti kodanik mõtleb kindlasti, et Põlluaas on EKRE juhatuse liige. Riigikogulane. VIP. Iga sõna on puhas kuld. Reservohvitser? Millise reservi ohvitser ta on?
Päevalehe veebis ilmuv lühike ja suht mõtetuintervjuu ei mõjuta mitte kedagi. Ma usun jätkuvalt, et ilma KVJ reageeringuta poleks siin foorumis mitte keegi seda näinud. Palju üldse on Päevalehe veebi jälgijad? Paljud on soetanud pääsme maksumüüri taha. Täna leiab selle artili ainult otsingumootorit kasutades.
Kunagi oli KV ütlemine. A la kui poliitikutel on mingi jama siis sellest aitab üle skandaal kaitseväes. Kui KVJ tagasiastumine täiesti lambist pole piisavalt skandaalne siis vbl aitab see, kui vana draama EKREga uuesti ülesse tõmmata.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Palju üldse on Päevalehe veebi jälgijad? Paljud on soetanud pääsme maksumüüri taha.
Päevaleht on suurima levikuga ajaleht Eestis. Koos kõige kaasnevaga.

https://meedialiit.ee/statistika/
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Minu arust on ükskõik, millele reageerides akf KVJ oma viimased teabetihedad postitused kirjutas - peaasi, et kirjutas 8) .

Jõudis ka "Postimehte": https://www.postimees.ee/7942814/herem- ... usvaarsust
Veiko Palm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Veiko Palm »

Üks kommentaaridest KVJ vastulausele väärib minu arust ära toomist täies pikkuses:
Aivar Koitla.
Venemaad võib samamoodi pidada agressiivseks kui ka Eestit, Soomet , Rootsit ja paljusid teisi Lääne riike, kes juba aastaid oma militariseerumisele tuure järjest juurde lisavad.
Kui aga reaalselt maailma vaadata, siis USA-l on üle maailma ligi 800 sõjaväebaasi, nende sõjaline eelarve ületab kordades Venemaa oma, pea iga presidendi ajal on alustatud mingit uut sõjalist konflikti, NATO baase rajatakse otse Venemaa piiri taha rikkudes omaaegseid juba Gorbatšovile antud lubadusi, tuumarelvad on paigutatud mitmesse Euroopa riiki jne jne Kui palju on Venemaa baase USA piiri taga?!
Jep, meile räägitakse, et seda tehakse seepärast kuna Venemaa on agressiivne ja tahab vallutada Euroopat. Kui nüüd ikka analüütiliselt asja vaadata, siis peaks Venemaa hull olema kui seda tegema hakkab.
Tegelik põhjus on ikkagi Venemaa soovimatus kaasa minna Lääne üha enam inimvaenulikumaks muutuva ideoloogiaga säilitades oma kultuuri ja identiteeti. Teiseks on Venemaa ressursid, mis Lääne globalistlikule oligarhiale kuidagi rahu ei anna...
Ukraina sõja põhjustest on ka ammu räägitud kuid peavoolumeedia vaikib, sest vaja on järgida isandate käsulaudu....
Tänase maailma olukord ja geopoliitika on väga suures muutumises ning pidevalt tugineda mingile ajaloolisele vaenule ja Nõukogude Liidu okupatsioonile on üsna lühinägelik.
Tänapäeval puudub vajadus sõjalisteks vallutusteks ja okupatsiooniks kuna see nõuab tohutult mõttetut ja majanduslikku ressurssi.
Seda kummastavam on minu jaoks, et kui Venemaa sisuliselt ei aja mingeid äärmusideoloogilisi poliitikaid, milleks Russki Mir ideed siiski pidada ei saa, siis Lääs on minemas ja kaldumas üha enam 20. sajandi äärmusideoloogiate erienevate vormide radadele alates rahvussotsialismist kuni neomarksismi äärmusvormideni välja. Esialgu küll mitte niivõrd füüsilises kui ideoloogilises ja poliitilises mõttes, sest püütakse jätta muljet siiski justkui demokraatia ja vabadusekuvandist, mida juba iga mõtlev inimene teab, et see on vaid fassaad ja isegi valimised on üha enam muutumas juhitavaks farsiks.
Usun, et foorumlased saavad ise vabalt aru, mis riigi propagandaga tegemist on. Valeväiteid ja vasturääkivusi ei viitsi isegi välja tuua. Teatan ka, et olen ise saanud samasisulisi sõnumeid ja meile ning pidanud vastama sarnastele küsimustele-väidetele ka näost-näkku kohtumistel.

Ah jaa - seal samas kommentaariumis (ei loe neid küll eriti tihti) on ka väide, et USA kasutab jalaväemiine (sest ei ole liitunud Ottawa konventsiooniga). USA ei kasuta jalaväemiine, konventsiooniga mitteliitumisel on ainult üks kolmetäheline põhjendus - DMZ. Ka sellest on räägitud, aga ... tulu nullilähedane.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Veiko Palm kirjutas: 22 Jaan, 2024 8:48 Üks kommentaaridest KVJ vastulausele väärib minu arust ära toomist täies pikkuses:
Aivar Koitla.
Ma loodan, et hr kindral mäletab nime järgi sellist ohvitseri vägedes. Õnneks ta enam ammu pole tegevväelaste nimekirjas, aga jube palju uhhuundust on postitanud küll sots.meedias.
professional retard
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Vastab Kusti Salm:
Tänavu panustame kaitsevõimesse üle 3% SKT-st. Kui palju oleks teie hinnangul tarvis, et Venemaal ei tuleks pähegi siin midagi proovida?

Lühiajalises vaates on puudu umbes 1,6 miljardit eurot. Seda on tarvis peamiselt laskemoonavarude soetamiseks, et suudaksime NATO plaanide alusel Eestit kaitsta. See on terve varandus, aga siiski tehtav. Vabalt turult saab laenu võtta ja isegi maksutõusu skaalas on see realistlik. 1,6 miljardit eurot tähendab kaitsekulutuste suurendamist nelja aasta jooksul 4%-ni SKT-st.

Teine asi on see, et peame muutuma järjest enesekindlamaks. Mingi piirini vastab vanarahva ütlus „Ära kutsu kurja karja“ tõele. Teisiti öeldes: liiga väikesed eesmärgid muutuvad isetäituvaks ennustuseks. Kui läbikukkumisega lepid, siis muutubki see tõenäoliseks. Ostap Bender ütles raamatus „12 tooli“, et kui kavatsed inimeselt kogu raha ära varastada, siis pead teda varakult selle mõttega harjutama. Kui räägime ohust lahendustele viitamata, siis võibki tekkida morbiidne allaandmistunne. Meie räägime lahendustest.

Eesti võiks olla põhjamaine Iisrael: tehnoloogiakeskne, tugeva rahvusliku enesetajuga riik, milles riigikaitse on terve eluga läbi põimunud. Kus ettevõtjad soovivad reservväelasi tööle võtta – mitte sellepärast, et riik käsib, vaid sest reservväelased on paremad juhid: suurema stressitaluvusega, end ühiskonnas tõestanud. Reservväelaseks soovitakse saada, sest see aitab elus edasi. Me oleme juba rohkem kui poolel teel sinna. Rohkem kui pooled ettevõtjad on nõus säilitama reservväelaste palga õppuste ajal. Paljud ettevõtjad loovad ajateenistuse läbinutele tööturul paremaid tingimusi. Sedasorti sidusus hoiab riiki koos ja annab võimaluse riigikaitsesse panustada igaühele, ühtlasi muudab riigikaitsega tegelemise noobliks.

Niisiis, ajateenistuse peaksid läbima ka naised?

Sinna võime välja jõuda. Praegu aga ei ole reservüksuste arendamise peamine takistus mitte inimesed, vaid raha. Üks sõdur reservväes tähendab 5000 eurot: vorm, relv, varustus jne. Üksustest rääkides jõuame kiiresti miljoniteni.

4% on ju naeruväärselt vähe, kui tahame end pidada põhjamaiseks Iisraeliks?

Iisrael on praegu ehk natuke ohtlik näide. Eeskujuks sobivad ka Singapur, Lõuna-Korea, Soome.

Ikkagi, missugune kaitsekulutuste protsent tagaks meile, et sõda ei jõua iial siia?

Tänases olukorras 4–5% vahel. Selle rahaga suudaksime tagada niisuguse kaitse, et ebamugavustunne kaob ära. Kõige tähtsam on teha õigeid asju õigel ajal, et ei peaks järsku avastama, et ka 30–40% on liiga vähe ja liiga hilja. Oluline on see, et tehnoloogia ja kaitsetööstuse osa majanduses suureneb ja selle ekspordivõime SKT-s positiivselt tunda annab. Praegu me seal ei ole, kuid võime sinna jõuda.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120279160 ... avalt-suur
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Kaitseväe juhataja kindral Martin Herem teatas Jaapani visiidil, et Eesti peaks järgmise kahe aasta jooksul kahekordistama oma kaitsekulutuste taset, et varuda piisavalt laskemoona võimalikuks konfliktiks Venemaaga.

Herem ütles, et Venemaa režiimi juhti Vladimir Putinit ei heidutaks ei tuumarelvade kasutamise võimalus ega suurte kaotuste kandmine, kui ta otsustaks rünnata Eestit. Küll aga oleks Eesti laastatud, kui Putini vägesid ei suruta kiiresti tagasi.

"Kui sa näitad oma nägu minu piiril, peab otsustav võit tulema kiiresti: mitte kuude või aastate, vaid päevade ja nädalate jooksul. Kui me tõesti usume, et see võib juhtuda kolme aasta pärast, tuleb langetada otsused täna," ütles Herem Jaapani-visiidi käigus antud intervjuus.
https://www.err.ee/1609296942/herem-jaa ... kordistama
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

ERR i uudisteportaali lugedes jäi mulje et pollitikud on valmis kaitsekulutusi koomale tõmbama , samas pajatavad 30 aasta tõsisemast julgeolekukriisist ning maksuküür on püha , seda ei muudeta , kuid igast valdkonnast 7 % kokkuhoidu , mina pigem jätaks ära maksuküüru ja tõstaks kaitsekulutusi , aga , sedasi mõtlen mina
aj1972
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aj1972 »

Ise kuulsin võimalik 60 miljonit kaitsekulude kärbet st.ratasetel liikursuurtükid jäävad ära.
Midagi samas pole kindel valitsusel olulisem % suurus mitte see mida selle % eest saab. Varem kaitses meid ideaalselt 2% nüüd kaitseb väga hästi 3%.
Lisaks kogu see jutt,et eelarve jama ongi kaitsekulude pärast tekkinud seda rauda taovad kõik valitsuserakonnad ja nende liikmed igal pool ja igas intervjuus.
Toimub üleüldine Kaitseväe maine kahjustamine seeläbi ja teiselt poolt siis Helmed kisavad kuidas kõik on ära antud ja meie kindralid asja ei jaga.
Kahjuks poliittasand teeb mida iganes,et kaitsekulude/Kaitseväe mainet kahjustada ning reaalsuses ei ürita kuidagi Kaitseväe soovitusi lisamoona hakimisel ellu viia.
Tähtsad asjad meil maksuküür, pensioni tõus 200 miljonit 2024, 200 milj 2025 aasta, 200 miljonit aastas meretuuleparkidele, rohepööre jmt.
Mina valituse otsustes ei näe kuskilt sõjaohtu, jutus on sõjaoht jälle olemas. See 3 % on minumeelest ainult sellepärast,et 2022 eraldati 3 korda suuremad summad rahasid mis nüüd siis jõudnud kuludesse. Kaitsevägi siingi arvas 2022-2023,et meil 2024 kulud 3,5%
Reaalset sõjalist ohtu ei ole võimalik leevendada veel uuemate ja paremate patriootiliste sõnumitega ega kõnedega rahvusvahelistel kohtumistel.
ribikardin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ribikardin »

"Käpuli majandus võib sundida mingid kaitsehanked ära jätma või edasi lükkama"

https://www.postimees.ee/8004552/kapuli ... si-lukkama

Täiesti loogiline. Ilmselgelt on Eesti suurim probleem sh. riigikaitse ja riigi julgeolekuvallas maksuküür, mis tuleb nui neljaks kaotada, aga pole hullu, vinduva majanduse tõmbame maksutõusude ja kõrge energiahinnaga kiirelt käima ja siis saame ikka kõik planeeritu osta. :wall:
LupusII
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LupusII »

Just hakkas looma ...ja läheb ikka nii nagu alati. 30 aastat oli kaitsevägi mingi tüütü traditsioon kallis ka veel rsk. Hääli sealt ju ei tule. Viimastel aastatel tekkis lootus ,et Kaitseväest saab päris võimetega vägi mitte koht kus poisid käivad oma aastat tiksumas. Poliitikud krt tehke laenu või mida iganes ,aga ärge praegu kaitsekuludelt küll kärpige!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline