Sisuliselt tõmbas härra kindral ennast käima kõigest ühest lausest. Ülejäänud artikkel on jäänud kommenteerimata. Konjak sai otsa või sai liiga palju.
... eks saaks ka odavamalt.
Proovin selgitada härra allohvitserile (vist).
Teatud grupp poliitikuid räägib juba kuude kaupa, kuidas me oleme KÕIK või liiga palju ära andnud Ukrainale ja kuidas me nüüd oleme nõrgemad kui varem. Lisaks antud eelarve aga kuluvatki suuresti sellele.
Selle tulemusel küsitakse minu käest reservväelaste, kaitseliitlaste ja lihtsalt kodanike poolt pidevalt - kas nii ongi? Samuti täheldan ma eelkõige kaitseliitlaste hulgas teatud meeeolu muutusi - sest me oleme end nõrgaks "toetanud". Ühest küljest ma ei viitsi ega jõua igale poole selgitama. Teisest küljest pean ma selliseid väiteid kaitsetahet pärssivaks.
Erakondadel, poliitikutel ja endistel tegevväelastel on alati võimalus tulla ja küsida. Olen käinud ja selgitanud ka. Mingil põhjusel ei võeta seda arvesse ühe erakonna liikmete poolt ja nad jätkavad valedel faktidel põhinevate väidete esitamist.
Küsimus pole ainult ühes Delfi artiklis. Kuid tervikuna seegi oli halvustav.
1.
Eesti KV on nõrgem kui 2022 aasta alguses - see on vale. Miks sellist väidet üldse esitada?
2.
Eelarvest pool kulub Ukraina abi asendamisele - seegi on vale. Milaneid me ju ei asenda. Need polnud üldse enam SA üksuste varutuses. Pealegi oleks need mõne aasta pärast kasutud olnud. Sama 90mm ja selle moonaga. 23mm ÕT moon oli planeeritud välja vahetada. Vana moona me lihtsalt utiliseerisime UKRis veidi enne selle aegumist. FH70 ja D30 pidime asendama 12+12 K9ga. Osad 10t veokid aga läksid meie arvelt. Märtsis 2022 otsustati 12x K9 juurde osta. See pole ka seotud Ukrainaga. Täiendav hulk Spike SR/LR ja Instalaza pole mitte kuidagi seotud Ukrainaga. Ka Piorunid ja Mini Harpyd ei ole seotud Ukraina toetamisega. Öeldes, et me taastame ära antud võimekusi, viitab sellele, et oleme nõrgemaks jäänud. Aga ei ole ju. Me ju saame tugevamaks. Ja reservväelane kuulab. Kaitseliitlane küsib, miks läksid 90mm minema ja miks nad D30 ei saa. Aga neid ei planeeritudki enam ülal pidada, vaid nende ülalpidamise raha oli planeeritud mujale.
3.
Tellitud varustus saabub aastate pärast - erinevates kanaites on mainitud ka aastaarve (N:2028). Aga palju vahendeid on saabunud juba 2023 (Spike, Piorun, laskemoon). Väga palju vahendeid saabub 2024. Ja kui KMÕT välja arvata, siis 2022 aasta lisaks antud 1,x miljardist enamus saabubki 2025ks.
HIMARS, Blue Spear, 4x4 ja 6x6 on aga varem rahastuse mõttes otsustatud "2%" eelarvest.
Muu jutt olukortra teadlikusest täpsemalt ja miinidest on suhteliselt otsitud sisutäide.
Tõesti üllatav, et sellised teemad teile "sisutäitena" tunduvad.
JV miinide teemat on päris palju meedias olnud. Ikka ja jälle tuleb mul vastata poliitikute ja reservväelaste küsimustele - " ... kas me ei peaks". Teema initseerijatel endal suurt teadmist sellest ei ole, kuid teema ise on ju intrigeeriv. Miinid on tõhusad, odavad, päästavad meid ... Mina ja KVPS peame sellele pidevalt vastama. Meie peame nende argumentidele vastama, kuid nemad "panevad meedias ainult tuima".
Olukorrateadlikkus on aga omaette teema. Nimelt arvavad paljud poliitikutest asjaarmastajad, et haubits või rakett ongi võime. STV radar, akustiline sensor, UAS kuuluksid ju kaudtulevõimekuse juurde? Kindlasti muutub kaudtuli efektiivsemaks nendega. Samuti erinevad sensorid õhutõrjeks. Maismaakaamerad. IMINT SATi baasil. Kas isonts teab palju neile kulub? Kas nende mainimine on augutäide? Ja miks peaks poliitik ütlema, et ainult olukorrateadlikkus nagu Herem ütleb, ei aita?
Ma vist tean kes peitub isontsi nime taga, kuid ma tõesti ei oska arvata, millest tuleb tema kriitika.