Õhutõrje

Sõjaväelised erialad. Elutsükkel väljaõppest kuni reservist kustutamiseni. Nii nippidest kui ka relvadest/vahenditest.
Vasta
Peeter
Liige
Kontakt:

Re: Õhutõrje

Postitus Postitas Peeter »

Kapten Trumm kirjutas: 27 Aug, 2024 8:52Diesel, vaata piltilt S-75 laskealuse pilte. See on tonne kaaluv jurakas, mis tundub, et taotakse vaiadega maasse. Mismoodi see hüppab veoauto peale ja sealt maha, sõdurite kätejõuga.
Mida sa siin tungid ja kraanatad?
Screenshot 2024-08-27  С-75.png
P.S. Diesel jõudis vahepeal juba ette. 8)

Veel täienduseks: Meil seisis see õppekeskuse staabi ees aupostamendil. Oi-kui-palju ka mina sellest stardiseadmest mööda olen marssinud.... Iga sööklasse minek ja pea igaõhtune jalutuskäik enamustel allüksustel eriti utšebkadel (kaasa arvatud ka RR) toimus selle eest või ümbert ringi marssimisega. Mida vanem või vintskem allüksus, seda rohkem üritati sellest "kohustuslikust auringist" ära viilida. Alles millelgi tunduvalt hiljem sain teada, miks seda auringi keerutatakse. Nimelt kogu see meie Bogoduhhovis asunud PVO SV üks suuremaid ja olulisemaid väljaõppe-, täiend-, ja ümberõppekeskus loodi omal ajal just selle polgu peale, või baasil (jmt), kes lasi alla Powersi U-2-e. Et oleks ikka väärika ajalooga väeosa, mille alusel nii oluline õppekeskus rajatakse (jne). Ja siis, et just see olevatki see sama väärika ("doblestnõi") ajalooga stardiseade, mis selle suure teoga hakkama sai.
Usun-ma-jeee-jah-seda... Aga sõduri asi polnud arutada, ega uskuda, vaid hoopis marssida sealt kust kästakse.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Valik S-75 divisjoni antenniposte, kuidas need sõidavad ära 15 minutiga, rubla saab see, kes ära seletab. Nimetatud pole kõik, panin sellised...kaalukamad.
Pilt

Pilt
Et 15 minutiga suudavad ära sõita kõik ümberlaadimismasinad ja ilma külge monteeritud antennideta juhtimiskongid (kaabli ratsidega kindlasti) on usutav, aga laskealused, kaks ülal pildil olevat radarit jäävad kindlasti maha. Laskealustel olevad raketid jõuab ehk ka laadimismasinatele vinnata.

Pean minema raamatukogust võtma selle Vaino raamatu teise osa, kus ta kirjeldab ühe PVO divisjoni ümberpaigutamist häire korras Krasnojarski talves, oli see S-75 või S-200, kui trall oli kuus tundi kestnud, anti otboi, ka ülemused said aru, et surm ei võta sealt, kus midagi võtta pole.

Enne kui need rattad saab laskealusele alla panna, tuleb selle kiilvaiad ju maa seest välja kangutada. OK suvel ja kõrbeliivas käib see kähku, aga talvel?
See laskealus pole ju pinna seal lihtsalt lapakil, vaid nende haarade otstes on analoogsed kiilvaiad nagu D-30 haubitsal.

Seepärast, kes on elus taolisi konstruisid kasvõi tsiviilis püsti pidanud panema, ilmselt suhtub nende Vietnami leitnantide muinasjuttu S-75 15 minutiga ärasõidust positsioonidelt USA lennuväe eest....eee kerge skepsisega. :shock:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
diesel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas diesel »

ma hakkan mõistma, miks osad kaasfoorumlased suhtuvad akf trummi teatud eelarvamusega.
ja tegelikult ei peaks asjalikku teemat üldse mingi targutamisega rikkuma.
statsionaarne väeosa krasnojarski talves on kogu oma tehnikaga kuni kevadeni kindlalt maakera külge külmunud.
manööverväeosa troopikas liigutab ennast hoopis teistel alustel.
kannatab nende kabiinidega liikuda ka antennid katusel, vedukiga paralleelseks keeratuna.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Lihtsalt üks lahinguolukorras tehtud foto, USA luurelennuki poolt, S-75 divisjonist Vietnamis
Pilt
kannatab nende kabiinidega liikuda ka antennid katusel, vedukiga paralleelseks keeratuna.
Ma olen oma elus pidanud 15-20 veokist koosnevaid kolonne koostama ja nendega aja peale liikuma hakkama. Ei mingeid antenne ega kraanasid. 1-2 haagist. Lihtsalt nähtu ja enda talupojamõistuse põhjal soovitan nende vene külma sõja veteranide claimidesse ümberpaiknemise kiiruse kohta suure skepsisega suhtuda.

Vabandust teema eksitamise pärast. :dont_know:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Vahepeal leidsin vastuse küsimusele - selle hiidjuraka S-75 sihtimisradari, aga ka R-12 tüüpi ringvaatlusradari ülespaneku normaeg pidavat olema 1 tund alates positsioonile saabumisest. Tavaliselt on kokkukorjamise ajad umbes analoogsed (sõltub käsitöö hulgast ja palju on kokkupakkimine mehhaniseeritud), seepärast Vietnami veteranide heietused 15 minutisest (enne USAF lennukite ilmumist) positsioonidelt lahkumisest on söödavad vaid kõva annuse soolaga.

Võrdluseks, sama sait annab Buki normatiivaja saabumisest lahinguvalmiduseni 5 minutit. Kogu ülespanek ja mahavõtmine on mehhaniseeritud ja tehtav masinast lahkumata, on vaid vaja "pealisehitus" lasta rännakuasendisse, võtta kolonnis ettenähtud koht sisse ja minek.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

Üsna muljetavaldav agiilsus Israeli Tamir süsteemi raketil, kui see sai poole lennu pealt uue sihtmärgi

https://x.com/markito0171/status/183774 ... TWm1Q&s=19
vk1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vk1 »

kas on selle kaablitemajanduse juures võimalik teha lihtsalt eraldi paigaldus-meeskond, kus üks teadjam mees sõidab nt. jv-jao suuruse tiimiga põllule, veab kaablid laiali, otstesse torkab maasse lipukesed markeeringuga, tuleb ÕT-üksus, ühendab end ´taristusse´, pärast sõidab minema, tuleb jälle see paigaldusrühm ja hakkab oma kaableid kokku kerima. asukohad kasvõi gps-iga vms. ja saadetakse ÕT-üksusele , kes teab siis täpselt millise pärna oksa külge on vajalik kaabel riputatud.
iga ÕT-patarei jaoks 2-4 sellist jagu (1 elukutseline teadjamees ja 5 ajateenijat/priitahtlikku pritsimeest/skauti jne.)
Peeter
Liige
Kontakt:

S-300P stardiseade: kolm kaablit ja maandus. Tõmbad rullist välja ja lähed, täpselt nii palju, kui rullil pikkust on ca 100 kuni maksimum 150 meetrit. Mingeid müstilisi kaabliliine pole vaja vedada, ammugi mitte pikki liine. Toide, andmeside, maandus. See on stardiseadme meeskonna töö nagunii.
s-300 stardiseade, kaablid.jpg
s-300 stardiseade, kaablid.jpg (74.73 KiB) Vaadatud 1990 korda
s-300 stardiseade küljelt.jpg
s-300 stardiseade küljelt.jpg (169.81 KiB) Vaadatud 1988 korda
s-300 stardiseadmed grupina.png
Viimati muutis Peeter, 01 Okt, 2024 22:39, muudetud 4 korda kokku.
Peeter
Liige
Kontakt:

Lisan veel, et see kaablijutt puudutab "tavalist" S-300P-d. Maavägedele toodetud S-300V (tähed lõpus mõlemal versioonil vaja panna kirillitsasse) puhul on side keskus(t)e ja stardiseadmete vahel üle "õhu" (nagu PVO SV puhul ikka). Igal seadmel oma toiteagregaat, andmeside üle õhu. Loomulikult on olemas võimalus kasutada ka kaableid: https://www.youtube.com/watch?v=XEStO6HEHFw&t=22s
Panen igaks juhtumiks selgituse kah juurde. Ühe kilomeetri raadiuses töötavad koos siis "keskusena" ringvaatlusradar, programmvaatlusradar ja komandopunkt (kes/mis suhtlevad omavahel, komandopunktid "samal tasandil" omavahel, sealt edasi "üles" Poljanaga, A-50-ga ja rinde staabi ja kelle/millega veel iganes) (NB! nagu ma juba varem olen siinsamas teemas selgitanud), ja "alla" siis oma stardiseadmetega. Ülespoole oli side mingi mingi lisa-lingi kaasamisel kuni 100km (muidu oli vist 40-50?). Kuni 10 kildini ulatub siis keskuse side "alla" oma 4 "nn lahinggrup"-iga, mille koosseisus istub mitmekanaliline jälgimis- ja sihitamisseade 9C32 koos karja stardi- ja stardi-laadimisseadmega 9A82, 9A83, 9A84, 9A85. 9C32-l on küljes andmesidemast keskusega ühenduse hoidmiseks, mis videos on näha 29.ndal sekundil. Ja siis omakorda stardiseadmed istuvad õhu kaudu oma paaritatud 9C32-e küljes. Kahe lahinggrupi juhi 9C32-e omavaheliseks sideks suurim lubatud vahemaa on 30 km.
Tegemist siis näidislahendusega.
Ja ei pea vist enam lisama, et järjest edasi arendatud versioonidel S-300V1, V2, VM1, VM2 , VMD on tüüpiline lisamärge: täiustatud, parendatud, laiendatud jne jne.
s-300 kompleksi sõlmede kauguste kaart.png
s-300 kompleksi sõlmede kauguste kaart.png (350.41 KiB) Vaadatud 1976 korda
Peeter
Liige
Kontakt:

Tere jälle. Et asjad foorumi mingi tehnilise probleem korral jäädavalt kaduma ei läheks, siis võtsin ette ja käisin üle kogu oma ÕT-teemalised tehnilised postitused. Lõin eraldi kausta, kontrollisin üle ja kopeerisin puudu oleva materiali ära. Eks see toimus ka pere poolsel korduval tungival soovitamisel, sest ka neid üllatas, millises mahus, sõnastuses, ulatuses ja milliste lugejate reaktsioonidega ma antud teemat olen arendanud. Aga sellega seoses sain ka ülevaate ja võimaluse tehtud kirjatükkide põhjal kokkuvõtet teha.
Ütleksin, et vaatamata eelnevatele kah tehnilistele postitustele peaksin ma selle just tehnilise ÕT-ülevaate alguseks just seda hetke: viewtopic.php?p=832375#p832375 Enne seda juba pikka aega oli foorumis näha, et ÕT kui tervikliku relvaliigi erinevate alldistsipliinide asjus võtavad siin sõna ja veavad juttu inimesed, kes mingilgi ÕT-teemal justkui asjadest midagi teades üritavad selgitada "mis on mis ja miks mis on mis ja kuidas see on mis", aga kes eksivad samas selle sama ÕT-temaatika teise distsipliini justkui elementaarteadmisteski. Ja ma teadsin, et see puudu olev teadmiste osa siin foorumis on mahukas. Ja lõpuks jõudsin selleni, et "kild-siit-kild-sealt" stiilis vastamine ja kommenteerimine ei ole lahenduseks, vaid vaja on põhjalikku loengusarja niisugusel kujul, et kaasa mõtelda sooviv huviline lugeja saaks esmase komplektsema distsipliinideülese ÕT-temaatika pildi ette. Et kui värvikalt öelda, siis pehhoota-meeste demblialbumites olevad ZRK-de taustal tehtud poseerimispildid tuleb mul nüüd nende demblialbumi piltide lehitsejatele sisustada tehniliste võimekuste ja taktikaliste teadmiste tutvustamise ja selgitamisega .
Juba NA-st tulles sain ma aru, et ma olen tõenäoliselt ainsa eestlasena saanud väga erilise ja spetsiifilise nii tehnilise, kui taktikalise kui jne väljaõppe ja praktika ja kokkupuute sellise tehnika käitlemiseks. Paljusid neid materiale, millega tegelesin nii operaatoriõppel kui ka remrotas, käsitleti raketivägede sõjakoolides ÕT-tehniliste alade ohvitseriõppes ja mida ka kõik raketiväe ohvitserid ei valdanud. Ja ma veelkord rõhutan, et ma ei soovi tähtsustada sellega enda persiooni üle: ikka mitmed meist ja ka siin kirjutanuist on saanud mingi ameti erilisema väljaõppe, või muu erilisema kogemuse vmt NA-st. Nii ka mina, lihtsalt juhus ja saatus oli selline, et ma sinna trehvasin. Oleks minu asemel sellele kohale sattunud keegi teine, siis võib-olla kirjutaks hoopis tema neid ridu siia, aga võib-olla ka seda ta hoopis mitte ei teeks, vaid jätakski need teemad kuskile ajalootolmu riiulitele...
Ka mina ei uskunud, et minul kunagi üldse võiks tekkida tunne/soov/vajadus/etc, et mul üldse tekkib põhjus sellist ÕT-teemat siin aktiivses sõjalises situatsioonis käsitleda ja sellise tehnika käsitlemist lahingoludes selgitada. Miskipärast arvasin ma, et peale üksikute episoodide kuskil maailmas nende militaarsete instrumentide aktiivset sihipärast kasutamist minu silmad enam ei näe, vähemalt mitte Euroopas ehk siis Eestile lähedal. Et need süsteemid ongi seoses nii inimkonna ja maailma arengu, aegade ja arusaamade ja mille kõige muu edenemise tõttu vajunud aegade taha ära ajalooriiulitele tolmu alla. Mälestustekilluna külma sõja ja kurat seda teab veel millistest aegadest. Et ei ole mingit põhjust seda käsitleda. Seda enam, et meie riigis pealekauba puudub nii selline relvainstrument kui ka sellega seoses spetsiifiline know-how. Ja ei paista ka tulemas olema (see oli siis). Et kellele ma seda räägin? Kellel peaks seda vaja olema? Kas ja kes üldse sooviks sellist kursust kuulata? Milleks? Küsimusi rohkem kui vastuseid. Ise hoidsin ikka silma peal ja aegajalt lugesin uuemaid materiale juurde. Noh, ikkagi nagu minu jaoks teada-tuntud teema ju. Seda enam, et tehnika oli ju lahingrivis edasi, kuigi arvasin, et ammu juba uued ja vingemad asjad. Aga militaartehnika elukaar ja areng on hoopis teise pikkusega... Ja seda nii siin, kui ka sealpool rindejooni. Igaühel on võimalus ise võrrelda ju nii S-300-400 üheltpoolt ja MIM-104 teiselt poolt saamislugude ja konstrueerimise ja upgrademise aastaarve.
Aga näe, selgus, et on siiski vaja sellist kursust. Et selgitada mis on miks, ja mis on kuidas jne. Selle aja jooksul veebruari lõpust alates olen teinud umbes 60 tehnilist postitust ja nende juurde komplekteerinud ca 60 erinevat fotot ÕT-süsteemidest ja seadmetest ilmestamaks postitustes selgitatut. Seda siis kirjeldamaks laia spektrit ÕT kui relvaliigi erinevaid dsitsipliine: relvaliigi struktuuri, ülesehitust, tehnilist võimekust, kasutamist, käsitlemist, nii tugevaid külgi, kui ka puudusi, nii teooriat, kui praktikat, nii tugiteenuseid, kui ka isikkooseisu. Ja selle käigus mõtlema ka välja tehnilist sõnavara, sest sellealast spetsiifilist terminoloogiat eesti keeles just väga nagu polekski- pole tehnikat, pole know-how-d, pole ka terminoloogiat. Niipalju, kui vaja üldülevaategi saamiseks. Mingi publikatsiooni või artikli jaoks oleks mõnes postituseski lehekülgi juba paras ports, tähemärke üldse kokku ei hakka lugemagi. Jah, loomulikult on ka teemades kordusi, mis tuleks üle redigeerida, aga samas olen ka küllalt käinud asjadest üle pelgalt sellise teema olemasolust teavitamise ja lühitutvustamisena ilma asjasse sügavuti ronimata. Sest see poleks lugejaid enam huvitanud, ja sellist tagasisidet ma ka juba sain.

See kõik olekski jäänud ka minu poolt ajalukku, kui poleks ka laiadele massidele selgunud, et see tehnika on tegelikult siiamaani rivis ja loetakse ka siin-meie-pool-seda-rinnet militaarekspertide poolt tõsiseltvõetavaks lahing-instrumendiks nii Ukraina kui venepoolelt, nii tehnilise taseme, kui ka tehniliste baasteadmiste elik know-how osas. Lihtsalt selgus, et nende samade tehniliste teadmistega ja instrumentidega ja väljaõppega sõditakse täiesti tõsiseltvõetava ja arvestatava tulemusega veel ka praegu.
See kõik oleks jäänud olemata siin, aga siis leidsin, et peaksin ikkagi üritama oma teadmisi laiemalt selgitada ja edasi anda. Et lugejad saaksid aru mis, kuidas ja miks seal Ukrainas ÕT-rindel toimub.
Ja siis kirjutasingi need read: Tundub, et pean siia tegema ühe postituse koos ühe ZRK pildiga, kus kirjeldan kuidas kompleks struktuurselt üles on ehitatud ja milliste osade ja etappidena ta toimib. Ja millised protseduurid on. Siis saaks paljudel asjad selgemaks. (Kaasa arvatud ka ajakirjanikud :P ). Ka juba mul praegu keelel olevad (vastu)laused ja täiendused Trummi vahepealsetele postitustele oleksid siis tehniliselt paremini mõistetavad.
Aga ma arvan, et see tuleb pikk postitus....

Ja tuligi, hoopis postituste seeria tuli. Ja olen vastanud ka küsimustele. Praegu paistab, et neid küsimusi kah enam ei ole.

Läks see seeria nüüd asja ette, või jäi see pelgalt minu enda kapriisiks ja tühja-tuult-tallates kulutatud ajaks, eks sellele annavad hinnangu juba ajalugu ja lugejad. Ja tagasi vaadates neile kirjatükkidele just sellele viimase lause valguses panen siia pildi Jaroslav Hašeki järelsõnaga oma Šveiki esimesele osale:
Jaroslav Hašek.jpg
Viimati muutis Peeter, 24 Okt, 2024 22:46, muudetud 5 korda kokku.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

See käsitlus siin sellisena , nagu ta just siin on , on parim , arendav , heas Eesti keeles ja arusaadavalt kirjutatud .
Minu poolt kiidusõnad .
teeline35
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas teeline35 »

Vene õhutõrje süsteemide saavutustest;
https://www.err.ee/1609505287/wsj-vene- ... u-ajal-alt
Iisraeli õhurünnakus Iraanile hävis kolm Venemaa õhutõrjesüsteemi S-300. USA ja Iisraeli ametnike sõnul peatasid Venemaal toodetud õhutõrjesüsteemid vähese hulga rakette, mille Iisrael välja tulistas, kirjutab Wall Street Journal.

Ka aasta alguses tabas Iisrael Iraani õhutõrjesüsteemi S-300. Ukraina väed on samuti korraldanud sarnaseid rünnakuid Venemaa õhutõrjesüsteemide pihta ning Kiiev on tabanud ka uuemaid, S-400 süsteeme.
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Peeter
Liige
Kontakt:

Praegu saab vist öelda, et ühed pädevamad ÕT tõrje-, ründe-, kasutuse- ja taktika ja mulle nii meeldiva termini "kastist välja mõtlemisega" spetsid on Israelil ja Ukrainal. Teist radapidi paneks juurde Usa ja venemaa ja ehk uue tehnoloogiaga seoses ka Hiina. Ülejäänud on samm tagapool. Peale uuema tehnoloogia ja võimaluste kasutuselevõttu jääb probleemiks tulevõimekus, st torude arv kaitstava maa-ala suhtes. NB! Israeli pindala on pool Eestit ja seal elab ca 10 miljonit inimest. Ja seda poolt Eesti territooriumit kaitsti raketirünnaku eest ÕT-vaatest ikka väga mitmete riikide ühise tegevusega lisaks Israeli enda Iron Dome ja muudele võimetele.

P.S. Artiklist:
India ametnikud ütlesid, et nad ei võta Iraanis toimunut hoiatusena, kuna nende sõnul ei ole S-400 ja S-300 süsteemid omavahel võrreldavad. Sellegipoolest on India viimastel aastatel vähendanud Venemaalt relvade ostmist ja töötanud oma relvasüsteemide väljatöötamise nimel.
Üksi ilma S-400-ta töötavat S-300-t võib lugeda uute ÕT-hävituse-ründe-instrumentide valguses juba aegunud ja piiratud kaitsevõimekusega instrumendiks, mis aga kõlbab täiesti lihtsalt sitaraiumiseks. Aga S-300 stardi- ja raketisihitamisseadmed käravad täiesti ajakohaselt koostöös S-400 ringvaatluse ja märgisihitamise seadmetega.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Peeter kirjutas: 29 Okt, 2024 11:52 ... Üksi ilma S-400-ta töötavat S-300-t võib lugeda uute ÕT-hävituse-ründe-instrumentide valguses juba aegunud ja piiratud kaitsevõimekusega instrumendiks, mis aga kõlbab täiesti lihtsalt sitaraiumiseks. Aga S-300 stardi- ja raketisihitamisseadmed käravad täiesti ajakohaselt koostöös S-400 ringvaatluse ja märgisihitamise seadmetega.
... ning S-300 on Eesti kontekstis olulised, suhteliselt raskesti tõrjutavad kuid vähem täpsed, maamärkide laskmiseks.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Peeter
Liige
Kontakt:

mart2 kirjutas: 29 Okt, 2024 15:39 ... ning S-300 on Eesti kontekstis olulised, suhteliselt raskesti tõrjutavad kuid vähem täpsed, maamärkide laskmiseks.
St mitte maamärkide laskmiseks, vaid võimaldavad ka maa peale lajatada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline