Missugune oli sõjaväes tavaline menüü
Olen komandörist mõni aasta vanem ja võin kinnitada tema sõnu et sel ajal kui meie teenisime ei olnud seda nn dedovšinat ja ka mul on alles fotod ja märkmik mida pidasin. Pildistada tohtis kuid meie pidime negatiivi peale ilmutamist ära hävitama komanöri juuresolekul ja fotosid võis olla ainult 1 omale mälestuseks, see oli raudne reegel ja seda ei rikutud kah. Toiduks oli enamasti ikka riis, hapukapsas, perlohvka,kartul jne tõsi mõnikord ussitanud aga või siis sellisele pisiasjadele tähelepanu pöörati liiati kui kõht nõudis oma osa. Teenistuskoht Moskva oblast Serpuhov aastad 1963-1966.
nii ta oli aga õppes läksid need ka ludinaldesert eagle kirjutas:väga jube menüü oli Tapal ÕTD,kohutav solk! kohapeal toitu ei valmistatud vaid toodid Lehtsest mingist urkast.pidev probleem oli see et toit oli lihtsalt põhjakõrbenud.oli ka juhus kui pakuti hapuks läinud maksakastet.õhtusöögiks olid pidevalt mingid makaronid mis läikisisd rasvast aga nooreajal kui kõht pidevalt tühi oli läksid need sisse küll.pooltundi peale makaronide maiustamist oli õhtune jooksuring nii mõnigi mees öökis oma kõhutäie raja kõrvale välja.
tapal oli pidevalt selle söögiga jama ka sesmõttes, et vahest läks massin katki. siis jagati kõigile nato viimase kella pakid laiali, küpsised, dzemm ja shokolaad olid ok, need möksid karpides võtsid paljudel kõhu lahti:lol:
keemikute morssi ma vist kordagi ei joonud
PUU JA JUURVILJAD SÕJAVÄE SÖÖKLA MENÜÜS
Harilikult oli poolmädanud kartul
suppides võis tähendada sibulat,porgandit ja paprikat
kompot (kissell) oli teinekord valmistatud kuivatatud ploomidest,rosinatest,õuntest,virsikutest või datlitest (viimased olid tõeliselt jälgid)
kompotis olid ikka üht sorti korraga ja neid oli suht vähe
kartulite kõrvale oli teinekord ka rõvedad rohelised hapendatud tomatid ja kurgid (neid ei söendanud eriti
puutuda)
suppides võis tähendada sibulat,porgandit ja paprikat
kompot (kissell) oli teinekord valmistatud kuivatatud ploomidest,rosinatest,õuntest,virsikutest või datlitest (viimased olid tõeliselt jälgid)
kompotis olid ikka üht sorti korraga ja neid oli suht vähe
kartulite kõrvale oli teinekord ka rõvedad rohelised hapendatud tomatid ja kurgid (neid ei söendanud eriti
puutuda)
-
- Liige
- Postitusi: 210
- Liitunud: 27 Okt, 2006 12:24
- Kontakt:
Üldiselt sama värk. Ühel suvel või sügisel tekkis teisele postile ehk toiduainete lao juurde koormatäis meloneid. Need olid küll aia sees, aga tunnimeestel õnnestus neid sealt automaadi ja täägi abil välja õngitseda. Mis tunnimeestest ja muudest varastest järele jäi, jagati lõunasöögi kõrvale viilude kaupa laiali.
Mõnedele kaasteenijatele saadeti kodunt pakke, kus olid hapendatud arbuusid. Päris söödav on arbuus sellisel kujul; maitselt meenutab hapukurki.
Mõnedele kaasteenijatele saadeti kodunt pakke, kus olid hapendatud arbuusid. Päris söödav on arbuus sellisel kujul; maitselt meenutab hapukurki.
Re: PUU JA JUURVILJAD SÕJAVÄE SÖÖKLA MENÜÜS
kartulite kõrvale oli teinekord ka rõvedad rohelised hapendatud tomatid ja kurgid (neid ei söendanud eriti
puutuda)[/quote]
Jah,mäletan kui narjaadis olles tuli neid siis prod.laost toomas käia.Hapendati neid sellistes suurtes maa sisse kaevatud tünnides, läbimõõduga nii2-3 meetrit,ning kuhu läks redel, mida mööda narjaad tünnis "kauba" järel(loomulikult saabastes!) käis.
puutuda)[/quote]
Jah,mäletan kui narjaadis olles tuli neid siis prod.laost toomas käia.Hapendati neid sellistes suurtes maa sisse kaevatud tünnides, läbimõõduga nii2-3 meetrit,ning kuhu läks redel, mida mööda narjaad tünnis "kauba" järel(loomulikult saabastes!) käis.
Konservid
Niisiis, missuguseid konserve oli näha vene sõjaväes erinevais paigus
mina nägin ainult järgmisi
1)tushonka -standard lihakonserv harilikult ilma sildita plekkpurk
2)povidlo-suur povidlopurk,harilikult 2-3 liitrine
3)korra sattus minu kaptjorkasse 2 kasti Eestis valmistatud kalakonserve
(need olid prapporid varastanud kohalikust sööklast ja tõid juuatäis peaga mulle hoida,no arvake ära muidas paar päeva hiljem andsin teile tagasi 1 kasti,nad küll jaurasid et oli 2 tk aga ma rääkisin neile kuidas nad olid hirmus näljased ja sõid viina kõrvale terve kasti ise ära, ülejäänud konservid läksid muidugi heategevaks otstarbeks )
mina nägin ainult järgmisi
1)tushonka -standard lihakonserv harilikult ilma sildita plekkpurk
2)povidlo-suur povidlopurk,harilikult 2-3 liitrine
3)korra sattus minu kaptjorkasse 2 kasti Eestis valmistatud kalakonserve
(need olid prapporid varastanud kohalikust sööklast ja tõid juuatäis peaga mulle hoida,no arvake ära muidas paar päeva hiljem andsin teile tagasi 1 kasti,nad küll jaurasid et oli 2 tk aga ma rääkisin neile kuidas nad olid hirmus näljased ja sõid viina kõrvale terve kasti ise ära, ülejäänud konservid läksid muidugi heategevaks otstarbeks )
Viimati muutis kalleb, 02 Juun, 2007 20:57, muudetud 1 kord kokku.
Meenuvad koheselt ja sunnivad neelatama "gretškad" , mida sai soomuki mootori gaaside väljalasketorul soojendatud ja mis maitsesid oi-kui-hästi.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
-
- Liige
- Postitusi: 210
- Liitunud: 27 Okt, 2006 12:24
- Kontakt:
Neid gretshkasid oli päris mitut marki kohe - tatrapudruga, kruubipudruga, riisiga. Õppustele minnes anti neid teele kaasa ja siis oli nagu üllatusmuna avamine - mis nüüd sealt seest välja tuleb! sest silte peal polnud, aga markeeringusse ei osanud süveneda. Lihakonservide sekka sattusid vahepeal ka pasteedikonservid kusjuures pasteet oli üllatavalt maitsev. Kahtlustan, et see võis olla baltikumi toodang, vaevalt, et Venemaal viitsinuks keegi pasteedi maitsega vaeva näha.
Moosipurkidest olen juba varem rääkinud - need olid klaasist liitrised purgid, mis visati NZ laost välja ja lubati igal sõduril võtta nii palju kui tahab. Oli kahte sorti moosi - punane ja kollane - millest tehtud ei tea, aga süüa nad sündisid ja pool suve käisid sõdurid ringi näos moosised, sest neid purke oli tõesti palju.
Kalakonservidele otseselt peale ei sattunud, aga sööklas olid nad kasutuses. Päritolu ja täpset sisu ei tea.
Teatud mõttes võib konserviks nimetada ka kuivkartuleid, millest õppustel putru keedeti. Olid helveste või graanulite kujul ja päris hea puder saadi neist; kindlasti maitsvam, kui külmavõetud kartulitest või kevadeks pehmeks läinud mugulatest. Erinevalt praegustest kartulipudru-pulbritest pidi neid helbeid kümmekond minutit keetma, enne kui nad söödavaks muutusid.
Moosipurkidest olen juba varem rääkinud - need olid klaasist liitrised purgid, mis visati NZ laost välja ja lubati igal sõduril võtta nii palju kui tahab. Oli kahte sorti moosi - punane ja kollane - millest tehtud ei tea, aga süüa nad sündisid ja pool suve käisid sõdurid ringi näos moosised, sest neid purke oli tõesti palju.
Kalakonservidele otseselt peale ei sattunud, aga sööklas olid nad kasutuses. Päritolu ja täpset sisu ei tea.
Teatud mõttes võib konserviks nimetada ka kuivkartuleid, millest õppustel putru keedeti. Olid helveste või graanulite kujul ja päris hea puder saadi neist; kindlasti maitsvam, kui külmavõetud kartulitest või kevadeks pehmeks läinud mugulatest. Erinevalt praegustest kartulipudru-pulbritest pidi neid helbeid kümmekond minutit keetma, enne kui nad söödavaks muutusid.
linnavurle kirjutas:Neid gretshkasid oli päris mitut marki kohe - tatrapudruga, kruubipudruga, riisiga.
Jah, aga nimed olid teised.

Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
-
- Liige
- Postitusi: 210
- Liitunud: 27 Okt, 2006 12:24
- Kontakt:
Mootoril soojendades pidi konservile täägiga augu sisse tegema, muidu paisus ja võis lõhki plaksatada.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline