Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
vanahalb
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas vanahalb »

Some kirjutas: 20 Okt, 2024 20:01 Ehk selline idüll. Praegu tean, et mul jumalast vedas, et sattusin õigesse kolhoosi. Riigile kuuluvas sohvoosis olnuks mu mälestused vast hoopis õudsamad.
Mul õnnestus mõlemad variandid ära näha. Algselt rajooni stabiilselt viimane sovhoos ja 1980-ndate keskel võttis Kirovi NKK selle üle.
No sovhoosis olid töötingimused üle mõistuse kehvad. Kõik käis sisuliselt lumehanges ja paljakäsi. Söögi koha pealt samas väga kurta ei saanud. Ma tõlgendasin siis kunagi kodus et "NSVL - Näljased Silmad Vaatavad Läände". Isa küsis et kas ma olen siis kunagi näljas olnud? Ega ei olnud küll.
Midagi ise kasvatada või loomi pidada ei keelanud keegi. Ma mäletan veel pikkade laudade taga peetud majandi pidusid kus lauad olid head-paremat täis ja viina tassiti kastidega. See oli selline " sööme ise kõhud täis ja mis üle jääb saadame Leningradi " ja "pärast meid tulgu veeuputus" mentaliteet. Ma ei saanud toona ideest täpselt aru sest palgad olid väikesed, raha vähe ja kõigest puudus aga pidevalt käis üks pidu ja pillerkaar. Võib-olla oli see kõrgemalt poolt heaks kiidetud et motivatsiooni tõsta sest direktor selliseid asju organiseeris. Tõsi, direktorid vahetusid tihti. Vana löödi saamatuse pärast minema ja toodi kuskilt väljaspoolt uus.

Pärast kui riik sellisest majandist ära tüdines ja Kirovile pähe määris tõusid palgad ja kõike hakkas olema külluses. Kolhoosil oli oma lihatööstus, kalakasvatused jms. Alguses oldi väga elevil kui vorsti ja vikerforelli hakkas jõena tulema. Varsti oli keeduvorstist ja sardellidest isu nii täis et tassisime neid Tallinnasse sugulastele või jätsime üldse välja võtmata. No ei jaksa enam süüa. Ema kes oli suurema osa elust selles armetus sovhoosis töötanud arvas et ta nägi vist nüüd enne lõppu selle kommunismi ka ära :)

Lõpp tuligi koos NSV Liidu kokkuvarisemisega. Jällegi - maal ja oma põldude ning lautadega polnud viga kuid Tallinnas läks vist asi täitsa käest ära. Edgar ähvardas võilaod sõrgkangiga lahti murda. Me müüsime vennaga vahel turul kartuleid . Lasnamäel osteti jumalast mädanend ning külmavõetud kartuleid 10 rubla kilo. Et üldse midagi süüa oleks.
Selline häving tabas muidugi tervet NSV Liitu. Natuke hiljem , kas 1993 või 1994 käisid ühed Peterburi metallurgid Tallinnas külas. Jalutasid linna peal ka kuigipalju ja imestasid et Tallinnas on tuvid pargis või tänavatel. Peterburis polevat mitte ühtegi, kõik on ammu kinni püütud ja nahka pandud. Nagu blokaadi ajal.

Kooli sööklast meenub samuti seik kus peakokk arvustas üht Tallinna kooli sööklat et tema ei saa aru kuidas saab toorainest sellist laket valmistada. Makaronid on vist külma veega keema pandud ja muud taolist. See oli vist isegi rajoonilehes või kuskil suht avalikult sest kuigipalju tuli pahandust.
Me kooli söökla kraam oli täitsa söödav. Välja arvatud neljapäeval kui oli kalapäev. Ma ei tea mis kala see oli mida terves NSV Liidus tollal ühel ja samal päeval serveeriti. Sellest ei osanud isegi me sheff-kokk midagi mõistlikku keeta. Millegipärast oli seda ainult keedetult. Praetult ma nägin esimest korda vene kroonus ja kvaliteet selline et anna ainult ette.
Ükskord käisin ühel olümpiaadil Tallinnas TSIK-is , ca 1985 ja söök oli ikka kole küll. Kahepäevane üritus oli, õpetaja-juhendaja tuli järgmiseks hommikuks ja temagi arvas hommikusöögi kohta et see pole inimeste jaoks tehtud. Võib-olla sportlastele :scratch:

Seesama 55-60-selt pensionile saamine oli ikka suuresti hädalahendus. Niimoodi maal või põllumajanduses olid juba 50-selt ainult inimvared järgi. Töötingimusi ei saa tänapäevastega võrrelda kus jope peab vett ja traktoril on konditsioneeriga kabiin ning õhkvedrustusega iste. Töökojas oli treiali töö hinnas - alati soe ruum. Lihtsamatest töödest võib-olla ka laomees vedas pensionini välja.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

vanahalb kirjutas: 20 Okt, 2024 22:47Lõpp tuligi koos NSV Liidu kokkuvarisemisega. Jällegi - maal ja oma põldude ning lautadega polnud viga kuid Tallinnas läks vist asi täitsa käest ära. Edgar ähvardas võilaod sõrgkangiga lahti murda. Me müüsime vennaga vahel turul kartuleid . Lasnamäel osteti jumalast mädanend ning külmavõetud kartuleid 10 rubla kilo. Et üldse midagi süüa oleks.
Tööinimestel polnud väga häda, aga pensionäridel paljudel oli küll väga raske, nii et usutav. Me lõpetasime millalgi 1993. aastal või nii maal kartulite kasvatamise ära, sest polnud mõtet, aga täiesti kindlalt oleks ka varem ilma selleta välja vedanud. See oli rohkem inertsist tegevus. Mertelsmann on vahel väitnud, et need aastad elati ka Eestis isikliku aiamaa najal üle - see jutt ei ole õige. Ma üritasin talle seda ükskord selgitada, aga vist ei jäänud uskuma. Ajas mingit joga, et kalorid võib-olla saadi kokku, aga mikroelemendid ja vitamiinid...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

OLAVI kirjutas: 20 Okt, 2024 15:18
vanahalb kirjutas: 20 Okt, 2024 12:31 ....
Koolitoidu hind oli 1980-ndate keskel alla 3 rubla kuus. ....
60 lõpul oli Tartus koolisöögi nädala maksumus 1,20rbl ja osad õpilased olid (ei mäleta mis, vist laste arv peres) põhjusel ka selle maksmisest vabastatud.
Iga esmaspäev pidi raha maksma klassijuhatajale või viimane hetk oli maksta kolmapäeval kooli kantseleisse.
Kuna sellisel juhul oli 3 päeva aega kasutada "tasuta laenuraha", siis kasutasin usinalt seda võimalust ja nagu hiljem ametnikud ütlesid: "spakulatsiooniks ja mittetöise tulu teenimiseks".
Sellest tekkis koletu paanika, et linna näidiskoolis tegeleb 1 klassi õpilane kommunismi alustalade õõnestamisega ja hea et üldse sellesse kooli jäeti (ähvardati erikooli saatmisega) aga klassi sunniti vahetama.
See esimene tõsine kokkupuude mittetöise tuluga õpetas edaspidi ettevaatlikum olema ja seadusi uurima.
Minu mälestused umbes taolised.
Töölislõuna hinda ei tea, sest õnnestus alati sedasi, et töökoht (peamiselt kolhoos) tegi lõuna välja.
Isegi 1995 suvel, kui juba Tallinnas lammutustöölisena töötasin, tegi töökoht söögi välja.

Kohalikus provintsilinna sööklas sai komplektlõuna umbes 60 kopikaga (mulle anti rubla ja kästi end ära toitlustada) - alati sai sellest rublast näpistada ka 3-4 jäätise raha. Lahjem jäätis maksis toona 15-18 kopikat, rammusam umbes 20 kopikat. See komplektlõuna sisaldas tavaliselt mingit kotletiga praadi (kehvad kartulid või makaronid), pool suppi ja mingi söökla stiilis magustoidu (karamellikissell näitek). Toonase suurema posivolaskina parkisin muidugi kõik selle keresse (täna enam ei jaksaks). Umbes võrreldav kogus tänase Kaitseväe lõunaga.

Kuna minu vanemate töökohad olid toona rikkas põllumajandussektoris, siis seal maksti laste koolilõuna välja. Kel sellist luksust polnud, pidid muidugi toiduraha viima iga kuu. Ei mäleta, palju nad viisid. Ehk mõned rublad?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Mõned nopped mälust:
- Koolilõuna oli tasuta siis, kui oli 3 või rohkem kooliealist last. Lasteaialapsed ei lugenud. Meid oli viis ja mina keskmine, nii et sain kõik 11 klassi tasuta, teised vähem. :?
- Paljulastelistele peredele anti vahel kooli alguse puhul mingit lisatoetust (paber), millega sai osta soodsamalt kooliriideid või jalatseid. Selleks tuli ise taotlus esitada ning 50:50 võis saada.
- Pärnu Kaluri uue korservitsehhi avamisel Vana-Sauga tänava lõpus oli kohe olemas ka pood, kus müüdi töötajatele "kahjustatud toodangut". Tavaliselt olid selleks maha kukkunud kastidest kalakonservid - mõned kergelt mõlkis, mõned terved. Oli ka katsepartiide karpe ja muud pudi-padi, mida ei saanud poodi saata. Karpide hinnad, sõltuvalt sisust, olid 5 ja 15 kopika vahel, s.h. ka sprotid. Karpide ostmise kogust piiras inimese kandevõime! Kuna palgad olid suured, 300-400 rubla, varastamist kontrolliti tugevasti ning vajadusel vallandati päevapealt, siis keegi sellega riskida ei tahtnudki - sai ju seaduslikult ja odavalt.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

- Paljulastelistele peredele anti vahel kooli alguse puhul mingit lisatoetust (paber), millega sai osta soodsamalt kooliriideid või jalatseid. Selleks tuli ise taotlus esitada ning 50:50 võis saada.
1979 tuli see uus koolivorm teksariidest, mida polnud poest niiviisi saada, et lähed ja ostad.
Kuna mul ema oli teise kohaga õmbleja ja kõik vahendid selleks kodus olemas, siis sai selle "koolivormi tõendi" alusel ostetud kusagilt koolivormi riide kangast ja ema ise õmbles mulle lõigete järgi koolivormi... Koolivormi lõikelehed ilmusid vist toona ajakirjas "Nõukogude Naine".
Kasutaja avatar
ostius
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ostius »

Ma ei saa aru nende inimeste naiivsusest, kes hindavad Nõukogude Liitu seal kehtinud seaduste järgi. Nõukogude võimu ja selle seaduste kohta kehtis kaks ütlust: "On inimene, on tema jaoks paragrahv," ning "Nõukogude seaduste karmust leevendab nende mittetäitmine." Ja et see ei jääks lihtsalt minu arvamuseks, siis paar konkreetset näidet ka.

Nõukogude seaduste karmust leevendab nende mittetäitmine ehk Tartu kaubamaja ohvritall. Endine töökaaslane sai Vene ajal Tartu kaubamaja direktoriks. Suurest rõõmust hea töökoha üle kirjutas kõikidele paberitele heas usus alla ja alles hiljem sai aru, et poleks pidanud ilma inventuurita midagi vastu võtma. Puudujääk oli nii suur, et selle eest oleks pikaks ajaks vangi pandud. Ega siis eelmine direktor asjata kiirkorras jalga lasknud. Tuttav sai aru, et temast taheti juba algusest peale teha patuoinast ja selle vältimiseks astus kiiresti parteisse. Vargused avastatigi ja pandi tema süüks, aga kuna ta oli juba EKP liige, siis pääses vaid parteilise noomitusega. Ma ei tea küll, et Nõukogude kriminaalkoodeksis oleksid olnud eraldi karistused nomenklatuuri ja holoppide kohta, kuid reaalses elus nii oli.

On inimene, on tema jaoks paragrahv ehk kuidas vanaisa palus ennast kolhoosi vastu võtta. Tegelikult ei tahtnud vanaisa kolhoosi astuda ning seaduse järgi ei pidanudki. See oli täiesti vabatahtlik. Samas mitteametlik surve oli, kuni küüditamise ja vangi panekuni välja. Aga vanaisa vastu ei leitud midagi: vaene kahe-hektarilise põlluga pops, Saksa ajal vangis istunud, vend Punaarmees surma saanud, kohaliku külarahva hulgas pealekaebajaid polnud... no kohe kuidagi ei leitud võimalusi kollektiviseerimiseks. Aga siis leiti nõrk koht: popsikoha juurde kuulus paarkümmend hektarit Laukasood. Hoolimata sellest, et soo ei kandnud isegi inimest, pandi see paberitesse kirja kui karjamaa ja see võimaldas määrata meeletult suure põllumajandusmaksu. Kuigi talul oli vaid kaks hektarit kuiva maad, tuli selle eest aastas maksta selline summa, et oleks võinud osta Moskvitši. Ja mis kõige hullem: riik ei soovinud maksu väärtusetus paberrahas, vaid natuuras. Niisiis oli neil kümme kana, kuid maksta tuli tuhat muna; oli neil üks siga, kuid maksudeks tuli viia kaks seanahka; lisaks veel villa, lina, rukist jne. S.t. maksud olid suuremad kui terve aasta toodang kokku.
Vanaisa püüdis soo maksustamise otsust kohtusse kaevata, kuid advokaat soovitas heaga loobuda: teeb veel asja hullemaks. Paar aastat püüdis perekond talu elus hoida. Kogu maa pandi maasikate alla, müüdi saak Tartus maha ja saadud raha eest osteti külast toidukraami, mis läks maksu tasumiseks. Paar aastat pidasid nad vastu ja siis oli nälg sõna otseses mõttes majas. Viimases hädas tuli paluda, et võetaks kolhoosi vastu, kuna siis sai maksmisest priiks. Kui maad olid kolhoosile antud, siis kadus igasugune huvi nende vastu: põllud olid liiga viletsad, et kolhoos oleks vaevunud nendega tegelema. Või siiski: kolhoosi direktor käis isiklikult kontrollimas, et nad oma põlde koristada ei saaks. Liitumise ajal oli veel vili küpsemas ja kartul maas. Aga kõik mädanes sinnasamma, sest kolhoosi tagant varastada ei tohtinud. Suurest trotsist vanaisa kolhoosi tööle ei läinudki, vaid hakkas hoopis metskonnas metsatööliseks. Kättemaksuks selle eest vähendati nende lubatud aiamaa suurust 0,6 hektarilt 0,1 hektarini. Kes iganes seda juhtumist kunagi paberite järgi uurima hakkaks, ei leiaks midagi ebaseaduslikku ega ülekohtust. Maks paarikümne hektari eest ei olnud ju nii suur. Kolhoosi astuti täiesti vabatahtlikult. Ja kuna metsas töötamise eest niikuinii palka sai, siis milleks neile üldse nii suur aiamaa? Juriidiliselt oli kõik ju korrektne!

Kokkuvõttes tähendab Nõukogude võimu hindamine selle seaduste järgi sama, mis võrrelda teooriat ja praktikat. Kui teooria ja praktika ei lähe kokku, siis reaalteadustes seatakse kahtluse alla teooria ning püütakse seda kas parandada või hoopis uus teooria sõnastada. Reaalsuses ei kahelda kunagi. Ka Nõukogude Liidu ajaloos võiks vaadata pigem reaalsust ning ignoreerida igasuguseid paberile kirjutatud teoreetilisi üllitisi nagu näiteks seadused.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Seesama 55-60-selt pensionile saamine oli ikka suuresti hädalahendus. Niimoodi maal või põllumajanduses olid juba 50-selt ainult inimvared järgi. Töötingimusi ei saa tänapäevastega võrrelda kus jope peab vett ja traktoril on konditsioneeriga kabiin ning õhkvedrustusega iste. Töökojas oli treiali töö hinnas - alati soe ruum. Lihtsamatest töödest võib-olla ka laomees vedas pensionini välja.
Tänased töötingimused olid kindlasti paremad ja toona oli ka koledaid tingimusi, minu sundkolhoosistatud vanavanemad vedasid välja 80. eluaastate teise poolde ja lisaks kolhoositööle tegelesid ka enda loomade ja maalapi pidamisega. Mõlemad olid 1920ndate keskel sündinud väiketalunike lapsed, kus tööd tuli rabada juba väiksest peale. Ainus spetsiifiliselt töötingimustega seotud probleem oli vanaisal kuulmise langus tulenevalt nende vene veoautode kõrge müratasemega, mille peal ta alates 1950ndatest kuni pensionini sõitis.

Eks selle va tervisega oli põhiline probleem see kõrist alla kallatud alkoholi kogus, mis inimesed 50ndatest ahelvareks muutis. Kolhoosis asuvates külapoodides oli lausa alkomüügi piirang, et osta sai peale kella 14.00 - sest vastasel juhul oleks enamik personalist juba lõunaks juua täis. Nii sai vähemalt ennelõuna tööd teha. Ja kui viinanina polnud, olid päris suured shansid saada mõneks eesrindlikuks mehhanisaatoriks, lüpsjaks jne ja taolised töötegijad olid siiski hinnas, sest teha tuli ka nende töö, kes kell 14 seal viinasabas juba seisid.

Tahtmata seda korda kuidagi ilusamaks rääkida, siis minu mulje on küll selline, et kõigele hädadele vaatamata olid korralikud töötegijad hinnas ka toona ja kolhoosi esimees pidi kuidagi ju oma plaanid täis saama. Kui enamik traktorimehi olid viinaninad, siis mõned kainemad pidid tegema rohkem ja sestap langesid neile osaks ka korterid, majad, autode ostuload ja muu taoline. Ja see viinaninade seltskond, kes tööd ei teinud eriti, sai siis viinavõtmise vahele "saagida", kuidas üks või teine normaalsem mehhanisaator on "punane" või "varastab", selmet ise peeglisse vaadata - sai Ziguli ostuloa, sest "on punane ja poeb kolhoosi esimehele".

Korralike ja usaldusväärsete töötegijate puhul (viinaninad seda ju pole) vaadati kindlasti ka rohkem läbi sõrmede sellele, kui sinu põlumaa oli üle lubatud normide "laienenud" või mõni kolhoosist maha kantud T-25 traktor sinu põllul nädalavahetusel müttas. Või pudenes sulle autoostu luba või korter uues kortermajas. Liigne pudelisse vaatamine oli aga kindel tee vaesuse ja viletsuseni ka toona.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 21 Okt, 2024 13:04
Tänased töötingimused olid kindlasti paremad ja toona oli ka koledaid tingimusi, minu sundkolhoosistatud vanavanemad vedasid välja 80. eluaastate teise poolde ja lisaks kolhoositööle tegelesid ka enda loomade ja maalapi pidamisega. Mõlemad olid 1920ndate keskel sündinud väiketalunike lapsed, kus tööd tuli rabada juba väiksest peale. Ainus spetsiifiliselt töötingimustega seotud probleem oli vanaisal kuulmise langus tulenevalt nende vene veoautode kõrge müratasemega, mille peal ta alates 1950ndatest kuni pensionini sõitis.

Eks selle va tervisega oli põhiline probleem see kõrist alla kallatud alkoholi kogus, mis inimesed 50ndatest ahelvareks muutis. Kolhoosis asuvates külapoodides oli lausa alkomüügi piirang, et osta sai peale kella 14.00 - sest vastasel juhul oleks enamik personalist juba lõunaks juua täis. Nii sai vähemalt ennelõuna tööd teha. Ja kui viinanina polnud, olid päris suured shansid saada mõneks eesrindlikuks mehhanisaatoriks, lüpsjaks jne ja taolised töötegijad olid siiski hinnas, sest teha tuli ka nende töö, kes kell 14 seal viinasabas juba seisid.

Tahtmata seda korda kuidagi ilusamaks rääkida, siis minu mulje on küll selline, et kõigele hädadele vaatamata olid korralikud töötegijad hinnas ka toona ja kolhoosi esimees pidi kuidagi ju oma plaanid täis saama. Kui enamik traktorimehi olid viinaninad, siis mõned kainemad pidid tegema rohkem ja sestap langesid neile osaks ka korterid, majad, autode ostuload ja muu taoline. Ja see viinaninade seltskond, kes tööd ei teinud eriti, sai siis viinavõtmise vahele "saagida", kuidas üks või teine normaalsem mehhanisaator on "punane" või "varastab", selmet ise peeglisse vaadata - sai Ziguli ostuloa, sest "on punane ja poeb kolhoosi esimehele".

Korralike ja usaldusväärsete töötegijate puhul (viinaninad seda ju pole) vaadati kindlasti ka rohkem läbi sõrmede sellele, kui sinu põlumaa oli üle lubatud normide "laienenud" või mõni kolhoosist maha kantud T-25 traktor sinu põllul nädalavahetusel müttas. Või pudenes sulle autoostu luba või korter uues kortermajas. Liigne pudelisse vaatamine oli aga kindel tee vaesuse ja viletsuseni ka toona.
Millise elukogemus baasil sa seda kirjutad, Trumm?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Selle põhjalt, mida ma nägin. Meie tutvusringkonnas olid kõik normaalsed tööinimesed ja toonase "elustandardi" järgi oli meil enamvähem kõik olemas, kuigi keegi polnud kommar. Ja olen maal ise ka käed rakku töötanud. Tõsi, kõik olid vist "oportunistid", sest olid suutnud end põllumajandusse tööle smuugeldada, seal olid palgad keskmisest tublisti kõrgemad (kas mitte tänagi selle järgi kohta ei valita). Igas peres oli normaalne elamine (vähemalt 3-toaline korter), toonase mõiste järgi normaalne auto, värvitelekas ja mis iganes olemas olema pidi. Minu mälestused tõsi, pärinevad peamiselt 80ndatest, kui elu oli suhteliselt "normaalne" ja Breznevi anektoodi eest Siberisse ei viidud. 60-70ndate teemal ma sõna ei võta. Ahjaa, kaater oli meil ka ja sellega sai suvel ikka sõidetud, niipalju kui piiritsoonis lubatud oli. Ja suvila kah.

Igaks juhuks veel disklaimin, et et see mu sügavalt isiklik kogemus/arvamus ning ma ei ürita kuidagi kolhoosikorda/riigikorda kiita. Täna on kindlasti parem.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Mina olin 11 aastane kui mu isa suri , koolis oli sellest ajast koolilõuna tasuta . Kirovi NKK töötajate lapsed , kes minuga ühes koolis käisid , nendel hüvitas kolhoos koolilõuna juhul kui õppeedukus oli korras .
Oli aeg ensv s kui käidi aias viljapuid ja põõsaid ning laudas loomi ja kanu üle lugemas , selle loenduse tulemus määras maksu , mis tuli tasuda . Kolhoosides algusaegadel raha ei makstud , minu mälu järgi , maksti viljas ja ma ei mäleta mis veel . Vanaema sai pensioni 12 rubla ja mõned kopikad , vanaisa töötas kolhoosi töökojas sepana , tollase aja sepa palgast ei tea ma midagi , kuid nälga nagu ei mäleta , tööd tehti kõvasti , näiteks : anti heinamaa jaoks maatükk , mis oli täis kände , siis otsiti kuskilt välja süütenöör , detonaatorid , tooli pulgad ja kännud olid ajalugu , sai maa korda , tehti sellest kolhoosi lehmadele karjamaa , vanaisa sai järgmise maalapi , kodule lähemale ja jälle tuli teha uudismaad , niimoodi peale vist kolme "maadevahetust" jõudis vanaisa lõpuks oma ajaloolise talu heina - ja karjamaa peremeheks / kasutajaks tagasi .
Padujoomist ma nagu ei mäleta maal , poe juures sirelipõõsaste juures oleval pingil muidugi õlut rüübati ja valitsust ning kehtivat korda kiruti .
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

parkija kirjutas: 21 Okt, 2024 16:22 ...Kirovi NKK töötajate lapsed , kes minuga ühes koolis käisid , nendel hüvitas kolhoos koolilõuna juhul kui õppeedukus oli korras .
...
Kirovi NKK oli ka hoopis teine maailm. Seda käidi vahtimas kogu NSVL-st. Padujoomist oli maal ikka omajagu.
tsivi_list
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tsivi_list »

ENSV-s, vähemalt Pärnu KEK-is, said kallurijuhid palka kulutatud kütuse järgi.

Olen ise korduvalt pealt näinud, kuidas MAZ kallur kõrvalteel seisma jääb ja liigse kütuse paagist kraavi laseb, sest muidu ei mahuks uut peale võtma ja ilma kulutatud kütuseta ei ole võimalik arvestuslikke tonnkilomeetreid klappima saada.

Sest sõideti ~ 2x lubatud koormusega ja näidati 2x rohkem läbitud kilomeetreid, sest ülekoormat ei tohtinud vedada. Meestel omavahel ikka oli väike võistlus, et kes rohkem tonne ära veab ilma rehve lõhkumata ja raami kõverdamata. Nominaal oli 16 tonni (MAZ + 1 teljega haagis), kõvemad mehed vedasid 33 tonni korraga.

Õhtuti parkimisplatsil keriti hodomeetreid edasi, et arvud klapiks, selleks oli ehitatud spetsiaalne tööriist väiksemast elektrimootorist, mis ühendati spidotrossi asemele ajutiselt.

ALLIKAS: põnnina kasuisaga kaasas sõitnud omajagu MAZi kabiinis.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

"Kirovlastel" oli veel mingi teema bussisõiduga ka , sealt käis maakonnaliin ja lisaks oli seal mingi osa ju piiritsoon , et klassivennale külla minna ei saanud , bussi kontrolliti ja kui luba polnud tõsteti bussist maha . Oli see nüüd hea või halb , kolhoosikorra algus oli ikka ränk , vaevalt et keegi tänapäevaste mugavustega harjunud inimene on suuteline sellist kurnavat ja füüsiliselt rasket tööd tegema , mingil ajal kuidagi olud muutusid , kolhoosipered said jõukamaks , peredesse tekkisid värvitelekad , autod , ilmselt hakati põllumajandussaaduste eest õiglasemat hinda maksma .
vanahalb
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 21 Okt, 2024 6:30 Tööinimestel polnud väga häda, aga pensionäridel paljudel oli küll väga raske, nii et usutav. Me lõpetasime millalgi 1993. aastal või nii maal kartulite kasvatamise ära, sest polnud mõtet, aga täiesti kindlalt oleks ka varem ilma selleta välja vedanud.
Nojah, kui oli tööd. 1990-ndate alguses kadus NSV Liidu turg ära ja palka maksti mõnel pool natuuras. Oma ettevõtte toodanguga ja ise vaata kuidas selle rahaks saad vahetada. Neid 10 rublase kilohinnaga mädanenud kartuleid osteti 1992 talvel. Tookord olime juba teise koormaga, päris õhtupimedas ja kraam oli tõesti selline et kodus oli häbi sigadelegi ette anda. Millegipärast on üks tolleaegse pilgu järgi vanaldane, tegelikult nii 40-ndates naine meelde jäänud . Küsis raske ohkega et kuipalju need tänapäeva apelsinid maksavad. Siis otsis rahakoti välja ja ostis kaks kilo .Tal vist polnudki rohkem raha. Me olime vennaga suht äsja nõukaarmeest tulnud ja seal üsna kalgiks muutunud - päris tasuta ka ei andnud. Sellest armee koolist andis ikka välja kasvada. Ja muidugi krt seda teab - tollal oli tekkinud juba palju showmehi kes kerjuseid mängisid ja pisaraid välja kiskisid. Sinna orki ei tohtinud minna.

!992 suvel tuli Eesti kroon ja koos sellega välismaa toidukraam poodidesse. Kurikuulsad inimpea suurused ameerika kanakoivad, Uncle Bens riis koos kastmetega, igasugust makaronivärki, neljakandilised viinerid mis olid vist kanalihamassist kuid maitsetugevdajaga söödavaks timmitud., saksa plastikkeeksid jms. Sellega algas periood mida peetakse Laari poolt põllumajanduse hävitamiseks. Laar ei naelutanud mitte laudauksi kinni vaid lasi nii palju tollivaba kraami turule et 1993 ise kartulit kasvatada polnud vististi tõesti enam mõtet.

Me naabruses oli üks pere, vanad ja noored elasid sama katuse all. Noorpere hakkasid mässama, ütles et nemad kartulivõtmises enam ei osale vaid söövad talvel makarone. Makaronidega oli muidugi lihtsam ka - võtad kuskilt kapinurgast, keedad ära ja valmis. Kartulit peab ületalve hoidma, koorima ja sada imet tegema. Vanaperemees tegi siis põrgut ja kaebas küla peal et noorus on hukka läinud.

Kogu see kartulimajandus oli potipõllunduse tasemel ja ainult ise tehes väga töömahukas. Meil oli sovhoosi ajal vast kaks hektarit kartulipõldu. Kartulivõtmisel mingit talgude sarnast üritust ei olnud sest igas peres oli mingi oma spetsialiteet. Kellel kartul, kellel sead, mõnel pullid. Ainult oma perega see üles võtta oli terve septembrikuu töö. Tavaliselt käisid küll Tallinnast sugulased abiks ja said oma talvekartulid ja vast ka midagi muud talukaupa. Üksaasta, see pidi siis olema 1970-ndate algupoolel sest koolis ma siis veel kindlasti ei käinud oli isa nii väge täis et kauples majandisse abiks saadetud üliõpilased kartulit võtma. Nad tulidki tegelikult sügisel põllutöödeks appi ja elasid lähedal vanas koolimajas. Isa ajas asja üliõpilaste pealiku või komissariga, mitte sovhoosi kaudu. Muidugi direktori teadmisel. Neid oli nii palju et kogu põld võeti ühe päevaga üles ja vanamees tegi õhtuks vägeva laua. Võib-olla maksis rahapalka ka , ma ei tea. Sellepärast on meelde jäänud et soe sügisõhtu oli, lõpetati juba pimedas ja pärast olid taluõues pikad lauad ja õunapuude okstes traadid elektripirnidega. Palju ilusaid tüdrukuid oli ka.

Kirovi kolhoosi ajal niimoodi küll enam teha ei tohtinud. Samas jälle kolhoositööga sai korralikku palka ning ei pidanud nii tõsiselt oma põllulapil möllama.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 21 Okt, 2024 13:04
Eks selle va tervisega oli põhiline probleem see kõrist alla kallatud alkoholi kogus, mis inimesed 50ndatest ahelvareks muutis. Kolhoosis asuvates külapoodides oli lausa alkomüügi piirang, et osta sai peale kella 14.00 - sest vastasel juhul oleks enamik personalist juba lõunaks juua täis.
Selline piirang tuli minumeelest Andropovi ajal ja mitte ainult külapoodides vaid terves riigis. Lõpupoole lendas see pendel teisele poole kui hakati alkoholitalonge jagama. Neid oli jälle nii palju et mina küll seda kogust ära ei suutnud juua. Vist olid ka alkosisalduse järgi jaotatud. Viinatalongiga oli veel midagigi teha kuid need lahjemate jookide omad - kodus oli kapp Lõunamaist, Agnest, Gabrieli, Rohelist koletist (piparmündiliköör) ja muid kleepekaid täis. Polnud ühtegi tuttavat pätti ka kes need ära jooks.

Päris padujoodikuid võis muidugi olla. Meiekandis masinate peal neid ei hoitud. Poetagused oli oma seltskond. Üks vana keda ma teadsin oli seal metskonnast. Siis oli kaks või kolm venda kelle kohta ma ei teadnudki kus nad töötavad. Ema oli neil farmitööline ja ilmselt tegid nemadki seal mingeid juhutöid. Kui oli vaja karjaaed ära praavitada või midagi. Vist oli veel keegi... teedevalitsusest?

Traktoristid poe taga küll ei joonud. Kui siis nooremad mehed kellegi pool kodus (sünnipäev võoi mõni muu päev) ja vanematel võis töökojas mingi ruum olla remondimeeste poolel. Ja ikka 20-aastased oma seltskonnas ning 40-sed isekeskis.

Üks variant oli ka selline et tuldi mingit tööd tegema , näiteks aiamaad kündma ja peremees pakkus süüa-juua. Siis tuli brigadir autoga otsima et kuhu künnimeister kadus ja istus ka lauda. Meil oli see kodus vahel niimoodi . Isa oli autojuht ja sai juba enne 50 eluaastat invaliiduspensioni. Põhjusi väga täpselt ei uuritud , arvati et taimekaitsemürgid keerasid tervise tuksi. Muidugi tuli igal aastal käia arstlikus komisjonis et äkki on imeline tervenemine toimunud.
Traktoriga käisid abiks paar ta eakaaslast kellega oldi kunagi soomepoistena sõjas. Brigadirid olid neist vähe nooremad kuid ka ikka hoopis teine põlvkond kui mina.

Ma olin samuti Kirovis alguses 3 aastat traktorist ja selline tehnika oleks ilma viinatagi 30-aastaga otsa peale teinud. Alguses ilma kabiini ja soojenduseta T-25 millele ise plekitükkidest kabiini ehitasin ja jahutusventilaatori juurest plekktoruga sooja õhu organiseerisin. Siis roomiktraktor mis samuti juba sovhoosiajast aia ääres vedelenud ja tuli ellu äratada. Lindiga kündmine oli hästi makstud kuid tervise peale hakkav töö ja keegi seda hästi teha ei tahtnud. Müra, vibratsioon ja pidev kangidega heebeldamine olid sellised et Belaruss oli ka nagu sõiduauto. No ma siis tegin niimoodi et märgiti ajalehes ära. Siis vaadati et saab hakkama küll ja anti juba peenemat tehnikat. Sealt läksin Muuga sadamasse ekskavaatorijuhiks kus lääne tehnika oli ja edaspidi tekkis juba teisi võimalusi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline