Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Postitusi: 1393
Liitunud: 29 Jaan, 2009 1:04
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isakene »

Sam Beaver kirjutas: 09 Okt, 2024 19:39
Lemet kirjutas: 09 Okt, 2024 19:31Mmm...11 euroga sai pool liitrit. Millest kannatas liitri haljast segada. No ei olnud hinnavahet.
See pidi siis üpris ammu olema, aprillis, kui ma viimati ostsin maksis pool liitrit mingi 72 kohalikku.
Eile Suwalkis sai ostetud 2 pooleliitrist ühikut sealsest Biedronka (kohalik odavkauplusekett) poest. Maksis kokku 109,9 PLN ehk tiba alla €13 per pudel.
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Lemet
Liige
Postitusi: 20795
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Lemet »

No siis päris samasse auku.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16610
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Siin targad inimesed koos.... kas pildil on pipartatik või tamme-kivipuravik ? ... või midagi kolmandat?
.
Seened.jpg
:scratch:
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4831
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Sai uudihimust ostetud selline konserv:
https://www.selver.ee/reservvaelaste-ko ... stus-240-g
sealiha 50%, veiseliha 30%, seakamar, vesi, sool, suhkur, vürtsid, säilitusaine: E250.
Täiesti söödav, polegi vist varem sea- ja veiselihasegu konservi pandud?
Pilt
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Some kirjutas: 20 Okt, 2024 10:51
Täiesti söödav, polegi vist varem sea- ja veiselihasegu konservi pandud?
"Turisti eine" on muidu klassikaline sea- ja veiseliha segu. See "Reservväelase eine" tundub küll paremate komponentidega olema - rupskeid ning kanalihamassi ei ole.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 10213
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kilo Tango »

Some kirjutas: 20 Okt, 2024 10:51 ...
sealiha 50%, veiseliha 30%, seakamar, vesi, sool, suhkur, vürtsid, säilitusaine: E250.
Täiesti söödav, polegi vist varem sea- ja veiselihasegu konservi pandud?
...
Aga mitu % on reservväelase liha, seda pole mainitud?
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Eile olid metsas lehterkukeseened täitsa olemas , märgata on neid mahalangenud puulehtede vahelt veidi raske , kuid ikkagi , nad on täitsa olemas .
Rebane11
Liige
Postitusi: 2027
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Käib mul siis hetkel Krakovi vorsti tegu. Ambitsioone pidin korrigeerima - tea kas mimmud seda produkti üldse suhu võtavad. Pekitükkidest pidi raudselt loobuma, see oleks minestanise koht. Peki siis sulandan muu massi sisse. Poole lihast vaaritan konservideks, ette nähtud pekist saab osa mu neljajalgne sõber.
Kilo loomaliha õnnestus saad Maximast 12 EUR kilo, aga eksperimentideks pole mul millestki kahju. Mida panin tähele - Eesti suur piimapulbri tootja maa, aga piimapulbrit netu. Toidufosfaati ka - on, aga 1 kg pakendis. Vaja teda 2-3 g kilo kohta.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wolfgang »

Täispiimaasendaja Nutricalf Standard 25kg - 61 EUR. https://pood.scandagra.ee/veisekasvatus ... -25kg.html
Jätkub sõpradega ka jagada :).
Prismas oli mingi 400g pakk ka.
Kui see fosfaat 6 euri kilo maksab siis paari grammi kaupa seda müüa on keeruline ja ebarentaabel ma kahtlustan.
Aga tõesti tõesti, talv hakkab tulema, peab ka midagi hakkama panema. Salaami või coppa vms..
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Some kirjutas: 20 Okt, 2024 10:51 Sai uudihimust ostetud selline konserv:
https://www.selver.ee/reservvaelaste-ko ... stus-240-g
sealiha 50%, veiseliha 30%, seakamar, vesi, sool, suhkur, vürtsid, säilitusaine: E250.
Täiesti söödav, polegi vist varem sea- ja veiselihasegu konservi pandud?
"sealiha" ise pole veel kogu tõde, sõltub ka mis kvaliteedi/klassi liha, kas karbonaad või kubemetükk stiilis.
Alati on hoiatuseks suhkur, aga ka seakamar, millega üritatakse madalakvaliteedilisest lihast saadavat halli pläga millekski söödavaks muuta.
Pigem ütleks, et selline harjukeskmine konserv, õnneks ei kasutata maitsetugevdajaid või nende eufemisme (pärnaõieekstrakt nt). Maitsetugevdajatega on juba rupskikonservid, mis ilma selleta lõhnaks ja maitseks eemaletõukavalt.

Tegelikult väga kvaliteetne lihakonserv sisaldab 95% kandis liha, tilk vett (tehnoloogilistel põhjustel), sool-pipar ja võibolla (kuid mitte alati) naatriumnitrit (peaks sama E250 olema). Naatrumnitrit annab lihale sellise roosa värvuse ja parandab säilimist.

Suhkur lihakonservis on kindlasti ebasoovitav osa. Nimetatakse "peidetud suhkur" - ehk pannakse toitudesse, kust ostja seda kahtlustadagi ei suuda (nt soolased pooltooted).

Ehk rusikareegel on - mida rohkem E-aineid, seda saastam konserv. Sellise konservikarbi hind võiks olla seal 2-3 euro vahepeal.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mart2
Liige
Postitusi: 6419
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas mart2 »

Kapten Trumm kirjutas: 31 Okt, 2024 9:55 ... Ehk rusikareegel on - mida rohkem E-aineid, seda saastam konserv. ...
Öigem oleks kirjutada, et kontrollida tuleb, milliseid E-aineid lisatakse. Kõik pole kurjast, kui märk "E" küljes!
https://et.wikipedia.org/wiki/Toidulisaainete_loend
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4831
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Suhkurt antud juhul kasutatakse vast maitsetugevdajana, kasutatakse ka kodustes lihamarinaadides ja soolastes suppides. Äkki saab tänu sellele vähem soola kasutada? Seakamarat pannakse konservidesse kallerdise pärast. Jahimehed lisavad põdrakonservidele, et vähem kuiv oleks ja ilus kallerdis tekiks.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wolfgang »

Suhkurt antud juhul kasutatakse vast maitsetugevdajana, kasutatakse ka kodustes lihamarinaadides ja soolastes suppides. Äkki saab tänu sellele vähem soola kasutada? Seakamarat pannakse konservidesse kallerdise pärast. Jahimehed lisavad põdrakonservidele, et vähem kuiv oleks ja ilus kallerdis tekiks
.

Yin ja Yan - pane soolasesse ivake magusat ja magusasse ivake soolast. Hiina köögis on nn. soolastes toitudes suhkrut ikka supilusikatega.
Ma pole kamarat pannud, aga kallerdis on olemas täitsa. Ilmselt loeb ka kui kaua keeta. Lõpuks läheb ka korralik puljong kallerdiseks.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Some kirjutas: 31 Okt, 2024 10:25 Suhkurt antud juhul kasutatakse vast maitsetugevdajana, kasutatakse ka kodustes lihamarinaadides ja soolastes suppides. Äkki saab tänu sellele vähem soola kasutada? Seakamarat pannakse konservidesse kallerdise pärast. Jahimehed lisavad põdrakonservidele, et vähem kuiv oleks ja ilus kallerdis tekiks.
Korralikust lihast tehtud puljong kallerdub ka ilma seakamarata, kui liha nime all kasutada mingeid peeneks jahvatatud kubemetükke ja kõhuääri (mis korralikus kodus koertele lähevad), siis tulebki leiutada. Miks nt poesülti tehakse zelatiiniga? "Korralikust lihast" pean silmas neid Lätis tehtud Nostalgia konserve, kus oli ülikena kallerdis, kuid ei kamarat ega keemiat. Paraku aga, 500 g purk maksis umbes 5 eurot ja paistab, et ostjaid nappis. Ju siis konserve ostab meil vähekindlustatud ostja. Kuskil Norras annab konserve juba poes otsida, parimal juhul leiad kaladest tehtud preserve.

Inimkeha glükeemiline koormus on täna kolossaalne, kui aastas öeldakse inimese kohta tarvitatavat 70 kg suhkrut. Sestap on igasugu peidetud suhkruga tooted saatanast. Veel sada aastat tagasi tarvitas inimene aastas 1 kg suhkrut. Väike ime siis, et II tüübi diabeet on epideemiaks muutunud.

Lihatoote keemiavabaduse alus on paljuski kvaliteetne tooraine, mitte saast, mida peeneks jahvatatakse. Osade keemiate eesmärk on ka vähendada energiakulu toote kuumtöötlemiseks, korralikult autoklaavitud konserv ei vaja mingeid säilitusaineid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2027
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

wolfgang kirjutas: 31 Okt, 2024 9:42 Täispiimaasendaja Nutricalf Standard 25kg - 61 EUR. https://pood.scandagra.ee/veisekasvatus ... -25kg.html
Jätkub sõpradega ka jagada :).
Prismas oli mingi 400g pakk ka.
Kui see fosfaat 6 euri kilo maksab siis paari grammi kaupa seda müüa on keeruline ja ebarentaabel ma kahtlustan.
Aga tõesti tõesti, talv hakkab tulema, peab ka midagi hakkama panema. Salaami või coppa vms..
Vot ongi - 25 kilo kott ja 1 kilo. Tööstuse peaks avama. Fosfaadi ilmselt ostan. Projekti "Pool siga korraga võimalikult lähedal kasvatajale" raames. Vanasti umbes sellel ajal tapeti esimene notsu ja ikka osati sellega midagi teha. Taastan siis ammuunustatud vana ja ega uued nipidki kahjuks tule.
Salaami mulle ei maitse või pole õiget saanud. Aga vinnutatud või soola liha teen vahel, rõõmu rikub see et peres teised isegi ei proovi neid hõrgutisi. Nosi siis nurgas üksinda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 3 külalist