Ministri lollus
Re: Ministri lollus
OT,aga mina isiklikult loen ja võttan tõsiselt arvesse OLAVI arvamusi kui mingit tühja vahtu, see käib kahjuks sinu pihta, austatud AMvA. Ole hea inimene ja postita sama pikki, allika rikkaid, põhjaliku analüüsiga poste.
Põhjaliku analüüsiga?

Siiani ootan vist vähemalt kolmel teemal seda põhjaliku analüüsiga posti koos faktidega.
PS. Mis selles arhitekte koolitavatee koolide postituses põhjaliku analüüsi moodi oli?
Eks ta vist nii ole jah...
Ennevanasti oli meil siin üks mees, kes isegi ministriks oli valitsuses, keegi "Molekuli"-nimeline. Novat, ja tema siis ükskord ütles oma kuulsa parafraseeritud lause, et "Niikui ma kuulen sõna kultuur, haarab mu käsi kabuurist püstoli järele..."
Mul juba umbes samalaadsed refleksid (kui püstol oleks), kui keegi jälle hakkab mingit tehnilist lahkarvamust lahendama jutuga "tasemetest" või "diplomitest" vmt kuni juttudeni, et "mul on onu professor tehnikaülikoolis Tallinnas ja tema juttu ma usun..."
Ise tahavad (maailma) kliimat muuta, aga oma riigis rahva elujärje langusega (palju lihtsam ja maalähedasem ülesanne) ei suuda midagi teha. Energia tehnilise poole ja energiajulgeoleku asjus tehakse otsuseid loosungite ja isiklike veendumuste alusel omamata mingit tehnilist baasteadmist süsteemi olemusest ja toimimisest. ohjahh, jälle sama hala mul... ohjahhh....
-
- Liige
- Kontakt:
Näiteid oleks siinkohal muidugi palju tahta ?OLAVI kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 14:15Ja olemegi "pimeda" enesekindlusega jõudnud olukorda kus väljast vaadates paistab "kunstiteos" olema, aga kus üks sein peab olema tuulikutest ja teine sein hakkepuidust ning vaadake ise, et kuidas talvel oma toa soojaks saate.Madis Reivik kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 13:15 Kogemustega arhitekt sobiks hästi ministriks - arhitektilt on nõutav eelkõige enesekindlus ja diplomaatia.
Tavaline olukord - ehitaja, tellija, järelvalvaja, mingi ohmu omavalitsusest jne kõik istuvad pika laua taga ja vahivad tigeda näoga arhitektile otsa. Kes peab hoolimata kõigest jääma kindlaks et "see sein tuleb tellistest" mitte puust ja kipsist.
...
Parim näide siia tuua on kohe Eesti energiamajandus igatsugu "K(l)iimaministrantide"-ligadilogadi-liberigloberite silme läbi: Kunstiteos peab olema, nig vaadake ise kuidas talvel oma toa soojaks saate.Madis Reivik kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 17:41Näiteid oleks siinkohal muidugi palju tahta ?OLAVI kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 14:15Ja olemegi "pimeda" enesekindlusega jõudnud olukorda kus väljast vaadates paistab "kunstiteos" olema, aga kus üks sein peab olema tuulikutest ja teine sein hakkepuidust ning vaadake ise, et kuidas talvel oma toa soojaks saate.Madis Reivik kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 13:15 Kogemustega arhitekt sobiks hästi ministriks - arhitektilt on nõutav eelkõige enesekindlus ja diplomaatia.
Tavaline olukord - ehitaja, tellija, järelvalvaja, mingi ohmu omavalitsusest jne kõik istuvad pika laua taga ja vahivad tigeda näoga arhitektile otsa. Kes peab hoolimata kõigest jääma kindlaks et "see sein tuleb tellistest" mitte puust ja kipsist.
...
Viimati muutis Peeter, 05 Jaan, 2025 18:25, muudetud 2 korda kokku.
-
- Liige
- Kontakt:
Ma rääkisin siiski arhitektuurist ja (päris) arhitekti sobivusest ministriks
Kas meil on (päris) arhitekt ministriks?Madis Reivik kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 17:56 Ma rääkisin siiski arhitektuurist ja (päris) arhitekti sobivusest ministriks
Ja teine teema, et mina samas rääkisin ülevalt alla läbilõiget meie elust. Kui üleval valitseb selline mentaliteet, siis paratamatult kaldub see alla välja. Ja sa said väga hästi ju ise aru, et OLAVI poolt oli asi mõttemaailma-sõnastuses kirjutatud. Isegi need minu siin toodud näited on siia juurde sobivad, kuidas igatsugu "atesteeritud ja taseme-tatud" teadjamehed teevad südamerahuga sodi (kasvõi saepurust ja tiivikulabadest või plastist pudelikorkidest kui kästakse, või nagu Kreisiraadios tehti Leedo Toosti ja Ain Zakki CD-plaadi karbid Nissani plokikaanetihendist) ja neid ümbritsev kildkond õigustab lihtsalt: "See kuidas sina (või ülejäänud inimesed) selle ajuvabadusega pärast hakkama saa(va)d, on juba sinu isiklik asi, ja üleüldse, mis küsija sina üldse selline oled. Sinusugune harimatu peab lihtsalt plaksutama kui kästakse!"
Muig...
Haridusasutuse lõpetamine annab kodanikule kas tunnistuse või diplomi mis kinnitab vastava taseme hariduse.
Eriala valdamine mingis kutsestandardis kirjeldatud ja mingil erialasel tegutsemisel nõutaval tasemel, saadakse pärast kutseeksamit ja kutsetunnistuse saamist. Tunnistus ja/või diplom on ainult eelduseks, et sind üldse kutseeksamile lastakse. see kinnitab, et vähemalt mingid baasteadmised mingil tasemel peaksid olemas olema.
PARAKU ... kahjuks ei ole meil kutsestandardeid MINISTRITELE (ega teistele poliitilistele ametikohtadele nagu ka "kantsler" jms) ....
No neile pole üldse olemas mingeid kvalifikatsiooninõudeid. On "ametijuhendid"...
P.S. Ühelgi meie ministril pole ühtegi kutsetunnistust, seda ma huvipärast vaatasin...
Minister kui tippjuht, peab oskama ja olema võimeline langetama olulisi otsuseid ning oskama juhtida oma valdkonna ministeeriumit.
Kusjuures ta peab arvestama sealjuures ka parteipoliitilisi suuniseid.
Erialase pädevuse puudumine on korvatav ja ka tuleb korvata pädevate nõunike palkamisega.
Nüüd edasi läheb kinoks... sest ministeeriumi töötajate, spetsialistide, nõunike jne andmeid enam kusagilt ei leia (vanasti olid netis olemas, nimi, osakond, kontaktid jne).
Muidu võiks sealt neid nõunikke vaadata ja ükshaaval analüüsida, mis pädevused neil seal on jne. Ju see on nüüd riigisaladus.
...ma ei tea palju neid nõunikke ja peaspetsialiste seal kokku võib olla, aga üldise töötajate arvu ja tööjõukulud ma leidsin kusagilt...
. https://ssb.ee/70001231-KLIIMAMINISTEER ... jad-palgad
.
Kui ma asja tõsiselt ette võtaks, küllap ma siis nad ka välja otsiks, aga no pole viitsimist. Pole nagu "prioriteetse tähtsusega küsimus"
Kiirkorras leidsin ainult selliste kodanike andmed:
Kliimaministeerium energeetika osakond:
Reesi-Reena Runnel , töörühma juht, rahvusvahelise koostöö nõunik. Kliimaministeerium. Energeetika osakond.
Nikon Vidjajev, Meretuuleenergia nõunik, Energeetika osakond.
Merilyn Möls, Taastuvenergia ja rohetehnoloogiate nõunik (enne oli Euroopa Liidu sekretariaadi nõunik).
Kliimaministeerium üldiselt:
Eda Andresmaa, nõunik (enne oli Keskkonnaagentuuri veeosakonna juhataja).
Görel Grauding Kliimaministeerium, nõunik (Lõpetanud Tallinna ülikooli. enne oli Keskkonnaministeeriumi Keskkonnakorralduse osakonna peaspetsialist – metallijäätmete, puidujäätmete ning ehitus- ja lammutusjäätmetega seotud küsimused ning jäätmelubade, registreeringute ja jäätmearuannetega seotud teemade koordineerimine.)
Romario Siimer, välisõhu osakonna peaspetsialist. (TalTech 2021. Tööstusökoloogia)
Siret Trei, Kliimaministeeriumi hoonete energiatõhususe nõunik.
Kliimaministeeriumi keskkonnakorralduse ja kiirguse osakonna nõunik Eva Suurkaev.
Kliimaministeeriumi keskkonnakorralduse ja kiirguse osakonna nõunik Marily Jaska.
Kliimaministeeriumi keskkonnakorralduse ja kiirguse osakonna nõunik Kerli Ojakivi.
Kliimaministeeriumi elurikkuse kaitse osakonna nõunik Hanno Zingel.
Marika Lillemets, Nõunik. Ringmajanduse osakond. Kliimaministeerium.
Kelli Seppel (Kliimaministeerium, Ringmajanduse osakonna nõunik).
Kliimaministeeriumi kohalike omavalitsuste nõunik Rene Reisner.
Ergo Pärn, Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik...
...ok rohkem ei viitsi
Kantslerite kohta siiski mingeid andmeid leiab kui hoolikalt tuhnida.
Ma ei viitsi neid kõiki siia panna, aga silma jäi
Kliimaseaduse juhtrühm > Timo Tatar, Kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler
...ja sellised seosed...
Äriregister:
Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon (80157833) ; Timo Tatar, Juhatuse liige
Ignitis Eesti OÜ (12433862) ; Kehtetud nimed: Geton Energy OÜ ; Timo Tatar, Juhatuse liige
Maailma Energeetikanõukogu Eesti Rahvuskomitee (80191758) ; Tegelikud kasusaajad: .../... Timo Tatar
Pikka aega kõrge riigiametnikuna Eesti energiapoliitika kujundamisega tegelenud Timo Tatar hakkab pärast asekantsleri ametist lahkumist juhtima Leedu riigi enamusosalusega energiakonterni Ignitis tegevust Eesti turul.
https://www.err.ee/1609441286/timo-tata ... ust-eestis
Ja mis seda "arhitektide" erinevuse jms teemat puudutab, siis:
Haridusasutuse lõpetamine annab kodanikule kas tunnistuse või diplomi mis kinnitab vastava taseme hariduse.
Eriala valdamine mingis kutsestandardis kirjeldatud ja mingil erialasel tegutsemisel nõutaval tasemel, saadakse pärast kutseeksamit ja kutsetunnistuse saamist. Tunnistus ja/või diplom on ainult eelduseks, et sind üldse kutseeksamile lastakse. see kinnitab, et vähemalt mingid baasteadmised mingil tasemel peaksid olemas olema.
PARAKU ... kahjuks ei ole meil kutsestandardeid MINISTRITELE (ega teistele poliitilistele ametikohtadele nagu ka "kantsler" jms) ....

No neile pole üldse olemas mingeid kvalifikatsiooninõudeid. On "ametijuhendid"...
P.S. Ühelgi meie ministril pole ühtegi kutsetunnistust, seda ma huvipärast vaatasin...
Minister kui tippjuht, peab oskama ja olema võimeline langetama olulisi otsuseid ning oskama juhtida oma valdkonna ministeeriumit.
Kusjuures ta peab arvestama sealjuures ka parteipoliitilisi suuniseid.
Erialase pädevuse puudumine on korvatav ja ka tuleb korvata pädevate nõunike palkamisega.
Nüüd edasi läheb kinoks... sest ministeeriumi töötajate, spetsialistide, nõunike jne andmeid enam kusagilt ei leia (vanasti olid netis olemas, nimi, osakond, kontaktid jne).
Muidu võiks sealt neid nõunikke vaadata ja ükshaaval analüüsida, mis pädevused neil seal on jne. Ju see on nüüd riigisaladus.
...ma ei tea palju neid nõunikke ja peaspetsialiste seal kokku võib olla, aga üldise töötajate arvu ja tööjõukulud ma leidsin kusagilt...
. https://ssb.ee/70001231-KLIIMAMINISTEER ... jad-palgad
.
Kui ma asja tõsiselt ette võtaks, küllap ma siis nad ka välja otsiks, aga no pole viitsimist. Pole nagu "prioriteetse tähtsusega küsimus"

Kiirkorras leidsin ainult selliste kodanike andmed:
Kliimaministeerium energeetika osakond:
Reesi-Reena Runnel , töörühma juht, rahvusvahelise koostöö nõunik. Kliimaministeerium. Energeetika osakond.
Nikon Vidjajev, Meretuuleenergia nõunik, Energeetika osakond.
Merilyn Möls, Taastuvenergia ja rohetehnoloogiate nõunik (enne oli Euroopa Liidu sekretariaadi nõunik).
Kliimaministeerium üldiselt:
Eda Andresmaa, nõunik (enne oli Keskkonnaagentuuri veeosakonna juhataja).
Görel Grauding Kliimaministeerium, nõunik (Lõpetanud Tallinna ülikooli. enne oli Keskkonnaministeeriumi Keskkonnakorralduse osakonna peaspetsialist – metallijäätmete, puidujäätmete ning ehitus- ja lammutusjäätmetega seotud küsimused ning jäätmelubade, registreeringute ja jäätmearuannetega seotud teemade koordineerimine.)
Romario Siimer, välisõhu osakonna peaspetsialist. (TalTech 2021. Tööstusökoloogia)
Siret Trei, Kliimaministeeriumi hoonete energiatõhususe nõunik.
Kliimaministeeriumi keskkonnakorralduse ja kiirguse osakonna nõunik Eva Suurkaev.
Kliimaministeeriumi keskkonnakorralduse ja kiirguse osakonna nõunik Marily Jaska.
Kliimaministeeriumi keskkonnakorralduse ja kiirguse osakonna nõunik Kerli Ojakivi.
Kliimaministeeriumi elurikkuse kaitse osakonna nõunik Hanno Zingel.
Marika Lillemets, Nõunik. Ringmajanduse osakond. Kliimaministeerium.
Kelli Seppel (Kliimaministeerium, Ringmajanduse osakonna nõunik).
Kliimaministeeriumi kohalike omavalitsuste nõunik Rene Reisner.
Ergo Pärn, Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik...
...ok rohkem ei viitsi
Kantslerite kohta siiski mingeid andmeid leiab kui hoolikalt tuhnida.
Ma ei viitsi neid kõiki siia panna, aga silma jäi
Kliimaseaduse juhtrühm > Timo Tatar, Kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler
...ja sellised seosed...
Äriregister:
Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon (80157833) ; Timo Tatar, Juhatuse liige
Ignitis Eesti OÜ (12433862) ; Kehtetud nimed: Geton Energy OÜ ; Timo Tatar, Juhatuse liige
Maailma Energeetikanõukogu Eesti Rahvuskomitee (80191758) ; Tegelikud kasusaajad: .../... Timo Tatar
Pikka aega kõrge riigiametnikuna Eesti energiapoliitika kujundamisega tegelenud Timo Tatar hakkab pärast asekantsleri ametist lahkumist juhtima Leedu riigi enamusosalusega energiakonterni Ignitis tegevust Eesti turul.
https://www.err.ee/1609441286/timo-tata ... ust-eestis
Ja mis seda "arhitektide" erinevuse jms teemat puudutab, siis:
Viited olid juba minu eelmises postis.Rakendusarhitekt, tase 6 on spetsialist, kes osaleb volitatud arhitekti juhendamisel maa-alade, linnade ja asulate ruumiliste planeeringute ja ehitusprojektide koostamisel.
Tema töö eesmärgiks on osaleda ruumilise terviklahenduse väljatöötamises, ühendades projekteeritavate ehitiste tehnilise toimivuse kunstiliste ja ökonoomiliste lahendustega.
Rakendusarhitekt, tase 6 pädevuses on ehitusprojekti arhitektuuri osa koostamine ehitusloa kohustuse alla mittekuuluvatele ehitistele.
7. taseme diplomeeritud arhitekt on arhitektuuri valdkonnas kõrghariduse omandanud spetsialist, kes koostab volitatud arhitekti juhendamisel või iseseisvalt omal vastutusel ja oma pädevuse piires planeeringuid ning ehitiste ehitusprojektide arhitektuuri osa¹, sh sise- ja välisosa terviklikke lahendusi.
. .
Volitatud arhitekti 7. taseme kutsega on seotud eeltoodud lõikes nimetatud järgmised tegevusalad:
1) ehitusloakohustusliku ehitise ehitusprojekti* koostamine;
2) ehitusprojekti* ekspertiis;
3) ehitise* audit.
Kui isik tegutseb planeerijana, siis peab tal planeerimisseaduse kohaselt olema geograafia, arhitektuuri või maastikuarhitektuuri eriala magistritasemele vastav kõrgharidus või vastutava spetsialisti taseme kutsetunnistus või ruumilise keskkonna planeerija kutse.
Nii volitatud arhitekti 7. kui ka volitatud arhitekt-eksperdi 8. taseme kutse annavad õiguse tegutseda pädeva isikuna ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse mõistes piiranguteta ja iseseisvalt.
Diplomeeritud ehitusinsener, tase 7 kutsetunnistus annab selle omanikule seadusest tulenevatel alustel õiguse tegutseda pädeva isikuna iseseisvalt ja omal vastutusel ainult järgnevalt kirjeldatud piirangute ulatuses:
Ehitusloakohustusliku ehitise ehitusprojekti koostamine; Ehitusloakohustusliku ehitise ehitamine
Sadamarajatiste projekteerimine, Sadamarajatiste ehitamine
Geotehniline projekteerimine, Geotehnilised tööd
Ehitise, Sadamarajatiste, Geotehniliste tööde omanikujärelevalve.
muljetavaldav tööjõumaksude tõus per töötaja.
palgad peaks vist jumekad olema.
palgad peaks vist jumekad olema.
Ega asi pole ministri lolluses , asi on rohkem nagu kompetentsi puuduses , kui ministeeriumi osakonnajuhatajad ja muud riigitruud tegelased on teatud ideoloogiast ( mis reaalse eluga ühte sammu ei astu ) pimestatud , mida sealt oodata . Kuskil raadiosaates mainiti et ministeeriumite ametnike palgad on umbes 3700 € kuus , sellise palga juures ei koti neid , kas elekter on elektriarvel hinnaga 16 senti või 26 senti , näiteks .
Viimaste kvartalite vahel tõusis töötajate arv 13 võrra. Ei ole märkimisväärne tõus.
Ma viibin EKA haridusega arhitektide läheduses ootamatult palju. Need on arukad ja vastutustundlikud inimesed, kes päriselt loovad nii head ruumi kui oskavad ja saavad. Mingit enesele samba püstitamise asja ei ole mina näinud - aga need minu tuttavad on ka päris arhitektid, loovad päriselt maju, mitte ei ole mingid innustunud ideoloogiasõdurid. Ühe kaasfoorumlase sõge tigedus nende vastu on samavõrra põhjendatud kui suur osa tema erinevates teemades välja toodud muinasjutulisi väiteid - mille kinnituseks tegelikke fakte mitte kunagi ei tule. Ei tule sellepärast, et neid pole olemas.
-
- Liige
- Kontakt:
Lugupeetav võiks ennem nii kõvade avalduste tegemist oma CV panna siia ilmarahvale vaatamiseks.
Üldiselt, iga poe tagant leiab kõvasti vilosoofe, kes teavad miks ja kuidas kõik valesti on ja kuidas nemad kõike õigesti teeks. Siinne tekst viimasel paaril leheküljel sellest just palju ei erine.
Parafraseerin: "Ennem mil.neti teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Vist ainult vildaka mõttemaailmaga lumehelbeke suudab fakti konstanteerimisest solvamise välja imeda?
Ma ei ole ei ühtegi kooli ega eriala halvustanud, püüdsin vaid viidata, et Kunstikool on humanitaarkool ja TPI on rohkem reaalkool.
Erinevust vist ei pea selgitama?
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Ei maksa kirjutada asjadest, millest midagi ei tea. Tutvu esmalt, mida õpetatakse tulevastele arhitektidele EKA-s.
Kui keegi tahab lugeda, kuidas ja miks viidi arhitektiharidus TPI-st üle loodavasse ERKI-sse, siis on artikkel Kunstiteaduslikkes Uurimustes, 26 (3/4), 2017.
Karin Hallas-Murula. "Arhitektuurihariduse stalinistlikust korraldamisest Eestis 1944–1950". Lk 58−79.
"Aastatel 1944–1954 koolitati Eestis arhitekte Tallinna Polütehnilises Instituudis. Kokku lõpetas seal 113 arhitekti. 1949. aasta sügisel arhitektide vastuvõtt katkestati Moskva ministeeriumi käsul. 1950. aastal alustati arhitektuuriõpet vastloodud Eesti NSV Riiklikus Kunstiinstituudis, millest kujunenud kunstiakadeemias on see jätkunud tänini. Artikkel uurib arhiividokumentidele tuginedes läbiviidud muudatuse põhjusi, sidudes selle stalinismi ajaloolise kontekstiga ning eesmärkidega kujundada arhitektidest kunstnikke, kes koos tarbekunstnikega looksid vormiküllast stalinistlikku arhitektuuri".
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline