vanahalb kirjutas: ↑21 Jaan, 2025 21:21
Lemet kirjutas: ↑21 Jaan, 2025 20:48
Eestinen.. tõsiselt või? Asine allikas??.?
Püha taevas! Teist korda juba.
Eestinen jah sest see on refereerinud Helsingin Sanomat artikli eesti keeles. Kui on huvi võib kas eestineni artiklis hs viitele klikata või lugeda originaalartiklit. Mõlemad on soome keeles.
Et see siin on eestikeelne foorum olen ma võimalusel kirjutanud välisallikatele eestikeelse kokkuvõtte . Või kui juba kuskil on siis lisanud eestikeelse viite.
Mis vahet seal on et kes artiklit tõlgib?
Ma ei tee allikatel niimoodi vahet et midagi loen ja midagi ei loe.
Eestinen - kui seal on mingi omatoodangu või ilma viiteta artikkel on see tavaliselt liiga dramaatiline ja pole vaja tõsiselt võtta. Aga väga sageli on nad mõne Soome tõsisema tegija loo ära tõlkinud ning tasuta lugemiseks üles pannud. Ka äsja oli HS artikkel tasuta ainult tellijatele. Üldreeglina on sellised tõlkelood Euroliidu kursile halba valgust heitvad. Kui ikka leitakse millega Brüsselit sorgata siis see ka kohe üles pannakse.
Postimees - seal ilmus kohe pärast kaabli äralõhkumist.kellegi Eesti ministri , vist Läänemetsa või Tsahkna arvamuslugu et "Täna näitab kogu maailm näpuga Hiinale". Ta pidas kaabli lõhkujaks Hiina laeva mis artikli ilmumise ajaks vist juba Gotlandi juures oli ja ilmselt pärast mõni nõunik ütles et jumalast vale puu all haugud.
Ei ole samuti ülemäära tõsiseltvõetav ja hävingusse läheb see kes on omale mingi kanali valinud ja usub valimatult kõike mis sealt tuleb. Ja ei usu seda mida a priori uskuda ei taha. Ma loen vahel TASS -i ka - netist täitsa kättesaadav ka eks seal peab seedima mis on propaganda ja mis on teine vaatevinkel.
Õnnetusjuhtum või tahtlik kahjustamine (terrorism vms) võib olla oluline kindlustushüvitise saamisel. Ma märkisin seda gaasitoru puhul samuti et kui toru kahjustas sõda, diversioon , terrorism vms siis üldjuhul see kindlustuskaitse alla ei kuulu. Kui purjus kilid ankrut järgi lohistasid siis kindlustus maksab ja nõuab kulud tagasi süüdlaselt . Kui sealt on midagi nõuda. Kui täiesti korras laeval ankur millegipärast alla kukkus siis süüdlast pole. Kindlustus maksab omavahenditest.
Ma mõtlen siis kaabli kindlustust mitte laeva oma mida võib- olla polnudki. Gaasitoru oli kindlustatud ja Eestile ning Soomele oli õnnetusjuhtum ilmselt parem valik.
Kaabli kindlustust pole kuulnud ega spetsiaalselt uurinud.
Küll aga ei maksa teha ennatlikke järeldusi et õnnetusjuhtumi variant on tingimata Kremli jutupunkt, mingite hämarate omanike surve vms.
Teoorias on variandid et kas kindlustusseltsilt puhas raha pangaarvele või õigus tühjade pihkudega jalalt- jalale keksida et Putin tegi , kesse muu.