Need asjad on väga erinevad ja individuaalsed. Mõni puudega isik võib väga edukalt osaleda ühiskonna elus ja toimetamistes ja seda veel väga hea ja kõrge palga peal. Lihtsalt mingid tema teadmised või muud asjaolud on väga spetsiifilised ja/või hinnatud. (Ei hakka näiteid tooma) (P.S. Kui vaja, siis võin ka üldteada näiteid tuua).
Aga mõned on sellised, et nemad mitte iialgi mitte mingil kujul mingit iseseisvat teenistust või hakkamasaamist omama ei saa. Mingigi elukvaliteedi tagamiseks on hoopis hõivatud keegi teine inimene. Kes siis ka omakorda tööturul osaleda ei saa. Sest ta on selle isiku jaoks oluline hoolitseja. Kui talle aga keegi selle eest palka ei maksa, siis ka see hoolitseja istub ilma rahata. Nt antud näite puhul Valdekole hoolitsemise eest Tartu LV saab maksta 120 eurot kuus. (Ka mina saan selle sama raha Tartu LV-lt) See on kogu summa kompenseerimaks asjaolu, et ka mina ei saa tavainimesena osaleda tööjõuturul. (Selgituseks nt ka mina ütleksin oma tööandjale: tulen kella 9.30-ks, peale poisi päevakeskusesse ära viimist. Minema lähen maksimum 15.30, et talle järgi minna. Ta kauem ei jõua, väsib ära. Kui ta jääb haigeks, siis ma ei tule üldse. VB teavitan sind sellest päev varem, vb aga alles hommikul. Laupäev-pühapäev päevakeskus ei tööta, neil päevadel ära minuga arvesta. Suviti on päevakeskuses ka kollektiivpuhkusi olnud, siis sel ajal arvesta, et olen temaga. Vb tulen, vb ei tule. jne jne saaksin kirjutada. Kooliealise puudega lapse puhul on suvepuhkus naguikka 3 kuud. Ühe kuu olen mina, teise kuu on naine, kolmandat me veel ei tea kes temaga on, kui tööandjaga kaubale ei saa. Olen pidanud selgitama juriidika-inimestele, et sina räägid inimõigusest, õigusest puhkusele, aga mina räägin sulle, et meiesuguste perede puhul meil mittemingisugust õigust puhkusele ei ole. Üks suvekuu mina, teine kuu naine, kolmandale lahendust veel ei ole. Raha selle katteks kellegi palkamiseks (keda ei olegi üldse) ammugi mitte. (Estcare-laadsed-ärid tahavad kohe tuhandeid). Kohalik KOV kehitab õlgu. jne jne
Ma võiks veel pikalt kirjutada, aga see ei muuda midagi, sest ikka tuleb keegi siin ja kukub mölisema stiilis, et "mida nad virisevad...
Situatsioonid on erinevad.
Palun tungivalt siin sellel teemal mitte niisama tühja plõksida kui asjadega kokku pole puutunud.