AMvA kirjutas: ↑10 Veebr, 2025 16:21
Vähe endal imelik ei ole sellist juttu ajada?
Miks peaks imelik olema? Või millest üldse niisugune teemapüstitus? Ei leidnud nüüd kiiruga et kes neist kantsleritest Marrani ümberpaigutamise määras aga selleteemaline lõik ERR lehelt kus Meelis Oidsalu Mikk Marranit sarjab
https://www.err.ee/1608691693/meelis-oi ... lik-pohjus
"Igas võimustruktuuris tekib oma sisering, see pole paranoiateooria, vaid paratamatu võimudünaamika. Ka tippametnike siseringis jagatakse eksklusiivseid hüvesid – hästi tasustatud ametikohti. Kui siseministeeriumi endine asekantsler Erkki Koort kunagi kirjutas, et tippametnike konkursid on enamasti fassaad ja otsused tehakse kulisside taga ning märksa kitsamas ringis, siis oldi avalikus teenistuses ta peale pahased, aga samal ajal kõik teadsid, et ta räägib õigust.
Olin kokku kolmel asekantsleri kohal ja ma isiklikult ei ole ühtegi asekantsleri konkurssi võitnud nii, et ma ei teaks juba enne konkursi väljakuulutamist, et "konkursi" võidan. Nii käib ka ülejäänud sadakonna tippametniku määramine. Just nimelt "määramine", mitte konkurss. Poolriiklikud moodustised nagu EAS või RMK, kus on rohkem raha ja vähem reegleid kui traditsioonilistes riigiasutustes, on sellise "ühiskassa" kroonijuveelid."
Minuteada on see kogu aeg niimoodi olnud. Või vaata artikleid "kantslerite varivalitsuse" kohta.
https://www.delfi.ee/artikkel/35362001/ ... eaminister
Kui siin foorumil sisepoliitikat rohkem oli ja EKRE valitsema pääses arvasid mitmed kaasfoorumlased et nüüd hakkavad kaabud laamendama. Keegi, ma tõesti ei mäleta kes, aga ilmselt riigiiametnik siis arvas et olge nüüd rahulikud , küll me seestpoolt suuname ja juhendame. See käibki niimoodi. Valitsused tulevad ja lähevad, ametnikud püsivad ja omavad mingit oma nägemust. Kui on eesmärk riigi kurssi oluliselt muuta siis tuleb ametnikkond mingi tasemeni välja vahetada. Trump oma eelmisel ametiajal seda ülemäära tõsiselt ei võtnud või oli sinisilmne ja eks ta nüüd kaevab sügavamalt.
Mis riigipöördest Kriku nüüd kirjutab? Kas Trump rikub kuidagi USA konstitutsiooni? Minuteada tegutseb ta ikka seaduste piires ja oma nägemuse kohaselt. Mingit müütilist "ametnike riiki" millega see tegevus vastuollu läheb pole olemas. Vastuollu läheb Trumpi tegevus võib-olla nende nägemusega kes harjusid 8 aastase Obama perioodiga, elasi Trumpi üle ja said Bideni ajal ainult jõudu juurde. Aga nemad ei määra seda mis suunas hetkel liigutakse. Kui Trump end kunagi isevalitsejaks kuulutab ja see läbi läheb alles siis saab põhiseadusliku korra muutmisest rääkida.
Euroopas ei ole eriti analooge sest pidevalt on mingid koalitsioonid , erakorralised valimised ja muud segavad faktorid mis ei lase asja võtta niimoodi et valiti presidendiks (või peaministriks) ja nüüd on terve valimisperiood mureta. Soome valitsemine pole kuskilt otsast Usa-ga võrreldav.