Donald Trump JÄLLE president

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Donald Trump JÄLLE president

Postitus Postitas Kriku »

vanahalb kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:58
Kriku kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:39 Sa elad Soomes, nagu ma olen aru saanud - kas seal vahetatakse massiliselt õiguskaitseorganite töötajaid pärast valimisi välja?
Soomes ei ole kaheparteisüsteemi. See mis USAs toimub on iseloomulik kahe parteiga riikidele ja minuarust täiesti loomulik asjade käik.
Ah, jäta nüüd, mitmepartesüsteemidega riikides võivad eri leeride vastuolud mitte vähem teravad olla. Aga mis riikide põhjal sa muidu selliseid üldistusi teed kaheparteisüsteemi kohta?
vanahalb kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:58Augustiputsiga võrdlesin sellepärast et seegi oli ere näide kui üks partei (tagurlased) vahetab välja teise (perestroikameelsed)
Ja see oligi putš ehk siis riigipööre. Nagu ütlesin, ei ole sellised protsessid Lääneriikides tavapärased.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Kriku kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:39 Sa elad Soomes, nagu ma olen aru saanud - kas seal vahetatakse massiliselt õiguskaitseorganite töötajaid pärast valimisi välja?
Meil toimub valitsuse vahetumise käigus tõeline toolide vahetuse ralli. Ei vahetu ainult valitsuse aparatuur vaid lendavad ka kantslerid ja vahetatakse allasutuste juhte ja juhatust ning nõukogu liikmed ka veel takka otsa...Kas meil on välja vahetatud õigsukaitseorganite töötajaid? Mingid vangerdused justkui on toimunud?
Kui öeldakse , et ametnik lastakse lahti õiguspäraselt siis polegi kellegil midagi kobiseda. Justiitsminister lasi oma kantsleri lahti, Kaitseminister lasi oma asekantslerid lahti. Eelmine kantsler pani ministri päris piinliku olukorda ja vältimaks lahti laskmist viskas ise avalduse lauale...Neid kantslereid ja asekantslereid on varemgi meil lahti lastud. Kõik õiguspäraselt. Koostöö uue ministriga ei laabunud õiguspäraselt... Ja asemel pannakse õiguspäraselt sobiv inimene. Või eeldame, et oleme samuti veel arengumaa.
Ausalt mina aru ei saa. Pigem kaldun arvama, et meil käitutaksegi arengumaale vastavalt. Võtame kasvõi riigisekrertäri välja vahetamise. Muudeti ära haridusnõuded kuna funktsioon olevat ajas muutunud. Samas jäi funktsiooni/ametijuhend muutmata....
Welldone&FBI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Welldone&FBI »

Kapten Trumm kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:39 Ma ei oleks sugugi kindel, et see üllatuslik Trumpi võit (kuigi viimase hetkeni arvamusküsitlustes oli tasavägine rebimine) pole justnimelt Muski ja Tiktoki teene. Umbes nagu sai Rumeenia presidendivalimiste esimeses voorus üllatuslikult võitjaks venemeelne kandidaat.

Ei maksa seda väga rõhutada, et valija tahe jne.

See, et USAs on riigiaparaat rohkem politiseeritud kui nt meil, on tegelikult häda neile. Ma küll ei kujutaks ette mingeid parteile lojaalseid kohtunikke Eestis..
Kuule, ksf Trumm, mis kuradi sodi sa kirjutad? Muski ja Tik-toki teene? Halloo, mees, sul ju inglise keel selge või kasuta AI, uuri, kes, mis vanusegrupid jne olid Trumpi valijad. Lihtsalt uuri ja tee selgeks, no ei saa niimoodi lahmida. Juba ammu on kõik andmed läbi töötatud, isegi see, miks mingi grupp Trumpi valis. Vaja veel heietada, kui seal oleks olnud mingi jama või kahtlusvari, oleks see ammu välja tulnud. SEE OLIGI VALIJATE TAHE. Erinevatel põhjustel, kuid nende tahe.

Kui tahad sõna võtta riigiparaadi kohta, siis seleta kohe mida mõtled. Kohalikku, osariigi või föderaalset. Alga lihtsatest asjadest.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

vanahalb kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:58
Soomes ei ole kaheparteisüsteemi. See mis USAs toimub on iseloomulik kahe parteiga riikidele ja minuarust täiesti loomulik asjade käik.
Vähe endal imelik ei ole sellist juttu ajada?
ekacariya
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ekacariya »

Welldone&FBI kirjutas: 10 Veebr, 2025 16:17
Kapten Trumm kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:39 Ma ei oleks sugugi kindel, et see üllatuslik Trumpi võit (kuigi viimase hetkeni arvamusküsitlustes oli tasavägine rebimine) pole justnimelt Muski ja Tiktoki teene. Umbes nagu sai Rumeenia presidendivalimiste esimeses voorus üllatuslikult võitjaks venemeelne kandidaat.

Ei maksa seda väga rõhutada, et valija tahe jne.

See, et USAs on riigiaparaat rohkem politiseeritud kui nt meil, on tegelikult häda neile. Ma küll ei kujutaks ette mingeid parteile lojaalseid kohtunikke Eestis..
Kuule, ksf Trumm, mis kuradi sodi sa kirjutad? Muski ja Tik-toki teene? Halloo, mees, sul ju inglise keel selge või kasuta AI, uuri, kes, mis vanusegrupid jne olid Trumpi valijad. Lihtsalt uuri ja tee selgeks, no ei saa niimoodi lahmida. Juba ammu on kõik andmed läbi töötatud, isegi see, miks mingi grupp Trumpi valis. Vaja veel heietada, kui seal oleks olnud mingi jama või kahtlusvari, oleks see ammu välja tulnud. SEE OLIGI VALIJATE TAHE. Erinevatel põhjustel, kuid nende tahe.

Kui tahad sõna võtta riigiparaadi kohta, siis seleta kohe mida mõtled. Kohalikku, osariigi või föderaalset. Alga lihtsatest asjadest.
Kusjuures tele ja ajakirjandusväljaanded pingutasid pigem Harrise hüvanguks. Trumpil praegu kohtuasi CBS Newsi vastu(nõuab miljardeid) kes seadusevastaselt tegi enne valimisi intervjuu(60 Minutes) ainult ühe osapoolega. Nüüd tuleb ka välja et CBS töötles saadet enne avalikustamist, et jätta Harrisest televaatajatele adekvaatsem mulje
Welldone&FBI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Welldone&FBI »

Kriku kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:39
vanahalb kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:34USAs olid valimised. Valiti Trump ehk vabariiklased. E- valimisi ei olnud, posti teel valimisi kontrolliti. Trump ongi legitiimne president. Välisriikide arvamus siin ei loe. Elementaarne et ta teeb kaadrimuudatused sest vana administratsioon hakkab vastu töötama.
Esiteks ei ole see elementaarne. Eeldus, et kõik eelmise presidendi ajal töötanud ametnikud hakkavad kohe vastu töötama, on arengumaade poliitilisse kultuuri kuuluv mõtteviis. Gruusias käib näiteks asi nii, et kui keegi valimised kaotab, lõpetab ta vanglas. Sa elad Soomes, nagu ma olen aru saanud - kas seal vahetatakse massiliselt õiguskaitseorganite töötajaid pärast valimisi välja?
Mis asja sa ajad, Kriku? Trump on legaalne ja legitiimne president. USA on presidentaalne riik. Kui ta soovib ja tal on selleks õigus kedagi asendada, lahti lasta ja kasvõi vallandada, siis ta teebki seda. Elementaarne. Miks ei võiks ta seda teha? Kui sina usud teisti, jumal sellega. Ja pole mingit eeldust, et kõik hakkavad vastu töötama. Ta ei lase ju kõiki lahti, tal ei ole selleks mingit seaduslikku voli. Lihtsalt ära demagoogitse.
Kriku kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:39 Teiseks, nagu juba mitu korda öeldud, kaadrimuudatused peavad toimuma õiguspäraselt. Julgeolekukontroll on õiguspärase protseduuri osa ja mitte ilma asjata.
Kaadrimuudatused toimuvadki õiguspäraselt!! Traa, kas sa kahtled USA kohtusüsteemis? IGAÜHEL, KES TUNNEB ET TEDA ON EBAÕIGLASELT VALLANDATUD, LAHTI LASTUD, ON VÕIMALIK PÖÖRDUDA KOHTUSSE JA SAADA SEALT ÕIGUS! Mis inimeste peades toimub... Isiklikult arvan, et osa asju jõuabki kohtusse ja lahti lastud saavutavad võidu, kui ennistamisena tööle tagasi. Ja julgeoleku kontrolliks on omad seadused ja reeglid. Ja kui inimene saab selle loa, siis ju kõik ok, kui ei saa, siis puudub tal osale infole juurdepääs. Elementaarne. Näiteks Musk sai kõige kõrgema julgeoleku loa!!
Kriku kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:39 Kolmandaks, muidugi võib õiguspäraselt võimule saanud isik põhimõtteliselt sooritada riigipöörde. Ajaloost on selle kohta palju näiteid.
Põimõtteliselt on võimalik, et homme tõuseb päike minu solgiämbrist. Nii arusaamatu kui see sulle ei tunduks, on see loogiliselt võimalik. Ma ei loodagi, et sa sellest aru saad.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Welldone&FBI kirjutas: 10 Veebr, 2025 16:41
Kriku kirjutas: 10 Veebr, 2025 15:39 Teiseks, nagu juba mitu korda öeldud, kaadrimuudatused peavad toimuma õiguspäraselt. Julgeolekukontroll on õiguspärase protseduuri osa ja mitte ilma asjata.
Kaadrimuudatused toimuvadki õiguspäraselt!! Traa, kas sa kahtled USA kohtusüsteemis? IGAÜHEL, KES TUNNEB ET TEDA ON EBAÕIGLASELT VALLANDATUD, LAHTI LASTUD, ON VÕIMALIK PÖÖRDUDA KOHTUSSE JA SAADA SEALT ÕIGUS!
Ära palun lõuga. Jutt ei olnud teenistusest vabastamise seaduslikkusest. Võta see minutike ja loe enne kirjutamist läbi ka, millele vastad.
JimLaheyUnlimited
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas JimLaheyUnlimited »

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/18 ... 3996105987

Trump twiitis seda artikklit https://www.cnbc.com/2025/02/03/putin-s ... riffs.html

kus putin väidab
“I assure you: Trump, with his character, with his persistence, he will restore order there quite quickly. And all of them, you will see — it will happen quickly, soon — they will all stand at the feet of the master and will wag their tails a little. Everything will fall into place,”
:roll:
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Tollid alumiiniumile ja metallile tulevad,25 protsenti.Millistele riikidele pole veel mainitud aga Geenius peaks homme asjast teavitama.Pakun,et EL ja Hiina on esimesed kaks,mistähendab seda,et Norra on ka nimekirja jõudnud tänu vabakaubanduse leppele El-iga.Sama juhtus ka tema eelmisel tärminil aga minu arust oli siis tolliks kümme protsenti.
Müncheni julgeolekukonverentsile pidi saabuma USA Ukraina eriesindaja,kes osaliselt peaks valgustama USA poolset pakutavat varianti vaherahu tingimustest Ukraina-Venemaa vahel.The Times videokanalis mainiti,et eriesindajast kindrali sõnul kindlasti ei ole kogu ettepanek paigas,kuna tegemist on väga erinevate huvidega ja ka erinevate vaadetega olukorrale.
Nagu ma aru saan,siis konkreetselt on kohtu poole ennistamise hagiga põõrdunud need agendid FBI-st,kellele anti korraldus uurida 6 jaanuari asjaolusid ja ka seda Trumpi Organisatsiooni kohtuasja,mis peaks olema Trumpi äride katusfirma maksude rikkumise kohtuasi,kohtuotsuse järgi nõuti maksudena föderaaleelarvesse tagasi minu mäletamismõõda üle 300 miljoni taala.
See on ju selgelt kättemaksuaktsioon,isegi need agendid olid saba sule sappa saanud,kes mõneks päevaks oli teisi asendanud.
Kujutage nüüd ette sarnast olukorda Eestis,kus näiteks Reinsalu saab kahtluse mõne maksu mittemaksmise eest aga tuleb uuel valimisel võimule ja kohe hakkab neid uurijaid läbi uue prokurõri lahti laskma,kuna pidas seda ebaõiglaseks.Ja oletame,et tänu propagandatorule,mida rahastab mõni Eesti mijonär usubki osa,et ta maksis õieti ning see osa kiidabki,et näete Reinsalut kiusati ja uurijad,kes tegelikult oma tööd tegid tuleb lahti lasta.See on muidugi fiktsioon aga ma olen arvamusel,et need asjad ikka niimoodi ei peaks töötama.Tõin analoogiks ulmelise Eesti variandi,et asja minu vaatenurgast näha.
Viimati muutis kaugeltuuriv, 10 Veebr, 2025 18:57, muudetud 2 korda kokku.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Welldone&FBI kirjutas: 10 Veebr, 2025 16:41 ... Ja julgeoleku kontrolliks on omad seadused ja reeglid. Ja kui inimene saab selle loa, siis ju kõik ok, kui ei saa, siis puudub tal osale infole juurdepääs. Elementaarne. Näiteks Musk sai kõige kõrgema julgeoleku loa!! ...
Kas ma olen midagi maha maganud?
Musk-i DOGE ei ole riiklik asutus ning Musk ei ole riigi palgal. Käsu Muski andmete ligi laskmiseks andis Justiitsministeeriumi "pealiku kohusetäitja", kuid ei andnud talle riigisaladuse luba. Nii ei saanud seda luba ka need tema töötajad, kes andmepankadele ligi lendasid!
Antud asjas juba on olemas esmane kohtuotsus mille alusel tuleb kogu nende kogutud info hävitada!
https://www.reuters.com/legal/us-judge- ... 025-02-08/

Loodan, et akf Welldone annab viite, kus see riigisaladuse loa andmine on kinnitatud. Ootan, et midagi selgineks... :mrgreen:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

AMvA kirjutas: 10 Veebr, 2025 16:21
Miks peaks imelik olema? Või millest üldse niisugune teemapüstitus? Ei leidnud nüüd kiiruga et kes neist kantsleritest Marrani ümberpaigutamise määras aga selleteemaline lõik ERR lehelt kus Meelis Oidsalu Mikk Marranit sarjab https://www.err.ee/1608691693/meelis-oi ... lik-pohjus

"Igas võimustruktuuris tekib oma sisering, see pole paranoiateooria, vaid paratamatu võimudünaamika. Ka tippametnike siseringis jagatakse eksklusiivseid hüvesid – hästi tasustatud ametikohti. Kui siseministeeriumi endine asekantsler Erkki Koort kunagi kirjutas, et tippametnike konkursid on enamasti fassaad ja otsused tehakse kulisside taga ning märksa kitsamas ringis, siis oldi avalikus teenistuses ta peale pahased, aga samal ajal kõik teadsid, et ta räägib õigust.

Olin kokku kolmel asekantsleri kohal ja ma isiklikult ei ole ühtegi asekantsleri konkurssi võitnud nii, et ma ei teaks juba enne konkursi väljakuulutamist, et "konkursi" võidan. Nii käib ka ülejäänud sadakonna tippametniku määramine. Just nimelt "määramine", mitte konkurss. Poolriiklikud moodustised nagu EAS või RMK, kus on rohkem raha ja vähem reegleid kui traditsioonilistes riigiasutustes, on sellise "ühiskassa" kroonijuveelid."

Minuteada on see kogu aeg niimoodi olnud. Või vaata artikleid "kantslerite varivalitsuse" kohta. https://www.delfi.ee/artikkel/35362001/ ... eaminister
Kui siin foorumil sisepoliitikat rohkem oli ja EKRE valitsema pääses arvasid mitmed kaasfoorumlased et nüüd hakkavad kaabud laamendama. Keegi, ma tõesti ei mäleta kes, aga ilmselt riigiiametnik siis arvas et olge nüüd rahulikud , küll me seestpoolt suuname ja juhendame. See käibki niimoodi. Valitsused tulevad ja lähevad, ametnikud püsivad ja omavad mingit oma nägemust. Kui on eesmärk riigi kurssi oluliselt muuta siis tuleb ametnikkond mingi tasemeni välja vahetada. Trump oma eelmisel ametiajal seda ülemäära tõsiselt ei võtnud või oli sinisilmne ja eks ta nüüd kaevab sügavamalt.

Mis riigipöördest Kriku nüüd kirjutab? Kas Trump rikub kuidagi USA konstitutsiooni? Minuteada tegutseb ta ikka seaduste piires ja oma nägemuse kohaselt. Mingit müütilist "ametnike riiki" millega see tegevus vastuollu läheb pole olemas. Vastuollu läheb Trumpi tegevus võib-olla nende nägemusega kes harjusid 8 aastase Obama perioodiga, elasi Trumpi üle ja said Bideni ajal ainult jõudu juurde. Aga nemad ei määra seda mis suunas hetkel liigutakse. Kui Trump end kunagi isevalitsejaks kuulutab ja see läbi läheb alles siis saab põhiseadusliku korra muutmisest rääkida.

Euroopas ei ole eriti analooge sest pidevalt on mingid koalitsioonid , erakorralised valimised ja muud segavad faktorid mis ei lase asja võtta niimoodi et valiti presidendiks (või peaministriks) ja nüüd on terve valimisperiood mureta. Soome valitsemine pole kuskilt otsast Usa-ga võrreldav.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

vanahalb kirjutas: 10 Veebr, 2025 20:41Mis riigipöördest Kriku nüüd kirjutab?
Sina olid see, kes Trumpi tegevust augustiputšiga võrdles.
vanahalb kirjutas: 10 Veebr, 2025 20:41Euroopas ei ole eriti analooge sest pidevalt on mingid koalitsioonid , erakorralised valimised ja muud segavad faktorid mis ei lase asja võtta niimoodi et valiti presidendiks (või peaministriks) ja nüüd on terve valimisperiood mureta. Soome valitsemine pole kuskilt otsast Usa-ga võrreldav.
Euroopas on küllalt olnud terve valimisperioodi püsinud koalitsioone, mis aga siiski nii ei tee.

Sina üritasid siin väita, et Trumpi tegevus olevat tavapärane. Ei ole. Võimalik, et USA ajaloo jooksul on tulnud ette sarnaseid aktsioone (senaator McCarthy komiteed näiteks), aga viimaste aastakümnete jooksul küll mitte.

Üldiselt paistab, et kui esimesel valitsusajal oli ta personalipoliitika mõneti kobav ning kui peavoolu vabariiklased olid minema löödud, siis oli uute tippametnike nimetamises omajagu juhuslikkust, siis nüüd on algusest peale plaan paigas. Muidugi ei pärine see ta enda peakesest.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Erinevalt Trumpi kaadri muudatustest tegeletakse meil tühise moosivargusega erinevate ministeeriumite allasutuste juhtkondade/juhatuste ja nõukogude välja vahetamistega.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

vanahalb kirjutas: 10 Veebr, 2025 20:41
AMvA kirjutas: 10 Veebr, 2025 16:21
Mis riigipöördest Kriku nüüd kirjutab? Kas Trump rikub kuidagi USA konstitutsiooni? Minuteada tegutseb ta ikka seaduste piires ja oma nägemuse kohaselt.
Kuna paljud tema korraldused on kohtus vaidlustatud siis ei saa öelda hetkel et ta alati "tegutseb seaduste piires".
Kui sa nüüd vastu kirjutad et "kohtud on kallutatud" siis pole mõtet üldse argumentatsioonis kasutada sõna "seadus".

Ja muuseas on Trump ka kohtus süüdi mõistetud nii et "seaduste piires tegutsemine" pole temale sugugi mitte elementaarne tegevus ;)
JuriRs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas JuriRs »

Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline