Vennashaud

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
ictta
Liige
Kontakt:

Vennashaud

Postitus Postitas ictta »

Avastasin 1947 aasta sõjaväekaardilt mingi vennashaua Pärnu linnas Raeküla linnaosas Piiri putkast veidi Riia poole. Oskab keegi selle kohta järsku midagi rääkida?
http://www.fotoalbum.ee/pilt.php?id=2373714
PAK
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas PAK »

See peaks olema nende hävituspataljonlaste haud, kes 1941 juulis Sindi poolt tulles kogemata Pärnusse sõitvasse Saksa kolonni sisse sõitsid. Mingi kivi on seal Sindi teeristis metsa all täitsa olemas.
ictta
Liige
Kontakt:

See koht nati kaugel pole Sindi ristist? Praegune kivi on nihutatud, vana kivi oli maakivist ja oleks praeguse teeääre all, kuna tee tehti laiemaks.
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Kontakt:

vennashaud

Postitus Postitas istorik »

Kui kaart on ilmakaarte järgi õigesti orienteeritud siis peaks see ju ikkagi olema 1941 juulis hukatud Sindi hävituspataljonlaste haud?
kas kaardi loodeservas asuv objekt pole mitte Raeküla koolimaja?
vre
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vre »

Koolimaja nägu sobiks sinna küll kuid kuhu jääb siis Sinti minev tee? Või on see ristiasetsevate kriipsukestega joon siis praegune Sindi tee? Sealt olla need noored vaprad hävituspataljoni võitlejad ju tulnud.
ictta
Liige
Kontakt:

härrad ma ju ütlesin kus vennashaua koht asub, küsimus ainult kellele see kuulub?
ictta
Liige
Kontakt:

mõõtsin üle 1km ja 125m Sindi ristist Riia poole
Kasutaja avatar
Ogre
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ogre »

Kui sa lähed Riia poole siis paremalt peaks umbes sama vahemaa pärast tee alla pöörama. Seal on ka mingisugune mälestuskivi.
ictta
Liige
Kontakt:

kui sa mõtled seda juutide kivi , siis see on mõned kilomeetrid kaugemal
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

härrad ma ju ütlesin kus vennashaua koht asub, küsimus ainult kellele see kuulub?
Kaardi koostajate arvates kuulus see muidugi kangelaslikele punaarmeelastele. Mille nad hiljem ära unustasid, nagu näiteks üks selline tähistatud haud Pikasilla lähedal kurikuulsa "surmametsa" külje all, mille üks siinne targutaja hiljuti segi jõudis pöörata.
Välistatud ei ole muidugi segamatused ja on olnud juhtumeid, kus punase puuobeliski alt on vanjat ümber tahetud matta, aga frits vaatas vastu.
ictta
Liige
Kontakt:

vaatan jah, et hilisemate NSVL kindralstaabi kaartidel on Sindi ristis kivi olemas, aga seda hauda pole enam. Järsku tundmatud tegelased puhkavad siiani seal
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kindla peale!
vdreving
Liige

Postitus Postitas vdreving »

Praegu on kõige kuumem vennashaud ilmselt Tõnismäel.Koos istuvad tähtsad komisjonid raiskavad maksumaksja raha ja arutavad tähtsat asja.Point olevat selles,et nendel kadunukestel pole seal väärikas puhata. Ma nüüd räägiks ühest teisest matmiskohast: 44.a. rajati ühte kohta 6 - nda piirikaitserügemendi surnuaed ,kuhu maeti ka kaks riigisakslast.Kokku siis mehi nii 50-ne ringis.Matmisnimekirjad on olemas vaid 18-ne kohta. 1991 .a. plaaneeris üks vend kalmistu kohale sigala ehitust. Mina käisin inimesega rääkimas,et tarvis surnud ümber matta.Igaks juhuks teavitasin ka Viljandi muinsuskaitseinspektorit,Muinsuskaitseametit,Eesti Sõjahaudade Hooldeliitu ja kohalikku valda,kelle maale ehitust plaaniti. Mõni aeg hiljem alustati siiski ehitust.Mina halva inimesena tekitasin " Maalehte" artikli.Ei mõhkugi. Ühel kenal päeval rääkis mulle ehitusel abiks olnud mees,et välja on kaevatud kaks kirstu ja säilmed sealt välja võetud.Mina jälle halva inimesena nagu ma olen kutsusin politsei ja vallavanema.Säilmed saime kätte puudega segamini katlaahjust.Hea,et veel tikku polnud põlema tõmmatud. Nüüd on osaliselt haudadel sigala,kus kärssninad rõõmsalt surnutele ruiates austust avaldavad.Ülejäänud kalmistuosal on suured seasita hunnikud.Väga tore mälestusmärk eesti sõduritele ,väärikas ka vist. Ja kõik peaks nagu teadma,kuid keegi ei kutsu komisjoni kokku ega ehita planku ümber. Kogu asi ehitati riigi maale ja alles eelmisel aastal lasti maa erastada.Seapidaja on muideks pealesõjaaegse Põltsamaa julgeolekuülema poeg.Ema oli mingi tähtis partorg.Ega selliste peale ju siin riigis kellegi hammas hakka.
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Kontakt:

vennashaud

Postitus Postitas istorik »

Millise aastakäigu ja mis ajalehenumbrist seda koledat lugu lugeda saab?
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

vdreving

Sa anna see lugu koos nimede ja andmetega ajakirjandusele pureda, praegult läheks see kindlasti teemaks. Ajad on muutunud.
Läbi Ekspressi võib see ka telekasse jõuda, kui Kärmas seda kuuleb.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline