EV energia ja julgeolek

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
klemm
Liige
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas klemm »

Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 15:29
nimetu kirjutas: 20 Veebr, 2025 14:02
Mis sa ette paned, mida nende (mere)tuulikute asemel teha?
Isegi gaasijaamade rajamine tundub hetkel mõistlikuma variandina. :dont_know:
Mis sorti gaasi me seal põletaks ? Kas norrakate kraamist jätkuks kõigile ? Biogaas on marginaalne
Mingiaeg ju arvutati eestis olevat kildagaasi kogust.
Kui jaamad valmis ja muud pole ongi ju hea põhjus pumpama hakata.
Kristo 53980192
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 21:42 ...
Õhk-õhk kütte häda selles et õhu energiasisaldus on madal ja seetõttu peab kont kole palju üpris sooja õhku puhuma, kui ruum on lisaks väike siis on selline kuivatatud kala tunne külmade ilmadega ;)
Jah, seetõttu et lae all olevate kliimaseadmetega puhutakse üles kerkinud soe õhk (vastu füüsika seadustele) põrandale on nende kasutusjuhendite järgi keelatud suunata kliimaseadmete õhuvoolu inimestele, koduloomadele ja toataimedele ning seetõttu ei tohiks need suure võimsusega töötada ruumis, kus inimesed pidevalt viibivad.

Põrandaseadme poolt liigutatav õhu hulk on kordades väiksem ja sarnaneb tavalise radiaatori õhutsirkulatsiooni omale, sest selle ventilaator imeb põrandalt +22C õhu sisse ja ülevalt tõuseb +49C soojenenud õhk füüsikaseaduse abil ise üles, ilma ventilaatori abita.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
OLAVI
Liige
Kontakt:

kraal kirjutas: 20 Veebr, 2025 21:50
OLAVI kirjutas: 20 Veebr, 2025 21:06 Tegin juba paranduse, et tootekoodi lõpus peab olema "-1".
Panasonic Z25UFEAW-1
Ise ei ole saanud nii külmas katsetada aga Norra instituudis olevat mõõdetud toimimine kuni -35C.
Eks ta ole jah ökonoomsem kui takistustraadiga kütta. Võtab ca 2 korda vähem elektrit.
COP näitab, mitu korda annab seade rohkem soojusenergiat võrreldes kulutatud elektrienergiaga.
Lisanduvad muidugi muud kulud aga kokkuvõttes tuleb odavam kui ainult elektriga kütta.
Z25UFEAW-1.jpg
Hetkel on väljas -4 ja arvutus näitab COP ca 4, ehk palju parem kui õhk/vesi pumbaga varem oli.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Kapten Trumm kirjutas: 20 Veebr, 2025 16:35 Ma kütan ehitusjärgus, kuid juba soojustatud majas 32 m3 osa igapäevaselt elektriga, hoides seal äraolekul 14 kraadi sees, minu elektrikulu on umbes 40 eurot kuus. Tõstes temperatuuri 22 kraadini, hakkab rusikareegli järgi minema 56 eurot kuus (1 kraad tõstmist suurendab soojakulu 5%). Ma ei leia, et see oleks kallis. Lihtsalt soojustanud olen ise, ilma külmasildadeta, soojustus 250 mm. Ja kindlasti ei viitsiks ma jamada mingite undavate soojuspumpadega. Kui puudu jääb, kütan ahju juurde.
Kui panna arvestuslikuks ruumikõrguseks 2,5 meetrit, siis teeb see napp 13 ruutu põrandapinda? Arve 40 euri ja ainult 14 kraadi?
Vahest ikka eksitus ja 32 m2 (ruutmeetrit).
kraal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kraal »

OLAVI kirjutas: 20 Veebr, 2025 22:19
kraal kirjutas: 20 Veebr, 2025 21:50
OLAVI kirjutas: 20 Veebr, 2025 21:06 Tegin juba paranduse, et tootekoodi lõpus peab olema "-1".
Panasonic Z25UFEAW-1
Ise ei ole saanud nii külmas katsetada aga Norra instituudis olevat mõõdetud toimimine kuni -35C.
Eks ta ole jah ökonoomsem kui takistustraadiga kütta. Võtab ca 2 korda vähem elektrit.
COP näitab, mitu korda annab seade rohkem soojusenergiat võrreldes kulutatud elektrienergiaga.
Lisanduvad muidugi muud kulud aga kokkuvõttes tuleb odavam kui ainult elektriga kütta.
Z25UFEAW-1.jpg
Hetkel on väljas -4 ja arvutus näitab COP ca 4, ehk palju parem kui õhk/vesi pumbaga varem oli.
Jumal tänatud, et meil praegu sellised ilmad ei ole.
ILM.JPG
vana124
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vana124 »

Parafraseerides tuulikusõpru: nendel üksikutel tundidel aastast käivitame (puu)gaasikatlad :dont_know:
*** Eesti Elektritarvitajate Erakond ***
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

OLAVI kirjutas: 20 Veebr, 2025 22:12
Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 21:42 ...
Õhk-õhk kütte häda selles et õhu energiasisaldus on madal ja seetõttu peab kont kole palju üpris sooja õhku puhuma, kui ruum on lisaks väike siis on selline kuivatatud kala tunne külmade ilmadega ;)
Jah, seetõttu et lae all olevate kliimaseadmetega puhutakse üles kerkinud soe õhk (vastu füüsika seadustele) põrandale on nende kasutusjuhendite järgi keelatud suunata kliimaseadmete õhuvoolu inimestele, koduloomadele ja toataimedele ning seetõttu ei tohiks need suure võimsusega töötada ruumis, kus inimesed pidevalt viibivad.

Põrandaseadme poolt liigutatav õhu hulk on kordades väiksem ja sarnaneb tavalise radiaatori õhutsirkulatsiooni omale, sest selle ventilaator imeb põrandalt +22C õhu sisse ja ülevalt tõuseb +49C soojenenud õhk füüsikaseaduse abil ise üles, ilma ventilaatori abita.
See on hää et ei tohiks aga kahjuks ma olen näinud 20m2 korterites elutoa akna kohal rõõmsalt mingeid cooperi käkke mille õige koht oleks ehk rehvilaos.
Ja inimese voodi sealsamas all ja imestab et miks on tunne nagu voblal.
Kuna elektriarve pumbale oli talvel 20 euri kuus siis ma küsisin et kas ta raatsib elukvaliteedi nimel kulutada 50 ja panna akna alla tavaline õliradikas. Täpselt ei tea kas võttis soovitust kuulda.

Kortermajasid renoveeritakse ju nii et eelarve on nullilähedane ja elukvaliteet ei ole üldse oluline.

P.S. Sellesama cooperi käki hoolduse eest kasseeriti 100 euri aastas nii et sääst... missugune ?
P.S.S. Ostke mitsu pump kui ostate.
Peeter
Liige
Kontakt:

Madis Reivik kirjutas: 21 Veebr, 2025 10:13 Kortermajasid renoveeritakse ju nii et eelarve on nullilähedane ja elukvaliteet ei ole üldse oluline.
?
Kuidas sellist lauset mõista?
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Lihtne - hind aetakse alla ja ehituskvaliteet on vastav. Ventilatsioon ja küte on puudulikud ja inimesed istuvad niiskes ja hapnikuvabas putkas. Välisuksed on rauast ja vildakad ja ma ei tea kuidas vanainimesed neid lahti saavad..
Odavad plastikaknad, odav soojustus, käidavad kohad ei ole kaitstud tsementplaadi vms, seega seinte sisse tekib auke...

Ega ma ei ole näinud KÕIKI renoveerimisi aga professionaalne kretinism on mul selline et kui kuhugi satun siis silmad käivad ringi ja tuvastavad puudusi.

Aga vahel tundub et 10% kallim lahendus oleks 3x parema tulemuse andnud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Peeter kirjutas: 21 Veebr, 2025 0:06
Kapten Trumm kirjutas: 20 Veebr, 2025 16:35 Ma kütan ehitusjärgus, kuid juba soojustatud majas 32 m3 osa igapäevaselt elektriga, hoides seal äraolekul 14 kraadi sees, minu elektrikulu on umbes 40 eurot kuus. Tõstes temperatuuri 22 kraadini, hakkab rusikareegli järgi minema 56 eurot kuus (1 kraad tõstmist suurendab soojakulu 5%). Ma ei leia, et see oleks kallis. Lihtsalt soojustanud olen ise, ilma külmasildadeta, soojustus 250 mm. Ja kindlasti ei viitsiks ma jamada mingite undavate soojuspumpadega. Kui puudu jääb, kütan ahju juurde.
Kui panna arvestuslikuks ruumikõrguseks 2,5 meetrit, siis teeb see napp 13 ruutu põrandapinda? Arve 40 euri ja ainult 14 kraadi?
Vahest ikka eksitus ja 32 m2 (ruutmeetrit).
Näpukas, 32 m2 põrandapinda, ruumide kõrgus 2,5 m.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Madis Reivik kirjutas: 21 Veebr, 2025 11:12 Lihtne - hind aetakse alla ja ehituskvaliteet on vastav....
Aga vahel tundub et 10% kallim lahendus oleks 3x parema tulemuse andnud.
Ei õigusta, aga...
Enda eest rääkides, siis olen enda tarbeks püüdnud teha, suht parimal võimalikul viisil, aga alati on suht kohe-hiljem selgunud, et "miks ma ei kasutanud teist lahendust või teisi materjale."
Lihtsalt, "päeva lõpuks tõstad käed ja annad alla".
Lepid olukorraga, harjud ära :(
Teisel juhul, oleks kõik, võimalikud parendused, tegemata :scratch:
OLAVI
Liige
Kontakt:

Madis Reivik kirjutas: 21 Veebr, 2025 10:13 ....
P.S. Sellesama cooperi käki hoolduse eest kasseeriti 100 euri aastas nii et sääst... missugune ?
...
Olenemata, et millise tootja seadet hooldada, maksab Õ/Õ seadme korraline hooldus sellel aastal juba 170eur ja maa- ning vesipumpadel on "spetsialisti visiit" ca 2 korda kallim.
(Diagnoosivõimeliste spetsialistide puudus.)
P.S.S. Ostke mitsu pump kui ostate.
Kuna kehtivate loodusseaduste kohaselt ei sobi "laealune puhur" nende eluruumide pidevaks kütteks, kus asuvad pidevalt inimesed, siis firmamärk kastil ei muuda füüsikat.

Laealune seade sobib näiteks elamise "suure toa" või trepihalli perioodiliseks kütteks, kus tööpäeviti ja öösiti tavaliselt inimesi pikemat aega ei viibi.
ahto42
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ahto42 »

Mul töökaaslase korter elektriküttel. Hiljuti võttis ette kapitaal renoveerimise. Selle käigus vahetas 3x2kw seinaradikad nende vastu
https://seasonal.aeno.com/heater

Hetkel rahul. äppist juhitav ja saab pinnatempi alla tuua, et veel ökom oleks.
Peeter
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 20 Veebr, 2025 13:50
Aga milleks peab siis meie riigi rahvas panustama väga-väga palju raha sellisesse energeetikasse, mis ei suuda tagada meile ei varustuskindlust, ega varustusjulgeolekut?
Mis sa ette paned, mida nende (mere)tuulikute asemel teha?
Alles nüüd küsid? Siin on lehekülgede kaupa ka piisavalt tehnilist juttu olnud. Ja seda aastate jooksul juba. Märksõnadeks tootmise kohapealt varustuskindlus, tasakaalustatud energeetikaportfell, kompleksne vaade jne. Majanduse kohapealt kulutõhusus, jällegi kompleksne vaade, edasi energia hind tarbijatele ja sealt edasi selle hinna mõju kogu riigi majandusele jne. Nüüdseks oli küllalt postitusi/artikleid/esinemisi ja mitte ainult siin foorumis, vaid üle maa, milles käsitleti sellistel tingimustel arusaamatut ja Eestile kui riigile ja majandusele mitte majanduslikku kasu vaid hoopis täiendavaid kohustusi panevat projekti. Ja sina näed siiamaani põhiprobleemina ainult "uhuutajaid ja putiniste"? Ja alles nüüd küsid? Ma juba panin siia näiteid, kellede artikleid algatuseks tasuks üle lugeda ja üritada kaasa mõelda. (*loomulikult juhul kui energeetika-alaste baasteadmiste kursus on juba läbitud
*poliit-energeetika kursus ei lähe arvesse, sellega pole suurt midagi teha, ega parteikontoris hääletamise või lihtsalt maailmavaatega füüsikaseadusi muuta ei saa)

P.S. Kui sa energeetikat ei jaga, siis küsi abi, küll selgitatakse, siingi on küllalt pädevaid selgitajaid. Kui on häbi küsida, siis tee kasvõi PS sellele, kes sinu arvates tundub energeetikas pädev olema ... aga palun ära postita enne sellist endale asjade selgeks tegemist siia kindlas kõneviisis seisukohti ja ära sildista teisi.

P.S. On juba vana kõnekäänd, et "mida rohkem (mingist teemast) tead, seda rumalamana end tunned". Selles stiilis öelduna ja ikka aastaid voltide ja amprite abil lisaks leivale ka singi lauale toonud inimesena ma tagasihoidlikult ütlen, et mul on veel küllalt õppida erinevalt nii mõnestki teisest siin kellel kõik on ilma erialaste teadmistetagi selge.
Tänan õnne, et riigi raha (meie kõigi) riisumise skeem sellisel kujul vähemalt eilse seisuga selleks korraks seisma pandi. Ja ma pean silmas toetusprojekte, mitte tuulikuid.
Viimati muutis Peeter, 21 Veebr, 2025 13:30, muudetud 1 kord kokku.
Peeter
Liige
Kontakt:

ahto42 kirjutas: 21 Veebr, 2025 11:33 Mul töökaaslase korter elektriküttel. Hiljuti võttis ette kapitaal renoveerimise. Selle käigus vahetas 3x2kw seinaradikad nende vastu
https://seasonal.aeno.com/heater

Hetkel rahul. äppist juhitav ja saab pinnatempi alla tuua, et veel ökom oleks.
Päris kummastav oli eile siit lugeda, kuidas keegi saab olla seisukohal, et elektrikütet meil keegi ei kasuta.
On küllalt selliseid pindu, mis kasutavad kütteks elektrit kas siis puhtalt otse, või siis mingitmoodi kombineeritult millegiga koos aga ikka "otse". Nii kortereid, kui kontoreid. Esimese näitena kohe juuksur, kelle juures just käisin. Omalgi on mitu kontorit aja jooksul olnud, kus hoone elektrivarustus on rajatud (omal ajal) juba "väga kõvade kaablitega" ja rendileandja lihtsalt ütlebki, et vajadusel küta omale elektriradikaga juurde just nii palju kui vaja. Tal lihtsam rendipindadega majandamisel voolumõõtjaid paigaldada, kui et arvestamisejagamist võimaldavaid torustikusüsteeme ümber või juurde ehitada. Nagunii rendilevõtja maksab selle kinni olles arvestanud selle oma office hoidmise ja pidamise kuludesse. Ja eks see paar kuud siis tuleb ära kannatada ja kütta just nii palju kui vahetult offices olles vajalikuks pead.
Omal on (iseenda poolt iseendale) majas (ca220ruutu) 20+ aastat tagasi rajatud puuküttega lahendus ja samas täiendava võimaliku küttevariandina rajatud "seinapealne aknaalune radikavõimekus", tolle aja perspektiivide tuules. Vahepeal võtsin maha, elik see muutus "radikavalmiduseks", aga nüüd olen siiski aegapidi tagasi pannud. Kui nad juba olemas ja süsteem rajatud on. Ja mõnes toas täiendava soojusenergia andjana ka kasutanud. Ca 15 radikat paralleelse süsteemina. Värskendusremontide käigus sai maha võetud ja kuna vajadust polnud, siis tagasi ei pannudki. Ja siis järjest ikka panin tagasi... kui nad ju kõik olemas on, ja "ise veel kruvikat hoida oskan". Mõned ongi tühjaks kohaks jäänud, mõned on aastaid seisnud seinal nn "reservis" ja lihtsalt läbivad mul plaanilise kontrolli ja puhastuse. Aga mõningates tubades siiski kasutan talveperioodil aegajalt. Sest see on juba rajatuna odavaim ja lihtsaim küttevariant, kui kuskile tuppa on hetkel tarvis lisakütet, või lihtsalt ei viitsigi või nt ei klapigi ajaliselt ahju kütta. Või siis on ülejäänud elamine ok ja pelgalt sinna tuppa ongi ainult ja sedagi sutike juurde vaja. See on odavaim kombineerimine kui süsteem on juba rajatud. Isegi nende radikate vahetamine seinakontaktis "uudsemate ja kaasaegsemate ja säästlikemate jne" vastu ja ka ise vahetades ei pruugi tagasi tuua tehtud kulutusi, kuna süsteem ei saa nii palju koormustki. Ammugi siis veel milline segadus, peavalu ja rahakulu tuleks, kui hakkaks praegu torustikke ümber või juurde vedama ja süsteemi ümber ehitama, seadmeid soetama jne. Kui sa ise hakkama ei saa, siis juba igatsugu väiketöödel esitatavad "spetsialisti-tülitamise-arved" võivad kogu eeldatava tulu olematuks teha, aga sinna otsa veel nn suuremahulisemad tööd? Täna maksan kuuarves kütteperioodil vajadusel täiendava küttena paarkümmend eurot juurde saades just mulle vajalikul hetkel vajalikus koguses soojusenergiat. Nt lisandunud elektriarve detsembris küte koos jõuluvälisvalgustusega kokku 45 eurot. Jaanuaris lisaküte no maks ehk 10 eurot (tüdrukule ikka meeldib oma toas radikat kruttida). Senikaua kuni ise niimoodi hakkama saan nende paarikümne euro ulatuses, senikaua ei näe ma mõtet süsteemi kapitaalselt ümbertuunima hakata. Üks mees kõrvalt ütles, et iga mastaapsema liigutuse eest, mida tegema planeeriksid hakata, saaksid kuni paarikümneks aastaks küttepuid osta.

Kogu see teema mõnekümne euro kokkuhoiu ümber näidetena, kuidas keegi kütab, või millise auto ta valib, millele kuu jooksul paagitäis või kaks kütet siis sisse ostab ja kui palju ta nüüd kellegi teisega võrreldes raha rohkem oma valikuga kulutab mõjub koomiliselt, kui samas tõmmatakse omale suurejooneliselt autot liisides selga kuumakseid, kaskomakseid, vb keegi ka erisoodustusmakseid jne jne lõpetades nüüd ka registreerimismaksude ja aastamaksudega. Nagu ma KÜ koosolekul selgitasin: kui auto liisid, siis 250 numbrina, kui sellisena pole raha (naisele teine auto kah ju), kui telekas osta, siis 250 pole raha, kui reisile minna, siis 250 pole raha, kui naisega õhtul kõrtsi minna, siis 100 pole raha jne, aga kui ühistus 50 eurot reservfondi korteri pealt maksta (lolliks oled läinud või!) või trepikoja remondiks, siis üle 20 euro küll maksta ei kannataks (kuskuradist mina selle raha sul nüüd võtan, ega ma miljonär ole sul), jne
Ja siis käib samal ajal hull naabri/tuttava/töökaslaase/akf-i arvustamine stiilis, et nüüd tal läks see paagitäis 90 euri (selle kuu paagitäis), aga minul läheb paagitäis ainult 75 (vmt) või, et keegi saab üleüldse laadijast ja mis hinnaga jne. Et vaata kus lollakas ja rumal inimene Eestist nüüd üleüldsegi ei hooli ja sellise autoga sõidab ja pealgi raiskab nüüd raha tanklas...
Viimati muutis Peeter, 25 Veebr, 2025 11:18, muudetud 2 korda kokku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: ivo86 ja 1 külaline