Peeter Espak meenutab aegu kui andis loenguid Narva Kolledžis
https://arvamus.postimees.ee/8236688/pe ... kaitsevagi
Selle kõige juures oli eriti üllatav taas asjaolu, et muidu eesti keelt valdavad õpetajad polnud (v.a erandid) sageli peaaegu mitte midagi täpsemat kuulnud ka sellest, misasi on üldse Eesti riik. Nad teadsid, et president on keegi Ilves seal Tallinnas ja olid kuulnud ka peaministri nime, kuigi see ei tundunud vist nii oluline – suur isa on ikkagi nimega president. Poliitikutest tunti ainult keskerakondlasi ja Savisaart. Teati ka õiguskantslerit, sest õiguskantsler on laste ombudsman ja see oli vist siis asjaolu, mida tegevõpetajad pidid teadma oma ameti tõttu.
Eriti üllatav oli aga auditooriumile mu meelest ühes loengus see, et Eestil on olemas oma päris kaitsevägi, millel eksisteerib isegi soomusvõimekus – on kõiksugu kahurid, mis teevad põmm ja soomusmasinad ja raketid lausa. Kuigi ühel loengukursusel pidin seletama lihtsalt Eesti ühiskonna ja ajaloo õpetamise aluseid, avastasin ennast projektorist hoopis tutvustamas kaitseväe tehnikat – lihtsalt seletamaks, et selline asi ongi päriselt olemas ja meil on lausa mitukümmend tuhat meest püssi all. Mulle jäi arusaam, et venelaste meelest oli Eesti mingi ilma oma igasuguse kaitsevõimeta moodustis, mis lihtsalt on küll nagu mingi poolriik, aga mitte võrreldav riigina kellegi teisega – nn päris riigiga. Rääkimata Venemaast. See ei olnud mitte vaenulikkusest tulenev teadmatus, vaid mitte keegi polnud mitte kunagi proovinudki Eesti olemasolu tutvustada – see oli minu mulje.