Ekspedeerijana kuidas mu töö käis. Klient küsib hinda mingi koguse kauba mingis ajapiiris kuhugi viimiseks. Saab hinnapakkumise reeglina juba olemasoleva hinnakirja alusel või siis allahindlusega kui hea klient on. Mis transport on, see neid üldse ei huvita. Reeglina ei huvita kohaleviimise aeg ka eriti, transpordiajad mingisse piirkonda on enam-vähem teada ja sellega arvestatakse, kiirem ja väiksem kaup liigub kullerfirma kaudu. Kui klient on hinnaga rahul, siis hakkan alles sellele transporti otsima. Mida soodsamalt ma transpordi leian, seda parem on meie firmale marginaal. Kui raudteetransport siis raudteetransport, kui meri siis meri, kui lennutransport siis lennutransport. Ei mingit diskrimineerimist, puhtalt hinna järgi otsustamine ja juba minu ajal olid kõik viisid olemas ja kasutusel.
Ahjaa - aususe huvides pean mainima, et transiidiga me ei tegelenud, ainult Eestist või Eestisse kaubaga.
Nüüd hakkas mängima see kuidas kaup pakendatud on. Kui alustele nagu enamik firmasid oma kaupa hoiab siis oli kõige mõistlikum autotransport. Kiired veosed läksid lennukitega aga seal on omaenda formaadis alused, nii et kaup tuli sinna laduda. Kõige suurem valik oli kui kaup juba konteinerites - siis sobis nii auto, rong kui laev. Autot kasutati ainult siis kui saatvad logistikud otsustasid meritsi tulnud konteineri kuhugi riigisiseselt vedada või siis noh, lähiriikide lähipiirkondadesse. Aga muidu soomlased saatsid oma konteinerid ikka meritsi - eriline mõte konteiner Eesisse vedada kui saab selle konteineri otse meritsi sihtriiki viia. Raudteega oli mõistlik konteinereid siis saata kui sihtpunktiks mõni SRÜ kaugem piirkond aga seda juhtus harva.
Usun, et hetkel pole suurt muud muutunud kui ainult raudteede infratasud on veel kiiremini kerkinud kui maanteevedude hinnatõus.
Tuletan veelkord meelde, et raudteega saab ka praegu kaupu lõuna suunas saata. Akf Peeter kindlasti võib ütelda, milliseid vaguneid ta sinnapoole liikumas näeb - kas konteinereid, tsisterne või puistelasti.
Hindadest. Juba ütlesin, et üks täis rekkakoorem maksab Soomest Lätti ca €600.
Mõni firmaomanik võiks uurida palju läheks tema kauba transport maksma Riiga või Kaunasesse raudtee kaudu:
https://utrans.ee/et/raudteekaubaveod/
RB puhul ennustaks, et konteinereid nad meretranspordilt kätte ei saa, kui miski võib toimida siis tõesti haagiste vedu platvormidel aga siin sõltub samamoodi kõik hinnast.
Päris kindlasti igatsen ka mina seda, et rekkakolonnid Pärnu suunas hõreneksid, sõidan töö tõttu üle Eesti ja Pärnu mnt on kõige ebamugavam suund tõesti.