Troll kirjutas:Sasha ja Denis.
Kui oskate, siis paluks teil selgitada oma rahvuskaaslaste käitumismotiive. Praegu jäävad mitmed asjad eestlastele arusaamatuks.
Miks teid nii väga häirib see monumendi ja sinna maetute ümbermatmine kalmistule s.o mitte monumendi hävitamine, vaid teisaldamine? Samal ajal kui Venemaal on seda just viimasel ajal mitmes kohas juhtunud - Stavropol, Himki? Kas see ,mis on lubatud Venemaal , on Eestis tabu? Kaksikmoraal?
Miks te tahate minna mälestama sõjas langenuid just Tõnismäele? Mis on Tõnismäes nii erilist, et muu koht Tallinnas ei sobi? Miks peab lilli viidama just "Pronkssõdurile", mitte aga teistele nõukogude sõdurite mälestusmärkidele (aga neid on Tallinnas ju palju, kusjuures mujal on langenuid maetuid kordades rohkem kui Tõnismäele)? Mis teeb need 14 Tõnismäele maetut sõdurit nii eriliseks, et kogu tähelepanu ja lilled peavad teie arust kuuluma just neile, mitte aga teistes matmispaikades puhkavatele sadadele nõukogude sõduritele?
Kui oskaksite need küsimused mõistlikult (aga mitte "ne trogaite našihh, urodõ"-stiilis) selgitada, ehk oleksid ka eestlased siis arusaavamad!?
Mis puudutab vandaaitsemis ja lõhumist. 26 aprillil on tekkinud olukord, millal vanema ja arukama põlvkonna esindajad jäid koju, nooremapoolsed aga tulid pronkssõduri juurde. Kindlasti, kohale on ilmunud ka igasugused paadialused, kes hiljem osalesid marodöörluses. Mina elan sündmuste asukohast vahetus läheduses ning käisin ka seal. Kõik purustused tekitas võib olla 5% osalenutest. Ülejäänud lihtsalt vaatasid pealt.
Mis puudutab käitumistmotiive laias laastus siis minu motivatsioon on järgmine. Pronkssõduri üleviimine oli alguses peale tehtud eesmärgiga näidata venelastele nende koht siin Eestis. Ma arvan meie ei pea siin üks teisele valetama. Minule see koht ei sobi. See ongi minu isiklik käitumismotivatsioon selles küsimuses.
Mis puudutab Moskva ja Venemaad. Mind väga ei huvitagi mis seal toimub. Aga minu teada Himki ja Rostovi monumentide teiseldamine põhjustanud kohalike võimude tagasiastumise. Siiski ei olnud tegemist sellise tähendusega sammuga nagu Pronkssõduri puhul, kuna monumentide teiseldamine oli toimunud ehitustööde tõttu.
Mis puudutab seda kuhu lilli viia, siis selles tõepoolest ei ole mingit tähtsust. Nii nagu mina olen seda öelnud, üleüldse, pronkssõdur on langenute eestlaste monument ning osa eesti rahvuskultuurist. sellega kui eestlased lihtsalt nii sama saeksid seda tükkideks ning saadaksid sulatusahju mind see väga ei erutaks. Minu jaoks küsimus on selles, et teiseldamist põhjustas kohalike venelaste kogunemine sinna 9 mail nung sellega üritati venelastele koha näidata. Siinkohal minule jääb kahjuks ka põlisrahva motivatsioon ähmaseks, kuna ei pea just Nostradamus olla et aru saada sellest, et kõikide sündmuste tulemuseks on see, et rahva hulk mis hakkab 9 maid siin avalikult tähistama kasvab mitmekordselt, kaasa arvatud need inimesed kes seda pole kunagi avalikult teinud, näiteks mina. Seda enam peavad normaalsed venelased oma nina tänavale näitama, sest meie ei saa lubada et seda teevad kogu aeg meie eest kohalikud venekeelsed pätid.
Muuhulgas on üks kurb lugu see, et selle sündmusega väga paljud kohalikud venelased on maandunud jälle Moskva mõjuorbiidi. Nii et selle asemel et olla iseseisev faktor eesti sisepoliitikas, saab neist eestile vaenliku välisriiki instrument. Veel kurvem on see, et seda just nooremapoolsete inimeste hulgas.
Ostan kokku kõik võimalikud E.Savisaare kuju, nime, autogrammiga esemed (trükimaterjalid, aktifotod, raamatud, pastapliiatsid, toiduainepakendid) jne.