No ma ei tea mitu korda peab rääkima, et toodi. Kaua see "võibolla ostiski" veel käib?Some kirjutas: ↑21 Mai, 2025 15:07 Võib-olla Luunja ostiski. Aga ei usu, et nad dokumentide/päritolu võltsimisega tegelesid, risk nii suure ettevõtmise jaoks suur. Võib-olla ostsid puuduoleva mahu välismaalt ja turundasid noname Kreeka/Hispaania kurgina? Sellest oleks ajakirjandusse jälg maha jäänud, hetkel leidsin ainult tolle LL artikli ja "ühe tuttava tuttav autojuht nägi" FB postituse. Skandaale leidsin Grüne Fee kohta kaks skandaali - üks keelatud taimekaitsvahendi kohta ja teine tööõnnetus, kus üks naine liiniõnnetuses skalbi kaotas.
Salvest ja Felix ostavad ka puuduolevad kurgid välismaalt, kohalikud tootjad ei saa mahtu täis - purki panekuks sobivad ainult konkreetses mõõdus kurgid, mis valmivad kõigil põldudel praktiliselt samal ajal.
Tegelikult huvitav oleks teada, kes muidu hispaania kurgi hulgimüügiga tegelevad? Poeketid ju ei osta seda ise välismaalt vaid kohalikult vahendajalt.
Maasikate puhul kahtlustaks isegi, et turumüüjal on kiusatus odavamat ja kallimat omavahel tempida. Rääkimata tundmatut sorti "Eesti õunadest", nendega paistis silma Mulgi Õun nimeline ettevõte.
Vahepeal on tulnud üks postitus, mis asja ka teisest aspektist kinnitab:
Minu info oli tookord jah, et mitu erinevas etapis vedu toimus. Et esimene sats tuli niisama kirjadeta kiles, aga seejärel saadeti juba siit kiled sinna, ja said kohe juba seal Luunja kirjad peale. Mitte ühekordne ajutine hädasutsakas, vaid planeeritud pikem tegevus.
Teine teema on see, et igaüks võib tuua ja müüa, ja see ongi ettevõtlus. Aga lihtsalt kui luuakse võltsillusiooni, et see ongi "Eesti toode", kuigi tegemist on hoopis muu kaubaga, siis see on juba hoopis muu lugu. Siis on see petulugu. Kohe siia ka üks teine näide: ka "Salvest"-i puhul eeldame me oma kodumaist kraami ja siis ohates ostame kallimalt, sest "Eesti oma" eest küsitaksegi rohkem jne. Ja siis avastad purgilt sildiservast väikese kirja, et "Tehtud Ungaris AS Salvesti tellimusel". Eriti tobe on selle juures see, et sellise kirja avastad sa näiteks helerohelises kirjas "tavalisel" rohelisel taustal vmt. Sa pead ekstra otsima, kui sa ei tea otsida, siis sa ei leiagi, sest sa ei näe, sest toonivahe on väike... Olen ostnud ka Salvesti konservtomateid, milledel oli purgil peal samasugune "mitte eriti kergesti leitav eestikeelne kiri": "Tehtud Vietnamis AS Salvesti tellimusel". Ja sama lugu on ju ka Selveri või Maxima vmt "omabrändi" lettides. Pärast seda üritan alati jälgida, kes on tegelik tootja ja üllatusi aeg-ajalt ikka leidub. Eraldi teema on üldse see, et miks ma peaksin maksma Ungari kurgi või herne vmt eest rohkem, kui talle on Salvesti või mõne muu tootja justkui "Eestipäritolule" vihjav silt külge liimitud?
Ja eraldi teema on üldse see veel, et on juhuseid, kus peale siinset "ümberpakendamist" ilmub tootele 474-vöötkood, ja veel niimoodi, et sa ei saagi enam teada saama kust see originaaltoode pärit on.
Ja veel üldse eraldi teema on see, et vahetevahel on mul tunne, nagu oleks kuskile koolinoorte väitluskonkursile sattunud. Räägid asjadest, mis reaalselt toimunud on, ja mis ei peaks küll mingi suur üllatus nüüd olema ... ja siis järsku keegi kirjutab:
Ja loen siis sellist juttu ja mõtlen endamisi:...ja nii see heietamine käib: Üks olla kuulnud, teine olla rääkind, kolmas olla näind.
Kus suitsu, seal ikka tuld ja küllap ta siis tõsi on. Kuskil olla mingi artikkelgi kirjutet,
aga vaat seda teistele lugemiseks siia jälle linkida ei saa...
"Aru-ma-ei-taipa?" Kas ta üldse eluga kursis ei ole? Kas ta üldse lehti ei loe ja ei ole lugenud? Või on mäluga probleem? (Nagu poliitik tavainimese kohta põlglikult ütleb- haugi mälu 5 minutit)... Või ongi lihtsalt nii noor, kooliõpilane alles, et ei teagi lihtsalt veel mitte midagi.... Ja siis peaksin mina hakkama linke otsima ja harima....? No-ma-ei-tea.
Ei-noh, ma võin ju sellega ka tegeleda, kui tõesti lugu nii on, aga see eeldaks ju kah viisakamat küsimist ju... ja ka tunnistamist, et "ma ei tea, palun selgita"...
Varsti kirjutan midagi stiilis, et "...ja siis valiti Eesti Vabariigi presidendiks Kersti Kaljulaidi asemele uueks presidendiks Alar Karis..." ja siis tuleb kohe kusklit lajatus:
"Aga linki ei olegi või? Jälle mingeid kuulujutte räägid siin või?"