Nutt ja hala

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Peeter
Liige
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas Peeter »

Some kirjutas: 21 Mai, 2025 15:07 Võib-olla Luunja ostiski. Aga ei usu, et nad dokumentide/päritolu võltsimisega tegelesid, risk nii suure ettevõtmise jaoks suur. Võib-olla ostsid puuduoleva mahu välismaalt ja turundasid noname Kreeka/Hispaania kurgina? Sellest oleks ajakirjandusse jälg maha jäänud, hetkel leidsin ainult tolle LL artikli ja "ühe tuttava tuttav autojuht nägi" FB postituse. Skandaale leidsin Grüne Fee kohta kaks skandaali - üks keelatud taimekaitsvahendi kohta ja teine tööõnnetus, kus üks naine liiniõnnetuses skalbi kaotas.

Salvest ja Felix ostavad ka puuduolevad kurgid välismaalt, kohalikud tootjad ei saa mahtu täis - purki panekuks sobivad ainult konkreetses mõõdus kurgid, mis valmivad kõigil põldudel praktiliselt samal ajal.
Tegelikult huvitav oleks teada, kes muidu hispaania kurgi hulgimüügiga tegelevad? Poeketid ju ei osta seda ise välismaalt vaid kohalikult vahendajalt.
Maasikate puhul kahtlustaks isegi, et turumüüjal on kiusatus odavamat ja kallimat omavahel tempida. Rääkimata tundmatut sorti "Eesti õunadest", nendega paistis silma Mulgi Õun nimeline ettevõte.
No ma ei tea mitu korda peab rääkima, et toodi. Kaua see "võibolla ostiski" veel käib?
Vahepeal on tulnud üks postitus, mis asja ka teisest aspektist kinnitab:
ahto42 kirjutas: 22 Mai, 2025 15:04 Igatahes, ca 15 aastat tagasi perekondlik rekkamees ütles, et võttis Estiko plastarist (ei tea kes praegu on kile tarnja) Luunja kurgikile rullid peale ja sihtkoht oli hispaania.
Minu info oli tookord jah, et mitu erinevas etapis vedu toimus. Et esimene sats tuli niisama kirjadeta kiles, aga seejärel saadeti juba siit kiled sinna, ja said kohe juba seal Luunja kirjad peale. Mitte ühekordne ajutine hädasutsakas, vaid planeeritud pikem tegevus.

Teine teema on see, et igaüks võib tuua ja müüa, ja see ongi ettevõtlus. Aga lihtsalt kui luuakse võltsillusiooni, et see ongi "Eesti toode", kuigi tegemist on hoopis muu kaubaga, siis see on juba hoopis muu lugu. Siis on see petulugu. Kohe siia ka üks teine näide: ka "Salvest"-i puhul eeldame me oma kodumaist kraami ja siis ohates ostame kallimalt, sest "Eesti oma" eest küsitaksegi rohkem jne. Ja siis avastad purgilt sildiservast väikese kirja, et "Tehtud Ungaris AS Salvesti tellimusel". Eriti tobe on selle juures see, et sellise kirja avastad sa näiteks helerohelises kirjas "tavalisel" rohelisel taustal vmt. Sa pead ekstra otsima, kui sa ei tea otsida, siis sa ei leiagi, sest sa ei näe, sest toonivahe on väike... Olen ostnud ka Salvesti konservtomateid, milledel oli purgil peal samasugune "mitte eriti kergesti leitav eestikeelne kiri": "Tehtud Vietnamis AS Salvesti tellimusel". Ja sama lugu on ju ka Selveri või Maxima vmt "omabrändi" lettides. Pärast seda üritan alati jälgida, kes on tegelik tootja ja üllatusi aeg-ajalt ikka leidub. Eraldi teema on üldse see, et miks ma peaksin maksma Ungari kurgi või herne vmt eest rohkem, kui talle on Salvesti või mõne muu tootja justkui "Eestipäritolule" vihjav silt külge liimitud?
Ja eraldi teema on üldse see veel, et on juhuseid, kus peale siinset "ümberpakendamist" ilmub tootele 474-vöötkood, ja veel niimoodi, et sa ei saagi enam teada saama kust see originaaltoode pärit on.

Ja veel üldse eraldi teema on see, et vahetevahel on mul tunne, nagu oleks kuskile koolinoorte väitluskonkursile sattunud. Räägid asjadest, mis reaalselt toimunud on, ja mis ei peaks küll mingi suur üllatus nüüd olema ... ja siis järsku keegi kirjutab:
...ja nii see heietamine käib: Üks olla kuulnud, teine olla rääkind, kolmas olla näind.
Kus suitsu, seal ikka tuld ja küllap ta siis tõsi on. Kuskil olla mingi artikkelgi kirjutet,
aga vaat seda teistele lugemiseks siia jälle linkida ei saa...
Ja loen siis sellist juttu ja mõtlen endamisi:
"Aru-ma-ei-taipa?" Kas ta üldse eluga kursis ei ole? Kas ta üldse lehti ei loe ja ei ole lugenud? Või on mäluga probleem? (Nagu poliitik tavainimese kohta põlglikult ütleb- haugi mälu 5 minutit)... Või ongi lihtsalt nii noor, kooliõpilane alles, et ei teagi lihtsalt veel mitte midagi.... Ja siis peaksin mina hakkama linke otsima ja harima....? No-ma-ei-tea.
Ei-noh, ma võin ju sellega ka tegeleda, kui tõesti lugu nii on, aga see eeldaks ju kah viisakamat küsimist ju... ja ka tunnistamist, et "ma ei tea, palun selgita"...
Varsti kirjutan midagi stiilis, et "...ja siis valiti Eesti Vabariigi presidendiks Kersti Kaljulaidi asemele uueks presidendiks Alar Karis..." ja siis tuleb kohe kusklit lajatus:
"Aga linki ei olegi või? Jälle mingeid kuulujutte räägid siin või?"
avrnbr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas avrnbr »

Kapten Trumm kirjutas: 22 Mai, 2025 15:34
Keskmise kadakaeestlase äriplaan on käia välismaal kõrgemal palgal, toituda seal tähtaja ületanud odavjurast, elada 10-kesi ühetoalises korteris ja Eestisse tagasi tulles targutada, kuidas seal kõik Eestist palju odavam on.
Kõige kangemad tüübid tulevad väljamaalt taskud ääreni raha täis, teevad suure peo või mitu.
Kuni aeg jõuab sinnamaale, et vaja oma kõrgepalgalisele tööpostile jõudmiseks vaestelt kodumaa sugulastelt sõiduraha kokku laenata .....
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

TALUPOEG TALUJA kirjutas: 22 Mai, 2025 14:58
AMvA kirjutas: 22 Mai, 2025 14:49

Mis asi on õiglane hind? Ma tahaks ka saada õiglast palka - no sellist Shveitsi keskmist, 6700 EUR kuus
Õiglane hind? Kuule sõber! Ma tõesti ei tea kui suur see olema peaks. Aga see peaks olema selline, et mul tasuks kasvatada tomatit ja raha jääks üle ka investeerimiseks järgmisse hooaega+ veel ma ei tohiks nälga jääda oma tegevuse tulemusel. Vastasel korral ma ju lihtsalt lõpetaksin selle jama ära. Riiklikul tasemel selline asi ju organiseeriti väiketaludele. No ja lõpetasidki vaikselt ära. Kui aga lõpetajaid peaks olema rohkesti, siis ju lõpuks omamaist kaupa pole ja järgmise sõja ajal mida me siis sööme? Siis kui kõigil kõht tühi, alles siis ehk hakkavad osad ametnikud pealinnas mõtlema, et mida me siis õieti tegime, et selline asi juhtuda sai... Minuarust nälg on ainuke asi, mis siin asju muudaks. Aga no looda sa...
Et teed 20 m2 kasvuhoone ja raha jääb ülegi? :lol:
Intsu talu näitel tundub et see ei ole mingi probleem, kui asju õieti teha. Sinu probleem tundub pigem olevat see, et sa ei oska oma majandustegevust planeerida ja skaleerida ning lisaks tavalisele lehmalüpsmisele mingi lisalisandväärtuse loomise täielik ideepuudus.
Su ideaal oleks lihtsalt teha lihtsaid talutöid ja keegi peaks sellise elustiili lihtsalt kinni maksma.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Teema sujuvalt toiduteemaks muteerunud 8)
Viimati Soomes käies, maksin oma lemmik-Fanta eest siinse 1,40 asemel kohalikus supermarketis kaks korda rohkem.
Soomes on nn "suhkru" ehk "magusa" maks.
Kust see soomlaste huippuäge, meile eeskujuks pidevalt toodav ja kiidetud kaitsevägi ikka pappi saab, kui mitte pädevatest maksudest ja maksusüsteemist...

Aga Soome tavatoiduainete hindadest rääkides...

2023
https://majandus.postimees.ee/7797529/l ... sta-juustu

2024
https://www.err.ee/1609339458/hinnavord ... agi-lainud

2025
https://majandus.postimees.ee/8194260/t ... euroliidus
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1203 ... -toidupoes

Keskmine töötasu Eesti VS Soome
2023
https://palgakalkulaator.com/keskmine-palk-euroopas/

2024
https://majandus.postimees.ee/8100874/g ... a-pea-sama
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 22 Mai, 2025 15:34
AMvA kirjutas: 22 Mai, 2025 14:49 Mis asi on õiglane hind? Ma tahaks ka saada õiglast palka - no sellist Shveitsi keskmist, 6700 EUR kuus
Taolise palgatasemega kaasneksid vältimatult Sveitsis elamise kulud, kui meil palgad sinna tõuseks. Kuigi kadakeestlased armastavad pidevalt rääkida, kuidas Eestis on sitt ja vot selles riigis on ägedalt odav, siis minu tähelepanekud näitavad midagi muud. Viimati Soomes käies, maksin oma lemmik-Fanta eest siinse 1,40 asemel kohalikus supermarketis kaks korda rohkem. Kui iga samaväärse asja eest laduda lauale kaks korda rohkem, siis pole see poole suurem nominaalpalk ju eriline võit.

Keskmise kadakaeestlase äriplaan on käia välismaal kõrgemal palgal, toituda seal tähtaja ületanud odavjurast, elada 10-kesi ühetoalises korteris ja Eestisse tagasi tulles targutada, kuidas seal kõik Eestist palju odavam on.
Oled sa Shveitsis käinud või pikemalt elanud? Või targutad jälle niisama, kuna sulle lihtsalt tundub nii?
nukkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nukkel »

Kas mitte mingi eesti mees käind aastaid kohtus kuna "Eestis tehtud" märgi firma olevat seda silti pea valelikult andnud välja? Et poola õunad aga Eestis pressitud ja kohe nagu eesti toode. Pole linki aint mingi ähmane mälestus.
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TALUPOEG TALUJA »

Intsu talu näitel tundub et see ei ole mingi probleem, kui asju õieti teha. Sinu probleem tundub pigem olevat see, et sa ei oska oma majandustegevust planeerida ja skaleerida ning lisaks tavalisele lehmalüpsmisele mingi lisalisandväärtuse loomise täielik ideepuudus.
Su ideaal oleks lihtsalt teha lihtsaid talutöid ja keegi peaks sellise elustiili lihtsalt kinni maksma.
No Sinu sex fantaasia on ikka piiritu. Jumala eest, mõtle vähem asju välja!
Ma oskan väga heasti planeerida jne.!
Mul pole ühtegi lehma siin! Mul on hetkel äraelamise talu! Keegi pole mulle siin midagi kinni maksnud ja ma ei ole seda ka soovinud! Lihtsalt elan ja kasvatan oma tarbeks seda, mida vajan. Aga kui ma peaksin edaspidi siin midagi laiendama, siis tahan oma töö eest ka väärilist tasu saada. Kui ma ei saa, siis ma ei hakkagi midagi enam tootma, sest aastaid sai siin peale makstud talupidamisele! Sellel ei ole enam mingit mõtet. SEE OLI KÕIK MINU TERVISE ARVELT!
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

TALUPOEG TALUJA kirjutas: 22 Mai, 2025 18:27

Mul pole ühtegi lehma siin! Mul on hetkel äraelamise talu! Keegi pole mulle siin midagi kinni maksnud ja ma ei ole seda ka soovinud! Lihtsalt elan ja kasvatan oma tarbeks seda, mida vajan. Aga kui ma peaksin edaspidi siin midagi laiendama, siis tahan oma töö eest ka väärilist tasu saada. Kui ma ei saa, siis ma ei hakkagi midagi enam tootma, sest aastaid sai siin peale makstud talupidamisele! Sellel ei ole enam mingit mõtet. SEE OLI KÕIK MINU TERVISE ARVELT!
No sellist virinat ja vingumist nagu sina tekitad pole ma ammu kuulnud.
Mul mitmeid tuttavaid, kes tegutsevad põllumajanduses ja elavad nagu mishkad.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

AMvA kirjutas: 22 Mai, 2025 18:35No sellist virinat ja vingumist nagu sina tekitad pole ma ammu kuulnud.
Vaata, kus teemas sa oled...
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 22 Mai, 2025 18:35

Kuule, meil käib siin kõva arutelu, aga millegipärast oled Sina siin üsna rahutu. :mrgreen:
Hakka ka midagi kasvatama ja äri ajama! Minul näiteks pole siin talus kunagi igav ja vingumiseks polegi eriti aega jäänud... Lapsest saati olen siin tööd teinud ja seda on ilmselt hauani ja jääb ka teistele teha.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

TALUPOEG TALUJA kirjutas: 22 Mai, 2025 19:05
AMvA kirjutas: 22 Mai, 2025 18:35

Kuule, meil käib siin kõva arutelu, aga millegipärast oled Sina siin üsna rahutu. :mrgreen:
Hakka ka midagi kasvatama ja äri ajama! Minul näiteks pole siin talus kunagi igav ja vingumiseks polegi eriti aega jäänud... Lapsest saati olen siin tööd teinud ja seda on ilmselt hauani ja jääb ka teistele teha.
Jõudu.

See on tore, et igast su postitusest pritsib elurõõmu ja optimismi
Viimati muutis AMvA, 22 Mai, 2025 19:45, muudetud 1 kord kokku.
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

Tänan!
Loeme seansi lõppenuks. :mrgreen:
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Walter2 kirjutas: 21 Mai, 2025 9:27
AMvA kirjutas: 21 Mai, 2025 8:54 Oot-oot, vanahalb ilmselt ikka mõtles elu taasiseseisvunud Eestis. Kust sa selle ENSV idee peale tulid?
No see lause:
''Eesti põllumajandusel pole täna enam suurt häda midagi aga selle saavutamiseks pidi terve põlvkond ilma rahata tööd tegema.''
loob esmase ja tegelikult mulle küll ainukese emotsiooni aegadest, mil tuli tasuta tööd teha mis jäid sinna pealesõja aastatesse.
Aga selgitus autorilt oleks siin vast asjakohane.
Ma mõtlesin tõesti endaealiste põlvkonda kes sai täiskasvanuks kuskil 1985-1990. Sealt edasi, kui vaadata statistikat , olid põllumajanduses palgad väga väikesed. Sellised mida mina pean ilma rahata töötamiseks või ainult söögi eest töö tegemiseks. Varemalt kui ma kuigivõrd osalesin ehk nõukaajal olid palgad pigem suured sest see töö on raske ja keegi seda eriti tema ei tahtnud. Raha pidi siis õigust tegema. Muidugi oli neid kes selle tee valisid. Vend erastas majandi kõige suurema lauda. Pinginaaber taimekasvatus osakonna... Neil läheb praegult päris hästi aga ma pole sugugi kindel et kas ma ise oleks tahtnud seda vaeva näha. Pealegi teades et puusärgil taskuid ei ole.

Ma ei ole siin foorumil osalemiseks päris õige inimene sest ei jõua lõime jälgida ja veel vähem jooksvalt vastata. Ei kuulu sellistesse kategooriatesse nagu rantjeed, vahimehed, poemüüjad kes klientide puudusel netis elavad, igavlevad pensionärid jne. Kõige hullem kui kirjutan ühe lõigu ja kohe tekib 14 oponenti.

Puhtalt mälu järgi:
AMvA - miks peaks jutt säilivusaja ületanud toidu Ida- Euroopasse vedamisest saunanaiste jutt olema? Minuelalise inimesed, senimaani elus , kui tahavad siis räägivad ise. Ja mis see annaks kui ütleksin et mina samuti vedasin? Dokumentaalkaadreid tõestuseks esitada nagunii ei ole. Kui väga vaja siis mingi kunstilise filmi võin organiseerida.

davidsoniharald - põllumajandus pole päris sama kui iga teine äri. Kasvõi piimakarja arendamine on pikaajaline projekt ja kui kuskil valed otsused tehakse ning tõukari tapamajja läheb on aega mingi 20 aastat tagasi keeratud. See pole nagu mingi Estonian Air et läks tuksi a paneme raha juurde ja proovime uuesti.
Mina ei tea kus Sulling 2019 aastal oli . Võib-olla koos Ansipiga Brüsselis. Mitte Jaapani piimaprojekti ei pidanud silmas seda ja 5 aastat varem. Esimene kättejuhtunud viide
https://maaelu.postimees.ee/3027023/sul ... ootusandev
Üldiselt - kui keegi kuulutatakse Eestis Aasta Inimeseks siis üldreegilna see hästi ei lõpe.

Kriku - kas ma ütlesin et tollid takistasid? Otsitud näitena - takistasid näiteks Venemaale müümist kui Venemaa kehtes Eestile topelttollid (EL toll+ Eesti kauba toll) Elumõttetu oleks siis otse müüa vaid kõige õigem on oma kaup mingiks alpiaasade piimaks moondada. Üldiselt , nagu varemaltki mainisin - tollid iseenesest ei takista. Nad võivad müügi kellelegi kallimaks muuta. Takistavad sertifikaadid ja muud nõuded.

AndresTy - millegipärast oled mitu korda ette heitnud et ma tahaks niisuguseid tingimusi nagu kirjeldan. Ei taha. Kui tahaksin oleksin juba ammu parteisse astunud. Ükskõik millisesse. Praegult ei sunni ma mitte kedagi mitte millekski. Minu asi on ainult ettepanekuid teha. Kus tahab see loeb ja kes ei taha ei tee märkamagi. Mind see ei sega. Ma olen nagunii eluaeg slikerdaja olnud ja mingid riigikorrad või majandusvormid võivad küll häirida kuid ei saa kuidagi seda mõjutada mis mul parasjagu plaanis on.
gorilla
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gorilla »

Laar on halb inimene. Selge. Hävitas eesti põllumajanduse mis oli maalima mastaabis eriti kõva tegija ja laskis savisaare pildi pihta.
Poleks põllumajandust põhja lasknud, võidaksime kartulikasvatuses vagevenelasi kuivalt. Selge.

Reality check.

Tänapäeva Itaalias on 1500€ kätte väga kõva palk.
https://youtu.be/WjLmNS77DIQ?si=djfEZzlq44mARpDf&t=3921

Võrdluseks: https://www.err.ee/1609623203/eesti-kes ... 981-eurole

Eesti 2024. aasta keskmine brutokuupalk oli 1981 eurot, mis on 8,1 protsenti kõrgem kui 2023. aastal, teatas statistikaamet.

2024. aasta neljandas kvartalis oli keskmine brutokuupalk 2062 eurot, mis on 8,3 protsenti kõrgem kui 2023. aasta samal perioodil. Mediaanpalk oli mullu viimases kvartalis 1699 eurot.
2060 bruto on neto 1500 puhtalt kätte kui palgakalkulaatorit kasutada ei oska.

Vot tak, seltsimehed kapikommunistid.
Viimati muutis gorilla, 22 Mai, 2025 20:23, muudetud 1 kord kokku.
-he not to go to war, she not to go to a dance.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Kommentaari AndresTy broilerite kohta unustasin ennist lisamata.

Ma mäletan et broilerikasvatus oli nõukaajal samuti suht levinud rahateenimisviis. Nagu kurgid, pullikesed, kartul või roosid. Ma ei tarbi kanaliha peaaegu üldse ja särki siinjuures väga ei rebi. Põhja-Eestsi sai tibusid vist Tallinna Näidislinnuvabrikust ja kasvata palju tahad. Riiklikult oli linnuvabriku pood minumeelest praegusel Liivalaia tänaval, Olümpia ja Hansapanga vahel? Ükskõik millal sisse astusid, järjekord oli leti ees. Brolierid põõrlesid sealsamas ahjus varraste otsas ja igaühel suruti kott kuuma grillitud kanaga pihku.
Täiesti normaalses suuruses kanad olid. Miks linnuvabrik 1990-ndatel järele andis ei teagi. Võimalik et jõusööda eest tuli hakata maailmaturu hinda maksma ja siis polnud toodangule enam ostujõulist publikut.

AndresTy-le eredalt meelde jäänud USA importbrolieritega olid see nüanss et nad olid ebaloomulikult suured. Inimesed kellega ma veterinaarametist suhtlesin pidasid tõenäoliseks et neid on kasvatatud steroididega. Sealt siis igasugused vihjed vuntsidega naiste kohta jms.
Sel põhjusel oleks võinud uurida tausta. See kas kasutati lapstööjõudu või mitu liitrit neegri higi valati on vähetähtis. Laar igatahes kontrollreidi Usa-sse välja ei olevat käristanud. Olgugi et see oli obsess seoses rahvatervisega.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline