mongol kirjutas: ↑05 Mär, 2025 22:51
Mõne nädala pärast lähen viin natuke asju Ukrainasse.
/---/
Netilehte pole, on ainult FB leht:
https://www.facebook.com/groups/soduriltsodurile
Annetuste info:
Nimi: MTÜ Sõdurilt Sõdurile
Reg.nr: 80637071
Kontonumber: EE352200221086019894
SWIFT/BIC: HABAEE2X
Me pole tõesti väga laialdaselt oma asju "reklaaminud", nii et täitsa mikrotoimetajad oleme, pisitasa toetame. Kahjuks on aga vajalikud asjad kallid..
Käik tehtud.
Kusjuures pärast postituse tegemist tuli täpselt nii palju annetusi, et saime kõik soovitu kirssidega kokku

Nii et tänan militaar.net'i kasutajaid südamest.
Panen ka copy-paste oma FB-postitusest siia, tegu lihtsa reisikirja/ettekandega, mis tehtud sai. Teie abi selles portsus oli täitsa tuntav, tähh

Järgmine käik on tõenäoliselt mais, sest tahan haarata kinni Ukrainas pakutud võimalusest teha üks droonikoolitus ära, sest selle teadmise toon ma koju tagasi ja hakkan KL-is ka edasi andma. Tagumine aeg on kiirelt asju tegelikult ka tegema hakata, excelitele lisaks..
Ilmselgelt lähen teen kooli ära tsiviilina, sest ma isegi ei viitsi hakata küsima tööandjalt toetust, sest see on mõttetu paberimajandus. Kuniks ma teenin, siis koolitan ka, kui on küsijaid.
---
Teen omalt poolt pisikese reisikirja/ettekande, kus-mis-kuidas tehtud sai.
Eesmärgiks oli viia kohale Hiiu vallavalitsuse annetatud VW Sharan, aga tühja autot kohale toimetada on natuke poolik. Järelikult tuli enne veidi ressursse koguda.
Me oleme küll väga pisikesed nokitsejad, aga umbes pataljoni jagu aktiivseid toetajaid meil (juba) on ning just teie toel saime Sharani täita Galvi-Linda toodetud meditsiinipaunadega. Sellele lisandus Timo annetatud kandemattide virn ning auto enda talverehvid. Talverehvid olid tal veel paar päeva enne minekut all, aga nende suverehvide vastu vahetamise eest hoolitses Värkstuba ja täitsa niisama, kummardus. Natuke mahtus Sharani ka viimasel hetkel kingitud meditsiinitarvikuid ning tundub, et neid tuleb veel edaspidigi peale - petistele annetamise asemel võib meile annetada, meil pole probleemi nende õigesse kohta toimetamisega. Jep, samad inimesed, kes ühe liiteesnimega inimesele sarnaseid asju annetasid, olidki olnud juba mure ees, et polegi enam usaldusväärseid alles.. No on ikka

Volkswagenit oodati tegelikult juba pikisilmi, sest tema edasine töö juba käib Žaporizzija kandis.
Saatemasinaks mu enda buss, ta vist sai aru, et mõistlik on oma äralõppenud generaatorist kaks päeva varem märku anda. Laupäevasel õhtul võtsin kätte ja kruttisin Transporteri generaatori mootori küljest ära ja minu hämmastuseks on Tallinnas võimalik laupäeval kell 1900 ootetööna generaator ka ära remontida. Samas 400 000 sõitnud masina kohta hea sooritus - tegu täitsa originaalgeneraatoriga.. Järgmisel päeval genekas külge tagasi, auto nina ka kokku monteeritud ja põhimõtteliselt kõik saigi valmis planeeritud ajaraamides. Bussi koorem koosnes Andrese annetatud mudarehvidest Pajero-laadsetele maasturitele, Kristiina Reinelleri kiivrikatetest, termokaameratest koos sobiva tabletiga, käsijaamadest, Mavic 3T droonist ja ühest viisakast kogusest sõduripakkidest Ronaldo kaudu virumaalastelt sõduritele. Lahtikirjutatuna:
- meditsiinapaunad. Lähevad erinevatele üksustele rindele. Nende soetamine oli võimalik tänu Kaido Haavandile ja Hard Rock Laagri piletikampaaniale
- kandematid. Timolt ja samuti erinevatele üksustele kohe kasutamiseks
- VOG-granaatide sabad. Mikk ja tiim "tootis" tuhatkond sabakest
- VW Sharan. Hiiu vald, aitäh, väga tubli tööloom on rindel juures
- 10.armeekorpuse üksusele:
*termokaamera, mille saime soetada ülikiirelt thermshop.ee käest. Selle jaoks tuli (moraalne) tugi Aavolt ja ta meeskonnalt
*tablet ja USB-termokaamera sai soetatud militaar.net'i kasutajate panuse eest
*raadiojaamad, samuti militaar.net'i kasutajatelt
*kiivrikatted Kristiina Reinellerilt
*tasku- ja pealambid ning taskunoad
- ühele UA SOF üksusele:
*droon Mavic 3T
*camovõrgud
- virumaalaste saadetis 128Brig 231Pat-le, mis sisaldas kõike sõdurile rõõmuvalmistavat: konservid, sokid, kommid, hügienivahendid jne jne
Reisile võtsin kaasa härrased-prouased N ja L. Üksi seda teed kahe autoga ette ei võta ja mu eesmärk on anda silmaringi laiendav kogemus ka.
Kogu sõit Ukrainasse oli täitsa tavapärane, ei midagi erilist ega põrutavat. Piiriületus samamoodi - täitsa tavaline rutiin koos abisaadetise deklareerimisega. Kuna startisime Eestist 0630, siis Ukrainasse jõudsime 0100. Öömaja võtsime esimesel ööl ühes pisikeses majutuses, mis varemgi hea mulje jätnud on. Jättis ka seekord.
Päev 2. Hommikul varakult masinatele hääled sisse, sest eesmärk oli jõuda Kiievisse ning Sharan koos saadetisega üle anda. Nii lihtsalt nagu see kõlab, see ka juhtus

Õhtupoolikul saime Patriot-i Anna Maiboroda ja ta tiimiga kokku, andsime asjad üle ning tegime ka vajaliku paberimajanduse ära. Pärast seda tahtsin ma ise näha sõber Eerot, reisikaaslased jätsin puhkama. Tõsi - sõit oli pikk olnud, nende panus roolikeeramisel juba märkimisväärne ning tasub puhata, kui kiiret pole. Sõber Eerot ja paari tuttavat Eestist nägingi ka.
Päev 3. Meil oli veel buss kraami täis ja see pidi jõudma Poltavasse. Sättisime siis varakult liikuma ja tegime selle hüppe ära. No sealkandis pole see 350+ km kuhugi minna mitte mingi ettevõtmine, kui põhimagistraalidel saad sõita. Poltaavas oli kokku lepitud kohtumine 10.korpuse mehe Taifuniga, kelle üksusele sai toodud termokaamerad, kiivrikatted, raadiojaamad ning natuke lampe ja nuge. Lihtsad asjad, aga sõduritele väga olulised. Tore oli meest jälle näha, aga kõlama jäi küll see, et rindel pole kaudtulemoona piisavalt - prussakad lihtsalt ronivad lainetena peale. Ehk termokaamerad ja muu kraam aitab seda muret leevendada..
Kohtumine ühel pool, suund Kiievisse tagasi, sest õhtul oli plaan korra kultuurne ka olla ja meeskonnaga natuke linnas ringi vaadata. Kiievis sattus jälle niimoodi, et juhtusime kokku Eesti suursaadik Annelyga. Üldiselt olen ma teatavasti mürgine, aga praegu võin küll täitsa ausalt öelda, et Ukrainas esindab Eestit väga väärt meeskond koos suursaadikuga.
Õhtul oli veel kokkusaamine ka Rahvusvahelise Leegioni paari poisiga, sest neilegi oli natuke saadetisi kaasas. Nimelt 5,56x45mm salvede kiirlaadijad, ühelt motiveeritud 3D-printijate pundilt. Kõige õigemasse kohta nad igastahes läksid, sest kui parasiite tuleb positsioonidele peale sellises tempos, et näppudega salvede laadimine jääb aeglaseks, siis nende laadijatega saab tegevuse märksa kiiremaks. Poistel igastahes oli rõõm siiras selle pisikese pakikese üle.
Päev 4. Kõige raskem päev, sest suund oli Kiievist lõunasse, Khmelnitski kanti. Kui mujal on Ukrainas täitsa ilus ja sile sõita, siis niipea, kui tee number muutub kolme-nelja-viiekohaliseks, on kuri karjas. No on löökauke, on. Pole lugu, see pisike ebamugavus tegelikult ja lõpuks jõudsime kokkulepitud kohta ka - viimane saadetis ühele SOF pundile (kelle hulgas on ka üks poiss Eestist) ja sain neile maskeerimisvõrk ning termodroon üle antud. Pikka juttu polnudki, poisid tulid ida poolt "töölt" ja natuke väsinud, seega sättisime ise ka end koduteele.
Päev nr 4 läks sujuvalt üle päevaks nr 5, sest piirile jõudsime 2200 paiku, üle piiri saime ka üllatavalt kiiresti ning mis sa seal Poolas ikka teed peale kodu poole sõitmise. Kokkuvõttes sõitsime ca 21 tundi, otse Eestisse. N roolis võttis põhilise koorma enda peale selles osas, müts maha. Imelik oligi koju jõudes nii vähe väsinud olla, sest roolikeeramist pea polnudki.
Rakterirünnakuid tsiviiltaristule toimus iga päev, vastupidine oleks vist isegi imelik. Muus osas - Ukraina riik töötab ja püsib väga kindlalt. Põlde hariti, elu käis nagu ikka, murduda ei kavatse seal keegi.
Kulutuste osas - kütus võtab kõige suurema osa reisikuludest nagu ikka ja selleks kulus ümmarguselt 760.-.
Majutuse osas olen ma vähenõudlik ja valin alati pisikesed majutuskohad, sest äkki see aitab paremini toetada majandust kui hotellikettide kasutamine. Majutusele kulus "3 ööd 3 inimest" kokku 82.-. Jah, ei olnud kirjaviga, kaheksakümmend kaks eurot maksab mitte kõige odavamalt valides kolme inimese ööbimine kolmel ööl.. Eesti majutajatele õppekoht, päriselt.
Läbisõit - umbkaudu 4700 kilomeetrit.
Buss pidas ilusti vastu, ainult summuti hakkas plärisema (tõenäoliselt sukk), turbo lekib veidi ja üks mootoripadi tahab ülevaatamist, muus osas on vana Transporter kuldaväärt pill. Eks võtan enne järgmist käiku nende asjade remondi käsile, aga see sõltub kahjuks enda rahakotist.
Järgmised plaanid:
- plaadikandjaid palutakse, proovime neid hankida. Kel soov muidugi kinkida M või L suuruses plaadikas meile, siis me toimetame selle õigesse kohta
- meditsiinitarvikute pakkumisest Eestis haarame kinni ja edusammudest anname teada
- sõidukeid, ka täitsa tavalisi diiselmootoriga sõiduautosid küsitakse, need on rindepiirkonnas hädasti abiks
- salvelaadijad on lihtsad ja tegelikult odavad asjad ise siin "toota". Selles osas on meil väike plaan juba olemas
- erinevad termovõimekusega vaatlusvahendid on kallid, aga aitavad palju - venelane ründab uduse või muidu kehva ilmaga. Järelikult ilma termota oled poolpime
Ja üks väga personaalne plaan - mul avanes võimalus osaleda ühel kursusel ukrainlaste ühes FPV droonikoolis. Sealt saan ma väga värske teadmise FPV-de ise-ehitamise ja kasutamise kohta ning kavatsen esimesel võimalusel selle kursuse läbida. Kes mind teab, see teab ka seda, et ma jagan alati oma teadmisi edasi siin, sest meil on see hammasrataste jahvatamine liiga aeglane ja rohujuurepoisid jõuavad kiiremini teatud asju teha. See kursus pole küll kallis, 10 000 grivnat (st ca 250.-) ega väga pikk (ca 2 nädalat), aga kui keegi tunneb soovi selleks panustada, siis märkige annetusele lihtsalt selgituseks "FPVkool". Mul pole probleem ka enda raha eest see ära käia ja seda ma teengi, aga igasugune toetus on abiks.
Suur tänu kõikidele, kes on toetanud. Tahan ära märkida ka militaar.net kasutajad, kelle panus võimaldas viimasel hetkel kallemaid asjakesi juurde hankida.
---
Ma ei ole foorumisse eraldi teemat teinud, sest me oleme suht "värsked", aasta-pluss toimetanud. Küll aga enne seda aitasin natuke Vaba Ukrainal hoogu sisse saada uuesti, lihtsalt mulle meeldib oma radu tallata. Sellest ka see ettevõtmine. Ja teema jaoks oleme natuke väikesed, st nii palju ja nii sageli ei toimeta. Kui moded teisti arvavad ja kasutajatele sobib, võib oma teema teha küll. Mõnes mõttes käin ma seal ka silmaringi avardamas, mitte vaid abi viimas, tõsi.