Eesti ohvitserikoolitusest

Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Eesti ohvitserikoolitusest

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas: 07 Aug, 2025 12:22Kui palju sa leiad nt suuremate ettevõtete/asutuste eeotsast keskharidusega juhe? Põhiharidusega?
Sel küsimusel pole suuremat mõtet, sest tavaliselt on kõrgharidus konkursitingimus.
Kapten Trumm kirjutas: 07 Aug, 2025 12:22Ega haridus matsi riku ja 3a on ikka veidi rohkem kui 1 a.
Ma ei ole kindel, et 3 aastat arheoloogiat on praeguses kontekstis rohkem kui 1 aasta VABK-d. Aga mis mina muidugi ka tean, ma pole ajateenistuseski käinud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mitte 3a arheoloogiat, vaid 3 aastat KVA I astet on kindlasti rohkem kui 1a VABK.
3a arheoloogiat eeldab kõvasti erialast juurde õppimist ja pikka praktikat.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 07 Aug, 2025 12:46Mitte 3a arheoloogiat, vaid 3 aastat KVA I astet on kindlasti rohkem kui 1a VABK.
Hea küll, aga sul, kes sa väga hästi hakkama saad, ju ei ole neid 3 aastat KVA I astet?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ei ole. Aga mul saab kevadel 20 aastat "põldu" täis pluss ma olen ka läbinud enamvähem kõik reservistile kättesaadavad tasemekursused. See muidugi eeldab teatud aktiivsust ja tahtmist, mida pole just paljudel. Lihtsalt arvaksin, et kui seda kogemust ja õppimist korraldada minutaolistele vähe intensiivsemalt, siis teatud aastade jooksul saab asi ikka üsna kaugele stereotüüpsest "õhtuvormi ja mõõga mehest" ning meie professionaalsel veeblikorpusel pole põhjust enam suitsunurgas kiruda. :)

Kui keegi saab aru nii, et vaidlus on, kas kaadri veebel suudab asendada SA ametikohal reservohvitseri, siis vastus on, et saab küll, kuid veebleid on puudu samamoodi kui kaadri ohvitsere ja seetõttu see konstruktsioon pole enamat akadeemilisest arutelust. Selles, kas veebel saab asendada KVA-st tulnud nooremleitnanti, siis teatud maani saab, aga teatud kohast edasi ei saa.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Kapten Trumm kirjutas: 07 Aug, 2025 13:02 Selles, kas veebel saab asendada KVA-st tulnud nooremleitnanti, siis teatud maani saab, aga teatud kohast edasi ei saa.
Mis see koht siis olla võiks, kus maalt kaadri allohvitser KVA-st tulnud nooremleitnanti asendada ei suuda?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 07 Aug, 2025 13:02Aga mul saab kevadel 20 aastat "põldu" täis pluss ma olen ka läbinud enamvähem kõik reservistile kättesaadavad tasemekursused.
Ma julgen arvata, et 3 aastat arheoloogia bakat ei anna mitte midagi, mida ei saaks samamoodi kompenseerida.
Kapten Trumm kirjutas: 07 Aug, 2025 13:02Kui keegi saab aru nii, et vaidlus on, kas kaadri veebel suudab asendada SA ametikohal reservohvitseri, siis vastus on, et saab küll
Tänan, mulle jäi tõesti mulje, et eespool vaidlesid sellele vastu.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

20 aastat millist teenistust? Järjest 20 aastat vormikandjana?
Ja jätkuvalt julged halvustada ametikohti/auastmeid, mida ise tegelikult täitnud ei ole?
Või on asi kuidagi kõrgelennulisem ja teenistuslehel on jaoülemast kompaniiülemani ilusti kõik kirjas? Muidugi mitte KL moodi "ametihkoht paberil", vaid ikka reaalsete allüksuste juhtimise taustaga?
Minu algne märkus, millest ego nii haiget sai, oli ju see, et mingi paadi meeskonnas pole üle ühe ohvitseri vaja, piisab madrustest ja allohvitseridest küllaga. See läks aga kuidagi hinge ja kogemata tuli välja, et "kapten" ei arva tegelikult allohvitseridest midagi, sest need on ju allpool ehk siis alamad või tundub, et ohvitserideta pole üksust olemaski. Või noh, selline see mulje on nüüd jäänud.
Ma üldiselt ei võta sõna üle rühma taseme, sest kompaniiülem peab olema kindlasti ohvitser, rühmaülem - noh, tegelikult mitte. Lihtsustatult.
professional retard
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Minu algne märkus, millest ego nii haiget sai, oli ju see, et mingi paadi meeskonnas pole üle ühe ohvitseri vaja, piisab madrustest ja allohvitseridest küllaga. See läks aga kuidagi hinge ja kogemata tuli välja, et "kapten" ei arva tegelikult allohvitseridest midagi, sest need on ju allpool ehk siis alamad või tundub, et ohvitserideta pole üksust olemaski. Või noh, selline see mulje on nüüd jäänud.
See ütelus on piisavalt rumal, näitamaks, et su jutul tegelikkuses niiväga sisu ei ole ja sa tüürid lihtsalt teadmatuse libedale rajale.
Küsimus polnud ju ohvitseridest või madrustest, vaid selles, kas meeskond saadakse kaadriarmee või reservarmee põhimõttel. Viimasega on saadava personali hulk palju suurem. See viib mõttele, et on sul ikka funktsionaalse lugemisega* kõik korras või esimeb siin foorumis tavapärane probleem, et minu posti nähes hakkab nii äge reaktsioon, et kõik ununeb, saaks vaid ära panna ja ennast targemana näidata. Muidugi arusaam, et nt 50 m laev saab hakkama ühe ohvitseriga on üsna ekslik, aga see selleks.

Sinu enda ütlus oli stiilis, et (lõdvalt) saab ohvitserid allohvitseridega asendada. Kui sa seejuures vaid rühma silmas pidasid, siis olen nõus (ok teatud märkustega, aga siiski). Ma näiteks tean üht vanemveeblit, kes tegeles lahingukoolis reservohvitseride õpetamisega ja ta tunnistas, et see on kõige raskem ja tuleb hoolega mõelda, mida öelda, sest igasugune jama vilistatakse kiirelt välja. Sama probleem ilmselt ootab ka keskharidusega veeblit, kui ta satub jagu õpetama, kus juba kõrgharidusega poisse. Selline seltskond võtab kindla peale paremini omaks kõrgharitud nooremleitnandi.

*-funktsionaalne lugemisoskus on suutlikkus eelkõige kirjutatud tekstist aru saada.
taara
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas taara »

Kapten Trumm kirjutas: 07 Aug, 2025 13:52 Sama probleem ilmselt ootab ka keskharidusega veeblit, kui ta satub jagu õpetama, kus juba kõrgharidusega poisse. Selline seltskond võtab kindla peale paremini omaks kõrgharitud nooremleitnandi.
No puhas kelbas. Kõrgharidusega sõdurid võtavad ka kõrghariduseta jaoülema omaks. Olgu ta hariduseta seersant või haritud leitnant, peaasi et teaks, mida ta teeb.

Aga mis siin ikka sigma-boyga rääkida. Tema teab.
nukkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nukkel »

Lugedes siis alla kõrgharidusega sõjaväelased ,resevistid peavad suu kinni pidama.
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

See läks aga kuidagi hinge ja kogemata tuli välja, et "kapten" ei arva tegelikult allohvitseridest midagi, sest need on ju allpool ehk siis alamad või tundub, et ohvitserideta pole üksust olemaski. Või noh, selline see mulje on nüüd jäänud.
Ma üldiselt ei võta sõna üle rühma taseme, sest kompaniiülem peab olema kindlasti ohvitser, rühmaülem - noh, tegelikult mitte. Lihtsustatult.
[/quote]

Nii ju KT kirjutaski.. :dont_know:
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rabapistrik »

Ohvitseride ja allohvitseride vahel ei ole mingit olemuslikku joont, mis eristaks kuidagi inimesi nende võimete järgi. Nad täidavad erinevate ülesannetega rolle ning jah, lootus on, et kui me kellelegi midagi õpetame (nt KVA's PK'l) ja temale ettevalmistusele vastava rolli anname, siis ta tuleb sellega kas või mingi aja pärast, rahuldavalt toime. Reaalsuses teavad enamik kogemusega tegev- ja reservväelasi ka 'riviträki ohvitsere', kelle võime juhtida, mistahes tasemel, ei kannata kriitikat, hoolimata sellest et inimesel on sõjaline (kõrg)haridus. Ja niisamuti allohvitseridega.

Praegune KVJ on ka öelnud, et ta vaatas karjääri alguses 'veebliträki' poole. Ma arvan, et ta oleks olnud väga hea veebel ja lükanud kindlasti OR-9ni. Olen kindel, et meil on praegu tegevteenistuses ja reservis veebleid, kellel on olemuslikult KVJ rolliga sobivad omadused. Ma arvan, et asjaolu, et meil on sellised inimesed ka veeblite koha peal, teeb meie Kaitseväe just tugevamaks.
nukkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nukkel »

Tea kas ma sain valesti aru aga tundus et austatud foorumlane Trumm peab kõiki kel pole kõrgharidust alam klassiks nii KV KL ( veeblid, seerud kapralid) kui elus eneses. Huvitav mida ta alluvad arvavad?
alari
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alari »

nukkel kirjutas: 07 Aug, 2025 18:15 Tea kas ma sain valesti aru aga tundus et austatud foorumlane Trumm peab kõiki kel pole kõrgharidust alam klassiks nii KV KL ( veeblid, seerud kapralid) kui elus eneses. Huvitav mida ta alluvad arvavad?
Ma täpsustaks, et ta arvab ka, et ta teab asju paremini kui kõrgharitud spetsialistid - näiteks mõned aastad tagasi proovis ta siin foorumis tõestada, et ta teab meditsiinist rohkem kui aastaid ülikoolis õppinud arst. :D
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Õnneks pole tal (KT-l) minu andmetel päriselt alluvaid ja ma ei hakka endiste alluvate arvamusi vast siis taasesitama - aega on möödas sest kuldsest ajast piisavalt ja oleks loogiline, et inimesed, sh KT, ka ajas ikka paremuse poole arenevad. Eksin, ei?

Tõesti, faktitäpsuse huvides on käesoleva postituse autoriks ainult kesk(eri)haridusega allohvitser, 20+ aastat "staaži" ja puhtalt allüksuste peal. Seda küll selles mõttes, et mina ei pea tegelikult selle sõna ümber jutumärke panema, panin vaid selle sõnastuse toonitamiseks.
Päris iga kukk aga ei peaks kirema, kui allohvitserid avaldavad oma arvamust praktikutena. Ohvitseri või siis "ohvitseri" asi on siis vajadusel eksiarvamuste põhjendatud kummutamine, mitte lihtsalt sooja õhu tekitamine.
Konkreetne isehakanud kapten aga on end minu jaoks lõplikult ammendanud inimesena, aga samas olen ma seda tõenäoliselt juba ammu ka tema jaoks - mingi mõttetu allohvitseri läbiviidavad üritused ei vääri väisamist, parem keerame ise Rahede holosihikute kruvid üle ja muud põnevused, mis ma just tema (malevkonnast koosneva) SA-üksuse puhul märkasin, kui relvad kohale olid jõudnud..

Over and out selles osas.
professional retard
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline