Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Olivier' salati retsepti pole olemas, sest koostisosasid varieeriti olenevalt aastaajast. Kuulsaks tegi selle kaste, mille retsept olevat tõepoolest kaotsi läinud.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
-
- Liige
- Postitusi: 255
- Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Eriti pirtsakas olete toitumise osas? Kuidas Teid sõdurikodu siis aitas, lubage küsida?

PS! Suurema näljaga loomulikult sobivad ka sink-muna ja leib..

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kuidas sõdurikodu aitas? Õlu, shnitsel, brötchen mit frikadelle, bratwurst ajas ka asja ärakrossipart kirjutas: ↑18 Aug, 2025 16:41Eriti pirtsakas olete toitumise osas? Kuidas Teid sõdurikodu siis aitas, lubage küsida?
PS! Suurema näljaga loomulikult sobivad ka sink-muna ja leib..![]()
Saksa kartuli salat ei ole midagi muud kui paksud viilud keedetud kartulit õrna majoneesiga.Vbl sibul oli ka. Aga seda ma mäletan küll, et liha sinna kõrvale ei antud. Pirtsakas ilmselt olen jah. Ilma lihata roog pole mingi söök
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Muide, mis puutub äädikasse kartulisalatis, siis mina olen alati pannud ka majoneesi, st. äädikat.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
-
- Liige
- Postitusi: 255
- Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Tänud vastuse eest.isonts kirjutas: ↑18 Aug, 2025 16:51Kuidas sõdurikodu aitas? Õlu, shnitsel, brötchen mit frikadelle, bratwurst ajas ka asja ärakrossipart kirjutas: ↑18 Aug, 2025 16:41Eriti pirtsakas olete toitumise osas? Kuidas Teid sõdurikodu siis aitas, lubage küsida?
PS! Suurema näljaga loomulikult sobivad ka sink-muna ja leib..![]()
Saksa kartuli salat ei ole midagi muud kui paksud viilud keedetud kartulit õrna majoneesiga.Vbl sibul oli ka. Aga seda ma mäletan küll, et liha sinna kõrvale ei antud. Pirtsakas ilmselt olen jah. Ilma lihata roog pole mingi söök


Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Majoneesis ei pruugi üldse äädikat olla. Enamikes poes müüdavates vist siiski on aga saab ka ilma.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma olen kuulnud, et vihmaussid tuleks jahu sees lasta elada mingi aeg. Pidid endale jahu sisse sööma.
Aga kui mul oleks nii palju jahu käepärast siis ma seda vihmaussidele küll ei annaks. Sellest saaks korraliku pätsi saia küpsetada või spagette teha...
Aga kui mul oleks nii palju jahu käepärast siis ma seda vihmaussidele küll ei annaks. Sellest saaks korraliku pätsi saia küpsetada või spagette teha...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Saksa kartulisalatist on kaks versiooni, ma ei tea täpselt kust läheb see eraldusjoon, aga vähemalt baieris ja Austrias olen ma söönud seda viimast.
Esimene on see majoneesiga ja munaga, teine on puljongi ja veiniäädikaga. Viimase valmistamine käib nii, et koorega keedetud karulid kooritakse ja tükeldatakse, lisatakse hakitud sibul ja veidi keedetud veispuljongit, suts veiniäädikat. veidi õli ja sinepit. Siis lastakse sellel seista üle öö külmas, et puljong kartulisse imenduks. Trikk on selles, et puljongi doseerimisel peab kogemust olema - paned palju pujongit ja saad liiga vedel, paned vähe puljongit, on kuiv.
Esimene on see majoneesiga ja munaga, teine on puljongi ja veiniäädikaga. Viimase valmistamine käib nii, et koorega keedetud karulid kooritakse ja tükeldatakse, lisatakse hakitud sibul ja veidi keedetud veispuljongit, suts veiniäädikat. veidi õli ja sinepit. Siis lastakse sellel seista üle öö külmas, et puljong kartulisse imenduks. Trikk on selles, et puljongi doseerimisel peab kogemust olema - paned palju pujongit ja saad liiga vedel, paned vähe puljongit, on kuiv.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Meile pakuti seda Garmisch-Partenkirchenist tunni sõidu kaugusel ja viilutatuna. Sakslased ise sõid üsna isukalt. Kui mingi hea lihatükk oleks kõrval olnud siis meenutaks vbl hea sõnaga... Paraku on mälusoppi jäänud pettumusena raske päeva lõpus. Teine samasugue imelik roog oli kartuli klimbid -kartoffelknödel. Aga neid serveeriti alati mingi väga hea lihaga.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Veider, sakslased üldiselt seda salatit eraldi käiguna ei söö. See rohkem ikka mingi liharoa lisand. Äkki teile ei raatsinud liha pakkuda
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Sakslased lihaga ei koonerdanud. Hommikusöögid olid rikkaliku singi vorsti valikuga võileiva peale+kõik need erinevad helbed ja mee ja marmelaadi katted saiale. Kella 10 kohvipausil oli brötchen mit frikadelle. Lõunasöögi praad ajas ägisema. Väeosas pandi kord nädalas raha kokku ja keegi käis tõi sea ja veise hakkliha, sibulat ja nisusaiakesi. Klassi ruumis segati hakkliha kokku ja lõigati sibulad ratasteks. Igaüks võttis suure lusikaga toorest hakkliha segu ja pani saia vahele. Lisaks kõvasti pipat ja parasjagu soola ning sibula ratas käis ka veel vahele. Väga mõnus kella 10ne traditsioon...
Enamasti ma mäletan kui midagi head anti, aga selle salati puhul on jäänud mälupilt, et liha kõrval ei olnud. Õhtusöögiks pakuti. 25 aastat hiljem võib mälu muidugi trikke ka teha. Kreveti majoneesi salatiti võis küll hulgi võtta.
Enamasti ma mäletan kui midagi head anti, aga selle salati puhul on jäänud mälupilt, et liha kõrval ei olnud. Õhtusöögiks pakuti. 25 aastat hiljem võib mälu muidugi trikke ka teha. Kreveti majoneesi salatiti võis küll hulgi võtta.
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 43807
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ilmselt koduselt tehtud saksapärane Kartoffelsalat on päris söödav asi, kuid see, mis saksas poes müüakse, kipub magu tagurpidi ajama. Ei ole vaja igasugu hüdrolüüsitud tärklisi ja sojajahusid sinna sisse segada.
Muide, rahvustoit sel teemal paistab olevat "Kartoffelsalat mit Bratwurst" ehk siis selline praad, kus selle salatiga koos on mingi grillvorsti laadne ollus (mille kohta on mul oma arvamus, aga ma ei riku teie vaimustust).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Soomes ei kannata minu maitsemeele järgi enamus poest saadavaid nn "kartulisalateid" tarbida, sest on äädikaga üleküllastatud porno.
Lidl müüb meil siin (vist oli Chef Select) nn Saksa kartulisalateid 1kg kandilistes plastkarpides. On munaga, on marineeritud kurgiga ja on nii muna kui mar.kurgiga. Majoneesi asemel on kasutatud jogurtit. See mar.kurgiga asi oli isegi söödav, kuigi mitte mingi gurmeetoit.
P.S. Samas, sama tootja väikestes karpides "munasalat", "kartulisalat" jms ei kannata kriitikat...
Kartulisalati teeb kiirendatud korras hapuks (salat läheb hapuks) värske mugulsibul, kui lisada.
Seepärast vanadel aegadel, kui kodus tehti ja taheti panna sisse ka hakitud mugulsibulat, siis sibul segati sisse eraldi vahetult enne söömist. Kui pandi kohe sisse, siis tuli kiirelt ära süüa, sest salat kaua värkena ei seisa ja lähebki hapuks.
Meie kui kartulisalatit teeme, kasutame (kuidas parajasti tahtmist ja isu on) salatis kas:
* hapukoort ja majoneesi (ca 50/50)
* ainult hapukoort
* ainult majoneesi (siis oleneb 99% majoneesist, kas saab söödav või mitte, aga törts hapukoort on ikkagi üldjuhul nö kohustuslik)
* hapukoort ja tiba sinepit
* hapukoort ja tiba mädarõigast
Saab täiesti erineva maitsega salatid ka muude sama koostisosadega tehtud salati puhul
Minu isiklikud kiiksud on:
* Roheline konserveeritud hernes peaks sees olema (mõistlikus koguses annab IMHO hea maitse)
* värsket kurki ei peaks sees olema (mida suuremas koguses, seda vesisem ja maitsetum saab IMHO salat)
* mida lihtsam (teatud piirist mida vähem erinevaid koostisosi - ei maksa üle disainida) seda parem IMHO
* salat peab enne tarbimist mingi aja seisma (no paar tundi vähemalt)
* soola on soovitav lisada pärast seismist, et hapukoor vesiseks ei läheks
* mugulsibulat pigem mitte
* kui panna vorstitooteid, siis mitte neid kummist maitsetuid kamarajahukäkke (jahukäkid annavad küll juurde mahtu, aga mitte maitset)
Mul pole (erinevalt paljudest) midagi selle vastu, kui kartulisalat sisaldab nt mõistlikus koguses
* kooritud ja tükeldatud õuna (magusat, mitte haput)
* tükeldatud paprikakaunu
Lisaks
* söön ka kodus tehtud riisi- ja makaronisalatit

Lidl müüb meil siin (vist oli Chef Select) nn Saksa kartulisalateid 1kg kandilistes plastkarpides. On munaga, on marineeritud kurgiga ja on nii muna kui mar.kurgiga. Majoneesi asemel on kasutatud jogurtit. See mar.kurgiga asi oli isegi söödav, kuigi mitte mingi gurmeetoit.
P.S. Samas, sama tootja väikestes karpides "munasalat", "kartulisalat" jms ei kannata kriitikat...
Kartulisalati teeb kiirendatud korras hapuks (salat läheb hapuks) värske mugulsibul, kui lisada.
Seepärast vanadel aegadel, kui kodus tehti ja taheti panna sisse ka hakitud mugulsibulat, siis sibul segati sisse eraldi vahetult enne söömist. Kui pandi kohe sisse, siis tuli kiirelt ära süüa, sest salat kaua värkena ei seisa ja lähebki hapuks.
Meie kui kartulisalatit teeme, kasutame (kuidas parajasti tahtmist ja isu on) salatis kas:
* hapukoort ja majoneesi (ca 50/50)
* ainult hapukoort
* ainult majoneesi (siis oleneb 99% majoneesist, kas saab söödav või mitte, aga törts hapukoort on ikkagi üldjuhul nö kohustuslik)
* hapukoort ja tiba sinepit
* hapukoort ja tiba mädarõigast
Saab täiesti erineva maitsega salatid ka muude sama koostisosadega tehtud salati puhul

Minu isiklikud kiiksud on:
* Roheline konserveeritud hernes peaks sees olema (mõistlikus koguses annab IMHO hea maitse)
* värsket kurki ei peaks sees olema (mida suuremas koguses, seda vesisem ja maitsetum saab IMHO salat)
* mida lihtsam (teatud piirist mida vähem erinevaid koostisosi - ei maksa üle disainida) seda parem IMHO
* salat peab enne tarbimist mingi aja seisma (no paar tundi vähemalt)
* soola on soovitav lisada pärast seismist, et hapukoor vesiseks ei läheks
* mugulsibulat pigem mitte
* kui panna vorstitooteid, siis mitte neid kummist maitsetuid kamarajahukäkke (jahukäkid annavad küll juurde mahtu, aga mitte maitset)
Mul pole (erinevalt paljudest) midagi selle vastu, kui kartulisalat sisaldab nt mõistlikus koguses
* kooritud ja tükeldatud õuna (magusat, mitte haput)
* tükeldatud paprikakaunu
Lisaks
* söön ka kodus tehtud riisi- ja makaronisalatit

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Polegi juba ammu kartulisalatit teinud.
Hellmansi majonees natukese rasvase hapukoorega.
Kvaliteetsed konservherned.
Tugevamaitseline juust, näiteks 24 kuuline Gouda.
Vürtsikas konservkurk, näiteks Pôltsamaa pikniku- vôi särtsukurk.
Kvaliteetne fileesink.
Sibul ja küüslauk.
Vôib ka pisut kartulit.
Kôik hakkida väiksemaks kui herned.
Kôrvale haugata köömnetega peenleiva ôhukesi viile.
Tuleb plaani vôtta, tänaseks valmistasin juba pastat tomatikastme ja burrataga ning klassikalist panna cottat maasikakastmega.
Hellmansi majonees natukese rasvase hapukoorega.
Kvaliteetsed konservherned.
Tugevamaitseline juust, näiteks 24 kuuline Gouda.
Vürtsikas konservkurk, näiteks Pôltsamaa pikniku- vôi särtsukurk.
Kvaliteetne fileesink.
Sibul ja küüslauk.
Vôib ka pisut kartulit.
Kôik hakkida väiksemaks kui herned.
Kôrvale haugata köömnetega peenleiva ôhukesi viile.
Tuleb plaani vôtta, tänaseks valmistasin juba pastat tomatikastme ja burrataga ning klassikalist panna cottat maasikakastmega.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
-
- Liige
- Postitusi: 255
- Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Vihmaussidest niipalju, et vihmaussid uitasid hapukoores(ca:6h), kuni "muda" väljas ja siis pannile (tehtud). Pean mainima, et vihmaussid lasi "kokk" mõnusalt poolkrõbedaks (maitseks - ainult natsa soola). Söödav ja maitsev. Vihmaussi olen ka toorelt (hapukoore sisaldusega-sisuga) söönud. Ma ei oska maitset kirjeldada, kuid pigem selline arusaamatu toore kala? hakkliha maitse..

PS! Jahu-muna-riivsaia ei olnud sel hetkel käepärast, et vihmausse paneerida..

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline