Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42778
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Olivier' salati retsepti pole olemas, sest koostisosasid varieeriti olenevalt aastaajast. Kuulsaks tegi selle kaste, mille retsept olevat tõepoolest kaotsi läinud.
krossipart
Liige
Postitusi: 253
Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas krossipart »

isonts kirjutas: 18 Aug, 2025 15:50 Seda saksa oma kõlbab ehk kord paar süüa. Meile anti seda iga nädal mingitel kindlatel päevadel õhtusöögiks. Shnitslist kõrvale võis ainult unistada. Siis ei olnud mõtet õhtust sööklasse sööma minna. Sõdurikodu aitas...
Eriti pirtsakas olete toitumise osas? Kuidas Teid sõdurikodu siis aitas, lubage küsida? :shock:
PS! Suurema näljaga loomulikult sobivad ka sink-muna ja leib.. :dont_know:
isonts
Liige
Postitusi: 1281
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

krossipart kirjutas: 18 Aug, 2025 16:41
isonts kirjutas: 18 Aug, 2025 15:50 Seda saksa oma kõlbab ehk kord paar süüa. Meile anti seda iga nädal mingitel kindlatel päevadel õhtusöögiks. Shnitslist kõrvale võis ainult unistada. Siis ei olnud mõtet õhtust sööklasse sööma minna. Sõdurikodu aitas...
Eriti pirtsakas olete toitumise osas? Kuidas Teid sõdurikodu siis aitas, lubage küsida? :shock:
PS! Suurema näljaga loomulikult sobivad ka sink-muna ja leib.. :dont_know:
Kuidas sõdurikodu aitas? Õlu, shnitsel, brötchen mit frikadelle, bratwurst ajas ka asja ära
Saksa kartuli salat ei ole midagi muud kui paksud viilud keedetud kartulit õrna majoneesiga.Vbl sibul oli ka. Aga seda ma mäletan küll, et liha sinna kõrvale ei antud. Pirtsakas ilmselt olen jah. Ilma lihata roog pole mingi söök
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42778
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Muide, mis puutub äädikasse kartulisalatis, siis mina olen alati pannud ka majoneesi, st. äädikat.
krossipart
Liige
Postitusi: 253
Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas krossipart »

isonts kirjutas: 18 Aug, 2025 16:51
krossipart kirjutas: 18 Aug, 2025 16:41
isonts kirjutas: 18 Aug, 2025 15:50 Seda saksa oma kõlbab ehk kord paar süüa. Meile anti seda iga nädal mingitel kindlatel päevadel õhtusöögiks. Shnitslist kõrvale võis ainult unistada. Siis ei olnud mõtet õhtust sööklasse sööma minna. Sõdurikodu aitas...
Eriti pirtsakas olete toitumise osas? Kuidas Teid sõdurikodu siis aitas, lubage küsida? :shock:
PS! Suurema näljaga loomulikult sobivad ka sink-muna ja leib.. :dont_know:
Kuidas sõdurikodu aitas? Õlu, shnitsel, brötchen mit frikadelle, bratwurst ajas ka asja ära
Saksa kartuli salat ei ole midagi muud kui paksud viilud keedetud kartulit õrna majoneesiga.Vbl sibul oli ka. Aga seda ma mäletan küll, et liha sinna kõrvale ei antud. Pirtsakas ilmselt olen jah. Ilma lihata roog pole mingi söök
Tänud vastuse eest. :) Kuidas Teie isonts suurema nälja puhul vihmaussi sööksite, valmistaksite.. :dont_know:
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4831
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Majoneesis ei pruugi üldse äädikat olla. Enamikes poes müüdavates vist siiski on aga saab ka ilma.
isonts
Liige
Postitusi: 1281
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

Ma olen kuulnud, et vihmaussid tuleks jahu sees lasta elada mingi aeg. Pidid endale jahu sisse sööma.
Aga kui mul oleks nii palju jahu käepärast siis ma seda vihmaussidele küll ei annaks. Sellest saaks korraliku pätsi saia küpsetada või spagette teha...
AMvA
Liige
Postitusi: 5116
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Saksa kartulisalatist on kaks versiooni, ma ei tea täpselt kust läheb see eraldusjoon, aga vähemalt baieris ja Austrias olen ma söönud seda viimast.

Esimene on see majoneesiga ja munaga, teine on puljongi ja veiniäädikaga. Viimase valmistamine käib nii, et koorega keedetud karulid kooritakse ja tükeldatakse, lisatakse hakitud sibul ja veidi keedetud veispuljongit, suts veiniäädikat. veidi õli ja sinepit. Siis lastakse sellel seista üle öö külmas, et puljong kartulisse imenduks. Trikk on selles, et puljongi doseerimisel peab kogemust olema - paned palju pujongit ja saad liiga vedel, paned vähe puljongit, on kuiv.
isonts
Liige
Postitusi: 1281
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

Meile pakuti seda Garmisch-Partenkirchenist tunni sõidu kaugusel ja viilutatuna. Sakslased ise sõid üsna isukalt. Kui mingi hea lihatükk oleks kõrval olnud siis meenutaks vbl hea sõnaga... Paraku on mälusoppi jäänud pettumusena raske päeva lõpus. Teine samasugue imelik roog oli kartuli klimbid -kartoffelknödel. Aga neid serveeriti alati mingi väga hea lihaga.
AMvA
Liige
Postitusi: 5116
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

isonts kirjutas: 18 Aug, 2025 20:54 Meile pakuti seda Garmisch-Partenkirchenist tunni sõidu kaugusel ja viilutatuna. Sakslased ise sõid üsna isukalt. Kui mingi hea lihatükk oleks kõrval olnud siis meenutaks vbl hea sõnaga... Paraku on mälusoppi jäänud pettumusena raske päeva lõpus.
Veider, sakslased üldiselt seda salatit eraldi käiguna ei söö. See rohkem ikka mingi liharoa lisand. Äkki teile ei raatsinud liha pakkuda 😀
isonts
Liige
Postitusi: 1281
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

Sakslased lihaga ei koonerdanud. Hommikusöögid olid rikkaliku singi vorsti valikuga võileiva peale+kõik need erinevad helbed ja mee ja marmelaadi katted saiale. Kella 10 kohvipausil oli brötchen mit frikadelle. Lõunasöögi praad ajas ägisema. Väeosas pandi kord nädalas raha kokku ja keegi käis tõi sea ja veise hakkliha, sibulat ja nisusaiakesi. Klassi ruumis segati hakkliha kokku ja lõigati sibulad ratasteks. Igaüks võttis suure lusikaga toorest hakkliha segu ja pani saia vahele. Lisaks kõvasti pipat ja parasjagu soola ning sibula ratas käis ka veel vahele. Väga mõnus kella 10ne traditsioon...
Enamasti ma mäletan kui midagi head anti, aga selle salati puhul on jäänud mälupilt, et liha kõrval ei olnud. Õhtusöögiks pakuti. 25 aastat hiljem võib mälu muidugi trikke ka teha. Kreveti majoneesi salatiti võis küll hulgi võtta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

isonts kirjutas: 18 Aug, 2025 15:50 Seda saksa oma kõlbab ehk kord paar süüa. Meile anti seda iga nädal mingitel kindlatel päevadel õhtusöögiks. Shnitslist kõrvale võis ainult unistada. Siis ei olnud mõtet õhtust sööklasse sööma minna. Sõdurikodu aitas...
Ilmselt koduselt tehtud saksapärane Kartoffelsalat on päris söödav asi, kuid see, mis saksas poes müüakse, kipub magu tagurpidi ajama. Ei ole vaja igasugu hüdrolüüsitud tärklisi ja sojajahusid sinna sisse segada.

Muide, rahvustoit sel teemal paistab olevat "Kartoffelsalat mit Bratwurst" ehk siis selline praad, kus selle salatiga koos on mingi grillvorsti laadne ollus (mille kohta on mul oma arvamus, aga ma ei riku teie vaimustust).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16610
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Soomes ei kannata minu maitsemeele järgi enamus poest saadavaid nn "kartulisalateid" tarbida, sest on äädikaga üleküllastatud porno.

Lidl müüb meil siin (vist oli Chef Select) nn Saksa kartulisalateid 1kg kandilistes plastkarpides. On munaga, on marineeritud kurgiga ja on nii muna kui mar.kurgiga. Majoneesi asemel on kasutatud jogurtit. See mar.kurgiga asi oli isegi söödav, kuigi mitte mingi gurmeetoit.
P.S. Samas, sama tootja väikestes karpides "munasalat", "kartulisalat" jms ei kannata kriitikat...

Kartulisalati teeb kiirendatud korras hapuks (salat läheb hapuks) värske mugulsibul, kui lisada.
Seepärast vanadel aegadel, kui kodus tehti ja taheti panna sisse ka hakitud mugulsibulat, siis sibul segati sisse eraldi vahetult enne söömist. Kui pandi kohe sisse, siis tuli kiirelt ära süüa, sest salat kaua värkena ei seisa ja lähebki hapuks.

Meie kui kartulisalatit teeme, kasutame (kuidas parajasti tahtmist ja isu on) salatis kas:
* hapukoort ja majoneesi (ca 50/50)
* ainult hapukoort
* ainult majoneesi (siis oleneb 99% majoneesist, kas saab söödav või mitte, aga törts hapukoort on ikkagi üldjuhul nö kohustuslik)
* hapukoort ja tiba sinepit
* hapukoort ja tiba mädarõigast

Saab täiesti erineva maitsega salatid ka muude sama koostisosadega tehtud salati puhul :D

Minu isiklikud kiiksud on:
* Roheline konserveeritud hernes peaks sees olema (mõistlikus koguses annab IMHO hea maitse)
* värsket kurki ei peaks sees olema (mida suuremas koguses, seda vesisem ja maitsetum saab IMHO salat)
* mida lihtsam (teatud piirist mida vähem erinevaid koostisosi - ei maksa üle disainida) seda parem IMHO
* salat peab enne tarbimist mingi aja seisma (no paar tundi vähemalt)
* soola on soovitav lisada pärast seismist, et hapukoor vesiseks ei läheks
* mugulsibulat pigem mitte
* kui panna vorstitooteid, siis mitte neid kummist maitsetuid kamarajahukäkke (jahukäkid annavad küll juurde mahtu, aga mitte maitset)

Mul pole (erinevalt paljudest) midagi selle vastu, kui kartulisalat sisaldab nt mõistlikus koguses
* kooritud ja tükeldatud õuna (magusat, mitte haput)
* tükeldatud paprikakaunu

Lisaks
* söön ka kodus tehtud riisi- ja makaronisalatit
8)
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 3358
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Sho »

Polegi juba ammu kartulisalatit teinud.

Hellmansi majonees natukese rasvase hapukoorega.
Kvaliteetsed konservherned.
Tugevamaitseline juust, näiteks 24 kuuline Gouda.
Vürtsikas konservkurk, näiteks Pôltsamaa pikniku- vôi särtsukurk.
Kvaliteetne fileesink.
Sibul ja küüslauk.
Vôib ka pisut kartulit.
Kôik hakkida väiksemaks kui herned.

Kôrvale haugata köömnetega peenleiva ôhukesi viile.

Tuleb plaani vôtta, tänaseks valmistasin juba pastat tomatikastme ja burrataga ning klassikalist panna cottat maasikakastmega.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
krossipart
Liige
Postitusi: 253
Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas krossipart »

isonts kirjutas: 18 Aug, 2025 18:07 Ma olen kuulnud, et vihmaussid tuleks jahu sees lasta elada mingi aeg. Pidid endale jahu sisse sööma.
Aga kui mul oleks nii palju jahu käepärast siis ma seda vihmaussidele küll ei annaks. Sellest saaks korraliku pätsi saia küpsetada või spagette teha...
Vihmaussidest niipalju, et vihmaussid uitasid hapukoores(ca:6h), kuni "muda" väljas ja siis pannile (tehtud). Pean mainima, et vihmaussid lasi "kokk" mõnusalt poolkrõbedaks (maitseks - ainult natsa soola). Söödav ja maitsev. Vihmaussi olen ka toorelt (hapukoore sisaldusega-sisuga) söönud. Ma ei oska maitset kirjeldada, kuid pigem selline arusaamatu toore kala? hakkliha maitse.. :)

PS! Jahu-muna-riivsaia ei olnud sel hetkel käepärast, et vihmausse paneerida.. :wink:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bretschneider ja 5 külalist