Millist raadiosagedust ja millega kuulata?

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Re: Millist raadiosagedust ja millega kuulata?

Postitus Postitas Marvin »

DAB+ puhul teeb mulle natuke nalja see, et seda reklaamitakse kui FMist kõrgema kvaliteediga teenust. Tegelikkuses on DAB+ puhul tegemist pakitud audiovoo multiplekseriga, mille eesmärk on samasse sagedusribasse võimalikult palju kanaleid ära mahutada. Seega on tegemist oma olemuselt säästuteenusega, mille puhul ei lähtuta helikvaliteedist.
FM saab olla parem. Enamasti ei ole, aga see ei ole tingitud FM tehnoloogiast. Pigem puhuvad seal pilli ühenduskanali ja stuudiotöö... khmm... eripärad :).
TTT
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TTT »

teeb mulle natuke nalja see, et seda reklaamitakse kui FMist kõrgema kvaliteediga teenust
FM saab olla parem. Enamasti ei ole
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

TTT kirjutas: 01 Sept, 2025 9:49
teeb mulle natuke nalja see, et seda reklaamitakse kui FMist kõrgema kvaliteediga teenust
Ma ei näe vastuolu. FM tehnoloogia võimaldab parema kvaliteediga heli kui DAB+. Et saatjate omanikud või kasutajad seda potentsiaali ei kasuta, on omaette teema.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

DAB+ puhul sõltub kvaliteet koodeksist Parim on AAC-LC, seda loetakse CD-kvaliteediga samaks.
Eesti jaamad kasutavad HE-AAC v1, mis peaks üsna FMi kvaliteediga olema aga väiksem bitrate kui tol teisel.
Väga kvaliteedi üle ei virise. Rohkem infot https://dabplus.ee/tehniline-info/
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Kui ma ei eksi siis näitas mu raadio 128 bitreidiks, kui ma õues kuulasin neid prooviks(toas veel DAB-i eisaa). HIFI ei ole, aga valdava enamiku auditooriumi, kuulamisseadmete võimalustest üle.
TTT
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TTT »

Marvin kirjutas: 01 Sept, 2025 9:57
TTT kirjutas: 01 Sept, 2025 9:49
Ma ei näe vastuolu. FM tehnoloogia võimaldab parema kvaliteediga heli kui DAB+. Et saatjate omanikud või kasutajad seda potentsiaali ei kasuta, on omaette teema.
Kvantimine ja kvandi väärtusele koodi andmine ongi juba heli pekkikeeramine.
Tahan öelda, et üksi teekond FM saatjani ei ole enam analoogkanal, ja see ei muutu enam.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

TTT kirjutas: 01 Sept, 2025 10:52 Kvantimine ja kvandi väärtusele koodi andmine ongi juba heli pekkikeeramine.
Tahan öelda, et üksi teekond FM saatjani ei ole enam analoogkanal, ja see ei muutu enam.
Mulle jääb nüüd arusaamatuks, mida mulle tõestada püütakse? Et kõik on niikuinii pekkis?
FM ei eelda diskreetimist, DAB+ eeldab. FM uplingid on digitaalsed - jah, on. Ja on kuulda ka, kui halvad need olla saavad. Aga see ei puutu DAB+ vs FM vaidluses asjasse.
Kogu lugupidamise juures analoogaudio vastu ei saa ma ka ühe pintslitõmbega kogu digiaudio kui pekkikeeratud heli osas nõus olla - sest diskreetida ja töödelda saab nii hästi kui halvasti. Enamasti tehakse seda halvasti, aga halvasti tehakse ka analoogtöötlust ning on uskumatult halvasti kõlavaid vinüülplaate minugi kogus.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kuna mastereid hakati digitaalselt salvestama juba alates 70-datest. siis mis analoogi nostalgiast me üldse saame rääkida?
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 01 Sept, 2025 11:53 Kuna mastereid hakati digitaalselt salvestama juba alates 70-datest. siis mis analoogi nostalgiast me üldse saame rääkida?
Polar Musicus oli digitaalne lintsalvesti vist aastal 1980 ning ABBA plaat "Visitors" ilmus 1981 algusest lõpuni digitaalselt salvestatuna CD-formaadis ühena maailma esimestest CD-plaatidest. Kõlab, muide, võrratult.
Mulle meeldib vinüül küll, aga mitte tingimata helikvaliteedi pärast, vaid kaasneva rituaali tõttu. Ma olen seda mujal öelnud - käsitöö-korrektorvõimendi sooja, vein dekanterisse ja kõik muu sinna juurde kuuluv :).
TTT
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TTT »

Eks oli teisigi mehi kes nt. õllesaali sumina pärast õigel ajal töölt koju ei jõudnud... :D
smr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas smr »

wolfgang kirjutas: 01 Sept, 2025 9:13
Vastuvõetavate jaamade arv sõltub ikka antennist ju. Ma tänaõhtusel kesklaine ringil lügesin ikka mitukümmend jaama, lühilainel sadu ja sadu

Sellel on ka mingi 3 meetrine lisa antenn kaasas. Mis antenni sa kasutad? Suva traat või mingi kangem lahendus? Võimendiga?
Päris suva traat pole - kahekordne crossed loop ning Airspy HF+

Jahin lennundust lühilainel, põnevust pakub Aafrika ning Okeaania
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline