Kapten Trumm kirjutas: ↑16 Juun, 2023 20:23
Mootoril, sõltumata tema tüübist või tootmisajast, kestlikuks tööks vajalik õlirõhk saabub 1500 pöördest kõrgemal, vanematel ka 2000st kõrgemal. Õlipumbad on samasugused ja samasuguste näitajatega nagu 20-40a tagasi, madalatel pööretel on tootlikkus väike, tootlikkus kasvab pööretega ja saavutab maksimumi kuskil 3000-l pöördel. Eriti tasub seda meeles pidada uuematel, "vesiõlidega" autodel, mida vedelam õli, seda probleemsem on seda pumbata.
Graafikut mul anda pole. Kuna mul on päris hästi varustatud garaaz (mismoodi ikka paljusid autosid ise saab käigus hoida), siis olen ka natuke katsetanud, "vesiõliga" (5W-30) töötav Volvo mootor on täpselt samasuguse õlisurve dünaamikaga kui 40a tagune 15W-50 õli tahtev BMW mootor (millel on mul mehhaaniline manomeeter peal. Töösooja mootoriga püsib õlirõhk seal 1,0 bar või natuke alla selle, gaasi vajutades hakkab tõusma ja saavutab oma maksimumi kuskil 3000 pöörde peal (ja sealt edasi püsib paigal). Ja tühikäigupöörete ligidal sõita üritades ongi õlirõhk olematu.
Kapten Trumm kirjutas: ↑17 Juun, 2023 7:24
Õlipumbad on endiselt hammasrataspumbad (viimasel ajal pigem väntvõlli otsas, üks välis- ja teine sisehammastega hammasratas).
A kas see ei ole muutus, et hammasratas pumba asemel on gerootorpump? Kas see ei ole muutus, et pump ei asu enam karteris vaid väntvõlli otsas?
Õlipumba tootlikkus hinnata õlirõhu järgi on muidugi maailmas analooge mitte omav praktika.
Kapten Trumm kirjutas: ↑17 Juun, 2023 7:24Õlipumpadega on veel selline seis, et kui 40a tagusel BMW mootoril on õlipump ringi aetav ketiga väntvõlli otsast (seal on 2 ketiratast selleks, üks nukkvõlli ketile, teine õlipumbale) ja õlipump asuv ise karteris õli sees (kus tema imemiskõrgus on pea null ja mistõttu õli tuleb üles hetkeliselt), siis tänapäeva autodel on sellestki autotootja jaoks üritatud 20 eurot kokkuhoidu teha ja õlipump on pandud otse väntvõlli otsa ja asub mootori esikaanes.
Vedelamat õli on just lihtsam pumbata, selle pärast võib ka õlipump õli tasapinnast kõrgemal asuda. Aga kõik on ikka sama moodi nagu 40 aastat tagsi.
ahto42 kirjutas: ↑17 Juun, 2023 13:11
Tänapäeval on juba ka muutuva tootlikusega labadega õlipumbad. Nagu roolivõimuomad, aga labade töökamber liigub.
Tõepoolest, mitte midagi ei ole muutunud. Äkki viib Kapten Trumm ennast kurssi veidi kaasaaegsema tehnikaga?
Kapten Trumm kirjutas: ↑19 Juun, 2023 21:16
Oli mul kunagi ise remonditud (kolvirõngad jne) BMW mootori õlikulu selline, et õlivahetuse peale tuli 2-3 kanistrit peale valada.
Kui hakkasin süvenema ja avastasin, et kasutusjuhend nõuab õhutemp üle 15 kraadi 50 ülemist viskoossust, kallasin "sellele vanale mootorile kärab tavaline 10W-40 küll" sisse natuke paksema 20W-50 õli (nõuetekohast 15W-50 pole osta enam kuskilt) ja õlikulu ning sinine sahmakas summutist külmkäivitusel kadus üleöö.
Et siis ikkagi on mingi vahe mootori töös, kui oma igivanasse BMWsse valada sisse õli, mis sinna ei ole mõeldud?
Interneti valu ongi see, et siia võib igaüks kõike postitada ja mõni arvabki, et on spetsialist. Noor inimene googeldab, leiab "spetsialisti" postituse, peab seda pühaks tõeks ja valab sulle autoteeninduses "kärab küll" õli sisse ja siis tuleme jälle nutma foorumisse, et küll on sitt teenindus. Võtke raamatud lahti, seal on vähemalt kontrollitud informatsioon.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.