Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Ma kalale õli pannud pole. Heeringa fileedega on see häda, et kõik õliga mökerdatud. Naised neid jubaldavad, aga kui ehedat maitset tahta siis peab ikka mõned rookimata isendi koju tassima.
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

Teemaga otseselt haakuv lugemine mis annab rohkem kui algteadmised

- Tapasaadused. Loomsed kõrvalsaadused / Riina Soidla, Lembit Lepasalu, Dea Anton
Tartu 2010

kirjutis on pealkirjaga kergesti leitav pdf failina
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42791
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Rebane11 kirjutas: 11 Mai, 2024 11:02 Ma kalale õli pannud pole. Heeringa fileedega on see häda, et kõik õliga mökerdatud. Naised neid jubaldavad, aga kui ehedat maitset tahta siis peab ikka mõned rookimata isendi koju tassima.
Õlivabad on ka müügis, eraldi tähistatud. Minu naine vihkab neid õliseid, sest see krdi õli kipub igale poole tilkuma ja nõrguma ja sinna jääma ja seal haisema.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16610
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Rebane11 kirjutas: 11 Mai, 2024 11:02 Ma kalale õli pannud pole. Heeringa fileedega on see häda, et kõik õliga mökerdatud. Naised neid jubaldavad, aga kui ehedat maitset tahta siis peab ikka mõned rookimata isendi koju tassima.
Kunagi ammustel aegadel, kui meite kandis veel normaalset lesta normaalselt saada oli, sai neid kuumsuitsutatud ja siis toiduõliga koos purki pandud.
Üks minu lemmikutest :D Olen ammustel aegadel "rannarahva käest" saanud ka ülimaitsvat lesta-piimasuppi.
Lisaks lestale, forellile ja lõhele on minu maitse järgi siig ja paalia.

...samas kahte meie kuulsat "delikatessi", silmusid ja angerjat ma ei söö. :crying:
Ma ei ole vaimustatud ka hullult tagaaetavast kohast ja rääbisest. Mul üks Peipsi äärne sõber on fanattkalamees. Alati kui kokku saame pean kuulama tundidepikkuseid ülistavaid lugusid rääbisest, kas on, kui palju on, kas sai, kui palju sai, kust saab, kus ei ole, kes suitsutab, kes müüb, mis on kilo hind jne jne... ja siis alati ajab teda jube närvi, et mind absoluutselt ei kõneta see teema :D

Ja eriti närvi ajavad mind kalad, kus on ohtralt peeni kalaluid. Nende puhastamisest saadav närvivapustsus ei kaalu IMHO üles saadavat maitseelamust ega söödavat kogust. :mrgreen:
...samas paneeritud ja praetud või suitsutatud lihtne räim läheb vägagi peale, kuigi nende puhastamine on samuti üks paras koin :D
retti kirjutas: 11 Mai, 2024 11:37 Teemaga otseselt haakuv lugemine mis annab rohkem kui algteadmised

- Tapasaadused. Loomsed kõrvalsaadused / Riina Soidla, Lembit Lepasalu, Dea Anton
Tartu 2010

kirjutis on pealkirjaga kergesti leitav pdf failina
Kodus isenikerdajale on suureks abiks ka see
https://www.digar.ee/arhiiv/et/raamatud/22080
PDF
https://www.digar.ee/arhiiv/et/download/119895
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 650
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

Väga head soolaheeringat saab sellest poest: https://maardukala.ee/
Sellise ootamatu, nurgataguse koha peal aga rahvast käib palju.
Ühtelugu räägin ühte lugu...
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

...samas paneeritud ja praetud või suitsutatud lihtne räim läheb vägagi peale, kuigi nende puhastamine on samuti üks paras koin :D
Head Fiskarsi kodukäärid ja 3 lõiget (saba,kõht ja pea).
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Saba peab alles jääma, sealt hea kinni võtta kui taignasse kastad ja pannile paned.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Lürpasin viimase taldrikutäie nõgese suppi. Peaks olema ju viimsepäeva varu, aga maitseb hästi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42791
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Ma teen iga päev naadi-murulaugu salatit hapukoorega. Naat annab massi ja teda ei pea peenras poputama, kasvab rsk ise. Noor murulauk on kangem kui suvine ja tapab naadi rohumaitset.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Mul pension veel lubab ka ilma naadita elada. :wink:
Tegelikult oleme päris mitmeid maitseidki unustanud, nooremat peret selle nõgese supiga vaja utsitada, et ei, ei kõrveta. Murulauk läks meil välja, praegu külvikasti jagu kasvuhoones tärkab.
Kasutaja avatar
paadikapten
Liige
Postitusi: 462
Liitunud: 06 Juul, 2005 14:34
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas paadikapten »

Rebane11 kirjutas: 13 Mai, 2024 12:20 Lürpasin viimase taldrikutäie nõgese suppi. Peaks olema ju viimsepäeva varu, aga maitseb hästi.
Mugav toit kah, kui maja ümber nõges mühinal kasvab. Kunagi teadsin üht paarikest, kes oli sõltuvuste küüsis. Elasivad oma tarekeses ja suvel oli neil lihtne elu. Maja maksudest üle jäänud raha suunati sõltuvustele ja söögiks oli nõgesesupp.
Vaatame siis, mis siin toimub...
mart2
Liige
Postitusi: 6419
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas mart2 »

Fucs kirjutas: 11 Mai, 2024 12:01 ...
Lisaks lestale, forellile ja lõhele on minu maitse järgi siig ja paalia.
...
Kui saada on, siis proovi vimba - vähemalt sama hea kui siig! Hea koka puhul isegi veidi parem (isiklik arvamus 8) ).
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Ghostship
Liige
Postitusi: 452
Liitunud: 02 Jaan, 2020 1:13
Asukoht: Kraken
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Ghostship »

Vimb on tõesti väga maitsev kala, eriti sügisene. Tänapäeval üldse üllatavalt palju inimesi ei tea, et igal kalal on oma aeg, millal tasub pannile panna. Eelpool mainitud ''normaalne'' lest on hea alates augustist kuni novembrini. Kevadine ja talvine lest ongi rohkem nagu kriisitoit. Erand ongi vast ainult merisiig, mis on aasta ringi delikatess.
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Vimb jaa , kannatab nii soolatult , suitsutatult kui kuivatatult süüa , muide , täitsa söödav on ka soolatud särjefilee .
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Peeter kirjutas: 09 Mai, 2024 22:53 Muideks, koduse sea liha on teistsugune... Ja ma ütleks, et siit Tartus turult ostmas käies või Rotaksi liha vaadates ma seda selles välismaakeeles tarbijakaitsesaadet vaadates nähtud sültjat tekstuuri ma näinud pole.... Ka proua ütleb, et ...see turu pealt võetud liha jääb vintskeks ja kipub "ära kuivama". Aga vat see poekamakas on hea pehme teha ja süüa, lähme parem Rimist&... mis ma nüüd siis teen.... :dont_know: Rotaksi värske läbikasvanud malmist ahjupotis... rasv tilgub... maitseb hea ju.
Kas see sültjas tekstuur ei ole mitte mahetapmise tulemus? Kuskilt jäi silma/kõrva jutt Korea köögist ja väide et koer (kui nad seda söövad) tuleb kõigepealt malakatega surnuks peksta . Siis läheb adrenaliin verre ja liha jääb hea. Mitte et ma korea kööki kõrgelt hindaks ja koeraliha pole teadlikult küll söönud. Teadmatusest ... võib-olla. 1990-ndate shaslõkiputkade peakokad lähenesid asjale alati loominguliselt ja noor inimene on näljane.

Aga adrenaliini kohta leidsin sellise artikli
http://www.eau.ee/~alo/liha/sealiha/?Se ... äitajad/pH

Niipalju kui ma aru saan siis stressis tapetud sea liha on tihke ja unejutuga surnuks räägitud sea oma püdel. Väärt liha saab ikkagi vend Oskariga mees mehe vastu võideldes. Mõnikord võib muidugi siga ka võita ja et ta omnivoor on siis seekord siis sedasi. Juhtub :)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline