Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

retti kirjutas: 21 Aug, 2025 16:21
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 14:07 Ega nõukogude liidus muud õli, kui päevalilleõli ehk posla-masla, eriti ei olnudki.
Oot - kuskohast kalakonservivabrikud,meditsiin ja parfümeeria oliivõli said ?
Ega seda oliivõli väga vabalt müügil ei olnud
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16610
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

krossipart kirjutas: 21 Aug, 2025 14:34 Coop võrgus on müügil näiteks Leedu firma "Kitchen Masters" (UAB Kedainiu konservu fabrikas) majo "Kitchen Original", mis on maitselt omakorda väga sarnane Hellmansiga kuid umbestäpselt poole odavam.

Sõitsin Coopist läbi Teie jutu peale ja kg hind 6,31.. Jäi hetkel ostmata ja proovin Lidl 62% majoneesi ära kg hind 3,62.. :dont_know:

Kasutan majoneesi vast kord aastas ja liha marineerimisel. Muus osas majoneesi meie pere ei tarbi.. :)
No jah. Võrreldes Hellmansi ca 9.40eur/kg on ta omajagu ikka odavam.
Lidli 62% on see Kania oma? Kania traditsionaalne/traditsiooniline?

Eks selle toote sisukord on ka natuke huvitavam
Koostisosad: 62% rapsiõli, vesi, suhkur, sool, sinep, munakollasepulber glükoosisiirupiga, modifitseeritud kartulitärklis, happesuse regulaatorid: äädikhape, sidrunhape; paksendajad: ksantaankummi, ubakummi; värvaine: karoteenid. Võib sisaldada piima, sulfitite, soja ja selleri jälgi.
Helmans Originalis ja Kitchenis pole Kania repertuaarist glükoosisiirupit, modifitseeritud kartulitärklist, ksantaankummi ja ubakummi ning naturaalse munakollase asemel on munakollasepulber.
Eks ta sellepärast ole ka odavam ja teisest hinnaklassist.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Lidlist tasub osta ainult Kania Klassikalist majoneesi.
Koostis: rapsiõli 80%, munakollane 6%, äädikas, sinep, sool, suhkur, antioksüdant, happesuse regulaator. Kilohinda ei tea
Rebane11
Liige
Postitusi: 2027
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Mul on Helmans originaal ikka 6. ... EUR/l kanti kätte tulnud. Siin - seal ikka kampaaniaid ja kui siis 1 purgi asemel võtta 4, siis pole tarvis 9 Eur võtta. Ega ma ise tarbi aga need Toots ja Lible... Oi krt, lapsed ja vanainimene, kasutavad või asemel võileival. Ise ka ikka vahel.
tsivi_list
Liige
Postitusi: 273
Liitunud: 23 Apr, 2024 12:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas tsivi_list »

Kuna Hellmans on endiselt müügil veremaal, siis ise seda enam ei osta. Ukraina äpiga ikka uurin poest, et milline tootja agressorit toetab ja kes mitte.

Maxima "Well done" 73% rasvasisaldusega majonees maitseb väga hea ja Hellmansi polegi enam vaja. Kilohind 3.82€.
https://barbora.ee/toode/majonees-well- ... proc-390-g
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Siiani avaldatud et koostisest tundub Lidli oma kõige kvaliteetsem
maksipoiss
Liige
Postitusi: 2321
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas maksipoiss »

AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 18:56 Siiani avaldatud et koostisest tundub Lidli oma kõige kvaliteetsem
Minu arust see ongi pmst. sama nagu Hellmans, ainult et odavam :)
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

davidsoniharald kirjutas: 21 Aug, 2025 13:04
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 12:34
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 11:59

Esiteks, mis asi on beicon ja teiseks vähemalt peekoni tehaksegi kõhutükist. Seda on sulle juba vist miljon korda seletatud, ikka ei võta õppust.
Jah, ma olen sellest juba ammu aru saanud, et "puuduliku ajaloolise mäluga" isiku usku ei ole mõtet pöörata ja valet õppust ei olegi mõtet märgata, sest olenemata vale kordamise arvust ei muutu vale tõeks.
On olemas erinevad peekoni määratlused: ameerika peekon, inglise peekon. Need kaks erinevad nagu öö ja päev. Aga seda oleme sulle siin juba mitu ringi kirjutanud.

Inimene on vana siis, kui ta enam uusi asju ei õpi.
Ongi sõnade tähendused erinevates keeltes erinevad ja ei maksa uhkeldada "oma kadakasakslusega", kui kohalikku keelt ei tunta.
Ingliskeeles võibki nii olla aga maakeelsed linke olen siia varem lisanud.
Pilt

Huvitav, kas tõesti mõni usub, et kui juba ühe kuus läks Eesti "sigade kõhuliha" eksporti sadades tonnides, siis kuhu pandi või kes sõi ülejäänud liha (peekoni) ära, sest ekspordiks kasvatati ju peekonisigu?
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/2768 ... a%20peekon.
Nagu praegu, peeti ka 1930. aastate keskel esmaoluliseks tootmise ­muutmist odavamaks - alandada loomasööda omahinda ja suurendada piimatoodangut ­lehma ­kohta.
Tuntuimad Eesti toidukaubad välismaal olid või ja peekon.

https://www.google.com/search?q=peekoni ... e&ie=UTF-8

Lihaeksport 1932 aastal meedias:
https://galerii.kirmus.ee/biblioserver/ ... C3%A4dalal.
Hinnalangust põhjustas peekoni pakkumise suurenemine septembrikuu teisel poolel.
Hindade lõdvenemisega Londonis tuli alandada ka peekonsigade hindu Tallinnas.
Käesoleval nädalal maksetakse seakasvatajaile esimese sordi peekonsea kg-lt 42 snt. ehk ühes juurdemaksuga 57 snt.
Möödunud nädalal tapeti eksporttapamajades 2.000 siga 1.570 sea vastu eelmisel nädalal.
https://galerii.kirmus.ee/biblioserver/ ... Aafirkasse.
Liha väljavedu maikuus. Tänavu maikuul eksporteeriti meilt 411.051 kilo peekonit, 15.122 kilo lambaliha, 1756 kilo soolatud maksa, 1098 kilo rulette, 410 kilo soolatud keeli ja 31 kilo metslinde.
Kuna peekon läks eranditult Inglismaale, eksporteeriti muu osa lihast ja lihasaadustest rootsi.
Lisaks eeltähendatule saadeti Eestist vähemal määral lihasaadusi ka saksamaale, Schweitsi ja Aafirkasse.
Postimees 1933:
https://galerii.kirmus.ee/biblioserver/ ... 20peekonit.
Igale tapamajale 2400 ts peekonit. Nagu teada, määrati Inglismaa poolt Eestile peekoni kontingent 1 kuu peale (22. jaan. kuni 22.veebr.) endises suuruses, s. o. 7200 tsentnerit. Vastavalt tapamajade endi vahel sõlmitud kokkuleppele jagas vabariigi valitsus oma viimasel koosolekul kontingendi kolme tapamaja vahel ühtlaselt, seega said Estonia tapamajad Tartus ja Tallinnas ning Võhma tapamaja õiguse Inglismaale välja vedada kuu aja jooksul igaüks 2400 tsentnerit peekonit.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Sulle on juba seletatud, et on olemas ameerika peekon ja inglise peekon.
Inglise peekonit tehakse sea välisfileest (loin), ameerika ja ka itaalia peekonit kõhutükist.

Inglise peekonit võid sa ka praegu täiesti vabalt osta igast poest ja ei pea seda "tissidega kõhunahka" ostma
https://rakverelk.ee/tooted/inglisepara ... tsupeekon/

Mulle isiklikult meeldib see "tissidega kõhunahk" rohkem, kuna rasvatriipe on rohkem. Inglise peekon on liiga kuiv.
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

AMvA kirjutas: 22 Aug, 2025 7:19 Sulle on juba seletatud, et on olemas ameerika peekon ja inglise peekon. ...
Härra filoloog võiks siis vist oma "laiade teadmiste" taustal teha omale selgeks ka, et mis toode on "Eesti peekon" ja vähem eputada võõrkeelsete sõnade tundmisega, kui ise eestikeelseid sõnu ei tunne? :dont_know:
Peekoni probleemarutelu tõusiski tõdemusest, et Eesti peekonit enam müügil ei ole ja selle asenduseks pakuti võõraste toodete analooge.
(Kui korbaajal müüdi meil poes ja veremaal pakuti restoranis söögiks looma kopse, siis see ei tee kopsu mitte kuidagi "väärt lihakraamiks.)
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Nutt ja hala

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Madis Reivik kirjutas: 22 Aug, 2025 11:01 Hell yeah

https://www.err.ee/1609775043/tartu-uli ... sse-viijat

Tuleb vabaneda eelarvamustest et kala on kallis !

Minu tagasihoidlik arvamus, äkki kulutaks selle raha hoopis kohaliku kalakasvanduse toetamiseks-arendamiseks, ei peaks sisse vedama nii palju odava tööjõuga arengumaadest (nagu Norra).
Kui võrrelda odavaima liha (kana) ja odavaima kala hinda, siis liha näib olevat ikka odavam.
Lisaks teadmine, et need odavad kalad on tihtipeale püütud mitte kõige puhtamast Läänemerest. Tuleb sealt kalaga osa Mendelejevit kah kaasa. Ookeanikalaga seda probleemi pole.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Rapsiõli tarvitades ei maksa minna selle oomega-3 reklaami lummusesse. Muid, mitte niiväga kasulikke "oomegaid" on seal hoopis rohkem, aga neist tootja ei kirjuta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

davidsoniharald kirjutas: 21 Aug, 2025 13:04 On olemas erinevad peekoni määratlused: ameerika peekon, inglise peekon. Need kaks erinevad nagu öö ja päev. Aga seda oleme sulle siin juba mitu ringi kirjutanud.
Inimene on vana siis, kui ta enam uusi asju ei õpi.
No shit, davidson on AI tööle vist saanud :dont_know:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nõuka ajal valmistati majoneesi üldjuhul päevalilleõlist, mis annab majoneesile teistsuguse maitse kui igasugused rapsi- , oliivi- jms õlid, mis tulid koos majoneesidega meie poodidesse hiljem. Nüüd on osad tootjad (ja paljud nt Ukrainast sisse toodavad) hakanud valmistama ka majoneese uuesti päevalilleõlist.
Oliiviõli puhul jääb mind häirima selle kõrvalmaitse (selline kibe), mis majoneesis on tugevalt tunda.
Kreeka pähkli õliga tundus talutavam, kuid need kipuvad poes pudelis olema kole ära rääsunud olekus.
Võibolla polnud mul õiget oliiviõli. :wall:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 16:26
retti kirjutas: 21 Aug, 2025 16:21
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 14:07 Ega nõukogude liidus muud õli, kui päevalilleõli ehk posla-masla, eriti ei olnudki.
Oot - kuskohast kalakonservivabrikud,meditsiin ja parfümeeria oliivõli said ?
Ega seda oliivõli väga vabalt müügil ei olnud
Kas üldse oli ? Mina ei mäleta,et oleks poest saada olnud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist